Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Dzienne na długich.

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
bubek4070
Bywalec
Imię: darek
Samochód: captiva 2.0 D
Silnik:
Kontakt:

Re: Dzienne na długich.

Post autor: bubek4070 »

Ja mam założony moduł do świateł długich robiłem przegląd i diagnosta nie przyczepił się czyli ok polecam moduł
Jarni
Świeżak
Imię: Jarosław
Samochód: T255 Aveo 1,2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Jarni »

Witam wszystkich !, Mam także zamontowany taki moduł, z tym że mój posiada homologację i Policja się do niego nie przyczepi...
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Co to za moduł z homologacją ? :shock:
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Niech kolega wstawi zdjęcie tej homologacji.
Awatar użytkownika
Florek
Bywalec
Imię: Tomek
Samochód: Captiva 07, Aveo 06
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Florek »

Nie pytałem o moduł tylko gdzie znajdę plus po stacje.
Chyba, że zostało podpięcie się pod bezpieczniki ems
Chevrolet Captiva 4x4 AT 2.0 VCDI 150KM 320NM 2007r. -> Wirus na 180KM 380NM DPF EGR OFF
Chevrolet Aveo T250 1.2 8v LPG 2006r.
Nissan Pulsar 1.2 DIG-T 115KM 190NM 2014r.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Link do TIS ze schematami był podany, koncept pomiaru miernikiem też, co to ems nikt nie kojarzy. Nie będąc użytkownikiem aveo kawy na ławę nie wyłożę.
Jarni
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Proszę bardzo, posiadam coś takiego :

http://allegro.pl/modul-swiatel-dlugich ... 38914.html
Awatar użytkownika
Kolda
Stały bywalec
Imię: Arek
Samochód: Cruze 1.6 SW
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Kolda »

:) a na lampy masz ?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

:zastanawiasie: To urządzenie ma homologację do zastosowania w samochodzie. Ale czy to urządzenie wypełnia zasady jakimi kierują się przepisy o światłach dziennych? No ciekawe, interpretacje mogą być rożne ale papier może zamknąć usta jakiemuś upierldiwcowi w SKP. Intrygujący wyłom. Wszyscy zaszufladkowali się na numerki na lampach a tu ktoś poszedł inną drogą i wygląda na pewien precedens.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Dobrze byłoby obejrzeć całe świadectwo, może gdzieś jest napisane, że pod warunkiem stosowania z lampą posiadającą homologację E20?. Albo taki warunek rozumie się samo przez się - to nie jest przecież homologacja na oświetlenie tylko na moduł elektroniczny. Temat dla znawców branży automotive.
Jarni
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Korzystam z oryginalnych lamp montowanych w tym modelu, więc teoretycznie powinny być homologowane. Jeśli nie są to każdy posiadacz Aveo nie korzystający z takiego modułu także mógłby mieć identyczny problem podczas rutynowej kontroli.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Oryginalne lampy nie są homologowane jako dzienne. W tym tkwi szkopuł. Ja się tym też nie przejmuję. Na pewno papier na ten moduł jest lepsze niż brak jakiegokolwiek papieru, ale słabsze niż homologowane lampy DRL.
kjas9
Profesjonalista
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 »

Pytanie za 100 punktów -dlaczego diagnosta miałby się przyczepić do modułu -bo co ja mam dołączone to moja sprawa i jako taki nie powinien go interesować .Jego interesują światła i ustawienie.Podstawa w dzień mam jezdzić na światłach i tyle.Jeżeli wykorzystuję lampy fabryczne to żadnej homologacji na dzienne nie potrzebuję jak pisze wszim bo co- mogę na nich jezdzić tylko w nocy?.Homologację potrzebują tylko dokładane niefabryczne ,co i tak nikt nie sprawdza ,a tym bardziej nie pyta o papierek.Przeginacie trochę Panowie z tym pouczaniem znowu w kolejnym temacie (podobny światła led).Każdy wie co go może czekać skupmy się na konkretach i konstruktywnej pomocy .
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

Nie używasz lamp zgodnie z ich przeznaczeniem i do tego może się doczepić.
WYKORZYSTYWANIE świateł drogowych (lub przeciwmgłowych) z układem obniżającym napięcie zasilania jako świateł do jazdy dziennej jest NIEZGODNE Z PRAWEM.

