Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Brak mocy w zakresie 3000-4000 rpm LPG/Benzyna 1.8
-
mcgawroni
- Świeżak
- Imię: Arkadiusz
- Samochód: CRUZE LS+ 2011r
- Silnik: 1.8 benzyna
- LPG: LPG BRC
- Kontakt:
Brak mocy w zakresie 3000-4000 rpm LPG/Benzyna 1.8
Witam,
Obserwuję od jakiegoś czasu tematy na forum i nie mogę znaleźć nic podobnego. Mianowicie, auto (1.8 141KM 2011+lpg) ma dziurę w przyspieszeniu w zakresie 3-4 tys rpm, szczególnie na wzniesieniach. Mam kłopoty z wyprzedzaniem z racji górzystego terenu. Dopiero po przekroczeniu 4000 rpm można coś więcej pojechać, ale zazwyczaj jest to 3-ci bieg i pasuje już wrzucać następny - a wtedy wracamy do punktu wyjścia...
Diagnostyka u gaziarza wykazała zaciętą zmianę geometrii kolektora ssącego. Mój mechanik sprawdzał ustawienie w dwóch skrajnych położeniach i stwierdził brak różnicy... Objaw występuje tak samo na lpg jak i na benzynie. Brak błędów.
Z lektury na forum jedyne co było podobne, to wariator zmiennych faz rozrządu, jednak w moim przypadku brak jest niepokojących odgłosów, o czym wspominali forumowicze.
Auto mam od września 2018. Podejrzenie jest braku klapek w kolektorze.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu lub wskazówki.
P.S. Czy można sprawdzić obecność klapek przy użyciu kamery inspekcyjnej (akurat mam takową)?
Obserwuję od jakiegoś czasu tematy na forum i nie mogę znaleźć nic podobnego. Mianowicie, auto (1.8 141KM 2011+lpg) ma dziurę w przyspieszeniu w zakresie 3-4 tys rpm, szczególnie na wzniesieniach. Mam kłopoty z wyprzedzaniem z racji górzystego terenu. Dopiero po przekroczeniu 4000 rpm można coś więcej pojechać, ale zazwyczaj jest to 3-ci bieg i pasuje już wrzucać następny - a wtedy wracamy do punktu wyjścia...
Diagnostyka u gaziarza wykazała zaciętą zmianę geometrii kolektora ssącego. Mój mechanik sprawdzał ustawienie w dwóch skrajnych położeniach i stwierdził brak różnicy... Objaw występuje tak samo na lpg jak i na benzynie. Brak błędów.
Z lektury na forum jedyne co było podobne, to wariator zmiennych faz rozrządu, jednak w moim przypadku brak jest niepokojących odgłosów, o czym wspominali forumowicze.
Auto mam od września 2018. Podejrzenie jest braku klapek w kolektorze.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu lub wskazówki.
P.S. Czy można sprawdzić obecność klapek przy użyciu kamery inspekcyjnej (akurat mam takową)?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Brak mocy w zakresie 3000-4000 rpm LPG/Benzyna 1.8
Jeżeli to jest silnik 2H0 to wg mojej wiedzy nie posiada klap zmiennej geometrii dolotu. Chyba że to nie ten silnik.
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
I w tym silniku cała moc jest dostępna od 4000 obrotów. Więc ciągniesz do 6000 i dopiero zmieniasz bieg.
No i jeszcze jedna sprawa.
Gdzieś czytałem, że autko uczy się stylu jazdy właściciela. Jeżeli poprzedni właściciel jeździł nim po emerycku. To teraz musisz nauczyć go jeździć po Twojemu
Ale faktycznie przy pełnym załadunku 7osób + box + rowery = brak mocy pod górę
No i jeszcze jedna sprawa.
