Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wymiana pompy wspomagania
-
Mirek79
- Świeżak
- Imię: Mirek
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Wymiana pompy wspomagania
Witam. Czy wymieniał z Was ktoś pompę wspomagania w Lacetti 1.6? Znalazłem same pompy lub z łapą, nie wiem którą wybrać... Ponoć do 1.6 pasuje też od 1.8. Może ktoś pomóc w tej kwestii?
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Wymiana pompy wspomagania
W Lacetti było przynajmniej 3 rodzaje pomp.
Różnią się:
-Średnica koła (a co za tym idzie ilością otworów w nim - widać na pierwszy rzut oka);
-Osprzętem - wtyczki do zaworu (SSPS), i wtyczka czujnika który powoduje podwyższenie obrotów przy większym oporze.
Jeśli kupisz identyczna to łapy nie musisz wymieniać. Pompa wychodzi po odkreceniu łapy silnika i podniesieniu silnika.
Różnią się:
-Średnica koła (a co za tym idzie ilością otworów w nim - widać na pierwszy rzut oka);
-Osprzętem - wtyczki do zaworu (SSPS), i wtyczka czujnika który powoduje podwyższenie obrotów przy większym oporze.
Jeśli kupisz identyczna to łapy nie musisz wymieniać. Pompa wychodzi po odkreceniu łapy silnika i podniesieniu silnika.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
Mirek79
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki, za odpowiedź, mechanik zawinszował sobie 670 zł za wymianę(razem z pompą), myślałem, że za dużo, a tu widzę, że wymiana wcale nie jest taka prosta...
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Pompa nowa ? Zastanów się nad dobrą regeneracją. Moja nawet nie miała roku (nowa, MSG) jak poleciała na reklamację, bo wyła. Nowa co prawda nie wyje, ale ma 3 miesiące...
Pracy przy wymianie jest na jakieś 30-45min, da się nawet szybciej, ale jak znasz auto.
Weź sobie cenę pompy, dodaj koszt z litra oleju (ok 30-40zł chyba), i dodaj z 100-120zł robocizny mechanika i masz taką IMHO uczciwą cenę.
Ja żałuję, że oryginalnej nie oddałem do uszczelniania...
Pracy przy wymianie jest na jakieś 30-45min, da się nawet szybciej, ale jak znasz auto.
Weź sobie cenę pompy, dodaj koszt z litra oleju (ok 30-40zł chyba), i dodaj z 100-120zł robocizny mechanika i masz taką IMHO uczciwą cenę.
Ja żałuję, że oryginalnej nie oddałem do uszczelniania...
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
Mirek79
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Sebastian dzięki za pomoc, wyszło na Twoje
Mechanik zamówił nową pompę, po zamontowaniu zaczęła lać, zawiózł starą do regeneracji i jest wszystko OK...
-
arnie3
- Specjalista
- Imię: Darek
- Silnik: 1.4 B+G
- LPG: Landi Renzo Omegas
- Kontakt:
Ja ostatnio wymieniałem, firma wiele lat na rynku i z polecenia więc wydaje się że znają się na rzeczy. Mechanik stwierdził, że najlepiej kupić oryginalną używkę (kupiłem za 100zł), drugie 100zł wziął za robociznę i to całe moje koszty, a wszystko śmiga jak powinno. Nowych zamienników raczej nie polecał bo mówi, że mogą szybko padać, co do regeneracji to powiedział, że jeśli się da wymienić zawór to można próbować, inaczej taka regeneracja może nie być warta zachodu.