Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Cruze 2.0 VCDI - problemy z układem chłodzenia po kampanii

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
sekendhendzenek
Świeżak
Imię: Zenek
Samochód: Cruze 2.0 VCDI
Silnik:
Kontakt:

Cruze 2.0 VCDI - problemy z układem chłodzenia po kampanii

Post autor: sekendhendzenek »

Witam,

Mam taką przypadłość - jakiś czas temu całkiem przypadkiem zajrzałem do ASO z ciekawości zapytać, czy oby GM nie przewidziało akcji serwisowej w moim CRUZE. A i owszem - należy wymienić zbiorniczek płynu wyrównawczego, bo fabryczne ponoć pękają. 3 tygodnie czekania na część, 2 godziny na warsztacie (nie wiem, co oni tam tyle czasu robili) i zbiornik wymieniony. Kontynuowałem korzystanie z auta.
Jakiś może tydzień później zobaczyłem niedużą plamę na podjeździe - szybki look pod auto - kropelka na osłonie - na palec -> płyn chłodniczy. No to sru do ASO i pytanie "jak to"? To panowie poświecili latarką, pokazali palcem na wentylatory -> "o tu, ma pan pękniętą chłodnicę, to normalne przy 100 tys w tym modelu, wszystkie z czasem pękają". Mocno się zdziwiłem :ocochodzi: Raptem tydzień temu tu zaglądali i nie widzieli?!
Ale ok - zapytałem o chłodnicę - oczywiście na zamówienie za drobne ~1000zł plus ze 600 wymiana za jakieś 3 tygodnie...
Wdupietomając zamówiłem zamiennik i w niezależnym warsztacie miałem wszystko wymienione 3 dni póżniej za 1/4 ceny. Jednak na drugi dzień płynu znów jakby mniej. Wizyta w warsztacie niezależnym, popatrzyli, niby wszystko OK "ale może korek w nowym zbiorniku panu ciśnienia nie puszcza i płyn wysrywa", no to kambek do ASO - "korek ma pan stary, tylko zbiornik wymianialiśmy, ale sprawdzimy". Godzinkę zagrzali, posprawdzali: "wszystko jest OK", no to jeździłem dalej. Z początku niby stan płynu się ustabilizował pomiędzy max na ciepłym, a jedną kreską niżej na zimnym. Jakies 1000km później, czyli dziś zaglądam, a tam płynu na 3 kresce od góry! Odkręciłem korek, podeszło pod 2 kreske, co nie zmienia faktu, że płynu najprawdopodobniej ubyło.
Jak traktować ten ciąg zbiegów okoliczności i gdzie szukać przyczyny? Dodam, że poprzednia chłodnice miała rozdmuchane dolne lamele, co by wskazywało na nadnormatywne ciśnienie w układzie, ale jak o tym wspomniałem w ASO, to stwierdzili, że właśnie w ten sposób te chłodnice się psują w Cruzach i w Orlando.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: Cruze 2.0 VCDI - problemy z układem chłodzenia po kampanii

Post autor: wszim »

Fakt, że tego typu usterki nie są rzadkie w cruze/orlando. Czy przyczyną są słabej jakości chłodnice czy zbyt duże ciśnienie w układzie. Nie wiem. Może jedno i drugie.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

Planowane postarzanie i tyle w temacie. Może by pomógł zbiorowy pozew o taką praktykę, ale to będzie trwało i trwało i na koniec może akcja serwisowa do tych co już nie wymienili ;)
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
Mandrol
Zasłużony dla forum
Imię: Marek
Samochód: było Orlando 2.0D AT
Silnik: 2.0D Z20D1 190KM AT
Kontakt:

Post autor: Mandrol »

sekendhendzenek pisze: 9 gru 2017, o 19:26... Jak traktować ten ciąg zbiegów okoliczności i gdzie szukać przyczyny? Dodam, że poprzednia chłodnice miała rozdmuchane dolne lamele, co by wskazywało na nadnormatywne ciśnienie w układzie, ale jak o tym wspomniałem w ASO, to stwierdzili, że właśnie w ten sposób te chłodnice się psują w Cruzach i w Orlando.
U mnie tak wyglądała chłodnica po tegorocznej wyprawie do Grecji: viewtopic.php?f=123&t=5561&p=101157#p101008
Wystarczyło 1350kg obciążenia na haku, wysoka temperatura zewnętrzna, dłuższy podjazd i sru- po zawodach :/ Musiałem wymienić na nową (bałem się zamiennika :nerwy ). Dodam, że wcześniej nie było żadnych problemów a trochę kilometrów mój Oluś z przyczepką przejechał. Nawet na przeglądzie 2 dni przed wyjazdem wszystko było OK bo gdyby nie było to chyba serwis w Mikołowie odradziłby mi wyjazd do ciepłych krajów...
Diego23
Bywalec
Imię: Janusz
Samochód: Cruze 1.8 LPG LS+
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Diego23 »

