Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Dławienie silnika
-
z13
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Samochód: Lacetti 1.6+LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Dławienie silnika
Przed wczoraj jak jechałem do Będzina to auto chwilami nie przśpieszało, w sensie gaz wciskam i jedzie jakby do około 2000obr,i efekt dławienia potem było ok, wczoraj też jak zaczałem jechać po postoju a potem 160km było trasy i wszystko w porządku, a dziś rano zaś jedzie i nie przyspiesza, i lekkie bardzo szarpie i musiałem odjąć gazu i znowu wcisnąć, efekt taki jakby go coś dlawilo, niezależnie czy Pb czy LPG. po pracy jechalem do domu ok i teraz jechalem 15km też nic ok wsyztko.
co to może być? świece i kable zapłonowe wymienione były jakies 6 tys km temu na NGK. Psiknałem teraz w kable wodą lekko do mycia szyb ale iksry nie widziałem aby byly przewdoy nieszczelne, auto odpala bez jakichkowiek problemów.
co to może być? świece i kable zapłonowe wymienione były jakies 6 tys km temu na NGK. Psiknałem teraz w kable wodą lekko do mycia szyb ale iksry nie widziałem aby byly przewdoy nieszczelne, auto odpala bez jakichkowiek problemów.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Dławienie silnika
Ja bym obstawial swiece, albo kable ale jak sprawdziłeś.
A wykrec swiece i obejrzyj czy są czyste
A wykrec swiece i obejrzyj czy są czyste
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Filtry LPG / noPb kiedy wymieniałeś ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
filtry lpg 1000km temu 30.12.16, filtr pb 4 tys km temu, a cewka odpowiada za to? znajomy mi pisze , że w p[unto 1 na lpg miał podobnie. ale nie znam się na tyle.
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Panowie, co kilka dni dalej się auto męczy z dławieniem albo w okolicach 3000 obr nagle go dławi, albo między 2000 a 3000 obr, tak go zdławi. że praktycznie się nie wkręca na obroty - Musialem zjechać na bok i go przegazować ,żeby się oddławił.. i to sytuacja na PB i LPG.
Problem w tym, że to się objawia całkiem nagle, niespodziewanie, np kilka dni tego nie ma a potem nagle. Tak jak dziś po 1 km jazdy. Check nie wyskakuje.
Wymienione:
-kable zapłonowe,
-świece zapłonowe,
-cewka zapłonowa gm.
ręce opadają już.... do czego jest sens zajrzeć jeszcze>? egr? sterownik silnika? do elektromechanika jechać-hmm?
Poniżej filmiki które to pokazują:
https://www.youtube.com/watch?v=zJg7ohb ... qok8iUV-lw
https://www.youtube.com/watch?v=X22kvdZwep0
Problem w tym, że to się objawia całkiem nagle, niespodziewanie, np kilka dni tego nie ma a potem nagle. Tak jak dziś po 1 km jazdy. Check nie wyskakuje.
Wymienione:
-kable zapłonowe,
-świece zapłonowe,
-cewka zapłonowa gm.
ręce opadają już.... do czego jest sens zajrzeć jeszcze>? egr? sterownik silnika? do elektromechanika jechać-hmm?
Poniżej filmiki które to pokazują:
https://www.youtube.com/watch?v=zJg7ohb ... qok8iUV-lw
https://www.youtube.com/watch?v=X22kvdZwep0
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
W takich przypadkach pomaga tylko podpięcie kompa i nagrywanie charakterystyk z czujników w czasie jazdy.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Czyli mechanik musi sobie podpiąć kompa i jeździć aż ten problem się mu pojawi>? 
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Autko dziś odstawione do warsztatu GM Serwis w Katowicach. Po kilku godzinach zadzwonił Pan i mówi, że padł zawór recyrkulacji spalin EGR, stąd te dławienie i poszarpywanie między 2 a 3 tys obrotów, i nie wkręcanie się momentami na obroty w ogóle. jutro auto będzie do odbioru.
w między czasie był wymieniony map sensor przeze mnie na własna rękę a jednak to nie było to..
w między czasie był wymieniony map sensor przeze mnie na własna rękę a jednak to nie było to..
