Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Szarpie przy ruszaniu

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Mildawid

Szarpie przy ruszaniu

Post autor: Mildawid »

Witam, od pewnego czasu zwłaszcza gdy jest mokro (pada deszce lub padal)w moim benzynowym cruzie 1.6 przy ruszaniu występuje efekt jakby szarpania, slizgania się silnika, czy ktoś mial do czynieniania z podobnym obiawem?
Awatar użytkownika
rwicik
Profesjonalista
Imię: Robert
Samochód: Cruze -> Tucson
Silnik:
Kontakt:

Re: Szarpie przy ruszaniu

Post autor: rwicik »

Koła tracą przyczepność?
Czy raczej sprzęgło?
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
Mildawid

Nie traca przyczepności, właśnie chyba sprzęgło
Gregor1972
Bywalec
Imię: Grzegorz
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Gregor1972 »

Ja mam to samo jak rano jest zimny to z jedynki jak ruszam to szarpie ciężko wyczuć sprzęgło ale jak się
zagrzeje to cały dzień jest wszystko ok
Czy to już sprzęgło pada
Awatar użytkownika
rwicik
Profesjonalista
Samochód: Cruze -> Tucson
Silnik:
Kontakt:

Post autor: rwicik »

U mnie też na zimnym ciężko wyczuć sprzęgło.
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
Mildawid

Wychodzi na to ze nie ma reguły, u mnie nie ma znaczenia czy ciepłe czy zimne, bardziej chodzi o wilgoć, przez cały sierpień słoneczny nic się nie działo, może minimalistyczne raz,dwa
Gregor1972
Bywalec
Imię: Grzegorz
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Gregor1972 »

Nie przejmować się tym czy trzeba już coś z tym robić
Mildawid

Chyba że to nie sprzęgło
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti »

Jezeli przy ruszaniu sprzęgło szarpie tak samo jak by sie miało krzywe tarcze przy hamowaniu bo wnioskuje ze o takie szarpanie wam chodzi to albo sa spreżynki na tłumiku drgań zmęczone albo pęknięte albo sprzęgło jakims sposobem nierówno zużyte
Proponuje na postoju wrzucic 5 bieg podnieśc obrotu tp 2tys i na 10sekund na półsprzęgle z hamulcem przetrzeć sprzęgło jezeli nie ustąpi szarpanie nawet po dwukrotnym zrobieniu tej czynności to znaczy ze tłumik drgań
MarcinekNu2
Profesjonalista
Imię: Marcin
Samochód: Evanda
Silnik:
Kontakt:

Post autor: MarcinekNu2 »

A nie spalisz w ten sposób okladzin?
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti »

Nie
Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Kontakt:

Post autor: szczuplin »

Pierwsze ruszanie po dłuższym postoju i szarpanie na jedynce. Potem spokój. Oczywiście mam dislowanie od dawna. 30tysi na gazie a łącznie 130. Cewkę pora zmienić?
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
Awatar użytkownika
pablo1
Profesjonalista
Imię: Paweł
Samochód: cruze LT
Silnik: 1.6 124 km benzyna
LPG: BRC SQ24
Kontakt:

Post autor: pablo1 »

Jak nie masz błędów to po co cewkę będziesz zmienial?
Mój od nowości czasami szarpie szczególnie po nocy przy ruszaniu , lpg założyłem po 40 tysiącach na pb. Zreszta jak zimny to na pb pracuje a tylko wtedy się to objawia. Choć jest to rzadko .
pablo1
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

szczuplin pisze:Pierwsze ruszanie po dłuższym postoju i szarpanie na jedynce. Potem spokój. Oczywiście mam dislowanie od dawna. 30tysi na gazie a łącznie 130. Cewkę pora zmienić?
Tylko, że cewka z dłuższym postojem i jedynką niewiele ma wspólnego. Musisz wyczuć i określić czy to silnik przerywa, czy problem jest z mechaniką przeniesienia napędu. Podejrzewam to drugie, bo się często w postach powtarza. Lukaslacetti ma ciekawy pomysł z tym przetarciem okładzin. Coś w tym jest, coś z tymi powierzchniami sprzęgła jest nie tak, że na zimno lub wilgotno reagują brakiem płynności zasprzęglania. Ja to mam raz w większym, raz w mniejszym stopniu praktycznie od nowości, najczęściej w chłodny poranek. Jak ruszę ostro z długim uślizgiem na sprzęgle to już potem zaczyna łapać płynnie.
Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Kontakt:

Post autor: szczuplin »

Objawy uwidoczniły się właśnie w trakcie tych zimniejszych dni. Tak więc nie reaguje i jezdze dalej.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
klameczka
Świeżak
Imię: Jacek
Samochód: z18xer zafira B
Silnik:
Kontakt:

