Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Problem Check Engine i ABS

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Prayz
Świeżak
Imię: Mateusz
Samochód: Epica 2.0 24v
Silnik:
Kontakt:

Problem Check Engine i ABS

Post autor: Prayz »

Witam, mam dziwny problem otóż w Epice wyświetlają się i gasną razem kontrolki Check Engine i ABS, dzieje sję to raz na około 10 odpaleń auta... wadliwy był czujnik w przednim prawym kole lecz został wraz z piastą wymieniony na oryginał ( za takowy zapłaciłem) pol roku było z głowy i nagle te dwa błedy się zapalają.. mam pytanie czy one są ze sobą związane?? Czy to oznaka dwóch oddzielnych awarii?
Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Imię: Michał
Samochód: Epica V250
Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
LPG: KME Nevo
Kontakt:

Re: Problem Check Engine i ABS

Post autor: Kraviec »

W przypadku usterki czujnika w piaście powinna się zapalić tylko kontrolka ABS.
Bez podłączenia pod komputer nie sprawdzisz dlaczego świeci check, z drugiej strony zwykłym ELMem nie zweryfikujesz ABSu.
Znajdź kogoś z komputerem/elmem i podejrzyj dlaczego świeci check, wykasujesz błąd i zobaczysz czy zgaśnie abs.
Prayz
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Właśnie błąd wskazuje na ten czunik wymieniony ostatnio, zastanawia mnie dlaczego świeci check razem z tym ABSem, do tego nie świeci ESP (posiada) ani TCS (trakcja - posiada), komputer nie wywala żadnego błędu odnośnie CHECKA a podpinany był pod Delphi
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Podaj te błędy, to pomoże w analizie
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Prayz
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

etac kodów nie znam bo to robił mechanik u którego stał samochód, z tego co mówi to choćby się żarówka spaliła check sie zaświeci (jako że jest bład) i dlatego się świeci razem z ABSem. Podobnież to nie są oddzielne błedy a ten sam. Ile może być w tym prawdy?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

No to nie oczekuj więcej niż wróżenie z fusów. Podstawą diagnozy to dobre czytanie błędów. Po to je stworzyli. Problem jest ze nie każdy umie na ich podstawie wykonać naprawę.
Magda95
Świeżak
Imię: Magda
Samochód: Aveo T255 1.2 + LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Magda95 »

Poł roku temu miałem tez problem z absem w t255, zaden check sie nie swiecił a co jakiś czas niezaleznie czy sucho było czy mokro...wystepował dziwny objaw pod pedałem hamulca jakbym hamowała na śniegu (ok 1 -2sekund) ,takie ,,zgrzytanie" ,wujek mechanik to zrobił nie wiem co było bo dopiero po jakimś czasie jak kontrolka abs zaswieciła i mozna było podpiąć pod komputer i zdiagnozować ,wiem ze jakas pierdoła i kosztowała mnie 50zł ,dodam że bład abs na zimnym silniku nie pojawiał sie ,dopiero po przejechaniu około 1 km. takie miałam spostrzezenia...ale jakies dwa tygodnie temu znowu mi sie to zaczeło dziać a bład sie nie świeci.Jakieś sugestie?? :)
Prayz
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Problemem okazuje się uszkodzony czujnik "już po ok 6miesiącach od wymiany" nie wiem nadal co ma z tymi błędami wspólnego check engine ale wymiana na nową oryginalną piastę z czujnikiem uciszyła obie kontrolki.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

jakbyś powiedział jakie błędy, to może podałbym przyczynę powiązania. Ważne teraz ze problem znikł
Prayz
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Samochód stał u mechanika, ja tylko przyjechałem po odbiór samochodu i starej części, jak tylko będę u niego postaram się nie zapomnieć o tym i zapytać jak nie o same kody to ich znaczenie i dołącze je do tematu. Póki co wytłumaczył mi to na prostej zasadzie na przykładzie grupy VAG gdzie przykładowo jedna kontrolka np. Świec żarowych w dieslu może także sygnalizować uszkodzenie żarówki (wyświetla w ten sposób kod błędu) poprzez impulsywne mruganie z daną częstotliwością i tak samo tyczy się to innych kontrolek oraz innych producentów którzy aby nie umieszać miliona kontrolek na desce decydują się na takie rozwiązanie. Przy czym serwis lub obeznany mechanik wie w czym rzecz my jako zwykli posiadacze i użytkownicy nie musimy być w pełni świadomi jakie sygnały samochód wyświetla ( według chyba każdego producenta każdorazowe zapalenie się kontrolek musi oznaczać wizytę w warsztacie).
lukaszbozyk
Aktywny
Imię: Łukasz
Samochód: Epica 2.0 D
Silnik:
Kontakt:

Post autor: lukaszbozyk »

Hej
Moim zdaniem nie zawsze jest winny czujnik.
Problem leży we wtyczce przy kole, jak zabrałem się za naprawę to stwierdziłem że to połączenie jest słabe i po ogarnięciu tematu na pół roku miałem spokój ( jakiś spray contact i na wtyki trochę smaru miedzianego). Tu jest coś jak z tymi połączeniami poduchy pod siedzeniem należy to poprawić.
Być może w momencie słabego połączenia wywala błąd i zaczyna działać abs.
Takie są moje spostrzeżenia i wychodzi na to że co jakiś czas jak poruszam wtyczką - rozepnę zapnę albo dam jakiegoś dziokciu przy wymianie kół problem ustaje ja dłuższy czas.
Pzdr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Epica Mechanika”