Podstawa prawna:

W pojazdach można stosować tylko homologowane lampy na zgodność z odpowiednim regulaminem. W tej sytuacji światła drogowe (homologowane wg wymagań Regulaminu nr 112 EKG) lub przeciwmgłowe (homologowane wg wymagań Regulaminu nr 19) nie mają homologacji wg wymagań Regulaminu 87 obowiązującego dla świateł do jazdy dziennej. Ponad to światło drogowe lub przeciwmgłowe nie spełnia wymagań dla świateł do jazdy dziennej, głównie ze względu na inny kształt rozsyła strumienia świetlnego.
Napięcie zasilania żarówki światła drogowego lub przeciwmgłowego można obniżyć o tyle aby nie przekraczać maksimum światłości dopuszczalnej dla światła do jazdy dziennej, ale wówczas światło nie spełnia wymagań dotyczących światłości w innych kierunkach obserwacji. Ponadto powoduje to zmianę barwy światła (w kierunku barwy czerwonej) i wówczas nie są spełnione wymagania dla białej barwy światła drogowego.

Koniec tematu.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

To jest konstruktywna pomoc, bo dowiadujesz się czegoś, o czym nie miałeś pojęcia (choć w dobrej wierze). Forum czyta z założenia wielu ludzi poszukujących informacji, więc staramy się, aby to była informacja rzetelna i wiarygodna.
Temat jest o tyle nośny, ze ktoś może się wpędzić w kłopoty w razie (odpukać) wypadku, gdzie nie mając prawidłowo oświetlonego auta jest na przegranej pozycji wobec ubezpieczyciela.
kjas9
Profesjonalista
Kontakt:

Dobrze ,dziękuję za dogłębne wytłumaczenie ale to nie zmienia jednej rzeczy nie przeginajmy z tymi przepisami i pouczeniami co chwile że to czy to jest niezgodne z homologacja popierając to regulaminami, bo wątpię by ktoś na drodze sprawdził kąt rozsyłu światła a tym bardziej barwę świateł dziennych i znał konkretne punkty.Co innego dla świateł drogowych tutaj nie ma ale .Więc formalnie wszelkie przeróbki są nie dozwolone i żadne homologacje na moduły itp możemy sobie wsadzić gdzieś więc po co to bicie piany.Proponuję pokazuję swój pomysł usprawnienia np żarówka ,moduł itp,a na końcu dodaję .
MONTUJESZ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ .
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Niestety nie jesteś sam na drodze i to tak nie działa, bo z powodu braku twojej odpowiedzialności mogą ucierpieć niewinni ludzie, a wiele takich wypadków ma miejsce. Nie mówię, że z powodu żarówki czy DRL-i, tylko że nie ma zgody na taką ogólną zasadę. Jak na własną odpowiedzialność, to nie wyjeżdżaj na drogę, bo tam już się zaczyna cudza szkoda.
kjas9
Profesjonalista
Kontakt:

Chyba się nie rozumiemy w tym temacie- nie jestem nie odpowiedzialny, i albo ja nie kumam albo coś nie tak bo mówię nie, o światłach mijania po zmroku , ale o dziennych czy te światła kogoś oślepią w dzień- nie bo są specjalnie osłabione przez moduł więc o co biega . Chyba o to że boimy się ubezpieczyciela,bo widzę że wszyscy to podnoszą w postach ,policja na ten temat nie reaguje mają się świecić to świecą sie i to ok.A gdybanie co by było gdyby to to samo co wróżenie z fusów .Co do mojego wpisu Montujesz na swoją odpowiedzialność - to jak ktoś już coś zamontował sprawdził w konkretnym samochodzie i to zdaje egzamin to dlaczego inni nie mają z tego z korzystać po to jest ten zapis bo wtedy montujesz, usprawniasz swój samochód i nie masz do nikogo pretensji tylko do siebie jak coś spierdzielisz i tyle.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2017, o 22:48 przez kjas9, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Oczywiście, ok, dopóki nie ma to wpływu na bezpieczeństwo - bo tutaj nie ma żadnego "montujesz na własna odpowiedzialność" - chyba się zgodzisz?
Awatar użytkownika
ŁukaszW
Specjalista
Imię: Łukasz
Samochód: było Aveo
Silnik: 1.4
Kontakt:

