Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Kontrolka Check (sonda lambda nr 2)

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mandrol
Zasłużony dla forum
Imię: Marek
Samochód: było Orlando 2.0D AT
Silnik: 2.0D Z20D1 190KM AT
Kontakt:

Re: Kontrolka Check (sonda lambda nr 2)

Post autor: Mandrol »

Przemek pisze: 18 paź 2018, o 09:52 Tak tą. No właśnie widziałem , że chyba dla kogoś zamówiłeś tą sondę ( tylko chyba używaną - bo jakaś taka brudna :p ) . Kto ją kupił ?
Ja Ci dam używaną! :/ Koreańce specjalnie ją nasmarowali, żeby jakiś Marian czy Janusz nie posmarowali ją "amelinowym sylykonem" przed wkręceniem :D)

wszim pisze: 18 paź 2018, o 10:17 Wysmarowana wysokotemperaturowym smarem ceramicznym. Jeżeli nowa nie jest wysmarowana to trzeba dokupić odpowiedni smar i wysmarować samemu przed wkręceniem. To gwarancja późniejszego demontażu.
Dzięki Wojtek za wyjaśnienie i że stanąłeś w mojej obronie. Brawo TY!!! :tak:

Przemek pisze: 18 paź 2018, o 09:52 ... Kto ją kupił ?
Łukasz dosłownie na chwilę przed zamknięciem okna transferowego- viewtopic.php?f=83&t=2140&p=122965#p122482
Pewnie kupił na zapas więc może uderz do niego i jeśli nie potrzebuje ją na teraz to może Ci odsprzeda a ja mu na Święta Bożego Narodzenia przywiozę nową, też brudną :lol:
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Imię: Przemysław
Samochód: cruze 1.8
Silnik: 1.8 , 141 KM
LPG: BRC
Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
Kontakt:

Post autor: Przemek »

Przecież nie ma co tutaj bronić , czy oskarżać :) Wiem , że ta którą widziałem nie była posmarowana, wyjaśniono mi o co chodzi i ok .Więc nie ma się co oburzać ;) Z tymi sprowadzanymi to tylko mam taki problem , że jak zacznie nawalać po pół roku to nikt mi jej nie przyjmie do reklamacji :(
Awatar użytkownika
Mandrol
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Przemek, wiesz, że się nie obrażam- byłbym burakiem gdybym się miał na Ciebie obrazić za takie teksty. RELAX :tak:
A skąd wiesz, że zacznie nawalać? Ile ma Twój Cruzak? 5 lat. Aktualna sonda nawaliła po 5 latach to i ta nowa może nawalić po 5 latach. Skąd masz pewność, że ją nie przyjmą na gwarancji? Póki co do marca mam tu zostać więc jeśli Cię to interesuje to ja na Twoim miejscu uderzyłbym do Łukasza z prośbą o jej odsprzedanie a ja za 2 miesiące przywiozę mu nowiutką i młodszą o 2 miesiące chociaż też brudną ;) Będzie miał jak znalazł prezent pod choinkę :D
Decyzja należy do Ciebie!!!
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Bo ostatnio wszystkie części coś mi szwankują , można cholery dostać :/ A nie no jasne :) Napisałem do Łukasza -czarnawdowa , chociaż nie jestem pewny czy to on ją zamówi, ale zobaczymy, bo on chyba nie loguję się zbyt często.
Awatar użytkownika
Mandrol
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Przemek! Chyba Ci ten status "Wymiatacza" trzeba cofnąć! Przeczytałeś dokładnie mój zalinkowany post? Zdaje się, że nie...
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Tak czytałem i gdzie tam określiłeś Łukasza ? Napisałeś tylko , że dzięki niemu mamy darmową wysyłkę w Korei. Raz piszecie imieniem , raz ksywą , raz Łukasz , raz Kemoiz . Dlatego jak mam imię to używam imienia , jak ksywę to ksywę , a nie w jednym poście piszesz imię i ksywkę tej samej osoby miedzy cytatem z reklamy sieci komórkowej...a później zdziwiony , że człowiek nie jest pewny o kogo chodzi.

Dodano po 30 minutach 18 sekundach:
Ok już wszystko wiem , więc mniejsza o to . Dzięki za uszczelkę ( podaj mi jeszcze numer konta i kwotę do przelewu )
Awatar użytkownika
Mandrol
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Przemek, przesadzasz...
Pozwól, że sam siebie zacytuję: "Rzutem na taśmę Łukasz załatwił wszystkim darmową dostawę w Korei (zamówienie powyżej 70 tyś. KRW) więc brawo TY @kemoiz :tak: :wilekiedzieki:"

Gdzie Ty widzisz jakąś reklamę? Chłopie, relax... Ja tam widzę jednego użytkownika- kemoiz o imieniu Łukasz. Skąd w ogóle jakaś czarnawdowa Ci przyszła na myśl? Nie każdy może mieć nick ze swoim imieniem- Ty masz to szczęście :tak:
Awatar użytkownika
kemoiz
Wymiatacz
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze HB LT+ MY14
Silnik: 1.8, 141KM, Pb
LPG: BRC 24.11
Kontakt:

Post autor: kemoiz »

Dobra Pany.
Marek zignoruj moją wiadomość z adresem. Moja jeszcze nie umarła więc poczekam te 2 miesiące na następną.