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
Nie zebym tym panom nie ufal ale sprawdz 2 razy czy masz to dobrze poskladane.. Kiedys robilem u nich rozrzad w toyocie to niestety napinacz sobie po jakims czasie wibrowal.. Za slabo dokrecili
Wysłane z mojego 6045Y przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego 6045Y przy użyciu Tapatalka
-
markus444
- Specjalista
- Samochód: Lacetti CDX
- Silnik: 1,8 121KM f18d3 aut. Zf4hp16
- LPG: BRC SQ32
- Kontakt:
Witam.
Mam podobny problem. Poszarpywanie w trakcie jazdy autostradowej słabe osiągi falowanie obrotow. Check na Map sensor. Wskazania na kompie były ok dla mapa. Zaslepilem egr ale nic to nie zmieniło. Usterka występuje sporadycznie niby znikąd. Dzisiaj rozkrecilem wszystko aku przewody masowe map sensor układ dolotowy świece. Czujnik temp. Powietrza. Poskrecalem i zrobiłem adaptacje przepustnicy i wszystko było dobrze. No i usterka na nowo. Wyczailem ze kostka od mapa jest luźna i w zależności jak poruszam kostka od mapa to silnik sie dlawi. Narazie odwrocilem uszczelkę na kostce żeby ciasno siedziała. Narazie silnik ładnie pracuje. Jutro pojadę w trasę i dam ci znać jak sie auto zachowywali.
Mam podobny problem. Poszarpywanie w trakcie jazdy autostradowej słabe osiągi falowanie obrotow. Check na Map sensor. Wskazania na kompie były ok dla mapa. Zaslepilem egr ale nic to nie zmieniło. Usterka występuje sporadycznie niby znikąd. Dzisiaj rozkrecilem wszystko aku przewody masowe map sensor układ dolotowy świece. Czujnik temp. Powietrza. Poskrecalem i zrobiłem adaptacje przepustnicy i wszystko było dobrze. No i usterka na nowo. Wyczailem ze kostka od mapa jest luźna i w zależności jak poruszam kostka od mapa to silnik sie dlawi. Narazie odwrocilem uszczelkę na kostce żeby ciasno siedziała. Narazie silnik ładnie pracuje. Jutro pojadę w trasę i dam ci znać jak sie auto zachowywali.
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Sprawdźcie wężyk idący do Map sensora oraz czy nie jest nadpekniety tu gdzie się go nasuwa na Mapa
Ewentualnie może sonda padać jeżeli dzieje się to przy jednostajnej jeździe a przy gazie wciśniętym więcej jak 50% nie
Chyba że jest To takie typowe szarpanie to układ zapłonowy , a jeżeli takie podobne do szarpania ale nie szarpanie tylko szybkie płynniejsze ujmowanie mocy to tak jak wyżej pisałem
Albo map, sonda , egr
Ewentualnie może sonda padać jeżeli dzieje się to przy jednostajnej jeździe a przy gazie wciśniętym więcej jak 50% nie
Chyba że jest To takie typowe szarpanie to układ zapłonowy , a jeżeli takie podobne do szarpania ale nie szarpanie tylko szybkie płynniejsze ujmowanie mocy to tak jak wyżej pisałem
Albo map, sonda , egr
-
markus444
- Specjalista
- Kontakt:
Nie w każdej wersji silnikowej jest wezyk do map. Ja mam bezpośrednio wkrecony do kolektora. Błąd sondy mi wyskoczyl bo błędy mapa powodowaly zwiekszanie dawki benzyny przy zamkniętej przepustnicy a odczyty z sondy powodowaly zubozenie mieszanki i falowanie obrotow. U mnie wtyczka do mapa wygladala dobrze i siedziala dość siłownię tak sie wydawało. Wystarczyło nia poruszać i silnik sie dlawil.
