Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Awaria-kontrolka check engine oraz anty-poślizg
-
miniek15
- Bywalec
- Imię: Michal
- Samochód: Cruze LT+ Premium
- Silnik:
- Kontakt:
Re: awaria-kontrolka check engine oraz anty poślizg
Może bo miały już nalatane 60 tyś z czego 30 na LPG a na temat cewki (termin poprzedniej wymiany bo nie była oryginalna) nie miałem wiedzy. Więc wymieniłem komplet.
-
Czarnaaga
- Świeżak
- Imię: Agnieszka
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Awaria-kontrolka check engine oraz anty-poślizg
Witam. Właśnie jestem na urlopie w Zakopanem jakieś (300km od domu) wczoraj gdy zapaliłam samochód zaczął się dziwnie zachowywać drgania na niskich obrotach były mocno wyczuwalne po ruszeniu zapaliły sie 3 kontrolki kontrola trakcji i abs i silnika zczego ta ostatnia migała gasła i znów migała. Auto straciło na mocy i szarpało do hotelu miałam 15 km wiec dojechałam bo na 4 biegu jakoś jechało. Z forum wyczytałam ze to cewka jak wyżej objawy się zgadzają . Pytanie moje czy mogę tak dojechać do domu ? Czy tylko bardziej coś popsuje? Nocleg mam do piątku dziś środa jeszcze święto wszystko zamknięte. Nie wiem co robić. Proszę o wyrozumiałość jestem kobieta a mechanika to niestety nie mój konik 
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
-
Czarnaaga
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Kawałek podjechać by można ale 300km może stanowić jakiś problem. W sytuacji gdy awaria jest trwała, tak że w ogóle brakuje zapłonu na jeden cylinder i pracuje tylko na 3, można by jakoś jechać bo system odetnie także podawanie na ten cykl paliwa. Jeżeli to są wypadające sporadycznie zapłony to po dłuższej jeździe można uszkodzić katalizator, który będzie zawalany niespalonym paliwem i przegrzany. Kwestia więc czy potrafisz odróżnić czy silnik pracuje cały czas tylko na 3 cylindrach , czy normalnie na 4 a tylko co chwilę przerywa.
Praca na 3 cylindrach, to dźwięk trochę bardziej burczący, silnik słaby ,na wolnych obrotach mocne drgania.
Praca na 3 cylindrach, to dźwięk trochę bardziej burczący, silnik słaby ,na wolnych obrotach mocne drgania.
-
Czarnaaga
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Raczej na 3, mocy nie ma cały czas tak samo. Orientujecie się mniej więcej jaki to koszt?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Jak na 3 cały czas to ja bym się pokulał. W kwestii cen było w tym wątku, przeszukaj.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Jedź w czwartek do warsztatu, cewkę wymienią w 10 minut.
-
Czarnaaga
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dziękuje za info, Mam nadzieje jutro ktoś mi to może ogarnie. chociaż Podhale to mechanicy zawaleni autami jeszcze na pół drogi. Jak nie to postaram się dokulać do chaty. Dzięki raz jeszcze!
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
To tylko problem dostępu do części, czy jest jakaś hurtownia na miejscu. Poszukaj sewisu opla, zapytaj. Cewka Delphi 400 zł- to już wiesz. Wymiana polega na odkręceniu dwóch śrubek - wszędzie powinni zrobić to od ręki.
Ja nie ryzykowałbym jazdy, co zrobisz jak padnie do końca podrodze? (chyba że masz holowanie w pakiecie ubezpieczeniowym).
Ja nie ryzykowałbym jazdy, co zrobisz jak padnie do końca podrodze? (chyba że masz holowanie w pakiecie ubezpieczeniowym).
-
Czarnaaga
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Oddałam właśnie autko do mechanika. Pan powiedział że możliwe ze to cewka albo.... wtryski! Miałam dziwne wrażenie ze skumał ze jestem sama i nie do końca mogę ogarnąć... mam nadzieje ze to nie miejscowy naciągacz i jednak nie będzie chciał mnie nabić w butelkę ! Opinie na Google miał dobre niby! O 16 ma dzwonić co i jak także czekam na wyrok!
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Może być i wtrysk ale takich awarii w tym silniku jeszcze na forum nie mieliśmy. Natomiast padające elementy wysokiego napięcia tj głównie cewka (sugestia z opisanych przez ciebie objawów) to wręcz awarie notoryczne. Prawem statystyki wg mnie problem dotyczy układu zapłonowego a nie paliwowego. Może też być świeca zapłonowa, to by akurat było najtańsze do rozwiązania.