Przemek załatw wszystko z Markiem tylko już nie mieszkaj. Albo bierzesz teraz albo nie i ja ją dostaję.

Ps. Oczywiście miało być Marek.
Awatar użytkownika
Mandrol
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Łukaszku, szacun :ok:
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Mandrol pisze: 18 paź 2018, o 11:46 Przemek, przesadzasz...
Pozwól, że sam siebie zacytuję: "Rzutem na taśmę Łukasz załatwił wszystkim darmową dostawę w Korei (zamówienie powyżej 70 tyś. KRW) więc brawo TY @kemoiz :tak: :wilekiedzieki:"

Gdzie Ty widzisz jakąś reklamę? Chłopie, relax... Ja tam widzę jednego użytkownika- kemoiz o imieniu Łukasz. Skąd w ogóle jakaś czarnawdowa Ci przyszła na myśl? Nie każdy może mieć nick ze swoim imieniem- Ty masz to szczęście :tak:

Jest też na forum właściciel Cruza o imieniu Łukasz a ksywie czarna wdowa ( jakoś mi zostało w głowie , że chyba też miał problem z sondą ) a hasło ,, BRAWO TY'' jest hasłem reklamowym chyba Playa , ale ok mniejsza o to .
Awatar użytkownika
kemoiz
Wymiatacz
Kontakt:

A tak w ogóle to Przemek produkuje miliony postów ale niczego przez te półtora roku na forum się nie nauczył. Przecież Andrzej Regulus kilka razy razy pisał i pewnie nawet w tym wątku, że Delphi ma inną wtyczkę.
Dlatego bywam taki złośliwy i czepliwy.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Jak to ? Przecież było mówione że tak samo jak i BOSCH , sonda DELPHI ma inne piny i trzeba przepiąć kabelki , a nie , że nie pasuję ,,fizycznie'' w gniazdo oryginalne. Moja nie pasuję fizycznie .
Awatar użytkownika
kemoiz
Wymiatacz
Kontakt:

A nie było lutowane ze starej sondy?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

A co do postów , to nie pamięta wół jak cielęciem był . Kiedy wchodzę na stare forum to tam wszyscy byli takimi PRZEMKAMI , a teraz to ja nie wiem sama Szlachta,prezesy i administracja. Każdy tylko na każdego burcy , wyrcy a później zdziwieni że forum umiera i nikt na spoty nie chce jeździć. Trochę dystansu. A jak ktoś nie chce odpowiadać to, po prostu niech nie odpowiada.

Dodano po 5 minutach 39 sekundach:
kemoiz pisze: 18 paź 2018, o 12:21 A nie było lutowane ze starej sondy?

Nie nie była lutowana ( uniwersalną sondę to wszędzie kupię i rzadko która działa prawidłowo )
viewtopic.php?f=29&t=1996&p=115594&hili ... ch#p115594
a o pomylonych pinach pisał Huri :
,,Jak wymieniacie sondy to sprawdzajcie kable, niestety ale zarówno Bosch jak i Delphi mają pomylone piny we wtyczce w stosunku do oryginału.''

Dodano po 2 minutach 47 sekundach:
Dobra zresztą nieważne , widzę że każdy mój post zaczyna być problemem więc postaram się już nie być aktywnym użytkownikiem tej społeczności . Co do samej sondy to tak jak napisałem w prywatnej wiadomości do Ciebie i do Marka , jeżeli jutrzejsza również nie podejdzie to skorzystam z Twojej propozycji . Dzięki
Awatar użytkownika
kemoiz
Wymiatacz
Kontakt:

Bo ludzie nie potrafią szukać i nie chce im się czytać. Wszystko podaj na już. Ja jestem zwolennikiem przekazywania informacji a nie pierdzielenia o tym samym w 5 różnych wątkach. Do tego w wątkach traktujących o czymś innym. Jakość nie ilość. Jesteś na forum 3x krócej ode mnie a masz 50% więcej napisanych postów. Ile z nich ma merytoryczną wartość dla forum?