Miałem tak - uciekał płyn i nie można było zlokalizować przyczyny- wszystko szczelne. Szczęśliwie kupiłem przezornie zbiorniczek z korkiem bo był w okazyjnej cenie. W drodze do pracy okazało się ze zbiornik był pęknięty POD SPODEM(jest zdjęcie na forum) i nikt by tego nie zauważył gdyby nie usterka na drodze i duże ciśnienie. Zbiornik wymieniony i pół roku było spokój- teraz tez coś ucieka,ale mam wrażenie że plastikowe trójniki i złączki na wężach kończą swój żywot - obczaję między świętami jak będę u rodziców
mkosmida
Profesjonalista
Imię: Maciej
Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
Silnik:
Kontakt:

Post autor: mkosmida »

w 1.8LPG to raczej norma... a akcja byla tylko w dieslach
szczepans12
Aktywny
Imię: Szczepan
Samochód: Cruze 2.0 hb Aveo1.6
Silnik: 163KM 115KM
Inny samochód: Audi A8 D3 4.2TDI
Kontakt:

Post autor: szczepans12 »

sekendhendzenek pisze: 9 gru 2017, o 19:26 Witam,

Mam taką przypadłość - jakiś czas temu całkiem przypadkiem zajrzałem do ASO z ciekawości zapytać, czy oby GM nie przewidziało akcji serwisowej w moim CRUZE. A i owszem - należy wymienić zbiorniczek płynu wyrównawczego, bo fabryczne ponoć pękają. 3 tygodnie czekania na część, 2 godziny na warsztacie (nie wiem, co oni tam tyle czasu robili) i zbiornik wymieniony. Kontynuowałem korzystanie z auta.
Jakiś może tydzień później zobaczyłem niedużą plamę na podjeździe - szybki look pod auto - kropelka na osłonie - na palec -> płyn chłodniczy. No to sru do ASO i pytanie "jak to"? To panowie poświecili latarką, pokazali palcem na wentylatory -> "o tu, ma pan pękniętą chłodnicę, to normalne przy 100 tys w tym modelu, wszystkie z czasem pękają". Mocno się zdziwiłem :ocochodzi: Raptem tydzień temu tu zaglądali i nie widzieli?!
Ale ok - zapytałem o chłodnicę - oczywiście na zamówienie za drobne ~1000zł plus ze 600 wymiana za jakieś 3 tygodnie...
Wdupietomając zamówiłem zamiennik i w niezależnym warsztacie miałem wszystko wymienione 3 dni póżniej za 1/4 ceny. Jednak na drugi dzień płynu znów jakby mniej. Wizyta w warsztacie niezależnym, popatrzyli, niby wszystko OK "ale może korek w nowym zbiorniku panu ciśnienia nie puszcza i płyn wysrywa", no to kambek do ASO - "korek ma pan stary, tylko zbiornik wymianialiśmy, ale sprawdzimy". Godzinkę zagrzali, posprawdzali: "wszystko jest OK", no to jeździłem dalej. Z początku niby stan płynu się ustabilizował pomiędzy max na ciepłym, a jedną kreską niżej na zimnym. Jakies 1000km później, czyli dziś zaglądam, a tam płynu na 3 kresce od góry! Odkręciłem korek, podeszło pod 2 kreske, co nie zmienia faktu, że płynu najprawdopodobniej ubyło.
Jak traktować ten ciąg zbiegów okoliczności i gdzie szukać przyczyny? Dodam, że poprzednia chłodnice miała rozdmuchane dolne lamele, co by wskazywało na nadnormatywne ciśnienie w układzie, ale jak o tym wspomniałem w ASO, to stwierdzili, że właśnie w ten sposób te chłodnice się psują w Cruzach i w Orlando.
Miałem tak i ja. Odpowiedz: 1.Wymiana chłodnicy na Niessens,plus obowiązkowo...2.NOWY KOREK ZBIORNIKA-stary był wadliwy(brak odpowietrzenia) Suma summarum-gdybym korka nie wymienił,za jakiś czas kolejna chłodnica poszła by się...
Awatar użytkownika
Mandrol
Zasłużony dla forum
Kontakt:

"Chodzi Panu o korek chłodnicy czy zbiornika?"

