Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Chevrolet Nubira 1.8 benzyna duże spalanie.

Stuka, puka, kapie, cieknie...
patryk.patryk2
Świeżak
Imię: Patryk
Samochód: Nubira
Silnik:
Kontakt:

Chevrolet Nubira 1.8 benzyna duże spalanie.

Post autor: patryk.patryk2 »

Witam, od niedawna zauważyłem iż moja Nubira pali mi 15-17l paliwa w mieście oraz odziwo 6l w trasie dłuższej min. 200km. Sprawdzałem komputer i mam zero błędów. Objawy jakie mnie nie pokoja to lekkie falowanie obrotów na biegu jałowym, gdzieś tak o 20-50 obrotów.. na komputerze pokazuje 94°c a na liczniku dojdzie do drugiej wskazówki lekko za nią i więcej się nie ruszy. Wymieniłem filtr oleju, olej, filtr powietrza i paliwa dziś wymienię. Ale zanim to zrobię to chciałem się was zapytać co może być na rzeczy. Cewka, kable wymienione.. pozdrawiam i liczę na jakieś wskazówki..ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Chevrolet Nubira 1.8 benzyna duże spalanie.

Post autor: etac »

Jeszcze napisz jakie odcinki robisz po mieście. Bo przy temperaturze -15, takie spalanie przy jazdach typu 5-10 km to normalne spalanie.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
patryk.patryk2
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Odcinki 13km codziennie po dwa razy dziennie. Czyli mam się tym nie przejmować? A co z tymi falowaniami obrotów i wskaźnikiem na zegarze od temperatury płynu chłodniczego? Czemu na kompie pokazuje dobrze a na liczniku już nie? Jadę do hurtowni to mogę przy okazji kupić czujnik od temperatury płynu i wymienić

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Bo wskaźnik to tylko pomoc, a nie pomiar.

Skoro na trasie pali 6 litrów, to czym się przejmowac, przy minus 15 wszystko pracuje inaczej, nawet piec w domu wymaga częściej wizyty.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
patryk.patryk2
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Dzięki za odpowiedź :)

szmar
Bywalec
Imię: Mariusz
Samochód: inny
Silnik: T18SED
Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
Kontakt:

Post autor: szmar »

Fotografie nieczytelne . A inne pytania jaki dokładnie silnik, jaka skrzynia biegów, jaki typ nadwozia, jak duży przebieg, jakie jest średnie załadowanie pojazdu. Jak duże miasto i pory przejazdu, jaki dokładnie rozmiar opon na kołach napędowych , czy to zużycie paliwa obliczane po tankowaniu w różnych stacjach ( bo dystrybutory mogą oszukiwać nawet do kilkunastu procent). Bo nawet 6 l w trasie to bardzo mało chyba że prędkość tylko do 90 km/h.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Dość wysokie otwarcie przepustnicy masz. Z tego co ostatnio się dowiedziałem to powinno być do maks 5% - viewtopic.php?f=138&t=944#p108652
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
patryk.patryk2
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Silnik 1.8 16v 122km , opony 14 nie pamiętam jaki rozmiar, samochód prawie nic nie załadowany, skrzynia manualna 5 biegowa a trasa to z samego rana godzina mniej więcej 5 z rana. co do przepustnicy to właśnie też to zauważyłem że jest tak dużą wartość a powinna być mniejsza chyba.. a w trasie jechałem 110km/h

Dodano po 2 minutach 3 sekundach:
Dodam że poprzedni właściciel wymieniał przepustnicę.. dlatego może zacznę na zaprogramowaniu jej bo nic o tym nie wspominał że tak robił

Dodano po 56 minutach 52 sekundach:
Próbowałem chevrolet Explorer zresetować przepustnicę, zaprogramowalem ja dwa razy i nic, nadal pokazuje mi wartość 12.2% tego czujnika TPS

Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju »

Tak palą. Moja zanim się rozgrzeje i przejdzie na gaz też żłopie ile wlezie. Wlałem za 50zł i na poranne rozruchy zeżarło w 3-4 dni. W trasie za to gazu bierze poniżej 10l, silnik ten sam buda kombi. 6l w trasie jest mocno podejrzane, z racji masy powinna brać minimum 8l benzyny
patryk.patryk2
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

No tak mi wyszło, tankowane przy rozgrzanym samochodzie, zrobione 200km i potem zjazd na stację o znów zatankowane.. inna bajka jak jadę na nierozgrzanym, zagrzeje się zrobię te 200km i zatankuje to wtedy mi wychodzi 8l. Czyli nie przejmować się tym TPS że ma 12,2%? Sprawdzałem lambdę tym chevrolet Explorer i jak dodawałem gazu to wychodziła nawet 1.110 i wartość w procentach to maks do 4 tys obrotów było 5.5%... a tak to chodziła od 0.056 do 0.995 na wykresie

Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

No to jeśli zakres 0-1v to wskazanie dobre. Może i tak spaliła na ciepło, ja swoją jadę w pierwszą trasę 300km w poniedziałek to zobaczę jak pali, bo na razie mam dystanse do pracy po 60km w jedną stronę i tam mi wychodziło około 10l gazu na 100km nie licząc wachy. Astra 1.6 paliła też między 9 a 10 na tych trasach, ale na długich dystansach potrafiła zejść poniżej 8l gazu. 6l to jednak chyba błąd pomiarowy, tym bardziej że trasa tylko 200km a i mrozy konkretne.
patryk.patryk2
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Jutro sprawdzę trasę 100km, zajadę przed na stację, zatankuje pod korek i zobaczymy ile spali na trasie. Ogólnie ciężko mi się przerzucić na ten samochód. Obstawiam że mam walnięta przepustnicę i może dużo palić bo dodam gazu na jałowym i obroty stają mi na sekundę bądź dwie przy np. 1200 bądź 1800 obrotów tak samo jest przy wyższej skali np. zatrzymuje się wskaźnik na 3600obrotow bądź wcisne sprzęgło i obroty idą pierw 200 w górę a potem zatrzymują się na sekundę, spadają do 1200 i znów sekunda zatrzymania.. jeszcze na dodatek szarpie coś przy gwałtownym dodawaniu gazu przy 2/3 biegu.. coś wyczuwam że czeka mnie spory wydatek jak zacznę wymieniać poszczególne części

Dodano po 4 minutach 58 sekundach:
Kupiłem nubirę bo znajomy ma, pali mu właśnie ten silnik 7l w trasie i 10 maks w mieście. Jemu obroty nie falują i wszystko ma ok... Chyba pechowy egzemplarz trafiłem ale mój ma najechane 188tys km a znajomego 260tys km

Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Moja niby 152tys. Podłącz się pod kompa, sprawdź błędy, wskazania - cudów nie ma, albo przepustnica albo egr świruje. Ty masz t18sed czy już ten nowszy? Kolektor ssący metal czy plastik? Z wydatkami bez przesady, są auta na części, sporo anglików - można trafić graty w rozsądnej cenie, część pasuje od Opla. Też się trochę bałem Nubiry ale jakoś jeździ, części są względnie dostępne nowe i używane, o wiele lepsza dostępność niż w przypadku PT Cruisera mojego ojca a też niby na Europę robione w Austrii. Aha - masz gaz czy tylko benzyna?
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

patryk.patryk2, nie dubluj postów. Jeśli piszesz jeden post pod drugim, do automatycznie dopisuje się on do poprzedniego. Zwróć na to uwagę, bo już twój 3 post kasuję ;)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
patryk.patryk2
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Kolektor ssący metalowy, podłączyłem pod komputer mam zero błędów, wskazania to tylko właśnie ten TPS coś świruje. Chyba że jest specjalistyczny program pod Chevroleta jak w passacie że można parametry poszczególne sprawdzić. Ale tak jak mówię, w poniedziałek ogarnę ta przepustnicę może ja tylko trzeba przeczyscic.. przy okazji kupię nowy czujnik i zobaczymy co to dalej będzie. Co do EGR to chyba nie jego objawy, bo zresetowalem przepustnicę to przez minutę czy dwie podczas adaptacji były obroty ok równe ale TPS wskoczył na 12% i zaczęły falować..

lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti »

Odłącz na wyłączonym i rozgrzanym silniku sondę lambda , następnie odpal i podłącz voltomierz ustawiony na mV i sprawdź czy oscyluje na jałowych i na podwyższonych obrotach np. na 2tysiace trzymaj tak z 10 sekund i obserwuj.
Nie pamiętam które przewody
W Hondzie miałem zepsutą( 4-ro żyłowa sonda )to stało cały czas na 0,9v w trasie paliła tyle co zawsze ale po mieście o 2l więcej niż zwykle
szmar
Bywalec
Kontakt:

lukaslacetti pisze: 4 mar 2018, o 12:38 Odłącz na wyłączonym i rozgrzanym silniku sondę lambda ,

Przecież Sonda potrzebuje prądu do działania odłączona nie ma zasilania . Jest prostsza metoda diagnozy wystarczy program nawet na ELM 327 i obserwacja ( w czasie jazdy) czy zmienia się napięcie na obu sondach. Jeżeli napięcia się zmieniają wielokrotnie to sondy są w porządku. Problem z obrotami i spalanie może ale nie musi być związany z zapchanym katalizatorem. Jeszcze jedno pytanie : jak dużo przejechane po kupnie bo może trzeba wyczuć samochód i spalanie spadnie, bo to jest duży silnik i wcale nie trzeba męczyć go obrotami.
Awatar użytkownika
none7
Bywalec
Imię: Karol
Samochód: Lacetti '05
Silnik: 1.6, F16D3, 109KM, benz.+LPG
LPG: STAG QNEXT PLUS
Kontakt:

Post autor: none7 »

sondy nie potrzebują prądu do działania.

to sonda generuje napięcie... ktoś tu nie zna zasady działania.
szmar
Bywalec
Kontakt:

Wyraziłem się trochę nieprecyzyjnie ,sonda ma grzałkę i do tego potrzebuje prądu bo bez podgrzania nie pracuje prawidłowo. Uszkodzenie grzałki jest najczęstsza przyczyną niesprawności sondy i wtedy wyświetla błąd.
Awatar użytkownika
none7
Bywalec
Imię: Karol
Samochód: Lacetti '05
Silnik: 1.6, F16D3, 109KM, benz.+LPG
LPG: STAG QNEXT PLUS
Kontakt:

Post autor: none7 »

ale grzałka jest zazwyczaj po to aby szybciej komp zaczął pracować na sondzie po odpaleniu zimnego silnika. w Lacetti sondy są tak blisko głowicy, że gdy kolektor jest gorący to grzanie jest odłączane. a kolega wyżej proponował odpięcie sondy na rozgrzanym silniku, aby nie było możliwości że sonda będzie wskazywać za bogata mieszankę.

oczywiście zgadzam się z twoim zdaniem na temat podłączenia do kompa i obserwacji wartości na wyświetlaczu przez OBD2
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

lukaslacetti pisze: 4 mar 2018, o 12:38 Odłącz na wyłączonym i rozgrzanym silniku sondę lambda , następnie odpal i podłącz voltomierz ustawiony na mV i sprawdź czy oscyluje na jałowych i na podwyższonych obrotach np. na 2tysiace trzymaj tak z 10 sekund i obserwuj.
Nie pamiętam które przewody
W Hondzie miałem zepsutą( 4-ro żyłowa sonda )to stało cały czas na 0,9v w trasie paliła tyle co zawsze ale po mieście o 2l więcej niż zwykle
Łukasz piszesz bzdury kwadratowe. :H Sygnał sondy sam z siebie nie oscyluje. Sonda to jest tylko czujnik podający w postaci napięcia stan mieszanki. Obserwowane oscylacje będą tylko wtedy gdy dochodzi do regulacji składu mieszanki przez ECM. Dzieje się to w zamkniętej pętli sprzężenia zwrotnego. Zamkniętej , nie otwartej! Jak odepniesz sygnał sondy od ECM to jak niby ma regulować skład mieszanki czego objawem jest oscylacja. To jak z dzieciakiem jadącym samochodzikiem. Skręca za bardzo w lewo to tatuś autko kopnie by w prawo jechał, pojedzie w prawo to butem naprostuje w drugą stronę. Taka prosta kończynowa automatyka kierunku jazdy. Jaki będzie obserwowany przebieg? Ano oscylowany prawo.. lewo...prawo.. tatuś reguluje w zamkniętej pętli. Jak tatusia zabraknie to dzieciak wjedzie w krzaki.

Dodano po 4 minutach 12 sekundach:
Grzałka sondy 1 podstawowej z reguły pracuje tylko na starcie. Z sondą 2 za katem już nie jest tak różowo, bo tam temperatura spalin spada i bardzo często grzałka musi dogrzewać i pracuje cyklami.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Fakt faktem że w te mrozy na zimno palą jak smoki, ale w trasie się normuje.
lukaslacetti
Profesjonalista
Kontakt:

To jak wyjaśnisz mi to że po wymianie w Hondzie sondy na nową oryginalną i podpięciu do niej voltomierza napięcie oscyluje ? Voltomierz podpięty tylko do sondy lambda a ona nie podłączona do wtyczki pojazdu.
Stara sonda stała w miejscu sam wykręcałem sam mierzyłem sam wymieniłem teraz dziala w działaniu samochodu niezaówazylem różnicy tylko w spalaniu

Też dla mnie to były bzdury jak szukałem na internecie jak ja sprawdzić i że jak niby sama z siebie ma wytwarzać napięcie a tu bach popacz.
1000mv to nie jest dużo komputer jest w stanie takie sygnały odczytać .
Sam jak voltomierz złapiesz to ci jakaś wartość pokaże w mV
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Przykro mi, ale z bzdurami i zmyślonymi teoriami będę polemizował na tym forum.
lukaslacetti
Profesjonalista
Kontakt:

Wporządku ;) ja jednak kieruję swą prośbę nie do Ciebie tylko do założyciela wątku niech sprawdzi w ten sposób sondę i niech się podzieli co mu wyszło nawet w tym elm'ie sobie sprawdź żeby można bylo wykluczyć ją czy też znaleźć przyczynę , pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”