Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Świecąca kontrolka drzwi

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
GregGreg
Świeżak
Imię: Grzesiek
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Re: Świecąca kontrolka drzwi

Post autor: GregGreg »

Mały update w tej telenoweli :)

W nocy przy świecącej kontrolce nie mogłem potwierdzić jak to działa stąd prośba. Teraz sprawdziłem autko i kontrolka nie świeci, rano było -9 więc dobrze zmarzło, pewnie przez to franca zgasła. Zatem potwierdzam słowa elektryka, wypięcie całej kostki - nie powoduje zapalenia kontrolki - stąd wnioskuję, że przy wypięciu - przy włączonej wadliwie kontrolce - każdej z osobna można potwierdzić śmiało, że albo problem nie leży w jednych drzwiach tylko ew. kilku albo tak jak mówił elektryk gdzieś w wiązkach dalej (może jak woda zamarzła to nie zwiera...). Jak lampka znów zaświeci odłączą wszystkie drzwi naraz i sprawdzę.

Odpiąłem dodatkowo wtyczkę od czujnika otwarcia maski i zero reakcji, również przy otwieraniu maski nie świeci, pytanie zatem czy ta czujka daje jakikolwiek sygnał do centralnego/BCM czy tylko alarmu? Wiecie może co to za czujnik (kwadratowy) zaraz obok tego od maski (z fioletowym dynksem), oraz ten drugi poniżej akumulatora zaraz na lewo zbiornika płynu do spryskiwaczy?

Panowie, dziękuję za cierpliwość.
Załączniki
20171230_102549[1].jpg
20171230_102608[1].jpg
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

1. ta wtyczka to martwy element, nie używany do niczego nam znanego
2. otwarcie maski w samochodzie, dla pojazdów z wyświetlaczem low, mid level, nie daje zadnych znaków. Jedynie alarm się włączy - jeśli jest w samochodzie.

Dla mnie mróz i tego typu efekt, to tylko potwierdzenie ze masa jest gdzieś uwalona.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Post autor: pool80 »

Przy zbiorniczku płynu spryskiwacze znajduje się korektor oktanowy. Co do czujnika otwarcia maski czujnik ten jest zintegrowany z zamkiem. U mnie nie wzbudza alarmu otwarcie maski a kontrolka alarmu cały czas miga jak przy niedomkniętych drzwiach ASO nie poradziła sobie z tym problemem na gwarancji. Ja to zbagatelizowałem bo bardzo mi to nie przeszkadza. Wtyczka z fioletowym nie wiem do czego służy.
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Imię: Nieomylna Legenda
Samochód: 1st. Cruze on Drive2
Silnik: 18XER
Kontakt:

Post autor: C77 »

Dla up_level jest inny zamek maski, z innym czujnikiem niż dla low/mid_level
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG
Obrazek
Ja na Drive2
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Miłosz, niestety jest ten sam. Ja wymieniłem licznik i czujnik pokazywał maskę otwartą
GregGreg
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Podczas dzisiejszych jazd i na mrozie i na plusie wszystko działało prawidłowo, zero problemów. Temat zawieszony do odwołania :) byle nie do jutra :)
pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Post autor: pool80 »

Miałem kiedyś na mrozie taką sytuację, że rygiel drzwi kierowcy przestał reagować z pilota. Działało tylko zamykanie kluczykiem. Jak postał w słońcu do popołudnia problem znikł i nie pojawił się. Natomiast po dłuższym czasie miałem problem w tych samych drzwiach związany z samootwierającą się szybą podczas jazdy. Diagnoza wadliwy moduł - elektronika w silniku szyby. Czytałem, ale teraz nie pamiętam jak realizowany jest zamek. Znaczy czy w drzwiach jest też jakiś układ scalony, czy zarządza moduł komfortu ten "pod radiem".
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Kontakt:

etac pisze: 30 gru 2017, o 16:02 Miłosz, niestety jest ten sam. Ja wymieniłem licznik i czujnik pokazywał maskę otwartą
Bo w MY2013 jest już ten sam niezależnie od typu wyświetlacza,
ale w Cruzakach przed liftem jest inny.

Więc jeśli ktoś chce tą funkcję w up_levelu przełożonym do MY2010 czy MY2011
wtedy trzeba wymienić go na inny (nowszy).

Dodano po 1 godzinie 45 minutach 54 sekundach:
A swoją drogą to czy przy nowszym czujniku z MY2013 (po lifcie) ale przy wyświetlaczu mid_level
sygnalizuje otwarcie maski silnika kontrolką na licznikach? :zastanawiasie:
Może ktoś to sprawdzić?
Obrazek
Ja na Drive2
mkosmida
Profesjonalista
Imię: Maciej
Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
Silnik:
Kontakt:

Post autor: mkosmida »

Nie ma sygnalizacji otwartej maski

Wysłane z mojego 6045Y przy użyciu Tapatalka

GregGreg
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Problem wrócił jak tylko zrobiło się cieplej, wyjący alarm przerwał zakupy...rozebrałem pół środka i jedyne co udało mi się osiągnąć to wyłączenie kontrolki na kilka minut po wypięciu grubej kostki ukrytej na lewo od sprzęgła (tej schowanej pod plastikiem progu centralnie obok dźwigni maki). Po kilku minutach problem wrócił, powtórne wypięcie i już nie zniknęła, kable wydają się być ok, kostka sucha, połączenia sprawiają wrażenie ok. Bez dobrego elektryka się nie obejdzie. Póki co wypinam bezpiecznik na noc, zamykam z klucza i tyle :) Jak się uda znaleźć przyczynę, dam znać, dla potomności.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

jak dla mnie z elektrykiem połączenia masowe do sprawdzenia.
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Kontakt:

