Czy to oznaki termostatu ?
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Spadająca temperatura płynu chłodniczego
-
vito23
- Bywalec
- Imię: Witold
- Samochód: Lacetti Kombi
- Silnik:
- Kontakt:
Spadająca temperatura płynu chłodniczego
Witam, dziś na trasie ok 30km prędkość 80/100km.h przy włączonym nawiewie gorącym na "2" spada mi temperatura płynu chłodniczego mniej więcej na wskaźnikach 3mm się cofa wskazówka od normy. Natomiast gdy wyłączę nawiew i zwolnię trochę (jazda miejska ) to wraca wskazóweczka do normy. Płyn w zbiorniczku jest i nie ubywa, jest świeży ma ok 2tys km. Problem zauważyłem dziś, wcześniej auto stało bo miało zerwane przewody hamulcowe i wiadomo jaka byłą by jazda
...
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Spadająca temperatura płynu chłodniczego
Raczej na pewno, mniejszy pęd powietrza więc silnik wyrabia, przy wiekszym pedzie chlodzi na tyle chłodnice że temperatura spada.
Na postoju osiągniesz prawie docelową temperaturę ale nie idealną.
Na postoju osiągniesz prawie docelową temperaturę ale nie idealną.
-
vito23
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
No dobra to będę wymieniał a teraz pytanie bo znalazłem 2 opcje z otwarciem termostatu całkowitym przy 87C lub 92C, domyślam się że ma to spore znaczenie .
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Mój gazownik twierdzi, że im później się termostat otwiera tym lepiej dla silnika, bo jest lepiej 'dogrzany'.
-
Vanorton
- Świeżak
- Imię: Dżingo
- Samochód: Lacetti 1.6 SX Kombi
- Silnik:
- Kontakt:
Po nagrzaniu wskazówka nie powinna się w ogóle ruszać. U mnie nigdy żadna nie skacze, warunek to sprawny termostat. Gdy jest zimno i śmigasz samochodem to jeśli chłodnica za bardzo schładza od tego jest termostat by wyłączyć na jakiś czas obieg w chłodnicy. Odbywa się to szybko i na bieżąco stąd też wskazówka od temperatury ma stać jak ta lala.
Zacząłbym więc od sprawdzenia termostatu.
Zacząłbym więc od sprawdzenia termostatu.
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Zgadza się tylko proszę pamiętać że wskazówka temperatury ma duży zakres tolerancji w Cruze stoi w prawidłowej pozycji od 76oC do 89oC - sprawdzilem u siebie
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Lacetti to samo od około 75* -98* stoi w tej samej pozycji , wiec jak komus sie rusza to albo czujnik (dla pewnosci podpiac pod obd i sprawdzic temp podczas jazdy i postoju ) albo termostat proste
Lacetti temp powinna w czasie jazdy oscylowac 84-88* i termostat sobie z tym radzi
Na postoju powinno urosnac max do 98* i wlacza sie pierwszy bieg wentylatora drugi bieg wlaczyl mi sie tylko gdy przy 98* na próbe zgasilem auto temp skoczyla do 104 i uruchomiłem wtedy zaczął wentylator szaleć na drugim biegu a od 98-94 na pierwszym
Lacetti temp powinna w czasie jazdy oscylowac 84-88* i termostat sobie z tym radzi
Na postoju powinno urosnac max do 98* i wlacza sie pierwszy bieg wentylatora drugi bieg wlaczyl mi sie tylko gdy przy 98* na próbe zgasilem auto temp skoczyla do 104 i uruchomiłem wtedy zaczął wentylator szaleć na drugim biegu a od 98-94 na pierwszym
-
vito23
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Sprawdze w weekend gdy wyjade w trase. Podlacze obd pod tel i bede monitorowal podczas jazdy. Nic sie nie pokreci w kompie auta przez to zebedejechal kilka km z podlaczonym obd ?
A bardziej bym obstawial termostat niz ten czujnik bo latem i jesienia bylo okey dopiero teraz gdy temp siega -2 do +5
A bardziej bym obstawial termostat niz ten czujnik bo latem i jesienia bylo okey dopiero teraz gdy temp siega -2 do +5
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
można z OBD jeździć, niektóre tylko na dłuższą metę wywieszają np. tempomat ale na tyle ile potrzebujesz aby to sprawdzić nie będzie problemu.
- Ezekiel
- Aktywny
- Imię: Robert
- Samochód: Lacetti 1,6
- Silnik:
- Kontakt:
Ja mam ten sam problem, jak załączam nawiew z ciepłym powietrzem to wskazówka potrafi lekko opaść, ale potem wraca do normy, też mi się wydaje że może to być niedomagający termostat, bo w innych autach tak nie miałem.
Lepiej 5 minut później niż 30 lat za wcześnie.
-
vito23
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Ja dzis osiaglem na odcinku 5km max temp 76C z obd podlaczonym. I jadac na cieplym nawiewie na 2 i predkosc 70km.h temp spadac zaczela do 74C. Ogolnie stojac na swiatlach czerwonych temp idzie szybko tak do 65C a potem ledwo co wyzej. No to pewne ze termostacik sie zegna. Po swietach wymienie. Moze wczesniej.