Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Jak sprawuje Wam się Cruze diesel w mieście?
W poprzednim Citroenie co dwa tygodnie wyskakiwał mi komunikat o problemie z DPF/FAP i jeździłem autostradami bez celu żeby się tego pozbyć. Czy tutaj jest tak samo źle czy lepiej?
Alternatywna benzyna w mieście pali sporo, LPG to znowu problematyczne regulacje/sprawdzanie luzów, stąd dylemat trwa co tu kupić...
Należy potwierdzić twoje obawy. Z tym, że są wersje silnika 1.8 przystosowywane fabrycznie do LPG, tzw opcja KL7, ale z importu takiego nie uświadczysz, tylko krajowe.
Ja jakoś nie narzekam na cruzaka w mieście. Faktem jest ze czasem wyskoczę gdzieś w trasę. Ale 80% to miasto, ale może nie mam problemów z dpf z powodu ciężkiej nogi [emoji6]
Ja po 4 latach używania Cruze w mieście drugi raz bym go nie kupił do miasta.
Skrzynia biegów ze-stopniowana jest do jazdy po trasach, w mieście trzeba dosyć często zmieniać 3 i 4 bieg.
Do tego dochodzi upierdliwy DPF który włącza się zawsze po dojechaniu do domu W zime do przeżycia bo jest to raz na 800-900 km ale latem co 200 km.
potwierdzam to co Panowie. Auto na trasy jest bajka. Po mieście jednak każdy nowoczesny diesel odpada.
Widzę kolego , że jesteś z Łodzi zatem korków co nie miara. Więc DPF odpada.
Co wy za problem macie z tymi dieslami, jamam 1,7 D w 90% jazda po miescie, czasem jakas tarsa auto ma 6 lat, 60 tys przebiegu i zadnych problemow dpfem niemam, czasem sie wypali 4 razy w roku i tyle, moze to tez zalezne jaki olej lejceie do auta i od jakosci ON, na poczatku wypalal mi sie 4 razy w miesuacu, wzialem przy pomocy autocom Delphi wyzerowalem dane filtra i od tego czasu bardzo sporadycznie nastepuje jego wypalanie. Spalanie na miescie to 7 l, na trasie okolo 5 l ON. Bede nim jezdzil jak dlugo tylko sie da, bo w DE Niemcy popadaja w histerie i probuja wprowadzac zakazy wjazdu dieslami do niektorych miast, dopoku co jezdze i sie ciesze ze auto bezawaryjne, czesci zamienne w przystepnych cenach, serwis specjalnie nie skomplikowany, tylko lac ON i jezdzic.
Ja jeżdżę po mieście również min 80% nie narzekam również. Ja mam spalanie mniejsze niż kolega powyżej, utrzymuje się na poziomie 5,2 L, tylko ze ja mam wirusa zrobionego.
Jacek17 pisze: 23 sty 2019, o 19:05
zadnych problemow dpfem niemam, czasem sie wypali 4 razy w roku i tyle, moze to tez zalezne jaki olej lejceie do auta i od jakosci ON,
Jacku, chyba nie wiesz co mówisz, albo nie wiesz kiedy się filtr wypala.
4 razy w roku
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Rickss83 pisze: 23 sty 2019, o 19:26
Ja jeżdżę po mieście również min 80% nie narzekam również. Ja mam spalanie mniejsze niż kolega powyżej, utrzymuje się na poziomie 5,2 L, tylko ze ja mam wirusa zrobionego.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Szacun 5,2 w mieście, gdzieś pisałeś że masz ciężką nogę a jak byś miał lekką to zapewne zszedłbyś do 4 w mieście a poza miastem to chyba Ci pali ze 3 litry
Mi najbardziej w Dieslu po 7 latach uzytkowania glownie po miescie przeszkadzalo wolne nagrzewanie silnika. Spalanie w miescie mialem o litr/100km mniejsze od porownywalnej moca turbobenzyny. Najwieksza przewaga w spalaniu na korzysc Diesla ujawnia sie na szybkich trasach, ale to max 2l/100km
Ja nie narzekam, latem był robiony a wiadomo jak latem było gorąco. +25 C
I wypluł 171,9 oraz 374 niutki. To w aktualnych warunkach może być ciut więcej.
Jak najbardziej polecam na trasy, ale nie do miasta. Ja latam Kolonia Zgierz , Zgierz Kolonia i nic się nie dzieje . Prędkości od 130 jak trzeba grzecznie w Germany po 180 i więcej kiedy nie ma ograniczeń. Spalanie miasto 8.9 automat , trasa 180/200 .....8.9.....9.0 litra. Zapoluj na 1.4 turbo poliftowe , ale to już wydatek rzędu 10.000 tyś € tu u mnie w NRW. Przebieg mały, od osoby prywatnej.