-
Czarnaaga
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Świece właśnie wymieniałam rok temu, z bosch’a wiec chyba jeszcze żyją chociaż jeśli to tańsza wersja to mogły by być
cewka nie wymieniana od nowości a cruz przejechane 120tys wiec chyba na nią czas. Oby tylko Pan nie naciągał... no nic zobaczę za niedługo 
-
Czarnaaga
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Chłopaki! Naprawione! cewka:) 500 za cewkę 50 za robotę! Chodzi jak żyleta, jutro powrót do domu! Dziękuje wszystkim za pomoc! :*
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
Pomator
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Silnik: 1.8, 140KM, benz.
- Kontakt:
Witam wszystkich,
W zeszłym tygodniu mnie też to "dopadło" (Cruze'13r. 1,8 benz.+LPG) - strata mocy, trzęsiawka na wolnych + kontrolki: check engine i trakcja. Jakoś się doczłapałem do domu (musiałem przejechać 100 km), wizyta u mechanika - wymiana świec i cewki (po samych świecach nie ustąpiło) i wszystko wróciło do normy. Jedyne co mi pozostało po tej usterce to świecące się ciągle check engine. Próbowałem już odpiąć akumulator, wciskania pedału gazu (internet), tankowania gazu na różnych stacjach i nic nie działa. Kiedyś też mi się zapaliła (jakiś rok temu) ale wszystko pracowało normalnie i po jakimś czasie sama zgasła (najśmieszniejsze że po wizycie na myjni). Teraz też świeciła się od jakiegoś miesiąca (przed tą usterką) i skoro wszystko z autem było ok to znów myślałem że sama zgaśnie, lecz tak się nie stało, co finalnie zakończyło się opisanym problemem. Proszę więc o radę co mam zrobić (skoro po wymianie świec i cewki autko śmiga jak nowe): jeździć dalej bez zwracania na to uwagi (i licząc że w końcu sama zgaśnie - może znowu po myjni
, szukać mechanika z komputerem współpracującym z chevroletem (ten co mi wymieniał świece i cewkę takiego nie miał), czy jest jeszcze jakiś sposób żeby to cholerstwo wyłączyć bo mnie denerwuje jak się tak ciągle świeci, a nie chciałbym żeby poprzez jej ignorowanie, znowu coś mi padło.
W zeszłym tygodniu mnie też to "dopadło" (Cruze'13r. 1,8 benz.+LPG) - strata mocy, trzęsiawka na wolnych + kontrolki: check engine i trakcja. Jakoś się doczłapałem do domu (musiałem przejechać 100 km), wizyta u mechanika - wymiana świec i cewki (po samych świecach nie ustąpiło) i wszystko wróciło do normy. Jedyne co mi pozostało po tej usterce to świecące się ciągle check engine. Próbowałem już odpiąć akumulator, wciskania pedału gazu (internet), tankowania gazu na różnych stacjach i nic nie działa. Kiedyś też mi się zapaliła (jakiś rok temu) ale wszystko pracowało normalnie i po jakimś czasie sama zgasła (najśmieszniejsze że po wizycie na myjni). Teraz też świeciła się od jakiegoś miesiąca (przed tą usterką) i skoro wszystko z autem było ok to znów myślałem że sama zgaśnie, lecz tak się nie stało, co finalnie zakończyło się opisanym problemem. Proszę więc o radę co mam zrobić (skoro po wymianie świec i cewki autko śmiga jak nowe): jeździć dalej bez zwracania na to uwagi (i licząc że w końcu sama zgaśnie - może znowu po myjni
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Można spróbować podłączyć się nawet jakimś uniwersalnym interfejsem, jakieś błędy powinno pokazać, co pozwoli bardziej oszacować co może być nie tak.
Najlepiej jednak szukać kogoś z dedykowanym sprzętem bo uniwersalne nie wszystko mogą pokazać.
Najlepiej jednak szukać kogoś z dedykowanym sprzętem bo uniwersalne nie wszystko mogą pokazać.
-
Pomator
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Silnik: 1.8, 140KM, benz.
- Kontakt:
Dziękuję, zatem poszukam mechanika z dedykowanym sprzętem i dam znać co "wyszło".
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
A auto krajowe czy import? Jakie masz LPG, Jaki przebieg?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
trake
- Świeżak
- Imię: Jarek
- Samochód: Orlando
- Silnik: 1.4T
- LPG: Stag
- Kontakt:
Miałem pdobnie, tuż po montażu LPG - okaząło się, że wtyczka z wtrysku po prostu się wypięła
błachostka, ale checkengine był + antypoślizg