GregGreg pisze: 2 sty 2018, o 21:47 Po kilku minutach problem wrócił, powtórne wypięcie i już nie zniknęła
Pisałem wyżej że tak nie dojdziesz bo odpięcie wiązki w drzwiach interpretuje jako otwarcie drzwi i zapala kontrolkę,
a z przodu wypięcie już samej tylko małej wtyczki podnośnika szyb widzi jako otwarte drzwi {:/
przynajmniej w MY2010, więc w MY2011 pewnie masz tak samo.
Obrazek
Ja na Drive2
GregGreg
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

No właśnie nie C77, przynajmniej nie u mnie, drugi elektryk który auto oglądał kazał rozpinać wtyczki, kontrolka nie zgasła, stwierdził że coś w środku. Pytałem go czy odpięta wtyczka nie będzie interpretowana jako otwarte drzwi, twierdził, że nie...

Teraz uwaga: następnego dnia rano kontrolka się nie paliła. Otwieram drzwi, zapala się, wciskam zatrzaski w zamku żeby zasymulować zamknięcie - gaśnie, wypinam wtyczkę - nie zapala się, odbijam klamkę żeby odpuścił zaryglowany "na sucho" zamek po czym wpinam wtyczkę i dopiero po wpięciu zapala się lampka, wypinam - gaśnie przy otwartych drzwiach, sprawdzone na wszystkich 4ech wrotach.

Cruze`y (większość z tego co widziałem na youtubie) sprzedawane w USA mają wskazanie które drzwi są otwarte, może jest to zależne od wersji wyposażenia i w przypadku tej wyższej odpięta wtyczka faktycznie jest interpretowana jako otwarcie.

Dziś lampeczka paliła się przez km, zgasła na kolejne 40 potem migała 50/50 przez kolejne kilkadziesiąt, jutro być może podjadę, jeśli czas pozwoli, pogadać z elektronikiem który takie okablowanie robi w Delphi może mi co pomoże.

Dobry elektryk/elektronik nieodzowny :) W sumie wróciłem do KRK i mogę grzebać konkretniej, jest ktoś z okolicy warty odwiedzenia?
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Kontakt:

GregGreg pisze: 3 sty 2018, o 21:41 kazał rozpinać wtyczki, kontrolka nie zgasła
No nie wiem gdzie jest inaczej, bo na razie potwierdzasz to co napisałem wcześniej {:/

GregGreg pisze: 3 sty 2018, o 21:41Otwieram drzwi, zapala się, wciskam zatrzaski w zamku żeby zasymulować zamknięcie - gaśnie, wypinam wtyczkę - nie zapala się, odbijam klamkę żeby odpuścił zaryglowany "na sucho" zamek po czym wpinam wtyczkę i dopiero po wpięciu zapala się lampka, wypinam - gaśnie przy otwartych drzwiach, sprawdzone na wszystkich 4ech wrotach.
Zgadza się - jeśli rozepniesz po zamknięciu drzwi czy symulacji tego, i pozostawisz rozpięte to od razu nie musi zasygnalizować otwarcia.
Jednak po zamknięciu auta z pilota BCM będzie to sygnalizować więc dalsze konsekwencje znane, dlatego o tym nie wspomniałem.
Możesz sprawdzić jaka sytuacja będzie po zamknięciu zamka tylko z kluczyka, sadzę że koniec końców taka sama tylko dłużej może zająć wykrycie tego stanu.
Nie pisałem o tym też dlatego że przy awarii stycznika gdy kontrolka pali się permanentnie nie dojdziesz w ten sposób które to drzwi,
bo przy każdej indywidualnej symulacji zamknięcia i odpięcia ta jedna zbiorcza kontrolka wciąż będzie się palić.
Nie wiem czy rozumiesz tą logikę ale montaż lampek w drzwiach niejako odwraca tą zależność
i sprawia de facto jakby każde z drzwi zyskiwały swoją indywidualną "kontrolkę" a nie zbiorczą/grupową na pulpicie.
GregGreg pisze: 3 sty 2018, o 21:41Cruze`y (większość z tego co widziałem na youtubie) sprzedawane w USA mają wskazanie które drzwi są otwarte, może jest to zależne od wersji wyposażenia i w przypadku tej wyższej odpięta wtyczka faktycznie jest interpretowana jako otwarcie.
W USA wszystkie Cruzaki miały up_level.
A tam wg tego co pisał etac jeśli jedne drzwi aktywowane (wskazane na otwarte) to nie można się dowiedzieć o statusie pozostałych,
czyli chyba wskazuje pierwsze otwarte drzwi a kolejnych już nie? :zastanawiasie:
Obrazek
Ja na Drive2
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Miłosz ja pisałem nie o up level, a kontrolne. Na standardowym wyświetlaczu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”