Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

No i mnie puknął ...

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Re: No i mnie puknął ...

Post autor: XaRaDaS »

No, no trzeba pochwalić ekipę :)
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon »

Też jestem dobrej myśli.
Poniżej stan z dnia dzisiejszego, po delikatnym podszpachlowaniu drobnych nierówności i ponownym zagruntowaniu:
SAM_5078a.jpg
SAM_5078a.jpg (173.58 KiB) Przejrzano 4884 razy
SAM_5079a.jpg
SAM_5079a.jpg (145.79 KiB) Przejrzano 4884 razy
SAM_5080a.jpg
SAM_5080a.jpg (124.79 KiB) Przejrzano 4884 razy
Jutro matowanie i lakierowanie końcowe.
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Czas chyba kończyć ten wątek.
Auto odebrane, wyniki naprawy poniżej:
SAM_5092a.jpg
SAM_5092a.jpg (188.82 KiB) Przejrzano 4861 razy
SAM_5091a.jpg
SAM_5091a.jpg (193.87 KiB) Przejrzano 4861 razy
Moim zdaniem zrobione zgodnie ze sztuką.

Co do bilansu finansowego, to po zakupie zderzaka, naprawie blacharsko-lakierniczej oraz wykonaniu badania geometrii, w kieszeni zostało lekko ponad 2 kpln. Na naprawę otrzymałem fakturę i gwarancję od firmy.
W tym co zostało jest oczywiście spadek wartości handlowej i zapłata za moje zaangażowanie i stresy.
Felga została lekko poprawiona we własnym zakresie (w zaprzyjaźnionym warsztacie), opona po przełożeniu na feldze wydaje się w porządku, w razie potrzeby jest z czego kupić.

Czy postąpiłem słusznie, naprawiając gotówkowo ?
W mojej ocenie jak najbardziej tak.
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Twoje auto i Twoje decyzje,jeśli wyszedłeś na plus to super. Zależne tylko jak cenisz swój czas i spokój. Prawdą jest, że często warsztaty lakiernicze dysponują ogólnie lepszą, pod każdym względem jakością usług,
niż aso. Przy odsprzedaży nikogo nie będzie interesować czy zrobiłeś to w aso czy u przysłowiowego "Zdziśka" przed szopą (w szopie wiadome trenuje Janowicz), tylko efekt jak będzie wyglądać za "x" czasu.
Podsumowując :jeśli Ty jesteś zadowolony, to i ja się ciesze :piwo:
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Kontakt:

konradoo pisze: ... Zależne tylko jak cenisz swój czas i spokój...
Przede wszystkim cenię swoje auto i bardzo chciałem mieć pełen wgląd w to, co będzie z nim robione. Myślę, że to się udało.
konradoo pisze: .. Przy odsprzedaży nikogo nie będzie interesować czy zrobiłeś to w aso czy u przysłowiowego "Zdziśka" przed szopą (w szopie wiadome trenuje Janowicz), tylko efekt jak będzie wyglądać za "x" czasu.
Podsumowując :jeśli Ty jesteś zadowolony, to i ja się ciesze :piwo:
Auta na razie nie planuję sprzedawać, ale na wypadek takiej ewentualności naprawę mam bardzo dobrze udokumentowaną fakturą i zdjęciami - myślę że nabywca doceni uczciwe postawienie sprawy w tym zakresie.

Jednocześnie ze sporą ulgą "świętuję" zakończenie tematu.
Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar »

Gratuluję pomyślnego zakończenia tematu :)

Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Dziękuję :-)
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

Ze zdjęć widać że robota dobrze zrobiona.
Miejmy nadzieję, że długo będziesz się cieszyć samochodem.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Według mnie jest ok, gdy płacący jest zadowolony. Jeśli jesteś zadowolony, to my tez :piwo3:
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
paulr
Profesjonalista
Imię: paweł
Samochód: Brak:-(
Silnik:
Kontakt:

Post autor: paulr »

