Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Olej silnikowy który wybrać?

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Arczeski
Bywalec
Imię: Arek
Samochód: Lacetti 1.4 HB
Silnik:
Kontakt:

Olej silnikowy który wybrać?

Post autor: Arczeski »

Jak wiemy każdy olej ma swoje oznaczenia typu 5w40,30 10w no i wiele innych. Żeby to miały muszą mieć pewien standard stąd potem mają takie, a nie inne oznaczenia.
Firm jest jeszcze więcej niż możemy sobie wyobrazić. Wielu mechaników, czy miłośników motoryzacji powie: "tylko mobil", "mobil to dno, motul najlepszy" i wiele, wiele innych możliwości. No i pytanie najtrudniejsze. Czy to faktycznie ma znaczenie, czy kupuje mobila 5w30 za 150 za 4-5l czy firmy kogucik również 5w30 za 50zł 4-5l?
Specyfikację mają identyczną, więc? No i pomijam normy typu SL, C i miliard innych. Porównajmy dokładnie ten sam olej o takich samych normach i parametrach. Czy tu płacimy za markę? Zdrowy rozsądek mówi, że tak. Słusznie?
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Imię: Andrzej
Samochód: Spark
Silnik: 1.2 PB
LPG: Landirenzo Omegas
Kontakt:

Re: Olej silnikowy który wybrać?

Post autor: endriu333 »

Jest masę testów, które to wyjaśniają...w skrócie najtańsza szynka z marketu jest teoretycznie szynką nawet w porównaniu do najlepszej masarni...w smaku dla konsumenta jest przepaść :) podobnie jest z olejami...dodatkowo ja staram się nie kupować olei z Polskiej dystrybucji-wiele się naczytalem o podròbkach itp.
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
wieczor
Stały bywalec
Imię: Tomasz
Samochód: nubira 1.8 121km f18
Silnik:
Kontakt:

Post autor: wieczor »

Wlej sobie GM 5w30, a przy następnej wymianie np castrola 5w30, albo jakiś inny droższy olej i sam się przekonasz czy jest jakaś różnica w dynamice albo spalaniu czy kulturze pracy silnika:P Ja uważam, że najważniejsze to wymieniać na czas i pilnować poziomu oleju.
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

w związku z tym biorąc pod uwagę post endriu333 i wieczora której firmy olej byłby tym najlepszym wyborem?
Aktualnie mam 10W40 Orlen platinum coś tam.. Myślę nad mobil super 3000 5W30 - a może motul? Albo Castrol?
Awatar użytkownika
Ezekiel
Aktywny
Imię: Robert
Samochód: Lacetti 1,6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Ezekiel »

Ja leje TEXACO HAVOLINE, używałem do przez 10 lat do Nissana i nigdy nie miałem problemów, co prawda sinik Nissana to jakość sama w sobie ale myślę że i do Chevroleta da radę :)
Lepiej 5 minut później niż 30 lat za wcześnie.
GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B »

Ja lałem Castrola 10W40 jeszcze na starym silniku.

Teraz po wymianie wlałem 5W30 z GM, poprzedzony płukanką. Ojciec z kolei całe życie jeździ na Lotosie w Deawoo Nubirze i też nie ma jakichś problemów.

Aczkolwiek każda z tych opinii jest po prostu subiektywna. Gdyby coś się stało i któryś z mechaników powiedział, że to wina oleju, to może i byśmy uwierzyli :)

Niestety aby móc coś powiedzieć, trzeba by zrobić testy w porównywalnych warunkach, przy porównywalnym stanie początkowym silnika i wtedy po jakimś dłuższym czasie, przy tym samym przebiegu trzeba by zbadać stan silników zalanych różnymi olejami. Wtedy można by coś powiedzieć. Czyli dla przeciętnego Kowalskiego niemożliwe do oceny. Pozostaje wierzyć 'rzetelnym' testom i ufać producentom, bądź też nie i kupić coś tańszego :)

Jak dla mnie ważniejsze jest pilnowanie stanu i wymiany oleju (jak to już było wcześniej powiedziane) raczej niż inwestowanie w olej jakiegoś konkretnego producenta. Różnice pewnie jakieś są, pytanie tylko, czy faktycznie zauważalne dla przeciętnego zjadacza chleba, bo nie jest to tak proste jak spróbowanie jogurtu A i jogurtu B i powiedzenie, który jest lepszy :)
MarcinekNu2
Profesjonalista
Imię: Marcin
Samochód: Evanda
Silnik:
Kontakt:

Post autor: MarcinekNu2 »

Ja lałem najpierw 10w40 Mobila, potem przesiadłem się na 10w40 castrola ale zauważalnie wzrosło zużycie oleju więc od ostatniej wymiany znów wróciłem do Mobila i wydaje się, że teraz mniej tego oleju znika (choć i tak wychodziło, że na 10-11 tyś pomiędzy wymianami znikało 1-1,5 litra). Obecnie myślę o wymianie na 5w40 lub 5w30 może poskutkuje na stukający na zimnym popychacz/kasator zaworowy (stuka tak 1-2 min na zimnym i cichnie).
kwaki93
Świeżak
Imię: Paweł
Samochód: Nubira III
Silnik:
Kontakt:

