Witam,
pojawił się w moim sparku następujący problem:
Ruszam z miejsca, wrzucam 2 bieg (1500-2000 obr.), następuje nagłe kilkukrotne silne zadławienie się silnika (na gazie), auto później jedzie niby normalnie, choć czasem zapala się kontrolka 'check engine'. Po wyłączeniu silnika i próbie ponownego rozruchu silnik kręci, ale nie odpala. Czasem po wystygnięciu odpala ale dławiąc się. Raz pomogło przeczyszczenie skrzynki elektrycznej i przez tydzień jeździł normalnie. Następnie objawy powróciły. Czyszczenie skrzynki było spowodowane tym, że napięcie na wtryskach było niższe niż powinno być.
Mam dwie koncepcje: jedna to rzeczywiście coś z elektryką, tylko co? a czy możliwe, żeby powodem takich sytuacji był luz napinacza na pasku rozrządu? Czasem mi piszczy po wjechaniu w kałużę.
Auto jest po wymianie świec, kabli WN oraz czujnika położenia wału, który przez rok miałem uszkodzony i nawet podczas przeglądu w ASO nie zauważyli tego.
Silnik 1.0 + LPG BRC.
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Problem z odpaleniem i zapaść przy ruszaniu
-
marekD
- Świeżak
- Imię: Marek
- Samochód: Spark 1.0
- Silnik:
- Kontakt:
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Re: Problem z odpaleniem i zapaść przy ruszaniu
Silnik 1.0 nie ma paska rozrządu, tylko łańcuch. Piszczy Ci pasek osprzętu, bez związku z problemami. Skoro na te objawy pomogło czyszczenie skrzynki elektrycznej, to trzeba iść tym tropem.
Na wszelki wypadek sprawdź, czy objawy występują przy wyłączonym lpg. Warto by też było sczytać błędy.
Na wszelki wypadek sprawdź, czy objawy występują przy wyłączonym lpg. Warto by też było sczytać błędy.
-
marekD
- Świeżak
- Imię: Marek
- Samochód: Spark 1.0
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Problem z odpaleniem i zapaść przy ruszaniu
Przed czyszczeniem skrzynki elektrycznej było tak, że na LPG silnik działał, a na benzynie nie.
Rozumiem, że w celu zczytania błędów, nalezy udać się do jakiegoś serwisu?
Kiedyś mi w serwisie przypalili izolację kabla zasilania wtrysków (tak tłumaczyli). Objaw był mniej więcej właśnie taki, że nie chciał odpalać z benzyn. Zaglądając do skrzynki elektrycznej w komorze silnika zauważyłem jeden nieoryginalny przekaźnik. Wg schematu jest to przekaźnik pompy paliwa. Może on również wówczas został wymieniony a teraz jest odpowiedzialny za te nieprawidłowości?
Rozumiem, że w celu zczytania błędów, nalezy udać się do jakiegoś serwisu?
Kiedyś mi w serwisie przypalili izolację kabla zasilania wtrysków (tak tłumaczyli). Objaw był mniej więcej właśnie taki, że nie chciał odpalać z benzyn. Zaglądając do skrzynki elektrycznej w komorze silnika zauważyłem jeden nieoryginalny przekaźnik. Wg schematu jest to przekaźnik pompy paliwa. Może on również wówczas został wymieniony a teraz jest odpowiedzialny za te nieprawidłowości?