Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Cruze 2.0 VCDI - szarpie przy przyśpieszaniu

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Zablokowany
John
Świeżak
Imię: n/a
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Cruze 2.0 VCDI - szarpie przy przyśpieszaniu

Post autor: John »

Witam,

Nie oczekuję, że ktoś wskaże mi konkretną przyczynę potencjalnej usterki ale może ktoś miał podobny problem i podzieli się swoimi doświadczeniami. Jeśli wątek pasuje do jakiegoś bardziej ogólnego problemu to proszę admina o podpięcie pod główny temat.

Mam problem z Chevroletem Cruze, 2011 r., przebieg 98 tyś., silnik 2.0 163km VCDI.
Przed zakupem auta robiłem diagnostykę w okolicznym ASO i nie stwierdzono większych problemów.

Mój problem polega na:
1. szarpaniu w trakcie przyśpieszania - głównie na 2 i 3 biegu (sporadycznie na 4tym) do ok. 1500 obrotów. Stopniowo wciskając pedał gazu auto przyśpiesza ale również szarpie (przyśpieszanie określiłbym jako mniej dynamiczne). Jeśli wcisnę gaz mocniej to jest ok, ale w trakcie jazdy po mieście ciężko tak eksploatować auto.
2. szarpanie pojawia się również w trakcie stabilnej jazdy na 2 i 3 biegu (np. w korku), tak samo jak powyżej do 1500 obrotów, jak mocniej wcisnę gaz to jest ok
3. w trakcie szarpania (przy przyśpieszaniu czy w trakcie stabilnej jazdy na biegu) daje się czasami słyszeć dźwięk tarcia/ocierania (jakby metal o metal lub guma o gumę) dobiegający z przedniej prawej strony auta (jak dla mnie dobiega on z przedniego schowka :) ).
4. Kolejnym punktem jest wyciek oleju z miejsca gdzie jest łączona gruba czarna rura od chłodnicy do kolektora ssącego - chyba w okolicy opaski zaciskowej. Nie wiem czy ma to związek z powyższym opisem ale chyba też warto mieć to na uwadze. Na 6 tyś kilometrów musiałem dolać ok. litr oleju.

I teraz uwaga - problem występuje tylko wtedy kiedy na dworze występują cieplejsze temperatury tj. 20+ stopni. W trakcie porannej lub wieczornej jazdy wszystko jest ok i mogę stabilnie przyśpieszać i stabilnie jechać na stałych obrotach na każdym biegu. Problemu nie było przez całą jesień i zimę, powrócił teraz - gdy jest cieplej na dworze.
Kojarząc fakty pamiętam, że ten problem miałem już w sierpniu/wrześniu zeszłego roku ale przestałem na niego zwracać uwagę z początkiem jesieni ponieważ nagle ustąpił (zbiegło się to z wymianą filtru paliwa i myślałem, że to pomogło).
Problem występuje niezależnie od tego czy jest włączona klimatyzacja czy nie - wg. mnie kluczowa jest temperatura powietrza na dworze. Ogólnie przeszkadza to w trakcie jazdy po mieście ponieważ w trasie problem jest w ogóle nieodczuwalny.
Przez cały okres użytkowania auta ani razu nie pojawił mi się 'check engine' ani żaden inny błąd. Poza wyżej wymienionym problemem auto funkcjonuje doskonale - nie dymi, nie kopci itd. Wymianę oleju zrobiłem dwa tygodnie temu ale to nic nie pomogło.

DPF wypala się regularnie co 1000-1100 kilometrów. Tak przy okazji - czy wypalanie DPF co taki dystans jest ok czy powinno się odbywać rzadziej ? Autem jeżdzę dosyć ekonomicznie, dziennie 40-50 kilometrów (połowa po mieście, połowa trasa).

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Cruze 2.0 VCDI - szarpie przy przyśpieszaniu

Post autor: etac »

Proszę przejrzyj forum, zanim napiszesz nowy wątek.
Szarpanie przy 1500-1700 jest rzeczą normalną w tym aucie i temat jest poruszony i opisany.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Zablokowany

Wróć do „Cruze Mechanika”