Post autor: kwaki93 »

Mi też więcej castrola brał teraz leje mobila i jest Naprawdę dobry
wieczor
Stały bywalec
Imię: Tomasz
Samochód: nubira 1.8 121km f18
Silnik:
Kontakt:

Post autor: wieczor »

Leje GM 5w30 od 3lat, jak kupiłem to było napisane, że niby był castrol. Ze względu braku czasu mało jeżdżę laczkiem, więc wymiana co rok (około 6tys - 10tys). W tym czasie dolewam mniej więcej litr oleju:P A i w silniku cyka bez przerwy, ale to w kolektorze ssącym a nie zawory, także mam to w d...ie;p
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Imię: Nieomylna Legenda
Samochód: 1st. Cruze on Drive2
Silnik: 18XER
Kontakt:

Post autor: C77 »

Arczeski pisze:w związku z tym biorąc pod uwagę post endriu333 i wieczora której firmy olej byłby tym najlepszym wyborem? ?
Dla Endriu tylko prawdziwy syntetyk :D importowany :mrgreen:
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG
Obrazek
Ja na Drive2
West
Bywalec
Imię: Marcel
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: West »

Jak kupiłem swoje lacetti to ten silnik oleju prawie wgl nie miał... poniżej minimum... na bagnecie zaschnięte grudy od oleju ( olej wypluwało górą przez uszczelkę klawiatury - typowe w lacetti) .Nowa uszczelka pod klawiaturę, nowe świece, przeczyściłem miskę, smoka i zalałem najtańszy olej bodajże Orlen Platinum(czerwona bańka ;) ) przejechałem na tym hmmm 1 tyś-1,5 tyś km i wymieniłem ponownie olej i filtry. Drugi raz zalewany był Mobil 10w40 , potem kolejna wymiana poszedł Elf 10w40. Między jednym a drugim i trzecim olejem nie widziałem różnicy. Autem zrobiłem w sumie od roku ponad 20 tyś km. Po autostradach zrobiłem około 6k km... silnik 1.4 95 km i nie zauważyłem nawet małego ubytku oleju w silniku... a przez 90% trasy jechałem w przedziale 140-160 km/h a to już sporo jak dla 1.4. gdzie vmax to 170 niby. Miałem sprzedawać ale czy kupie kolejne auto z tak dobrym silnikiem jak w lacku ? :D

Warto częściej zmieniać olej, filtry. Nie kręcić na zimnym silniku i nie przejmować się czy mobil, elf, motul itd będzie gorszy od oleju marki X.
vito23
Bywalec
Imię: Witold
Samochód: Lacetti Kombi
Silnik:
Kontakt:

Post autor: vito23 »

Ja leje valvoline max life 5w40 . Dlatego ten leje bo nie pozostawia osadu jak np mobil. Ewentualnie do swojego silnika bym jeszcze lal castrola bo tez nie zostawia osadu a nawet nie ciemnieje tak bardzo. Po za tym po ponad 5t ys km od wymiany oleju, olej na bagnecie jest nadal taki zlociaty jak zaraz po wymianie.
Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Imię: Michał
Samochód: Epica V250
Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
LPG: KME Nevo
Kontakt:

Post autor: Kraviec »

Witek, właśnie wiele osób uważa, że Castrol jest beee, bo nie czyści silnika i dlatego jest długo złocisty. Ile w tym prawdy to nie wiadomo, ale ludzie z branży moto twierdzą, że Castrol ma super marketing, a już sam olej pozostawia wiele do życzenia.
MarcinekNu2
Profesjonalista
Imię: Marcin
Samochód: Evanda
Silnik:
Kontakt:

Post autor: MarcinekNu2 »

