Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Migająca kontrolka ciśnienia oleju, silnik 1,6.

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M 52
Świeżak
Imię: Maciek
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Migająca kontrolka ciśnienia oleju, silnik 1,6.

Post autor: M 52 »

Kontrolka ciśnienia oleju zaczęła migać na wolnych obrotach, po jeździe w korkach. Czujnik został wymieniony, a pomiar ciśnienia wskazał, że jest ok. Samochód sprawował się bez zarzutu. Po dwóch tygodniach kontrolka znowu zaczęła migała, i znowu pomiar ok, no i nowy czujnik. Niestety, problem pojawił się znowu. Jaka może być przyczyna?
O awarii pompy lub zaworu nadmiarowego oczywiście sam już pomyślałem, jednak wdzięczny będę za podpowiedzi Kolegów, którzy zetknęli się już z takim problemem.
dessal
Wymiatacz
Imię: Piotr
Samochód: Lacetti 2.0TCDI
Silnik:
Kontakt:

Re: Migająca kontrolka ciśnienia oleju, silnik 1,6.

Post autor: dessal »

ile masz przebiegu? u mnie zaczęło się przy 199,8k km, uzyskałem info z serwisu GM, że ten typ tak ma i wystarczy czujnik wymienić, zabieram się do tego jak pies do jeża i ciągle nie mam czasu tego zrobić, przy czym podobno u nas stoi ten sam czujnik, mimo innego silnika; jakiej firmy założyłeś ten czujnik?
Pozdrawiam Piotr
VIN KL1NF35UJ7K644339
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon »

Nie lekceważ tego. Z tym nie ma żartów. Czujniki raczej nie kłamią.
Bezwzględnie sprawdź poziom i lepkość oleju, czystość smoka oleju w misce, wymień zaworek nadmiarowy, wyczyść jego gniazdo i staranie sprawdź ciśnienie oleju w funkcji obrotów.
Osobiście stopiłem kiedyś panewki korbowodowe w skodzie Felicii, co skończyło się zablokowaniem silnika i kół auta przy szybkości 150 km/h. Efektem były przytarte czopy i lekko skrzywiony wał korbowy (podobno cud, że to wytrzymał). Powodem awarii było zaklejenie otworków smoka ssącego oleju jakimś fajansem z oleju, którego używał poprzedni właściciel auta (awarię miałem miesiąc po zakupie).

Pamiętaj, że czujnik wykrywa spadek ciśnienia oleju poniżej pewnego poziomu, nieco powyżej ciśnienia wytwarzanego przy obrotach jałowych. Nawet fakt, że czujnik nie reaguje nie oznacza, że ciśnienie jest prawidłowe. U mnie było tak, że zapchany smok uniemożliwiał zassanie oleju i wytworzenie prawidłowego ciśnienia. Uzyskane ciśnienie było jednak powyżej progu czujnika, jednak niewystarczające podczas szybkiej jazdy, więc czujnik nie zareagował a ja miałem silnik do remontu.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju »

W Astrze czujnik który jest na pompie oleju pięknie gasił Alladyna ale w głowicy było już słabo i wałek przytarłem
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Przy jakości dzisiejszych części, o ile czujniki to nie był oryginał to bardzo bym nie był zdziwiony jeśli to awaria czujników ;)

W temacie części: dwa kpl rozrządów (INA), dwa różne auta, w obu pompa wody zaczęła kąpać... Końcówki drążków, po 10kkm wydaje mi się, że zaczynają stukać...nosz kurde.

Ile wynosi ciśnienie na wolnych obrotach? Porównywałeś z TIS?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
dessal
Wymiatacz
Imię: Piotr
Samochód: Lacetti 2.0TCDI
Silnik:
Kontakt:

Post autor: dessal »

Sebastianie, uzyskałem informację z pewnego źródła, że oryginalne czujniki zdychają w okolicach 200k km, pęka jakaś membrana w środku, i niektóre serwisy naciągają na koszt "remontu" silnika nic nie robiąc, inkasując tylko parę tysięcy za robociznę, której nie wykonują, nie wiem tylko czy czujnik o numerze 96281689 jest prawidłowy do mojego pojazdu, znalazłem jakiegoś FEBI i SWAG podobno odpowiednik, oryginału nie namierzyłem i tym bardziej nie mam pewności co do numeru OEM, u mnie miga/mruga/żarzy się(ale nie "pełnym światłem") tylko w zakresie 1,5k/2k obrotów, powyżej i poniżej rzadko kiedy, a na postoju nawet przy "przegazowaniu" nie, przy zimnym oleju, prawie w ogóle, a czasem przez cały przejazd nie mrugnie
Pozdrawiam Piotr
VIN KL1NF35UJ7K644339
Awatar użytkownika
M 52
Świeżak
Imię: Maciek
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: M 52 »

Przebieg 138 tys, wóz jest mój od nowości, zawsze na dobrym oleju. Teraz olej też został wymieniony przy okazji pierwszej wymiany czujnika. Ciśnienie na wolnych wynosi 1,5 a przy 2tys obrotów wynosi 3atm. Lampka zaczyna mrugać dopiero po jeździe w miejskich korkach i wtedy zapala się na wolnych obrotach. Teraz mam już 3 czujnik, a przed jego wymianą lampka nawet nie mrugnęła przez 2 tygodnie mimo normalnego użytkowania, także w korkach, a potem znowu się zapaliła, więc znowu wymieniłem czujnik i zmierzyłem ciśnienie oleju.
Dlatego właśnie pytam o doświadczenia Kolegów, bo manometr pokazuje dobre ciśnienie, a kontrolka znowu się zapaliła. Czy możliwe jest, że po nieco większym nagrzaniu coś powoduje uciekanie oleju np. przez zawór nadmiarowy? Trzeba tu podkreślić, że owo nagrzanie nie powoduje włączenia wentylatora, więc silnik jest tylko nieco cieplejszy, niż podczas normalnej jazdy poza miastem. Do tego jeżdżę raczej spokojnie. Gotów nawet jestem wymienić pompę i zawór, bo wakacje blisko, ale jakoś chciałbym to umieć uzasadnić technicznie.

Dotychczas problem z ciśnieniem oleju miałem tylko w dużym fiacie z roku 1990, gdzie przy przebiegu 30 tys poleciały panewki, ale wtedy te silniki były wyjątkowo źle wykonywane. Starszy o rok Polonez takich problemów już nie miał.
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon »

Cholera, pasuje wpiąć manometr i sprawdzić ciśnienie w tych chwilach, kiedy lampka miga.
Masz takie możliwości żeby wpiąć się na trójniku i pojeździć z manometrem ?
Czy używasz oleju o dokładnie takiej specyfikacji, jaki zaleca producent ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”