Gdzieś czytałem, że autko uczy się stylu jazdy właściciela. Jeżeli poprzedni właściciel jeździł nim po emerycku. To teraz musisz nauczyć go jeździć po Twojemu
Ale faktycznie przy pełnym załadunku 7osób + box + rowery = brak mocy pod górę
-
mcgawroni
- Świeżak
- Kontakt:
Tak, to silnik 2H0. Maksymalny moment osiąga przy 3800 RPM, a tego w ogóle nie czuć... Ten brak mocy to bardziej duszenie się, manipulowanie gazem w górę i w dół daje chwilową poprawę. Auto idzie fajnie w dolnej części obrotów. Dwóch niezależnych mechaników stwierdziło brak mocy w tym zakresie, więc zakładam, że problem jest. Może jest ktoś z małopolskiego z podobnym silnikiem? Chętnie bym porównał... Może faktycznie szukanie dziury w całym? Obydwaj się uczymy - ja przesiadłem się ze 110 konnego diesla a chevi nowej jazdy. Do tej pory poruszał się raczej po mieście - teraz rozwija skrzydła 
Ostatnio zmieniony 7 mar 2019, o 20:47 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zdublowany wpis
Powód: zdublowany wpis
-
Bunioopl
- Fachman
- Kontakt:
Sprawdź jeszcze błędy. Ale dobrym skanerem. Ten silnik lubi wysokie obroty. Więc może faktycznie coś masz nie tak.
Wymienia) eś już olej? Sprawdzałeś jego stan na bagnecie?
Wymienia) eś już olej? Sprawdzałeś jego stan na bagnecie?
-
mcgawroni
- Świeżak
- Kontakt:
Oleju nie zmieniałem, bo jest z czerwca. Oczywiście, że sprawdzałem - wszystko ok. Sam olej czysty.
Jak wspomniałem wcześniej - dwóch niezależnych diagnostyków nie znalazło błędów...
Jak wspomniałem wcześniej - dwóch niezależnych diagnostyków nie znalazło błędów...
-
Bunioopl
- Fachman
- Kontakt:
Czym błędy sprawdzali?
I ile jest tego oleju min /max
Chyba najlepiej będzie porównać dwa jednakowe wozy.
I ile jest tego oleju min /max
Chyba najlepiej będzie porównać dwa jednakowe wozy.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Klap w dolocie nie szukaj, bo ich nie ma. Mnie to wygląda na objaw przesiadki z diesla - trzeba się na nowo nauczyć pracować biegami, a silnik pokaże co potrafi 
Zawsze pozostaje jeszcze wizyta na hamowni, prawidłowe wykresy do porównania znajdziesz na forum.
Zawsze pozostaje jeszcze wizyta na hamowni, prawidłowe wykresy do porównania znajdziesz na forum.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Andrzej dobrze mówisz.
Pierwsze to ze charakterystyka diesla jest znacznie inna, po drugie auto rzeczywiście się uczy, wiec może go trzeba kilka razy przegonić i pokazać mu jak pracuje silnik.
Pierwsze to ze charakterystyka diesla jest znacznie inna, po drugie auto rzeczywiście się uczy, wiec może go trzeba kilka razy przegonić i pokazać mu jak pracuje silnik.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
mcgawroni
- Świeżak
- Kontakt:
Olej jest w 3/4 działki pomiędzy min i max. Na początku może i przesiadka miała wpływ, ale jeździłem już w życiu różnymi autami i sądzę, że zdążyłem się przestawić. Aktualnie zrobiłem nim 8000 km (stan licznika 114000 km). Niestety nie posiadam wiedzy, jakim oprogramowaniem posługiwali się mechanicy... Gdzie można wykonać takie testy w małopolskim (byle nie Kraków) i jakie są koszty? Ponawiam pytanie/prośbę o kogoś z podobnym silnikiem.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Auto niczego się nie uczy. To powielana na forach legenda. Żaden z producentów nie potwierdził implementacji jakiś takich adaptacyjnych algorytmów, bo i po co w zwykłych prostych silnikach ?. Mnie to wygląda na źle pracujący system ZFR lub jakiś problem z rozrządem. Wcale nie musi klekotać.
Dodano po 4 minutach 56 sekundach:
Jeżeli kłopot z mocą występuje przy wyższych obrotach to może też być coś z wydechem, np przytkany katalizator. Warto też skontrolować luz zaworowy.
