Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
dlaczego warto zaślepić egr
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Re: dlaczego warto zaślepić egr
Troque i w wersji lite i pro kasuje błędy jako ciekawostke dodam że w wersji pro strasznie długo wyszukuje błędów
- Ezekiel
- Aktywny
- Imię: Robert
- Samochód: Lacetti 1,6
- Silnik:
- Kontakt:
Ok dziekuję, nie wiedziałem że to jest teraz takie proste, zakupiłem juz te wtyczke i na dniach ściągne znajomego by sie połaczyć smartfonem i wykasować błędy, napisze wtedy co i jak 
12l/100 to dużo jak na 1,6, masz na prawdę ciężką nogę, mi najmniej spalił 5,7 a najwięcej 8,4
12l/100 to dużo jak na 1,6, masz na prawdę ciężką nogę, mi najmniej spalił 5,7 a najwięcej 8,4
Lepiej 5 minut później niż 30 lat za wcześnie.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Może na szybko źle policzyłem
bak u nas ma 60l. a 1/4 starcza mi na tydzień jazdy. Robię około 12 km. dziennie więc spalanie mi po przeliczeniach spadło do 10l/100km
Wcześniej wziąłem ile litrów zatankowałem i podzieliłem, a nie wziąłem pod uwagę, że było więcej Pb zatankowanego i dlatego tak mi wyszło. 10l w mieście to chyba nie tragedia 
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
jajco112
- Świeżak
- Imię: Darek
- Samochód: Forenza
- Silnik:
- Kontakt:
Dobra ale jeżeli chodzi o sens... Auta pokonujące 5km w żadnym stopniu nie wyjdą z emisją spalin. Nigdy... Paliwo wylewa się zazwyczaj z tłumika dosłownie sprawdzone w kilku autach. Co się nie wyleje to odparuje. Każdy kat ma 2 sondy. Odczyt z sond jest brany pod uwagę dopiero po osiągnięciu temp roboczej!! Każda stacja diagnostyczna nie odważy się mierzyć spalin przed osiągnięciem temp roboczej!! Sportowe katalizatory np. wymagają przegonienia auta tak aby wydech nabrał temp. dopiero potem są pomiary... Zaślepienie egr w benzynie, która pamięta czasy Calibry i Vectry A jest nie dorzeczne... Moim zdaniem. Zapytajcie znajomych co mają TDI-ki jak często jeżdżą na autostradę żeby wypalić DPF.... Potem martwcie się o EGR... Ekologia to mit w benzynach. Forenza na trasie pali 11l LPG/ Benzyny 9l, w mieście 15-16l LPG... Scenic 1.6 16v w trasie 7-8,5l miasto 10-12l. Corsa mi spalała około 13l po mieście (1.4 16v automat). Wszystkie auta mam w automacie i tam raczej zmiana biegów za szybko odpada. Miałem kilka benzyn i jednego diesla... W małym mieście jakim jest opole powyżej euro3 nie ma sensu w dieslu. Chyba że ktoś lubi wyjazdy weekendowe po autostradzie łudząc się że w tedy się wypala DPF, a nie w mieście przy dojeździe 5km do pracy. Chcecie spokoju z egr? Daj się zagrzać autu i dobrze rozgrzać wydech...
- Ezekiel
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Skasowałem błędy był błąd EGR coś tam z przepływem - błędem przepływu EGR i błąd czujnika położenia pedału przyśpieszenia, po skasowaniu i ponownym odpaleniu się nie pojawiają więc liczę że będzie ok.
Niedługo zmierzę spalanie, na razie podczas jazdy z tym błedęm wychodziło mi 8,1. Ale liczę że spadnie po skasowaniu, bo wcześniej było mniej.
Niedługo zmierzę spalanie, na razie podczas jazdy z tym błedęm wychodziło mi 8,1. Ale liczę że spadnie po skasowaniu, bo wcześniej było mniej.
- Ezekiel
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Dziś zrobiłem trasę na grzyby 111 km i spalanie wyszło 6,3l/100 km zatankowałem mocno pod korek więc myślę że realnie było jeszcze mniej, przeprowadzę jeszcze test długodystnansowy w cyklu mieszanym i napiszę, auto chodzi równiutko obroty nie falują a silnik nie przerywa, mam nadzieję że problem został rozwiązany.
dzieki za pomoc z tym ELM-em
dzieki za pomoc z tym ELM-em