Cześć,
w moim aveo są następujące wady:
-przy przyspieszaniu na zbyt niskich obrotach/pod górę lub przy wyzszych predkosciach na trasie ma jakby odciecia dostepu paliwa odczuwalne jako szarpnięcie
- długo odpala z rana 5-6 sek potem już od razu w sekundę
- na ssaniu trochę czuć benzynę przy wydechu z tyłu nieprzepaloną
- byc moze troche niewygodnie pracuje jezeli chodzi zmiany biegów przy puszczaniu sprzegla potrafi przyszarpnąć niemiło przy sekwencji z 1 na 2 z 2 na 3.
Co było wymienione:
-świece ngk model dobrany pod to aveo jakies 6tyś temu
-przewody zaplonowe sentech model tez niby pasujący 2 tyś km temu
- czujnik map sensor
- czyszczona przepustnica
-pompa paliwa by wyeliminowac poranny zapłon
W aucie jest instalacja lpg ale mechanik mowi ze ona nie ma nic do tego porannego odpalania. Jest to lpi vialle czyli pali gaz w plynnej postaci bez reduktora. Mysli mam wiele co sprawdzić kolejne egr moze czujnik temp cieczy chlodzącej cewkę ? Auto pracuje tak samo na pb jak i lpg. Za kazde pomoce bedę ogromnie wdzięczny bo muszę nim robić teraz przebiegi 750 km tygodniowo
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Usterki 1.4 07' 16v 94km
-
mysiek
- Aktywny
- Imię: marcin
- Samochód: aveo 1.4
- Silnik:
- Kontakt:
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Usterki 1.4 07' 16v 94km
a kiedy sprawdzano kompresje?
Czy tam przypadkiem nie są też szklanki na zaworach?
Czy tam przypadkiem nie są też szklanki na zaworach?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
A tak nieśmiało bo to nie jest oczywistość. Filtr paliwa był zmieniony ?
O partsy pisz PW.
-
mysiek
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Nie znam się zbyt dobrze, znam się na tyle że jezeli ktoś mi powie co jest do wymiany to ja sie za to wezme i jakos do tego dojdę i zrobię... mechanik osatnimi czasy zczytywał błędy mowil ze byl map sensor do wymiany bo taki był bład i wymienilismy. Szukał ostatnio przyczyn filtr paliwa był cały pordzewiały kazal zmienic wiec zmieniłem nie poprawiło sie ale i tak byl koniecznie do zmiany, wpadl na pomysl ze pewnie pompa zapchana syfem z filtra i nie daje ciśnienia dobrego, wymieniona i nic. Myslę może wartoby sprawdzić cewkę lub z gory zalozyc ze zla i zmienic skoro dluzszy czas nie wymieniana a auto ma przebiegi takie trzaskać
Dodano po 1 minucie 55 sekundach:
z tego co kojarzę to nie było szklanek na zaworach ale nie dam sobie ręki uciąć a kompresji mi nie sprawdzał.. radzę się tutaj bo juz mi głupio mu truć non stop a sam najchętniei bym zmienił 10 roznych podzespołów ale wiem ze to nie jest dobre rozwiazanie bo wydam pieniądze a rownie dobrze moze dalej auto niedomagać.
Dodano po 1 minucie 55 sekundach:
z tego co kojarzę to nie było szklanek na zaworach ale nie dam sobie ręki uciąć a kompresji mi nie sprawdzał.. radzę się tutaj bo juz mi głupio mu truć non stop a sam najchętniei bym zmienił 10 roznych podzespołów ale wiem ze to nie jest dobre rozwiazanie bo wydam pieniądze a rownie dobrze moze dalej auto niedomagać.
-
mysiek
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Mam pytanie, wiecie gdzie znajduje sie czujnik temperatury cieczy / silnika w tym aveo? moze to jest moja usterka kiedys czytalem ze lubi padać w aveo a wypiąłbym go rano przed odpaleniem