Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Ogrzewanie - takie sobie
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Ogrzewanie - takie sobie
Przy trybie auto i nastawie 26-27 stopni jest chłodno. Ustawienie manualne temperatury na HI i wentylatora na 80% daje lepsze efekty, ale tropiki to to nie są. Ogólnie z nawiewów leci takie ciepławe a ale nie gorące powietrze. Klima w lecie ok. Sprawdziłem, temperatura płynu 89c, więc tu jest ok. Zastanawiam się czy reduktor lpg nie zabiera bo jest pod nagrzewnicą albo czy faktycznie nie jest zamulony układ. Nawet w Wartburgu z 72 jak dam na full to można w koszulce jechać a tu lipa. Te typy tak mają? Myślę nad dodaniem czegoś do czyszczenia układów bo i tak będę robił rozrząd i zmieniał płyn oraz albo nad dławikiem na zasilaniu reduktora lub przepięcie go w inny układ, tylko nie wiem w który. Co myślicie?
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Ogrzewanie - takie sobie
Jak wpięty reduktor? Szereg czy równolegle?
Najpierw bym przepłukał nagrzewnicę (bo przyjmujemy, że klapy działają ok).
Najpierw bym przepłukał nagrzewnicę (bo przyjmujemy, że klapy działają ok).
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- papieju
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
-
chrobot
- Specjalista
- Imię: jan
- Samochód: lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
dla układu równoległego wpięcia reduktora .
dużo zaleczy od sposobu podłączenia reduktora lpg . reduktor zabiera ciepło.
możesz zdławić trochę przepływ cieczy przez reduktor ściskając wąż zasilający dwoma płaskownikami + śruby .
jak mocno ?
to juz musisz dobrać doświadczalnie.
przy wpięciu szeregowym jedź do gazownika w celu zmiany sposobu wpięcia reduktora .
zakładam ze inne układy sa sprawne
dużo zaleczy od sposobu podłączenia reduktora lpg . reduktor zabiera ciepło.
możesz zdławić trochę przepływ cieczy przez reduktor ściskając wąż zasilający dwoma płaskownikami + śruby .
jak mocno ?
to juz musisz dobrać doświadczalnie.
przy wpięciu szeregowym jedź do gazownika w celu zmiany sposobu wpięcia reduktora .
zakładam ze inne układy sa sprawne
- papieju
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Zmianę wpięcia to sobie sam ogarnę. Spróbuję zdławić tym płaskownikiem, ale - pisałem posta po podróży w jedną stronę. W drodze powrotnej było już całkiem miło. Zastanawiam się też czy panel sterowania klimatyzacją nie świruje i co innego wyświetla a co innego robi. Czasem mam wrażenie jakby się wieszał, w sensie działają przyciski pokrętła ale nam ustawione 24, podnoszę na 28 i nic się nie dzieje, dmuchawa dalej na minimum, nawiewy się nie zmieniają, dopiero po czasie załapuje albo po wyłączeniu zapłonu i ponownym rozruchu silnika.
-
szmar
- Bywalec
- Imię: Mariusz
- Samochód: inny
- Silnik: T18SED
- Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
- Kontakt:
Być może nieprecyzyjnie pracuje czujnik temperatury w kabinie (ten z prawej strony pod deską rozdzielczą) lub nawet po dłuższej jeździe nagrzewa się od zegarów. Bo na podstawie jego temp. klimartonik ustawia nadmuchy.
- papieju
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Test klimatronika nie wykazuje błędów, a powrót był po godzinnym postoju, auto zdążyło się wychłodzić w środku. Sam nie wiem, ale czujnik miałby wpływ na temperaturę nawiewu w trybie manualnym? Prędzej panel chyba. Skłonny jestem zaryzykować, używki są na allegro i nie zabijają ceną
-
szmar
- Bywalec
- Imię: Mariusz
- Samochód: inny
- Silnik: T18SED
- Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
- Kontakt:
Panel klimatronika warto kupić choćby dla samych żarówek do podświetlenia . A w trybie manualnym zmienić można kierunek nawiewu , szybkość nawiewu oraz (moim zdaniem) temperaturę, więc (moim zdaniem) czujnik temperatury wnętrza zawsze bierze udział w sterowaniu. Tak więc temperatura czujnika wnętrza zawsze ma wpływ na pracę klimatronika.
- papieju
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
-
keray
- Świeżak
- Imię: Jarek
- Samochód: daew lacetti 1.8 CDX
- Silnik:
- Kontakt:
Na 100% pomoże przepłukanie nagrzewnicy . nie musisz spuszczać płynu, tylko ściągnij węże z nagrzewnicy przyłóż do jednego z wylotów szlauf z wodą pod ciśnieniem najlepiej ciepłą potrzymaj tak długo aż zacznie lecieć czysta woda a następnie zmiana do drugiego wylotu , wydmuchaj wodę załóż przewody i dolej płynu . Ja tak robiłem w poprzednim aucie co roku na początku zimy i pomagało, sauna w środku , To przypadłość starszych silników .