Post autor: klameczka »

Temat stary i być może dotyczy też waszych aut. Otóż w Oplu zauważono ten problem i niektórym klientom wymieniano koło zamachowe na lepsiejsze po modernizacji. Oto informacja:

Field Remedy: 2119
Subject: Transmission F17, Clutch - Judder when pulling away from cold
Models: Engines: Option:
Astra-G 2003...2006,Astra-H 2004...2007,Meriva 2006...2007,Zafira-B 2006...2007,Signum 2002...2007,Vectra-C 2002...2007 Z16XEP,Z16XEP| Z16YNG| Z18XE| Z18XER| Z16XER,Z16XEP| Z18XE,Z16XEP| Z16YNG| Z18XER,Z16XEP| Z18XE| Z18XER,Z16XEP| Z18XE| Z18XER
Complaint: Cluch judders 2 to 4 times when pulling away from cold. This complaint occurs mainly when outside temperature is below 10°C.
Cause: Unfavourable friction material.
Production: Improved friction material/flywheel have been introduced in production (May 2007) as of engineno.: 20KC2905.

Remedy: In case of customer complaint replace clutch disk, pressure plate and
flywheel.
Note: Flywheel has to be replaced only on vehicles prior mentioned
enginebreakpoint.
All reworked vehicles according this information have to be clearly marked
by a green paint dot on the cover selector lever as shown in the
picture I, X.

Spare-Parts: Part-No.: Catalogue-No.:
Clutch disk engine Z18XER 93192580 06 64 288
Clutch disk all other engines 93192579 06 64 287
Clutch pressure plate 55562026 06 66 351
Flywheel 93186460 56 16 016
FunctionalGroup: K - Clutch/Transmission
Complaint Group: 13 - No/Poor Function
Trouble Code: None
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Problem jest jeden - biuletyn dotyczy rocznika 2007 i starsze. Jedynie objaw jest podobny, wiec ASO nie zrobi z tego pożytku.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Objaw, wypisz wymaluj jak w moim olku i innych opisywanych tutaj często przypadkach.
:zastanawiasie:
Skarga: Sprzęgło szarpie 2 do 4 razy, gdy odsprząglasz na zimno. To występuje głównie, gdy temperatura na zewnątrz jest niższa niż 10 ° C.
Przyczyna: Niekorzystny materiał cierny. :shock:
Produkcja: Udoskonalony materiał cierny / koło zamachowe zostały wprowadzone do produkcji (maj 2007)
Ciekawe. W Astrze G z 2003r z silnikiem Z16XEP też tak miałem.
No ale orlando teraz mam z 2013r. {:/
kabi
Aktywny
Imię: krzysztof
Samochód: Cruze HB
Silnik: 1,6 LT 124 KM benzyna
Kontakt:

Post autor: kabi »

lukaslacetti pisze: 16 wrz 2017, o 09:54 Jezeli przy ruszaniu sprzęgło szarpie tak samo jak by sie miało krzywe tarcze przy hamowaniu bo wnioskuje ze o takie szarpanie wam chodzi to albo sa spreżynki na tłumiku drgań zmęczone albo pęknięte albo sprzęgło jakims sposobem nierówno zużyte
Proponuje na postoju wrzucic 5 bieg podnieśc obrotu tp 2tys i na 10sekund na półsprzęgle z hamulcem przetrzeć sprzęgło jezeli nie ustąpi szarpanie nawet po dwukrotnym zrobieniu tej czynności to znaczy ze tłumik drgań
To nie jest prawidłowa instrukcja postępowania, można w ten sposób spalić sprzęgło lub uszkodzić docisk czy też porysować powierzchnie płaskie. Ale jak ktoś ma pieniądze na pozaplanowe wydatki ...
klameczka
Świeżak
Imię: Jacek
Samochód: z18xer zafira B
Silnik:
Kontakt:

Re: Odp: Szarpie przy ruszaniu

Post autor: klameczka »

Mnie w zafirze b z silnikiem 1.8 z18xer z roku 2006 czyli przed modernizacją podobnie szarpie. Najczęściej dzieje się to w zimne dni poniżej 5 st.C. Ale i latem też telepie czasem gdy chce się dynamicznie ruszyć.
pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Post autor: pool80 »

