Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Żarówki włóknowe na LED

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Imię: Przemysław
Samochód: cruze 1.8
Silnik: 1.8 , 141 KM
LPG: BRC
Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
Kontakt:

Re: Żarówki włóknowe na LED

Post autor: Przemek »

Co sądzicie na ich temat ? Podobno pasują do Cruza i zamykają się oryginalną zaślepką reflektora...
https://allegro.pl/zarowki-led-h4-x3-ze ... 64ADkFwzj0
szewcio
Profesjonalista
Imię: Eligiusz
Samochód: Cruze 1.8 LTZ + LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: szewcio »

Sprzedaż zakończona - więc nie wiemy jakie. Rozumiem, że mają (miały) homologację i można z nimi wyjechać - w sposób zgodny z prawem - na nasze drogi ?
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Zakończona , ale jak trochę zrolujesz myszką to aukcje przecież widzisz , ale ok https://allegro.pl/zarowki-led-h7-x3-ze ... 22547.html tu masz aktualną. Jakąś tam mają , ale nie sądzę by można było nimi legalnie jeździć , temat był poruszony na facebooku , osoba która na nich jeździ podobno ustawiała je ( penie kontem kręcenia żarówki ) na stacji diagnostycznej , według niego świeci podobnie jak fabryczna ( nie oślepia , daje odcięcie na ścianie itp. ) Już nie chodzi mi o to czy można , czy nie bo to akurat nie wnikam , tylko o to co sądzicie o jej budowie, itp. Wiem , że Etac i stara ekipa ma doświadczenie z ledami w reflektorach dlatego mają porównanie.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Nawet Philipsy za 580/para nie mają homologacji. Przemo, masz 14 dni na zwrot - załóż, pojedź na stację, jak Ci diagnosta przepuści to możesz i jeździć po drodze. Jak jak nie przepuści to nie wiem, czy chciałbyś jeździć ze świadomością, ze ktoś może przez Ciebie zginąć, bo go oślepisz w krytycznej sytuacji. A ludzie jeżdżą z żonami, dziećmi... Warto?
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Andrzej, temat żarówek led jest od dłuższego czasu analizowany na naszym forum...i dobrze wiesz , że są przez użytkowników CTP nie od dziś montowany, a żaden z nich nie ma HOMOLOGACJI. Nie mam na nie ciśnienia , to kolejny ,,zestaw'' do analizy i rozważań . Wyluzuj....sam mam żonę i dwójkę dzieci , więc tego typu wycieczki to sobie wrzuć w temat ,, Mój pierwszy gruz''.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

To się zdecyduj, albo jesteś odpowiedzialnym facetem, albo kierujesz się tym, co ktoś powiedział na fb. Jeśli tak, to nie wrzucaj takich tekstów, bo to żaden argument żeby kupować takie g...
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Teoretycznie każde żarówki H4 led są gównem , a praktycznie jednak je montujecie. Hmm jakoś nie przypominam sobie byś był tak aktywny w swoich wypowiedziach na ich temat gdy były rozważane przez ,, Innych '' użytkowników tego forum, więc nie wiem dlaczego teraz tak cię to oburza ?...czyżby zły dzień ?...Nie kieruję się zdaniem użytkowników fb.( To jakieś tam nowe źródło wiedzy , a nie każdy w ,, Twoim'' wieku , wie co to jest facebook). Tak jak wspomniałem , nie mam , nie miałem , myślę więc pytam , gdybym nie był odpowiedzialny, to bym właśnie ich nie analizował , tylko bym kupił i na nich jeździł...
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Proponuję, żebyś przez tydzień zastanowił się, czy forum jest odpowiednim miejscem do personalnych wycieczek.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Regulus pisze: 6 sty 2019, o 00:11 . Jak jak nie przepuści to nie wiem, czy chciałbyś jeździć ze świadomością, ze ktoś może przez Ciebie zginąć, bo go oślepisz w krytycznej sytuacji. A ludzie jeżdżą z żonami, dziećmi... Warto?
Andrzej, ale walnales argumentem normalnie spadlem że stolka.

Użycie tych żarówek to kwestia czasu, kwestia lobbysty który wylozy kasę w Brukseli, a chyba nawet już się to stało bo temat jest już poruszany w wszystkich krajach EU.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Krzysztof, a ty pofatygowałeś tyłek do SKP, żeby zbadać takie żarówki? Bo ja tak.

Prawdopodobnie nigdy nie dostaną homologacji H4 i H7, bo wyklucza to konstrukcja reflektora niedostosowana do takiego źródła światła, tłumaczył to chyba Wojtek swego czasu.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Ja też. Gościu pomarudzil, pokrecil i wbił pieczątkę w dowód.