Wybaczcie za głupie pytanie ale takie oto zadano mi podczas telefonicznej konferencji z Panem z jednego z ASO na Śląsku na moje info o wadliwym korku. Dodatkowo stwierdził, że jeszcze nigdy nie musieli wymieniać takiego korka więc on nie wie czy chodzi o korek z chłodnicy czy korek ze zbiorniczka wyrównawczego. Podejrzewam to drugie ale wolę podpytać zacne grono zanim znowu zadzwonię do tego miłego Pana (obym na niego drugi raz nie trafił!) i znowu zada mi to pytanie. Dodam, że chłodnicę wymieniłem we wrześniu w tymże serwisie ale na ten temat natrafiłem później. Podejrzewam, że ten Pan to też świeży na infolinii jest bo trochę mu zajęło zanim oddzwonił z odpowiedzią na moje zapytanie :Y
A może doradzicie gdzie można kupić taki korek albo zapodacie nr części (tu specjalny uśmiech do Krzyśka :tak: ) to sobie go poszukam w kraju naszych Cruzów i Olków :D
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
Mandrol
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Dzięki Krzyśku!
Aktualnie mam taki i wygląda podobnie. Jak mam sprawdzić że jest wadliwy?
1524321931221.JPEG
1524321948037.JPEG
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Nie da się sprawdzić
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
kochar
Wymiatacz
Imię: Jan
Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
Silnik: 163KM, diesel
Been thanked: 2 times

Post autor: kochar »

Może wymontować zbiorniczek zapodać mu powietrze z kompresora i sprawdzić przy jakim ciśnieniu korek puszcza :zastanawiasie:
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
aszczyt
Świeżak
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Post autor: aszczyt »

Mam tak samo wywaloną chłodnicę przy 140 tys km a korek po sprawdzeniu okazał się dobry. Teraz przezornie katam na niedokręconym.
Chłodnicę znalazłem za 180 PLN polską :o
A tak BTW komputer pokazał 11 błędów.....
szczepans12
Aktywny
Imię: Szczepan
Samochód: Cruze 2.0 hb Aveo1.6
Silnik: 163KM 115KM
Inny samochód: Audi A8 D3 4.2TDI
Kontakt:

Post autor: szczepans12 »

Wymiana chłodnicy w Cruze to nie taka prosta sprawa-trzeba rozebrać cały przód(nie to co lanos,35 min).Wydaje się,że budżetowa wersja naszych aut skazana jest na wymianę tych elementów po kilku latach.Dlatego osobiście(po przejściach) ja wymieniłbym także korek(koszt ok35-40zł).Już raz zaoszczędziłem...Ps.Co to za chłodnica?Coś więcej,producent?Może innym sie przyda.Ps.2 Jakie błędy pokazał komp.
Awatar użytkownika
Mandrol
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Można kupić oryginalny w Korei za 7 zł- http://c-mall.co.kr/shop/shopdetail.htm ... sort=order ale "Made in India" :D)
korek 1.png

Też go wymieniłem po wymianie chłodnicy. Porównałem obydwa i trochę się różnią konstrukcyjnie.
korek 2.png
korek 3.png
korek 4.png

Zobaczymy jak się będzie sprawował Olek tego lata jak mu zapnę ogonek i pogonię po słowackich i polskich górach :D
itor
Aktywny
Imię: jan
Samochód: Cruze
Silnik: 2.0 LNP
Kontakt:

Post autor: itor »

Czesc. Odkopie troche temat. Dzisiaj w moim cruzie 2.0 poszla chlodnica przy 75 tys.km. Wyglada identycznie jak ta z watku kolegi Mandrola. Wymienili mi w zaprzyjaznionym warsztacie na nowa thermoteca. Zmienilem tez korek od zbiorniczka na febi. Pomine iz w warsztacie upierali sie ze to uszkodzenie mechaniczne a nie wina cisnienia:) nie chcialo mi sie juz dowodzic racji bo chlodnica i tak do wymiany:) mam pytanie czy oprocz wymiany chlodnicy i korka mozna zrobic cos jeszcze zapobiegawczo? Z waszego doswiadczenia wynika ze to wada chlodnicy/korka czy raczej jakis blad konstrukcyjny ukladu chlodzenia?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”