Dodano po 4 minutach 56 sekundach:
Jeżeli kłopot z mocą występuje przy wyższych obrotach to może też być coś z wydechem, np przytkany katalizator. Warto też skontrolować luz zaworowy.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Sterownik silnika i skrzyni automatycznej ma opcje zapamiętywania tzw stylu jazdy adaptacji. Nawet jest procedura resetu danych.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
mcgawroni
- Świeżak
- Kontakt:
Problem na wyższych obrotach nie występuje - po wejściu na 4000 rpm auto "bierze głęboki wdech" i idzie bez zarzutów. Tylko w tym zakresie 3-4 tys rpm ma problem. 1-3 tys rpm jest całkiem przyzwoicie.
Reasumując: w silniki 2H0 (1.8 16V 141KM) brak jest klapek kolektora ssącego oraz auto nie ma zdolności adaptacyjnych. Czyli nie ma co szukać problemu w dolocie, bo nie ma zmiennej geometrii? Jest tam gruszka sterowana podciśnieniem - do czego więc służy?
W jaki sposób można zweryfikować prawidłowość pracy rozrządu?
Wiem, że poprzedni właściciel wymienił cewkę zapłonową na wniosek gaziarzy - to tylko informacyjnie.
Reasumując: w silniki 2H0 (1.8 16V 141KM) brak jest klapek kolektora ssącego oraz auto nie ma zdolności adaptacyjnych. Czyli nie ma co szukać problemu w dolocie, bo nie ma zmiennej geometrii? Jest tam gruszka sterowana podciśnieniem - do czego więc służy?
W jaki sposób można zweryfikować prawidłowość pracy rozrządu?
Wiem, że poprzedni właściciel wymienił cewkę zapłonową na wniosek gaziarzy - to tylko informacyjnie.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
O czym ty piszesz. To jest adaptacja związana ze sposobem zmieniania biegów w automacie i dotyczy sterowania systemu odpowiedzialnego za współpracę skrzynia-silnik, tj preferencja nisko czy wysoko na obrotach by uzyskać odpowiedni moment obrotowy lub jazdę eko. Ale to nie są parametry pracy samego silnika. A w zwykłym silniku z manualną skrzynią nie ma żadnych takich rzeczy, bo niby po co ? Jaki sens? Silnik zamulony i tak zwane odmulanie to bajka, chyba że wydech i katalizator zatkany.etac pisze: 8 mar 2019, o 06:11 Sterownik silnika i skrzyni automatycznej ma opcje zapamiętywania tzw stylu jazdy adaptacji. Nawet jest procedura resetu danych.
Dodano po 7 minutach 15 sekundach:
3-4 tys to jest miejsce zmiany fazy. W tych silnikach trochę to czuć i nawet słychać(zmienia się tembr ) ale powinno być co najwyżej lekkie szarpnięcie , lekkie takie "zawahanie się" . Generalnie powyżej 3 tys to ten silnik już ładnie hula.mcgawroni pisze: 8 mar 2019, o 08:17 Problem na wyższych obrotach nie występuje - po wejściu na 4000 rpm auto "bierze głęboki wdech" i idzie bez zarzutów. Tylko w tym zakresie 3-4 tys rpm ma problem. 1-3 tys rpm jest całkiem przyzwoicie.
-
mcgawroni
- Świeżak
- Kontakt:
@wszim - niestety przy 3 tys rpm jest dziura w moim przypadku i nie słychać nic.
Na czym polega zmiana fazy w tym przypadku?
Przyjrzę się w takim razie rozrządowi. Poprzedni właściciel zmienił rozrząd przy 86 000 km, więc aktualny ma przebieg dopiero 28 000 km.
Na czym polega zmiana fazy w tym przypadku?
Przyjrzę się w takim razie rozrządowi. Poprzedni właściciel zmienił rozrząd przy 86 000 km, więc aktualny ma przebieg dopiero 28 000 km.
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Tym bardziej cos jest nie tak, bo jak piszesz po przesiadce z Diesla ze jest przyzwoicie w przedziale 1-3k obr a potem lipa to zdecydowanie powinno byc na odwrot. Ten silnik wcale sie nie zbiera w okolicach 2 tys a dopiero grubo powyzej 3 tys. Jakby wlasnie cos ze zmiennymi fazami lub klapa ktorej nie ma...
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Gruszka faktycznie jest, ale klap nie ma - zweryfikowane empirycznie. Pytanie, co się działo z tym rozrządem, że był zmieniany (resurs to 150 000 km)? To chyba najlepszy trop, ale dobry warsztat musisz znaleźć.