Nie mylcie zachowania xenonow z zarowkami LED. Żarówka LED dobrze wykonana, nie jak z AliExpress za 15 USD, zachowuje się jak żarówka halogenowa. Udowodnione jest to w wielu testach.

Dodano po 1 godzinie 1 minucie 5 sekundach:
nawet w tvn turbo się wypowiedzieli:

https://player.pl/programy-online/101-n ... 5E06,80770

a tu są inne

https://www.youtube.com/watch?v=9-hHBi-hnqw

https://www.youtube.com/watch?v=ojNPt2S8iNA
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Mnie się na tym playerze tylko reklamy wyświetlają, może w innym razem.
Natomiast nie chce mi się wierzyć, że taki wielki koncern jak Philips, oferujący ledowe h4 po 580 zł, nie jest w stanie opłacić homologacji, gdyby to było technicznie możliwe. A miałby przecież najlepszą pozycję na rynku.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

To jest taka sama gadka jak wyższość hybryd nad dieslami.

Dodano po 14 minutach 11 sekundach:
A jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo ze chodzi o pieniądze.
Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Kontakt:

Post autor: szczuplin »

Regulus pisze: 6 sty 2019, o 00:49 Proponuję, żebyś przez tydzień zastanowił się, czy forum jest odpowiednim miejscem do personalnych wycieczek.
Andrzeju jak ty już nie trzymasz emocji to co tu się zaczyna dziać. Ludzie przeciez nie o to w tym wszystkim chodzi. Każdy temat, każdy argument, każda dyskusja jest cenna dla forum. Nie zniechecajcie kolejnych ludzi. Mnie już skutecznie zniecheciliscie :rotfl:

Co do tematu: sądzę że te ledy nic wspólnego z Philipsem wspólnego nie mają. Jedyny sposób to kupić markowe ledy i pewnie posłużą kilka lat. O homologacji nie będę rozmawiał bo to kwestia oczywista.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
pacdar
Specjalista
Imię: Darek
Samochód: Cruze 2.0 VCDI
Silnik:
Kontakt:

Post autor: pacdar »

Jeżdżę z pełną świadomością skutków i braku homologacji na ledach h4 tak od 2 lub 3 lat. Na załączonym zdjęciu linia odcięcia. Byłem z nimi na przeglądzie, diagnosta zmienił na długie i zero komentarza. Każdy sam musi zdecydowacObrazek

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

szewcio
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

600 zł za komplet żarówek, które emitują może bielsze i "gęstsze" (ale za to na znacznie krótszym dystansie - z racji budowy reflektora) światło, to wg mnie zupełny nonsens. W tej cenie mamy 10 kpl. świetnych żarówek żarnikowych, które wystarczą na 10 lat jazdy (czyli dłużej niż wytrzyma przeciętny Cruze :)). Lepiej kupić nowy samochód z fabrycznym systemem oświetlenia LED, gdzie reflektor został zaprojektowany z myślą o tym rodzaju źródła światła i gdzie działa to jako dynamiczna całość, automatycznie dostosowująca budowę strumienia światła do zmieniających się warunków drogowych. Jest to technologia skomplikowana, na wskroś nowoczesna i oczywiście odpowiednio droga. Wg mnie montaż LEDowych żarówek do zwykłych reflektorów to kolejny rozdział druciarskiej powieści, w której poprzednimi były kolejno chińkie pseudoksenony i naklejane paski DRL. Za to kupno używanego, kilkuletniego samochodu z inteligentnymi reflektorami LED to działanie wysoce ryzykowne, gdyż jakiekolwiek naprawy tu nie wchodzą w grę i należy się raczej liczyć z wymianą całego reflektora, czyli przyjemność od 5 tys. zł w górę. Koncerny celowo odchodzą od tanich w serwisowaniu ksenonów na rzecz mega drogich lamp LED, które na pewno stanowią przyszłość w motoryzacji, ale nie wierzę, że koncerny pozwolą na tanie żarówki LED pasujące do każdego auta, tak jak dzisiejsze żarnikowe. W dodatku dostępne w sieci testy niektórych dziennikarzy motoryzacyjnych wyraźnie pokazują, iż ksonony w praktyce są znacznie lepsze od tych tańszych reflektorów LED (czyli tych, które montuje się w markach nie-premium, przy czym wyjątkiem jest m.in. całkiem przyzwoity Intelilux Opla, ale i tutaj lampa lampie nie jest równa).
pacdar
Specjalista
Silnik:
Kontakt:

Tak dla uzupełnienia , to nie są ledy Philipsa za 600 PLN tylko chińskie za dwieście coś, co w sumie jak na chinoli i tak nie jest tanio. Mam je w dwóch autach i naprawdę w nocy fajnie widać. W deszczu wiadomo, jak w każdych jest gorzej.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Na rynku serwis LED jest już standardem. Jest kilka firm co się tym zajmują.

