Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Regulator napięcia prośbą o foto
-
szczepan5557
Regulator napięcia prośbą o foto
Witam czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć lub zrobić zdjęcie w swoim aucie gdzie powinien być umieszczony fabrycznie regulator napięcia? Bo u mnie walą się pod maską i tylko zgadywać mogę gdzie powinien być umieszczony.
-
pitersik74
- Aktywny
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti 1.6 16V
- Silnik:
- Kontakt:
-
szczepan5557
Re: Regulator napięcia prośbą o foto
Niekoniecznie....w chryslerze pacifica np...regulator napięcia to cześć składową sterownika silnika
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Cruze nie ma regulatora napięcia. Układ ten spełnia BCM i pierścień przy akumulatorze.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Szczepan , jaki regulator masz na myśli. Bo w cruze regulacją prądu ładowania akumulatora (a co za tym idzie stanu napięcia w instalacji) zarządza komputer BCM , który zawiaduje całym systemem dystrybucji zasilania pojazdu i jest umiejscowiony w kabinie.
-
szczepan5557
Do precyzuje może nie co bo może i mylnie ta część nazwałem. ..ale niektórzy tak ja nazywają....choćby na znanym portalu aukcyjnym...a sam nie miałem jeszcze czasu oblukac jaką ona spełnia funkcję. ...
Dodano po 2 minutach 52 sekundach:
O spoko czyli chodzi właśnie o ten pierścień przy akumulatorze jak powinien być fabrycznie umiejscowiony....bo w mojej sztuce ktoś go skitra za lewą lampą...fabryka raczej go tam nie wsadziła
Dodano po 2 minutach 52 sekundach:
O spoko czyli chodzi właśnie o ten pierścień przy akumulatorze jak powinien być fabrycznie umiejscowiony....bo w mojej sztuce ktoś go skitra za lewą lampą...fabryka raczej go tam nie wsadziła
- etac
- Prezes

- Kontakt:
tak, to miernik napięcia w układzie. On podaje do BCM informacje o sterowaniu napięciem pomiędzy 12,8V - 15,4V
Dodano po 1 minucie 37 sekundach:
tak ma być między lampa, a akumulatorem i ma przechodzić przez niego chyba kabel od klemy minusowej.
Dodano po 6 minutach 16 sekundach:
o tutaj
Dodano po 1 minucie 37 sekundach:
tak ma być między lampa, a akumulatorem i ma przechodzić przez niego chyba kabel od klemy minusowej.
Dodano po 6 minutach 16 sekundach:
o tutaj
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Krzychu to nie jest miernik napięcia tylko prądu.
Jest to czujnik cęgowy prądu na przewodzie masowym.
Jest to czujnik cęgowy prądu na przewodzie masowym.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
zwał, jak zwał, ale służy jako czujnik układu ładowania napięcia.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Tak jest to czujnik ale służy do regulacji ładowania akumulatora prądem, nie napięciem. Różnicę między tymi dwoma wielkościami fizycznymi mogę przedstawić w analogii do seksu ale nie wiem czy to nie będzie OT 
-
szczepan5557
Ok super dzięki...w mojej sztuce ktoś go w takim razie wyjął z przewodu masowego...po co dowiem się lub nie
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ciekawostka jak wtedy zachowuje się BCM nie posiadając informacji o rozpływie prądu. Pewnie działa na jakimś statycznym awaryjnym algorytmie, bazując jedynie na napięciu akumulatora. Nie daje żadnych błędów dla użytkownika? 
-
szczepan5557
Po starcie napięcie idzie na 14,3 do 14,7 v po czym stabilizuje się na ok 13,6-8v.
Dodano po 2 minutach 34 sekundach:
Błędów związanych z zasilaniem brak na sterowniku nie zaobserwowałem tez jakichś dziwnych zjawisk typu rozładowania lub też przeładowania akumulatora.
Dodano po 2 minutach 26 sekundach:
Wiele aut które robiłem po starcie zachowywało się identycznie. .czyli start na większym prądzie i zmniejszanie napięcia po chwili toteż w tym przypadku uznałem to za normę.
Dodano po 2 minutach 34 sekundach:
Błędów związanych z zasilaniem brak na sterowniku nie zaobserwowałem tez jakichś dziwnych zjawisk typu rozładowania lub też przeładowania akumulatora.
