Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Wał -Dyfer

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
daro11
Świeżak
Imię: darek
Samochód: captiva
Silnik:
Kontakt:

Wał -Dyfer

Post autor: daro11 »

Cześć witajcie , potrzebuje porady z waszej strony, mam chevrolet captiva, silnik 2.0 150 km. skrzynia biegów automatyczna , napęd stały, od jakiegoś czasu pojawił się dziwny szum . na zasadzie jak to pisać ( żyt żyt żyt ) ,dźwięk jak by coś ocierało o siebie, dźwięk wzrasta wraz z prędkością pojazdu , dochodzi jak by od strony dyfra , wału czy mogło paść łożysko głównie ? Dyfra lub podpory wału napędowego. Jak to sprawdzić przy stałym napędzie 4×4.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, o 08:23 przez wszim, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Dlaczego zakładasz wątek dotyczący Captivy w dziale Spark?
Awatar użytkownika
adorosh
Aktywny
Imię: Andrzej
Samochód: Captiva 2.4 + LPG
Silnik:
Kontakt:

Re: Wał -Dyfer

Post autor: adorosh »

Też miałem "żyt żyt żyt", też myślałem, że z wału, okazało się, że w tylnym kole zardzewiała tarcza hamulcowa i kiedy się rozgrzewała zaczynała ocierać o coś tam :)
daro11
Świeżak
Imię: darek
Samochód: captiva
Silnik:
Kontakt:

Post autor: daro11 »

tarcze tył nowe i dalej żyt żyt :oczekuje:
Korneliusz
Aktywny
Imię: Korneliusz
Samochód: Captiva 2.0 D 4WD 07
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Korneliusz »

Sprawdzić trzeba inne możliwości a mianowicie
- dokręcenie śruby centralnej - tej która ściska łożysko koła. Właściwie jest to taka wielka nakrętka na przegubie półosi , na klucz bodajże 32. U mnie jak byłem na przeglądzie i jak diagnosta zaciągnął hamulec ręczny to coś tam zaczęło trzeć.
Myślałem ze to poszło łożysko i kupiłem nowe. Przy wymianie wyszło że ta nakrętka nie była należycie dociągnięta.
A należy ją naprawdę mocno docisnąć , nawet używając przedłużki do klucza w postaci kawałka rury.

- to że wymieniane były tarcze to jeszcze nic nie znaczy. Pod tarczą hamulcową mieści się układ hamulca ręcznego , dwie szczęki i samoregulacja. To one mogą trzeć jak są zanieczyszczone i nie mają możliwości ustawić się w położeniu neutralnym.
Ten zespół trzeba raz w roku konserwować przy okazji konserwacji hamulców głównych. Bo należy to robić.
W serwisie czynności te należą do podstawowych przy okazji robienia przeglądów okresowych.
Także w starszych modelach zdarzają się tak skorodowane tarcze kotwiczne że te szczęki już nie mają się czego trzymać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Captiva Mechanika”