A co dystansu działania LED mam troszku wątpliwości, bo mam inne odczucia.
Awatar użytkownika
AdamT
Zasłużony dla forum
Imię: Adam
Samochód: Octavia III FL
Silnik:
Kontakt:

Post autor: AdamT »

Kwestia odległości w fabrycznych LEDach wynika moim zdaniem w dużej mierze z prewencyjnego zbyt dużego obniżania ustawień fabrycznych tych reflektorów aby zapobiec oślepianiu. Ja w swojej Octavii podnosiłem LEDy, tak samo w najnowszej Ibizie żony. Po tej operacji na stacji diagnostycznej brak uwag co do mojego ustawienia.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Peugeot 308SW Hybrid 225 GT Pack
Skoda Octavia III FL 1.4TSI 150KM Style + to i tamto ;)
był Cruze 1.6 HB LT+ Premium, Samsung Galaxy Tab 2 7" on-board
szewcio
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

etac pisze: 6 sty 2019, o 17:21 Na rynku serwis LED jest już standardem. Jest kilka firm co się tym zajmują.

A co dystansu działania LED mam troszku wątpliwości, bo mam inne odczucia.
Poważnie? Polak to jednak potrafi.... Chociaż to i tak na pewno droższy gips niż wymiana zwykłej żarówki.

Nie jeździłem nigdy samochodem z fullLEDami, ale z przeczytanych, licznych opinii rzeczywistych użytkowników wynika, że jest bardzo jasno, ale na stosunkowo mniejszą odległość, tj. świecą bliżej niż ksenony.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

to ci bajki opowiadali, Ja mam Insignie z Intellilux i nigdy nie zamienię na zwykłe żarówki.

Czasem teraz wsiądę w Aveo, gdzie niestety mi się nie wcisły żarówki LED i powiem ze jadę jak beż świateł mijania.
Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Imię: Michał
Samochód: Epica V250
Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
LPG: KME Nevo
Kontakt:

Post autor: Kraviec »

Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę co kto rozumie przez jasność świateł i widoczność, bo w naszym kraju wiele osób nadal nadużywa halogenów twierdząc, że dzięki nim mają lepszą widoczność i więcej widzą...na krajówce przy 90km/h albo autostradzie zwiększenie ilości światła halogenami na 5-10m przed samochodem nie powoduje, że więcej widzimy przed autem. Dlatego takie wszelkie opinie i gdybania do niczego nie prowadzą, pokażcie dowody w jakiejś ślepej, ciemnej ulicy, gdzie będzie widać przeszkodzę w odpowiedniej odległości, włóżcie zwykłą żarówkę, później led i pokażcie efekty.
markor150
Aktywny
Imię: Marek
Samochód: Orlando 2.0 LTZ 163
Silnik: Chip 200KM / DPF OFF
Kontakt:

Post autor: markor150 »

Pacdar, skoro działają u Ciebie tyle czasu i jesteś z nich zadowolony to prosił bym o zdjęcie jak wyglądają. Tego jest naprawdę dużo na rynku, a jeśli ktoś już będzie chciał kupić to może lepiej coś co się sprawdza.
Marek
pacdar
Specjalista
Silnik:
Kontakt:

Osłony gumowe spokojnie pasują. Żarówkę się wkręca w oprawkę, która standardowo jest mocowana sprężynką. Wkręcając lub wykręcając żarówkę można regulować ogniskową i ustawienie poziome
Przykładowa aukcja:
https://pl.aliexpress.com/item/Super-Br ... 0f36dca-13
Załączniki
Żarówka led.jpg
szewcio
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

etac pisze: 6 sty 2019, o 20:21 to ci bajki opowiadali, Ja mam Insignie z Intellilux i nigdy nie zamienię na zwykłe żarówki.

Czasem teraz wsiądę w Aveo, gdzie niestety mi się nie wcisły żarówki LED i powiem ze jadę jak beż świateł mijania.
:zastanawiasie: Intellilux, szczególnie w Insignii to już system oświetlenia typu premium. Rozumiem, że w Aveo masz oryginalne fabryczne ksenony?
Wg mnie, żeby cokolwiek móc ocenić należałoby porównać działanie świateł w wersji ksenon i led, i to w tym samym modelu samochodu, co oczywiście przy obecnej polityce koncernów jest już raczej niemożliwe. No to może kseonon z Insignii A z ledem z B. Tak wydałoby się logicznie.... :zastanawiasie:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Elektryka/Elektronika”