- Przemek
- Fachman
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
A co się miało dziać ? Przecież doskonale wiemy , że są ( byli ) tutaj fanatycy co pisali o wymianie rozrządu przy 90 tyś . ( na Orgu to aż huczało ) Przypuszczam , że poprzedni właściciel kierował się również tą zasadą.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ale wy piszecie o pasku rozrządu, który o ile jest prawidłowo założony to nie może być powodem problemu. Ja miałem na myśli cały system ZFR czyli solenoidy i koła ZFR.
Dodano po 2 minutach 42 sekundach:
mcgawroni poczytaj wątek viewtopic.php?f=28&t=771&hilit=awaria
Jest kobylasty ale może tam znajdziesz opisy o podobnych objawach.
Dodano po 2 minutach 42 sekundach:
mcgawroni poczytaj wątek viewtopic.php?f=28&t=771&hilit=awaria
Jest kobylasty ale może tam znajdziesz opisy o podobnych objawach.
-
mcgawroni
- Świeżak
- Kontakt:
Raczej nie szedł bym w kierunku szukania tropu, dotyczącego wymiany rozrządu. Nie mam zastrzeżeń co do osoby poprzedniego właściciela. Z tego co wiem, to zrobił rozrząd z powodu wyjazdu do Chorwacji. Powiedzmy, że to znajomy.
Komplet kół (ssący i wydechowy) zmiennej fazy rozrządu firmy INA - 800 zł... Trochę sporo - zwłaszcza, że dopiero co wydałem kasę na nowe amortyzatory
Dzięki za artykuł - przeglądałem go z grubsza, ale nie trafiłem na nic podobnego.
Komplet kół (ssący i wydechowy) zmiennej fazy rozrządu firmy INA - 800 zł... Trochę sporo - zwłaszcza, że dopiero co wydałem kasę na nowe amortyzatory
Dzięki za artykuł - przeglądałem go z grubsza, ale nie trafiłem na nic podobnego.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Pisałeś w sąsiednim wątku, że może być rozrząd przeskoczony o 1 ząbek i KZFR to w jakiejś mierze kompensują. Więc może nie jest prawidłowo założony?wszim pisze: 8 mar 2019, o 11:03 Ale wy piszecie o pasku rozrządu, który o ile jest prawidłowo założony to nie może być powodem problemu.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Tam to było w świetle drgań i wibracji silnika. W przypadku klasycznego silnika ze stałym rozrządem gdy jest przestawiony o 1 ząbek to chodzi jak traktor i się telepie jak cycki andżuliny. Gdy rozrząd jest przestawiany hydraulicznie to błąd ustawienia paska o 1 ząbek może zostać zamaskowany. Ale czy jedynym objawem byłaby wtedy dziura w mocy przy 3..4 tys?
Nie wiem.
mcgawroni - a co z solenoidami ZFR, zaglądał tam ktoś? Może są zawalone nagarem, może wystarczy je pozbawić sitek. Auto ma LPG?
mcgawroni - a co z solenoidami ZFR, zaglądał tam ktoś? Może są zawalone nagarem, może wystarczy je pozbawić sitek. Auto ma LPG?
-
mcgawroni
- Świeżak
- Kontakt:
Nie obserwuję żadnych drgań czy nierównej/głośnej pracy silnika.
Tak, ma LPG: BRC z wynalazkiem smarowania zaworów.
Nikt nie rozbierał i nie oglądał rozrządu, bo do tej pory nie było potrzeby - wszyscy skupili się na kolektorze
Tak, ma LPG: BRC z wynalazkiem smarowania zaworów.
Nikt nie rozbierał i nie oglądał rozrządu, bo do tej pory nie było potrzeby - wszyscy skupili się na kolektorze
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
O kurcze dopiero teraz zauważyłem, że w temacie jest LPG. Warto doddać ten fakt do podpisu lub w polu opisu posiadanego auta. Skoro jest lubryfikacja zapewne silnik bez opcji KL7, czyli nie przystosowany do LPG, więc luz zaworowy do pomierzenia i to szybciutko. Równolegle wyłączyć LPG i zweryfikować po kilkudziesięciu km czy problem ustąpił (o ile to nie jest objaw skasowanych luzów zaworowych).
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt: