Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Olej, wymiana oraz moment dokręcania śruby spustowej 1.4 b+g

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Olej, wymiana oraz moment dokręcania śruby spustowej 1.4 b+g

Post autor: arnie3 »

Hej;)
Jest to mój pierwszy post, zatem witam wszystkich :Y
Zbieram się powoli do wymiany oleju w moim lacetti 1.4 b+g i tutaj na marginesie takie pytanie, nie chcę tego wątku za bardzo rozwijać by nie robić chaosu tak więc krótko zapytam, jaki olej polecacie do silnika z gazem? Zalecany jest 5w30, choć spotkałem się z opiniami iż w przypadku gazu drugi parametr można zwiększyć by był grubszy film olejowy, co jest niby wskazane do gazu. Pytanie więc: wybieracie standardowo 5w30 czy np 5w40?
A teraz sedno sprawy, taki szczegół bez którego nic nie zacznę, a mianowicie jakim momentem trzeba zakręcić korek spustowy oleju? W silnikach 1.6 i 1.8 taką wartość można odnaleźć (choćby na forum), ale o ile dobrze pamiętam w 1.4 jest inna śruba (sześciokątna, a nie torx) i rozumiem przez to, że inną siłą trzeba ją dokręcić. Jaką? I jeszcze taka kwestia by uwzględnić czy robi się to na ciepłym czy nie, jeśli na ciepłym to chyba moment powinien być mniejszy (zgadza się?), pytanie pozostaje jaki.
Ewentualnie pytanie dodatkowe, czy coś warto wiedzieć szczególnego przed samym zabiegiem czy np w tym modelu producent nie przewidział jakiś dodatkowych niespodzianek? :D
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Re: Olej, wymiana oraz moment dokręcania śruby spustowej 1.4 b+g

Post autor: papieju »

U mnie w 1.8 jest normalna śruba, nie wiem czy to ori czy ktoś zmienił. Dokręcam zawsze z czuciciem, nie mam klucza dynamometrycznego. Kluczowa jest nowa podkładka miedziana, zawsze daję nową, groszowa sprawa a miałem już tak że na starej ciekło. Ja kupuję w sklepie rolniczym
Awatar użytkownika
none7
Bywalec
Imię: Karol
Samochód: Lacetti '05
Silnik: 1.6, F16D3, 109KM, benz.+LPG
LPG: STAG QNEXT PLUS
Kontakt:

Post autor: none7 »

ja w misce już z czuciem dokręcałem i pękła miska przy gwincie. Wychodzę z założenia że z czuciem dokręcać można w miskach stalowych. aluminium to zawsze klucz dynamometryczny
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju »

Może, ja mam chyba trzecie auto z miską alu i w żadnym nie zerwałem ani nie pękło, więc na razie się nie stresuję. Ale pewnie kiedyś klucz zanabędę
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Post autor: krzych1b »

W razie braku nowej podkładki pod korek spustowy , można ją zglejować (wygrzać nad palnikiem gazowym) i założyć jak jeszcze będzie miękka . Ja tak robiłem kilka razy i nic nie ciekło. W tej chwili kupiłem na zapas kilka sztuk i po kłopocie.
Nową podkładkę też można wygrzać -lepiej się układa i nie trzeba dużej siły przy dokręcaniu ,zwłaszcza jak się ma aluminiową miskę
VIN >KL1NF35BJ6K335315
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Post autor: arnie3 »

Gdyby ktoś potrzebował to mogę napisać dla potomnych, że dokręciłem 35 Nm i wydaje się ok póki co;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”