Tak po obserwacji, bo ostatnie 10 tyś zrobiłem na Mobilu 10w40 i co zauważyłam w stosunku do Castrola10w40.
Mniejsze zużycie oleju.
Wyciszyły się popychacze zaworów bo poprzednio miały tendencję do chwilowego (30-60 sek) postukiwania na zimnym (wydawało się ba słuch, że to 1-2 sztuki). Teraz odpalam i zagrzechoczą chwilę i cichną.
vito23
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Kraviec, niech ludzie mówią co chcą. Ja osobiście widziałem twarde dowody jaki olej zostawia osad jaki nie. Druga rzecz jak ktoś kupi olej np 4L które kosztują w sklepie X1 139zł a któs w kupi ten sam olej w sklepie X2 za 89zł - no to zostawiam bez komentarza. Oleje tak są podrabiane teraz, jak nie masz wiarygodnego dostawcy to spodziewać się można wszystkiego. Swojego czasu w krzyżówce sklepu daewoo/ fiat kupiłem 2 x 1l olej "nie wypowiem marki" i w jednej bańce olej wyglądał jak woda czy coś podobnego do ciemniejszego oleju spożywczego. zaniosłem oba baniaczki do sklepu wziąłem 2 strzykawki i nabrałem oleju przy sprzedawcy i pokazałem. Sprzedawca był zaskoczony tym co zobaczył - 2 różne odcienie i gęstości mimo iż oba były te same "10W40". Wyraziłem opinie na temat swojej propozycji olejów samochodowych, dalej tego tematu nie ma co ciągnąć w tym temacie bo olej to temat rzeka można gadać bez końca. Polecam z nudów pobawić się w chemika i popatrzeć co lejemy do swych aut.... Ja pozostaje przy max life valvoline w 3 autach w tym starym lanosie pozytywne wrażenia okazał... pozdrawiam :):)
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

vito23 pisze: 13 gru 2017, o 15:05 Druga rzecz jak ktoś kupi olej np 4L które kosztują w sklepie X1 139zł a któs w kupi ten sam olej w sklepie X2 za 89zł - no to zostawiam bez komentarza.
Ten pierwszy ma większą marżę ?
Cena obecnie nie jest wyznacznikiem
Awatar użytkownika
wojbur
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: Hyundai ix20
Silnik: 1.6 125 KM
LPG: tak
Kontakt:

Post autor: wojbur »

Ja tam u Konrado 4 litrowy castrol 5w40 kupuję oryginalny za 117 zł a ASO ma ten sam olej i liczy 65 zł za litr - to dla osób kierujących się ceną :)
vito23
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Ja u zaufanego place 89zl. W duzym przypadku nie zalezy to od marzy. A oleje czesto sa nalewane z otwartej beczki xxxx czasu w oryginalna butelke a przeciez zakrecic nakretke z zabezpieczeniem to nie problem.
Ksawier
Aktywny
Imię: Grzegorz
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8, 141KM Benzyna
Inny samochód: Nubira 1.8, 122KM Benzyna
Kontakt:

Post autor: Ksawier »

Witam,ja używam tylko liqui moly z mosem tylko z dobrego zródła i powiem że olej robi robotę silnik cichutko chodzi,odpala bez najmniejszego oporu,mam porównanie z valvolinem,mobilem,motulem i powiem że liqui bije je na głowę,jest to 10w40 z tego względu ze był lany 10 to taki zostawiłem już nie kombinowałem.Fakt jest drogi ale jestem przekonany że oleje w Pl są kiepskiej jakości
Pozdrawiam
kjas9
Profesjonalista
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 »

Chwalić się każdy może i reklamować olej- ja leję od zakupu zalecany GM a poprzedni właściciel to samo ponieważ auto było w lizingu i przeglądy musiały być w autoryzowanej stacji więc leję taki sam i moje auto też cicho chodzi i odpala bez problemu (chyba że wyładuję akumulator co przy moich doświadczeniach często się zdarza) tutaj dla niewtajemniczonych wklejam link co powoduje olej z dodatkiem mose !!!!
http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... hp?t=16309
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
Ksawier
Aktywny
Imię: Grzegorz
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8, 141KM Benzyna
Inny samochód: Nubira 1.8, 122KM Benzyna
Kontakt:

Post autor: Ksawier »

EE tam reklamować żadna reklama,po prostu użytkuje go już trochę czasu i widzę jak na razie same plusy,miałem ten olej w fiacie i teraz go leje do Nubiry,jest widoczna różnica miedzy tanimi olejami a tym,to czuć po samochodzie tak samo jak po samej jego pracy,miałem różne oleje różnych marek jak pisałem wyżej i jest różnica na zimno tak samo jak się rozgrzeje,każdy leje co chce ja tylko wyraziłem opinie co według mnie jest dobre ale według innej osoby może być do d..py
slaw
Świeżak
Imię: slaw
Samochód: Nubira 1,8 2007.
Silnik: F18D3+gaz Landi Renzo.
LPG: Tak Landi Renzo.
Kontakt:

Post autor: slaw »

Ja leję Orlen gas semisintetic , po roku, jak sprawdzam na bagnecie jest czysty jakbym go wczoraj wlał.
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

albo masz czysty silnik jak z salonu, albo olej nie czyści silnika :O
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti »

Wiesz może w roku robi do 5 tys km jak więcej to widocznie nie czysci xd
flebuss
Wymiatacz
Imię: Krzysztof
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss »

Panowie Moderatorzy temat olejów był na forum wielokrotnie tłuczony do bólu - może tak odesłać od razu delikwenta do wyszukiwarki by znależć właściwy wątek - ciągle są od nowa prowadzone tematy dawno na forum omówione i wyjaśnione - klawisz wyszukiwarki widać na samej górze
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”