Są na rynku firmy specjalizujące się w ściąganiu ubezpieczeń.
Ja mam umowę z pewną firmą, płacę około 30zł rocznie za bezpłatną pomoc, mogę dzwonić zawsze i zawsze mi niby pomogą. Za opłatę roczną podczas brania udziału ich w sprawie odszkodowawczej zabierają dla siebie 10% więc walczą o jak najwięcej.
Żona miała uszkodzenie podobne, tylko z przodu z rysą na przedniej lampie (rysa praktycznie niewidoczna) rysa na przednim zderzaku, i rysa na błotniku można powiedzieć niezauważalna inaczej jak pod światło.
Nawet bym tego nie głosił ale sprawca uparł się na przyjazd policji więc zgłosiłem, przyjechał rzeczoznawca i wycenił szkodę na 1200zł (auto z 2006r) nawet byłem zadowolony bo sam koszt naprawy oszacowałem na jakieś 600zł (malowanie zderzaka) lampa i błotnik nic bym nie robił.
Ale z zaciekawieniem wczytałem się w to co mi napisali na wycenie i okazało się że oryginalny reflektor, mam kupić i wymienić za 90zł netto. gdzie za tyle może i by mi wymienili w aso. Kilka pism do warty i stwierdzili że nic nie da się zrobić i mam szukać lampy za tyle.
zgłosiłem więc do tej firmy. Tam powiedzieli bym pojechał do aso po wycenę (jak każą zapłacić to mam wsiąść FV)
tak też zrobiłem. Wycena ASO prawie 4k. Taką wycenę wysłałem im i na tym moja rola się skończyła. po kilku dniach ubezpieczyciel przelał mi te 1300 zł. zadzwoniłem więc do firmy zapytałem o co chodzi wytłumaczyli mi że to są "moje pieniądze" a oni walczą o różnice. Sprawa żyła sobie swoim życiem aż po około 2 miesiącach mail bym podał im numer konta, a oni robią przelew pomniejszony o 10%. czyli ponad 2k, a ja pisałem maile by dopłacili do lampy 500 zł to nie chcieli się zgodzić.
Konsultant z tej firmy stwierdził iż zgodnie z wyrokiem jakiegoś tam sądu ubezpieczyciel ma obowiązek wypłacić pełną kwotę według wyceny warsztatu w którym chcemy naprawiać i nie musimy przedstawiać faktury naprawy. Wycena ubezpieczyciele do niczego nie jest, ubezpieczyciel ma tylko podać części, jakie są do naprawy/ wymiany itp.
a w aso liczą sobie przecież dodatkowo za cieniowanie elementów obok itp.
podejrzewam że gdyby aso zrobiło Ci wycenę kwota naprawy była by z 2 razy większa:)
Jak ktoś się zna dokładnie na tych wyrokach sygnaturach itp. to ma spor szanse na wysokie odszkodowanie, większość ludzi zadowala się tym co ubezpieczyciel wyliczy wraz z np amortyzacją do której nie ma prawa. Nawet do opony, mimo iż to stosują bo wiedzą że większość ludzi nie będzie się z nimi sądzić. Co innego takie firmy, które z tego żyją i opłacają prawników. A porozumienie podpisałeś dlatego byś w przyszłości nie mógł dochodzić większej kwoty.
Inna sprawa jest że w ASO pytają czy wycena dla "mnie" czy ubezpieczenia bo dla "ludu" mają zniżki np 20% od cen które dają do wyceny.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Czy to jest firma DAS?
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Kontakt:

DAS za 30 zł rocznie ? Humor miesiąca.
W DAS najniższa składka roczna to około 150 zł
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Nie wiem, pytam, bo tylko o DAS slyszalem
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Kontakt:

Miałem DAS dwa lata, full opcja na całą rodzinę. Koszt około 700 zł na rok. Oczywiście jak chciałem założyć sprawę lekarzowi za błąd w sztuce to jakoś nie mieli ochoty. Pojawiały się teksty że lekarz nie miał dobrej aparatury więc dałem sobie spokój.

Także miałem przygodę z ubezpieczycielem z OC sprawcy. Wycenili szkody na 1200 zł. Bez pomocy prawników poprzedni samochód został naprawiony za około 8 tys zł + wynajem samochodu zastępczego na 2 tygodnie :mrgreen:
paulr
Profesjonalista
Imię: paweł
Samochód: Brak:-(
Silnik:
Kontakt:

Post autor: paulr »

etac_owiec pisze:Nie wiem, pytam, bo tylko o DAS slyszalem
nie był to DAS, nie podałem nazwy firmy po pierwsze by nie robić reklamy a po 2 to że w mojej sprawie im się udało nie znaczy że zawsze tak jest. Znajomy korzystał z podobnej firmy, ale skasowali mu 30%. Generalnie chodziło mi o to iż ubezpieczyciele bardzo zaniżają wartość odszkodowania, czasem sami nie mamy szans bez sądu nic wywalczyć i TU o tym wie, nie wiem czy każda, ale skoro firma powiedziała że bierze 10% z tego co wywalczą a mi się po sądach chodzić nie chce. Większość godzi się na to co proponuje im TU. Tak jak napisałem ja mam jakieś grupowe ubezpieczenie i nic mnie nie kosztowało przesłanie materiałów do nich, jak bym tego nie zrobił dostał bym to co dostałem od razu i na tym sprawa by się zakończyła.
Owszem ja nie robiłem sobie jakiś wielkich nadziei że coś dostanę bo uszkodzenia na kilkuletnim pojeździe były bardzo niskie tak że nawet nie chciałem tego naprawiać.
Pewnie jak bym chciał i TU robiło by problemy i miał bym czekać 3 miesiące i przez ten czas bez samochodu to pewnie bym się na nich denerwował że to trwa tak długo. Nie zależało mi na czasie więc ok.
Pewnie z tymi firmami jest różnie, jedne lepiej działają inne gorzej, ale pewne jest że żadnej TU nie lubi:D
flebuss
Wymiatacz
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss »

A moja cudnej urody Pani sama się puknęła-asfaltowali parking przed domem -wymieniali krawężniki -wbili stalowe pręty dla równej linii przybetonowali, zalali asfaltem a jednego pręta gamonie nie wyjeli po robocie-Lady parkując dojechała kołami do krawężnika i nadziała się na ten pręt(cholera czemu nie na mój to by nie było szkody) no i wgięła zderzak -pytanie mam takie- czy przy pomocy gorącego powietrza da się to wypchnąć - bo jest za głęboko żeby szpachlować a na razie nie zmieniam auta i chce dla siebie porządnie zrobić
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Przede wszystkim zorientuj się, czy masz dostęp do wgiętego miejsca od wewnątrz.
Jeśli jest, to chwilowo daruj sobie gorące powietrze (rozumiem, że chodzi o użycie opalarki) lub ewentualnie podgrzej bardzo delikatnie (aby nie uszkodzić lakieru) i popróbuj wypchnąć wgniecenie gumowym młotkiem, jednocześnie podtrzymując zderzak ręką na zewnątrz po obwodzie wgniecenia.
Może załączysz fotkę ?
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

Chętnie bym zamieścił zdjęcie ale nie wiem jak to zrobić
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
Awatar użytkownika
AdamT
Zasłużony dla forum
Imię: Adam
Samochód: Octavia III FL
Silnik:
Kontakt:

Post autor: AdamT »

Peugeot 308SW Hybrid 225 GT Pack
Skoda Octavia III FL 1.4TSI 150KM Style + to i tamto ;)
był Cruze 1.6 HB LT+ Premium, Samsung Galaxy Tab 2 7" on-board
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

tdon pisze:Przede wszystkim zorientuj się, czy masz dostęp do wgiętego miejsca od wewnątrz.
Jeśli jest, to chwilowo daruj sobie gorące powietrze (rozumiem, że chodzi o użycie opalarki) lub ewentualnie podgrzej bardzo delikatnie (aby nie uszkodzić lakieru) i popróbuj wypchnąć wgniecenie gumowym młotkiem, jednocześnie podtrzymując zderzak ręką na zewnątrz po obwodzie wgniecenia.
Może załączysz fotkę ?
107.jpg
107.jpg (269.48 KiB) Przejrzano 4689 razy
108.jpg
108.jpg (272.36 KiB) Przejrzano 4689 razy
109.jpg
109.jpg (353.08 KiB) Przejrzano 4689 razy
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Nieco inaczej to sobie wyobrażałem ...
Te widoczne ubytki to tylko lakier, czy pręt wybrał też kawałki materiału zderzaka ?
Jest dostęp od wewnątrz ?
Po wyprowadzeniu geometrii niezbędne będzie przeszlifowanie lakieru na znacznym obszarze, bo jest spękany.
Zastanów się, czy masz ochotę bawić się w to amatorsko, czy może lepiej dać "Kaziowi" parę groszy, żeby to wprawnym ruchem załatwił. Ja bym się w lakierowanie z tego powodu całego zderzaka nie bawił - tylko fragment i bez demontażu. Przy wprawnej ręce niemal śladu nie będzie.
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

"Kazio" każe sobie dwie stówy no i tak se myślę...
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

Dwie stówy ?? coś malutko, ja za lakierowanie listwy bocznej miałbym zapłacić stówkę.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Kontakt:

flebuss pisze:"Kazio" każe sobie dwie stówy no i tak se myślę...
To przy takiej sumie dałbym to Kaziowi do roboty. Oczywiście pod warunkiem, że śladu po tym nie będzie.
Chyba że masz ochotę dłubać amatorsko szpachlą i sprayem. Można też dorobić sobie lakier "do paznokci" w małej buteleczce z pędzelkiem i ograniczyć się do zaprawkowania - będzie prawie za darmo, ale ślad zostanie. No i jeszcze jeden wariant - może udałoby się w "popularnym serwisie aukcyjnym" nabyć używany zderzak w odpowiednim kolorze i atrakcyjnej cenie - jeśli miałbyś możliwość wymienić go np. "u kolegi", to temat może być atrakcyjny.
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

Drugi "Kazio" w innej części miasta wycenił dosłownie tak samo - malować umiem -gorzej z deformacją -muszę spytać Księgową czy ma wolne środki w tym miesiącu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”