Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Nawiew-problem

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
ODPOWIEDZ
szymoszek1986
Świeżak
Imię: Radek
Samochód: Nubira
Silnik:
Kontakt:

Nawiew-problem

Post autor: szymoszek1986 »

Witam

Mam nubire kombu 1.8 f18d3 z 2006r z klimatyzacja automatyczna.
Po krotce opisze swoj problem z temperatura z nawiewow.
Kiedy jade samochodem i jak sie rozgrzeje ustawiam np temp. 23.5 st to przez okolo pol godz wwzystko fajnie leci cieple powietrze z nawiewo nastepnie z nawiewów szyby przedniej i nawiewow na twarz leci chlodne powietrze a na nogi nadal cieple. Nie wiem co jest tego przyczyna. Pomimo ustawienia na nogi i szybe leci tyle ze slabiej z nawiewu na twarz. Jak by bylo cos nie tak z nagrzewnica to by z wwsystkich kratek lecialo zimne powietrze. Mam wrazenie jak by jakis moze silniczek sterowania kratkami sie zacinal i wpuszczal zimne powietrze. Plyn chlodniczy jest w normie resetowalem ustawienia poprzez zdjecie minusowej klemy na jakis czas nie pomoglo. Prosze o pomoc b w zime moze byc nieciekawie. Pozdrawiqm
szmar
Bywalec
Imię: Mariusz
Samochód: inny
Silnik: T18SED
Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
Kontakt:

Re: Nawiew-problem

Post autor: szmar »

W wersji z klimatronikiem nie ma( jednocześnie) nadmuchu na twarz ,na nogi i na szybę jest tak wg instrukcji : strona 148. wszystko jest odpowiednio porozdzielane ,jedno lub drugie. Klimatronik ma działać tak by utrzymywać zadaną temperaturę ,a po półgodzinie jazdy na czujniku (na pulpicie po prawej stronie) jest osiągnięta ta temperatura więc zaczyna schładzać. Sprawdzić to można ustawiają temperaturę na max. czyli HI czy nadal chłodzi. A jak dawno nie był wymieniany filtr kabinowy to może dochodzić do jakichś zaburzeń np.od liści . Mogą być inne przyczyny trochę zanieczyszczony układ chłodzenia lub sterowanie klapkami ale na początek warto sprawdzić najprostsze.
szymoszek1986
Świeżak
Imię: Radek
Samochód: Nubira
Silnik:
Kontakt:

Re: Nawiew-problem

Post autor: szymoszek1986 »

Rozumie tylko ze gdy ustawie nawiew na szybe i nogi to tez leci powietrze z nadmuchu na twarz. Nie pisze tu o ustawieniu auto tylko wybraniu przyciskiem w tym wypadku na twarz czy na szybe i nogi. Filtr kabinowy wymienialem w lato takze jest ok. Mam wrazenie ze, po jakims czasie zaczynaja wariowac silniczki od klap i sie przestawiaja. Najlepiej bylo by cala deske rozebrac i wtedy by bylo wiadomo co i jak ale to odpada bo sporo czasu by to zajelo a ja samochod potrzebuje codziennie. Stad tylko gdybam co moze byc winowajcą tej sytuacji
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Nadwozie / Wnętrze”