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Odpowiem za Z13: MAP nowy, wężyk nowy (kupowany z metra + obejmy).
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Ręce opadają za ten samochód. Jak tak to ma dalej wyglądać trzeba bd myśleć nad zmianą marki.
Dziś wrócił lacetti do Gm Serwis ponownie, gdyż rano dlawienie powróciło... Wydane 530zl...
Dziś wrócił lacetti do Gm Serwis ponownie, gdyż rano dlawienie powróciło... Wydane 530zl...
-
markus444
- Specjalista
- Kontakt:
z 13. czy sprawdziles wtyczke od map sensora?
poruszaj nia prawo-lewo gora-dol przy pracującym silniku.
u mnie spokoj od tego czasu jak sztywniej zamocowałem kostke w czujniku.
poruszaj nia prawo-lewo gora-dol przy pracującym silniku.
u mnie spokoj od tego czasu jak sztywniej zamocowałem kostke w czujniku.
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Map senor był wymieniany na nowy, wraz z wężem podciśnienia. guzik pomogło..
teraz egr za pól tysiąca również. Mechanik miał się odezwać, ale nie zadzwonił dziś nic niestety. dalej bez auta. Ciekawe czy dojdą do tego. Trzeba myśleć o czymś nowszym chyba powoli.
teraz egr za pól tysiąca również. Mechanik miał się odezwać, ale nie zadzwonił dziś nic niestety. dalej bez auta. Ciekawe czy dojdą do tego. Trzeba myśleć o czymś nowszym chyba powoli.
-
markus444
- Specjalista
- Kontakt:
Gdybym nie sprawdzil wtyczki od map sensora to tez już zdążyłem zaslepic egr i chciałem wymieniać map sensor i czujnik położenia przepustnicy. A usterka była blachostka. Jak zlacza na wtykach dl czujnikow maja luźne policzenia wymiana czujnikow nic nie da. Wiedziałem ze "wymieniacze"skasuja ci sporo kasy za nic. Mi potrafili wymienić dobry rozrząd i przednie zawieszenie a usterki i tak nie usuneli dopóki sam sie nie wziąłem za robotę.
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
lukaslacetti Nie mam auta od czwartku popołudnia stoi u gościa, po za tym ponad tydzień temu Sebastian wymieniał mi map sensor na nowy z wężem podciśnienia 
Gość gadał przez telefon w piątek, że musi się nad tym bardziej pochylić, że jakiś element w silniku sterujący EGRem go nie zamyka, EGR zostaje ciągle w otwartej pozycji. I nie może mnie tak wypuścić, gdyż jazda z takim egrem może doprowadzić do wypalenia UPG. Jutro ma dalej działać z tym...
Mechanik musi pokombinować, za diagnozę wział, nie mogę mu podpowiadac .
Gość gadał przez telefon w piątek, że musi się nad tym bardziej pochylić, że jakiś element w silniku sterujący EGRem go nie zamyka, EGR zostaje ciągle w otwartej pozycji. I nie może mnie tak wypuścić, gdyż jazda z takim egrem może doprowadzić do wypalenia UPG. Jutro ma dalej działać z tym...
Mechanik musi pokombinować, za diagnozę wział, nie mogę mu podpowiadac .
-
rogal150
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Samochód: Nubira II 1.8 F18D3
- Silnik:
- Kontakt:
tak jak wszyscy wyżej piszą, gdzieś masz uwalony przewód i pewnie wisi na jedn włosku. Trzeba podpiąć elma na BT i jeździć do awarii. Mechanikowi warto podpowiadac jak coś wiesz, szybciej naprawi i może mniej kasy wyrwie. Wymiana egr-u to ulubiona naprawa wszystkich serwisów. 

-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Teraz już sam nic z tym nie wymyślę.. czekam na kontakt mechanika jak dalej się nim zajmie.
-
markus444
- Specjalista
- Kontakt:
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
auto dziś odebrane po 11dniach na serwisie. Zmienił piny. Twierdzi, że już jest ok. będę obserowował na dniach