Post autor: ŁukaszW »

Ja mam tak zrobione od 6 lat,długie świeca razem z długimi,ale jak chce tylko pomigać ,czyli pociągam przełącznik do siebie to załączają się długie sam exd, więc zero problemów na przeglądzie ,tym bardziej że Aveo t 200 ma kiepskie oświetlenie
Chevrolet Aveo -do 13.10.2019 :(
Kia Ceed 1.6GDI
Citroen Berlingo 1.6HDI-sprzedany
Mercedes E klasa 2.2CDI
Opel Corsa F GSI
kjas9
Profesjonalista
Kontakt:

Dlatego piszę o zmianach nie wpływajacych bezpośrednio na bezpieczeństwo innych uzytkowników bo to jest podstawa a reszta przeróbek to tylko i wyłacznie nasza sprawa ,a ich zakres tylko zależy od chęci i możliwości.Przerobienie świateł długich ew halogenów na dzienne nie jest prawnie zakazane.
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

kjas9 pisze: 16 gru 2017, o 22:59 Przerobienie świateł długich ew halogenów na dzienne nie jest prawnie zakazane.
Czego nie zrozumiałeś w mojej odpowiedzi ?
Awatar użytkownika
ŁukaszW
Specjalista
Imię: Łukasz
Samochód: było Aveo
Silnik: 1.4
Kontakt:

Post autor: ŁukaszW »

A doświetlanie zakrętów np w VW,Skoda itd, działa tak że przy skręcie zapala się przeciwmgielna ? To też nielegalne jest, ja mam w kloszu osobne żarówki H7
Chevrolet Aveo -do 13.10.2019 :(
Kia Ceed 1.6GDI
Citroen Berlingo 1.6HDI-sprzedany
Mercedes E klasa 2.2CDI
Opel Corsa F GSI
kjas9
Profesjonalista
Kontakt:

Zrozumiałem na tyle że tłumacząc to na chłopski rozum;
1-świateł długich i halogenów nie można używać jako dziennych-(oślepiam) ,to wiadomo-ale cyt.- dopuszczalne jest obniżenie napięcia czyli
2-można je zastosować wtedy jako dzienne ale nie spełniają wymogów wtedy, jako długie i halogeny po zmroku i w czasie mgły co jest zrozumiałe (kąt rozsyłu,i barwa słabsza) ,a moduły zapewniają nam możliwość przystosowania jednego reflektora do dwóch funkcji i ich zamianę w razie potrzeby co nie jest zabronione,bo w przepisie który podajesz nie ma jednoznacznego zakazu.
Myślę że zapędziłeś się trochę .
A czy doświetlanie zakrętów halogenami też jest zabronione jak kol wyżej pisze bo przecież halogeny nie są przeznaczone do tego a w pierwszych autach z tym dodatkiem one spełniają tę rolę.
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Imię: Zbyszek
Samochód: Cruze HB LT+
Silnik: 1.8
LPG: BRC
Has thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: zzzz »

kjas9 pisze: 20 gru 2017, o 21:33...
2-można je zastosować wtedy jako dzienne ale nie spełniają wymogów wtedy, jako długie i halogeny po zmroku i w czasie mgły co jest zrozumiałe (kąt rozsyłu,i barwa słabsza) ,a moduły zapewniają nam możliwość przystosowania jednego reflektora do dwóch funkcji i ich zamianę w razie potrzeby co nie jest zabronione,bo w przepisie który podajesz nie ma jednoznacznego zakazu.
M
ale przeciez układy do dziennych z długich nie upośledzają funkcji długich tzn że długie (jesli się ich użyje) działają z pełna mocą...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Elektryka Elektronika”