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Mam tylko o 623 posty więcej od Ciebie, więc nie wiem czy to 50 % ale ok ;)... Forum przewertowałem w szerz i wzdłuż zarówno to , poprzednie jak i archiwalne . Na lekturze spędzam codziennie całe noce i zazwyczaj zadaje pytania jeżeli czegoś nie rozumiem, no cóż nie każdy jest po mechanice, i bliżej motoryzacją interesuję się od 2 lat ,a że mam nasrane na punkcie tego samochodu tak , że nerwice łapie, w robocie się wkurzają , a żona już mnie straszy rozwodem to już inna sprawa, ale mniejsza o to .Jak napisałem postaram się mniej uczestniczyć w rozmowach na forum . Jeszcze raz dzięki .
Awatar użytkownika
Mandrol
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Chłopaki, relax...
No to czekam na info. Spróbuję jeszcze jutro z moim Koreańcem zadzwonić w jeden "car service shop" w sprawie tej sondy.
Miłego popołudnia!!!
Awatar użytkownika
kemoiz
Wymiatacz
Kontakt:

Nie liczyłem tego ale 623 to 54,9% moich postów więc nawet więcej niż na oko ;-) Teraz już jakieś setne procenta mniej.

Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

Przemek pisze: 18 paź 2018, o 12:15 Jak to ? Przecież było mówione że tak samo jak i BOSCH , sonda DELPHI ma inne piny i trzeba przepiąć kabelki , a nie , że nie pasuję ,,fizycznie'' w gniazdo oryginalne. Moja nie pasuję fizycznie .
Jaki masz symbol ten sondy ?
W DELPHI ES11089-12B1 jest tak jak napisałem, wtyczka pasuje ale kable są zamienione.
Awatar użytkownika
Mandrol
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Przemku!
Mój Koreaniec zadzwonił do "local garage shop" i mają na stanie tę sondę za dokładnie tę samą kasę co ją kupił Łukasz. Pracują również w sobotę do 13:00 więc daj proszę dzisiaj tzn. w piątek znać czy podjechać i ją kupić, OK?

Nie wkurzaj się proszę na innych forumowiczów :tak: Niestety ale Łukasz ma po części rację... Obserwuję na forach, w których jestem rzadko czynnym i raczej w większości biernym użytkownikiem, że gro forumowiczów ostatnio interesuje tylko to, co oni napisali, nie do końca koncentrując się na wypowiedziach innych. Sam muszę przyznać, że czasem długich i co najważniejsze (!) fatalnie gramatycznie i ortograficznie napisanych postów nie chce mi się czytać bo po prostu ciężko zrozumieć, co autor miał na myśli. Przecinki i kropki mają bardzo duże znaczenie żeby zrozumieć sens całej wypowiedzi.
Niestety, ale taka jest prawda i to widać gołym okiem, kto wali licznik i bryluje jako "post-dniówkowicz". Jak wspomniał Łukasz- liczy się jakość a nie ilość :tak:

Czekam na Twoją decyzję co do sondy. Nie obraź się ale obserwując Twoją wymianę tej sondy dochodzę do wniosku, że czasem droga na skróty jest drogą znacznie dłuższą przebiegającą przez wertepy i wyboje ;)

Sorki Panowie za wywody literackie- mam nadzieję, że większość skończy czytanie tego postu na pierwszym zdaniu :rotfl:

Dodano po 2 godzinach 4 minutach 39 sekundach:
A i jeszcze jedno- przyjrzałem się sondzie i koło numeru katalogowego ma wybite "Continental". Czy to możliwe żeby firma oponiarska ją produkowała?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Ja tam przeczytałem do końca. Tekst składny lekko się czyta. :ok:
Continental to nie tylko opony, to holding/korporacja.
https://www.continental-corporation.com/en-us
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

no to przechodząc z mojego wątku.

Wojtek, gdybyś tak nie machał tą ręką w z telefonem to bym coś odczytał. A tak na szybko to powiem ze zachowuje się moja sonda podobnie jak ja Twoja na filmie.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

To kurna moja droga do pracy i fantastyczny stan nawierzchni :H No i bardziej problem, że system stabilizacji obrazu w xperii uparł się stabilizować się do obrazu za oknem a nie do obrazu na ekranie S160. No zrobiłem to tak na szybko dla kogoś, chyba dla Przemka, wiem lepszy byłby obraz zarejestrowany bezpośrednio. :zastanawiasie: Torque coś takiego umożliwia, nawet kiedyś się tym bawiłem. Mogę jutro spróbować zrobić jakieś lepszej jakości zrzuty, dziś już nie bo jestem po lampce caberneta.
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

Wojtku, a nie masz nagrania, które nagrwałeś dla mnie.?

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Ale w tym wątku jest to dla ciebie. No takie właśnie skaczące bo nagrywane z ręki, nie robiłem innego filmu. Już nie pamiętałem myślałem, że to dla Przemka nagrywałem, bo w kilku wątkach ten filmik był wykorzystany.

Dodano po 2 minutach 46 sekundach:
O tym jest dyskusja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”