U mnie w Cruze 1.8 gdy odpuściłem gaz na niższym biegu autem szarpnęło. Np. w korku na 2gim biegu, dodaję trochę gazu, puszczam i szarpnięcie. Tak to wyglądało. Już mogę trochę konfabulować, ale na zimnym mokro i owszem, ale pod koniec to już nie ważne, przy rozgrzanym silniku te szarpnięcia szczególnie w korkach dość istotnie mi przeszkadzały.
Niedawno zmieniłem sondę nr 2 bo już kilkukrotnie kasowałem błąd z jej grzałką związany a ostatnio jeszcze inny błąd związany z sondą.
Od wymiany sondy, auto przestało szarpać, spalanie się poprawiło a błąd nie wyskoczył.
Kiedyś to szarpanie wiązałem z przeczytanym tu, że Cruze ma jak od siekiery zaprogramowane tam nie pamiętam mapy czy komputer. Myślałem że TTTM. Wymiana sondy przyniosła zamierzone mniejsze spalanie brak błędu, a brak szarpania to taki niespodziewany bonus.
Wywnioskowałem, nie wiem czy właściwie, że przy odpuszczeniu gazu silnik z uwagi na złe wskazania od sondy odcinał paliwo nie powoli co raz mniej tylko nagle. (bogata mieszanka / brak mieszanki lub spadek potrzebny na wolne obroty). To powodowało szarpnięcie. Podkreślam że jednokrotne po każdym odpuszczeniu gazu.
*Jeszcze sobie przypomniałem, mocniej szarpało przy włączonej klimatyzacji.
Dedalus4
Profesjonalista
Imię: Szczepan
Samochód: FORD S-Max
Silnik: 2.0 Ecoblue
Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
Kontakt:

Post autor: Dedalus4 »

wszim pisze: 20 wrz 2017, o 00:32
szczuplin pisze:Pierwsze ruszanie po dłuższym postoju i szarpanie na jedynce. Potem spokój. Oczywiście mam dislowanie od dawna. 30tysi na gazie a łącznie 130. Cewkę pora zmienić?
Tylko, że cewka z dłuższym postojem i jedynką niewiele ma wspólnego. Musisz wyczuć i określić czy to silnik przerywa, czy problem jest z mechaniką przeniesienia napędu. Podejrzewam to drugie, bo się często w postach powtarza. Lukaslacetti ma ciekawy pomysł z tym przetarciem okładzin. Coś w tym jest, coś z tymi powierzchniami sprzęgła jest nie tak, że na zimno lub wilgotno reagują brakiem płynności zasprzęglania. Ja to mam raz w większym, raz w mniejszym stopniu praktycznie od nowości, najczęściej w chłodny poranek. Jak ruszę ostro z długim uślizgiem na sprzęgle to już potem zaczyna łapać płynnie.
Ja mam tak samo. Czasem szarpie przy ruszaniu, też praktycznie od nowości. Ja wtedy daje więcej gazu i dłużej puszczam sprzęgło. W maluchu czasem miałem tak samo:)
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

pool80 , nie każdemu psu Burek. Ostatnie posty dotyczą nierównomiernego uślizgiwania sprzęgła i związanego z tym szarpania mechanicznego na przeniesieniu napędu, a nie z powodu nieprawidłowej mieszanki.
pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Post autor: pool80 »

Ale w temacie, była wspominana i cewka. Różnie ludzie mogą interpretować tytułowe " szarpanie". Osobiście w Kia, spotkałem się z uślizgiwaniem sprzęgła, ale to od razu wiadomo. Przy łagodnym dodawaniu gazu do nie wysokich obrotów jest ok. Przy próbie dynamicznego przyspieszenia, szczególnie w dociążonym samochodzie przy przebiegu ok 30kkm, sprzęgło ślizgało, a obroty bez wyraźnego przyspieszenia samochodu zwiększały się do maximum. Nic nie śmierdziało, i nie nazwał bym tego szarpaniem. Rozmawiałem z fachowcem, i ponoć w tych samochodach jest to powszechny problem. Normalnie super.
Przy takim zachowaniu u nas pierwsze co bym podejrzewał to przepuszczanie oleju przez zimering wału korbowego i zaolejenie tarczy sprzęgłowej. (powszechna usterka) Można sprawdzić czy na łączeniu skrzyni z korpusem silnika nie ma kropel oleju.
Jeżeli nie ma takiego objawu, to w/w sposób na przypiłowanie/ podczyszczenie tarczy. Jak i to nie pomoże to rozbieranie sprzęgła. Wadliwa tarcza, inny element.
Z tyłu głowy cały czas mam, że do silnika 1.8 sprzęgło jest dobierane na styk do jego mocy.
Raz zachciało mi się mierzyć czas na setkę, i chcąc ruszyć przy max obrotach i dynamicznym puszczeniu sprzęgła, skończyło się to tylko smrodem. Nie przeceniam moich umiejętności, ale przy mocnym dieslu robiłem to niejednokrotnie z powodzeniem. Tu więcej nie próbowałem. :)
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

Czy robiąc tą próbę wyłączyłeś TC ?
ODPOWIEDZ