Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

NGK BKR5EK jaka przerwa w T18SED z LPG?

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

NGK BKR5EK jaka przerwa w T18SED z LPG?

Post autor: papieju »

Będę w ramach odgruzowania wymieniał świece, ponieważ po tym w jakim stanie były filtry gazu/powietrza zakładam że świece też mają swoje za uszami, nabyłem więc komplecik nowych zgodnie z katalogiem NGK i pytanie - jaka powinna być przerwa przy gazie w tym silniku?
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Re: NGK BKR5EK jaka przerwa w T18SED z LPG?

Post autor: huri_khan »

Nic nie poprawiaj. Producent tych świec ustawił prawidłowy odstęp.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Imię: Zbyszek
Samochód: Cruze HB LT+
Silnik: 1.8
LPG: BRC
Has thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: zzzz »

Prawidłowy czyli jaki? I czy producent wiedział że auto jest z LPG?
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

Prawidłowy czyli taki, gdzie będzie prawidłowa charakterystyka pracy. LPG tutaj nie ma znaczenia.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Niemniej chciałbym wiedzieć, bo zdarzyło mi się mieć świece które miały każda inną przerwę i regulowałem szczelinomierzem. Wymieniałem teściowej w Punto 2 też na NGK i każda inna, mimo że seria ta sama. Różnice niewielkie, bo 0,1 ale zawsze.
kjas9
Profesjonalista
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 »

O ile mnie pamięć nie myli to szczelina powinna mieć 1,1mm w orginalnych,a dla świec przeznaczonych do lpg 0.9 np denso.Ja mam teraz założone Denso i zbytniej różnicy nie widzę ,podstawa to dobra cewka wtedy nie ma żadnych problemów z pracą świec.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Sprawdź, czy te NGK, to nie są podróbki. W internecie znajdziesz informacje, zdjęcia.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Mam je z pewnego źródła ;) Te z Punta też mają się drugi rok dobrze
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Świece założone, olej też nowy. Nowe są dwuelektrodowe, stare jak widać na zdjęciu - jedno, jakieś mają inne oznaczenia, nie są chyba do tego silnika. W każdym razie po aplikacji przestałą jeździć na gazie. Na benzynie malina, na gazie się dusi, nie trzyma obrotów, wyskakuje błąd p0171. Operacja przekładania komputera z Astry zostanie więc mocno przyśpieszona, bo nawet nie mam się jak dostać do tego sterownika. Bez paniki, ogarnę ;)
Załączniki
WP_20180210_13_26_55_Pro.jpg
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

papieju pisze: 10 lut 2018, o 13:57 Operacja przekładania komputera z Astry zostanie więc mocno przyśpieszona,
A jaki powód?
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Bo nie jedzie na gazie i nie mam do tego wynalazku ani kabla ani softu. W oplu mam instalację względnie nową bo miałem identyko komputer i objawy z jazdą na gazie i skończyło się wymianą kompa i wiązki. Mówimy oczywiście cały czas o ecu od gazu. Auto na benzynie jeździ jak trzeba
kjas9
Profesjonalista
Kontakt:

Błąd 171 to zbyt bogata mieszanka i zmiana komputera nic tu nie pomoże to wina tylko i wyłącznie wtryskiwaczy ,któryś padł i podaje za dużo gazu -sprawdż
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Listwę też przekładam 😉 Docelowo wiosną i tak pójdzie nowa razem z reduktorem
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti »

" Świece założone, olej też nowy. Nowe są dwuelektrodowe, stare jak widać na zdjęciu - jedno, jakieś mają inne oznaczenia, nie są chyba do tego silnika. W każdym razie po aplikacji przestałą jeździć na gazie. Na benzynie malina, na gazie się dusi, nie trzyma obrotów, wyskakuje błąd p0171. "

Wydaje mi się że ludzie sami sobie dodają problemów kolejną osobą która założy byle co i oczekuje aby to jeździło
Do poloneza gdy założyło się inne świece to jakoś to jeździło , ale dzisiejsze samochody co każdy to posiada inną geometrię komory spalania inne odległości inaczej następuje w nich zapłon , po za tym świecie dwuelektrodowe to wg mnie pic na wodę do dzisiejszych samochodów to jak strzał w kolano, żaden producent puszczając auto z fabryki nie wkręcał takich świec , więc zalóż odpowiednie idź do sklepu i ten pan zza lady ma szukać po katalogu jeśli nie to zmień sklep , już jeden wątek jest taki o świecach i gość nie wie nawet co zakładał ale najlepiej oddać auto do mechanika żeby odrazu pierścienie zawory i kij wie co jeszcze wymieniał.