Dodano po 2 minutach 26 sekundach:
Wiele aut które robiłem po starcie zachowywało się identycznie. .czyli start na większym prądzie i zmniejszanie napięcia po chwili toteż w tym przypadku uznałem to za normę.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Czyli ładuje w innym trybie, inaczej niż w znanym nam na forum tzw. inteligentnym ładowaniu przez komputer BCM. Wtedy skoki napięć w instalacji mają sporą amplitudę, od 15,5V zaraz po starcie do 12 V w trakcie jazdy . Algorytm dawkowania prądem akumulatora jest wybitnie zagmatwany ale służy jego długiej żywotności. Mamy tu gdzieś to opisane. Dlatego też halogeny lamp mijania są chronione stabilizacją prądu pracy bo inaczej paliłyby się na potęgę.
-
szczepan5557
Dość spore różnice...no ale skoro tak wymyślili to widać tak ma być...14,7 na starcie to w sumie dużo bo tak zazwyczaj do 14,5 v
Dodano po 3 minutach 18 sekundach:
Inna sprawa że (trzeba by to było sprawdzić rzecz jasna) czy aby wszyscy producenci akumulatorów dopuszczają ładowanie na poziomie 15,5 v...no chyba że jest to naprawdę chwilowe.
Dodano po 3 minutach 18 sekundach:
Inna sprawa że (trzeba by to było sprawdzić rzecz jasna) czy aby wszyscy producenci akumulatorów dopuszczają ładowanie na poziomie 15,5 v...no chyba że jest to naprawdę chwilowe.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
w tych wątkach były o tym dyskusje i dane, i jeszcze w kilku innych
viewtopic.php?t=1161
viewtopic.php?f=29&t=2843&hilit=intelig ... 82adowanie
Stan podwyższonego napięcia nie trwa długo, kilka minut. Wynika on z chwilowo załączonego dużego prądu ładowania. System ocenia jaka ilość energii została pobrana z akumulatora podczas rozruchu oraz postoju i w krótkim czasie go uzupełnia. Napięcie podwyższone jest tylko objawem, samo niczego w akumulatorze nie uszkodzi, uszkadza ewentualne przeładowanie czyli gazowanie i grzanie elektrolitu. Dlatego też i druga strona tego medalu czyli wyłaczanie ładowania akumulatora w trakcie jazdy i spadek napięcia do ok 12V, gdy system uzna że akumulator jest w pełni naładowany i dalsze ładowanie nie będzie korzystne. Do tego wszystkiego oczywiście dochodzi analiza aktualnego obciążenia odbiornikami. Akumulatory rozruchowe(wszystkie) najlepiej się sprawują non stop naładowane, nawet niewielki stopień rozładowania już powoduje proces zasiarczania. Dlatego strategia taka się sprawdza a została wymyślona przy okazji wprowadzenia systemów Start/Stop. Jak ktoś nie rozładuje akumulatora do niskiego poziomu na postoju to żywot 10lat w niezłym stanie na jednym aku jest osiągalny.
viewtopic.php?t=1161
viewtopic.php?f=29&t=2843&hilit=intelig ... 82adowanie
Stan podwyższonego napięcia nie trwa długo, kilka minut. Wynika on z chwilowo załączonego dużego prądu ładowania. System ocenia jaka ilość energii została pobrana z akumulatora podczas rozruchu oraz postoju i w krótkim czasie go uzupełnia. Napięcie podwyższone jest tylko objawem, samo niczego w akumulatorze nie uszkodzi, uszkadza ewentualne przeładowanie czyli gazowanie i grzanie elektrolitu. Dlatego też i druga strona tego medalu czyli wyłaczanie ładowania akumulatora w trakcie jazdy i spadek napięcia do ok 12V, gdy system uzna że akumulator jest w pełni naładowany i dalsze ładowanie nie będzie korzystne. Do tego wszystkiego oczywiście dochodzi analiza aktualnego obciążenia odbiornikami. Akumulatory rozruchowe(wszystkie) najlepiej się sprawują non stop naładowane, nawet niewielki stopień rozładowania już powoduje proces zasiarczania. Dlatego strategia taka się sprawdza a została wymyślona przy okazji wprowadzenia systemów Start/Stop. Jak ktoś nie rozładuje akumulatora do niskiego poziomu na postoju to żywot 10lat w niezłym stanie na jednym aku jest osiągalny.
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
U mnie wyskakiwał błąd jak źle poukładałem przewód i nie do końca wsadziłem czujnik w jego miejsce. Błędu teraz nie pamiętam.wszim pisze: Nie daje żadnych błędów dla użytkownika?
Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Potwierdzasz, tylko że Szczepan nie był zbyt wiarygodny. Pociesza, że mnie logika nie zawodzi.
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Napisałem tylko, co zaobserwowałem.