Jeżeli świece nie dopalają mieszanki to sonda Ci to zgłasza .

Załóż odpowiednie świece jedno elektrodowe i sprawdź instalacje gazową ale jeżeli ten błąd się pojawił po twoich wymianach to raczej to wina świec , najpierw wymień później zobacz jak jeździ
Ps. Komputery pokładowe ECU rzadko padają dlatego też zdziwiłem się jak koledzy po co wymiana , więcej koni ? Xd
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Świece są dobrane po katalogu NGK na ich stronie. Pan ze sklepu innego miał nie będzie. Błąd wystąpił też na starym zestawie świec, podczas jazdy na gazie. Ecu od gazu przełożę z Astry bo jest nowszej generacji, mam do niego kabel i potrafię ten typ zestroić. Do obecnego ISU nie mam, gazownicy też nie więc nawet nie sprawdzę co go boli, o strojeniu nie mówiąc. Poza tym inspekcja wykazała że montował to jakiś druciarz, pajęczyna na taśmę, kable skręcane byle jak. Techa w Oplu mam 2-3 letniego, więc zdecydowanie nowsza konstrukcja. Problemy z gazem pojawiły się nie od razu po wymianie, przez kilka km jazdy testowej było elegancko. Poprzednie ISU w Oplu wysypało się po wymianie listwy wtryskowej. Powtórzę - będę wymieniał ecu od gazu, nie silnika
kjas9
Profesjonalista
Kontakt:

Sam robisz druciarstwo wez części podjedż do dobrego gazownika i on ci powie co się nadaje a co nie komputer z opla jest zestrojony do konkretnego auta wiec trzeba go dopasować do twojego a bez spec.softu tego nie ogarniesz (nie piszesz jaka instalacja) a do diagnostyki kup kabel vaga przelutuj piny i chew.ex-prolerem sprawdzisz wszystko
Ostatnio zmieniony 11 lut 2018, o 12:34 przez kjas9, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Tech 304 jak i inne centralki to uniwersalne graty. Do Opla sam zakładałem i stroiłem, więc założę i tu, problem żaden. Przywracasz fabryczne i ustawiasz pod inne auto, ten jak mówisz specjalistyczny soft udostępnia producent centralki. Nie jest to druciarstwo, bo niby czemu? Zakładasz, stroisz i w drogę. Tech ma jeszcze tę przewagę nad obecnie zamontowanym ISU że odczytuje z dwóch, a nie jednej sondy. Po prostu będzie się to dało precyzyjniej dostroić. Naprawdę, gazu nie ma się co bać jak się ma trochę zdolności manualnych 😉 Zamontuję to się podzielę wrażeniami
kjas9
Profesjonalista
Kontakt:

Więc czekamy na efekty i opisy ew manuale dla nastepnych
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti »

Ja myślałem że chodzi Ci o komputer ECU w sensie benzyny bo z początku nie sprecyzowales tak samo o świecach nie powiedziałeś że wcześniej też tak było ,
Proste sprawdzenie czy to od gazu to wykasowanie bledu i pojeździć na benzynie troche jak zgłosi błąd to znaczy że może sonda padać lub problemy. Z układem zapłonowym (cewki przewody świece) jeżeli nie zgłosi bledu to do regulacji instalacja , jak rozwiążesz problem to bądź tak miły i daj tu takową odpowiedź
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Więc tak - stare świece to NGK ZFR5F, katalogowo do silników Opla Z18XER. Niby to samo, jednak katalog NGK do T18SED nie wypluwa tych świec tylko takie jak w tytule wątku. Takie też mam założone, gdyby się nie sprawdziły to założę jednoelektrodowe ZFR5F. Co do gazu, to założę zaraz nowy wątek gdzie opiszę proces demontażu starej instalacji i montażu nowej. Ogólnie to ten błąd wyskoczył dwa razy, mniej więcej co 300km, trzeci i ostatni raz wyskoczył jak zaczęła świrować instalacja LPG. Odłączyłem zasilanie, na benzynie naprawdę bardzo ładnie pracuje, nie ma błędów póki co, na nowych świecach zimny silnik pracuje zdecydowanie lepiej. Na starych miał kilka sekund nierównej pracy, na nowych pd kopa równiutko. Na pewno są już wysłużone, mają duże odstępy - wypaliły się. Podłączę zdjęcia filtrów, po ich stanie wywnioskowałem że świec też chyba dawno nikt nie wymieniał :D
Załączniki
WP_20180208_16_52_32_Pro.jpg
WP_20180208_16_52_23_Pro.jpg
WP_20180208_16_52_08_Pro.jpg
WP_20180207_17_03_32_Pro.jpg
WP_20180208_16_52_41_Pro.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”