Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Spryskiwacz tylnej szyby.
-
Marineros
- Stały bywalec
- Imię: Łukasz
- Samochód: Chevrolet Cruze
- Silnik: 1.6 115 km
- LPG: Lpg
- Kontakt:
Spryskiwacz tylnej szyby.
Witam. Czy wie ktoś może jak dostać się do spryskiwacza tylnej szyby w Cruzie hatchback? Przednie spryskiwacze działają a tylny nie. Chciałbym to jakoś rozebrać i zobaczyć co się stało.
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Spryskiwacz tylnej szyby.
A pompka pracuje? Bo obie strony są zasilane jedną pompką i o ile pracuje to może gdzieś na łączeniu wężyków puściło i się leje - ale to byłoby widać, albo pompka pracuje tylko dla jednej strony, wtedy wymiana tejże. Mam to samo w Nubirze, na przód działa ale na tył nawet pompka nie ruszy, cisza.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Sprawdź przejście pomiędzy klapą, a nadwoziem.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
Marineros
- Stały bywalec
- Kontakt:
Pompka działa bo słychać jak się włączy spryskiwacz tylnej szyby. Przejście miedzy klapa chyba szczelne bo nic nie leci. Tak jakby płyn nie dochodził do spryskiwacza.
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Pozostaje sprawdzić wężyk na całej długości lub sprawdzić czy dysza nie zatkana co też się zdarza
-
Marineros
- Stały bywalec
- Kontakt:
Dyszę przekluwalem szpilka. Jak mam sprawdzić wężyk? Nie wiem którędy idzie. Demontaż podsufitki?
-
Marineros
- Stały bywalec
- Kontakt:
Dysza przeczyszczona i wężyk tez. Widać ze płyn dochodzi do dyszy bo z zaraz po przeczyszczeniu kapie z niej po kropelce. Tylko zaraz ponownie się zapycha i nie leci. Czy sama dysza może się zepsuć?
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Gladko ten plastik zszedl? Nic nie popekalo, spinki cale? Chcialem tam zalozyc zaworek zwrotny, ale mam awersje do rozbierania plastikow w aucie zeby nic potem nie trzeszczalo/odstawalo itp.
- Przemek
- Fachman
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
W Cruzie ? luz targaj hehe to nie Mercedes tutaj plastiki są spasowane co najwyżej akceptowalnie ( deska ok może jest spoko , ale całą reszta , łącznie z elementami karoserii daje wiele do życzenia ). Dysza to groszowe sprawy jak nie działa wymień , a jak nie to spróbuj jeszcze ja pogotować w occie ( zwłaszcza jeżeli nie wiesz czy poprzedni właściciel nalewał płyn do spryskiwaczy , czy zwykłą wodę - kamień , u mnie ten zabiegł pomógł w przypadku przednich dysz , wiadomo tylna nigdy nie była i nie będzie idealna. )
Dodano po 17 minutach 23 sekundach:
Tam się ne ma co zbytnio zepsuć , podejrzewam , że masz tam ,, kulkę'' kamienia, albo grubsze ziarno piachu, dlatego po przepchaniu jest ok a za chwile ciśnienie płynu z powrotem ją wpycha w otwór dyszy. Wygotuj w occie , powinno pomóc
( tylko otwórz okno bo się oparami udusisz heh )
Dodano po 17 minutach 23 sekundach:
Tam się ne ma co zbytnio zepsuć , podejrzewam , że masz tam ,, kulkę'' kamienia, albo grubsze ziarno piachu, dlatego po przepchaniu jest ok a za chwile ciśnienie płynu z powrotem ją wpycha w otwór dyszy. Wygotuj w occie , powinno pomóc
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Kontakt:
Przesada przesadą, moj Cruze ma juz 6lat ale nic nie bylo we wnetrzu ruszane od wyjazdu z fabryki i doslownie nic mi nie trzeszczy nie puka nie stuka a jestem na to bardzo uczulony. W poprzednim Volvo polowe plastikow boczkow itd musialem obklejac zeby miec taki komfort jak w Cruze (nie mam na mysli wyciszenia bo te w Volvo bylo oczywiscie znacznie lepsze)
- Przemek
- Fachman
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Ja rozebrałem i złożyłem chyba większość wnętrza Cruza już kilka razy , i tak samo przed jak i po nic nie trzeszczy i nie stuka , co nie znaczy , że był idealnie spasowany
( teraz po mojej interwencji już jest ), przeleć sobie linijką zewnętrzne ( czy nawet wewnętrzne) elementy karoserji to zrozumiesz o czym mówię
Zresztą jeden będzie lepiej złożony inny gorzej
Tak czy siak możesz spokojnie demontować nic się nie stanie. Ps . to chyba porównywanie Cruza do Volvo jest lekką przesadą
chyba że mówimy o 20 letnim Volvo 
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Kontakt:
Mialem 4letnie Volvo V50, wiec segment ten sam. Oprocz tego ze byl lepiej wyciszony, mial lepsze naglosnienie i troche bardziej miekkie plastiki wiekszej jego przewagi nie widze. Cruze na pewno jest mniej awaryjny do tego w moim przypadku lepiej wyposazony.
Standardem w Volvo bylo skrzypienie fotela przy wchodzeniu w zakret albo skrzypienie tapicerki drzwi. Tego w Cruze na prozno szukac mimo ze plastki twarde.
Standardem w Volvo bylo skrzypienie fotela przy wchodzeniu w zakret albo skrzypienie tapicerki drzwi. Tego w Cruze na prozno szukac mimo ze plastki twarde.
-
Marineros
- Stały bywalec
- Kontakt:
Nowy spryskiwacz założony. Wezyki przeczyszczone kompresorem. Są drozne bo ze zbiorniczka szła piana. Pompke słychać jak się załącza. A płyn nie leci. Nie wiem juz gdzie szukać przyczyny.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Zaworek między wyjściami na pompce, jeśli on się zaciął to może dawać objaw że pompka pracuje ale nie podaje płyny na tylną szybę. Na początku możesz go lekko puknąć wkrętakiem, możliwe że się odblokuje.
-
Marineros
- Stały bywalec
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedz. Ale pewnie zeby do niego dojść potrzebny kanał co? 
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Odkręć przednie lewe koło i zdejmij nadkole, powinno być dojście do niego.
https://www.autocats.ws/manual/chevrole ... .html#4711
https://www.autocats.ws/manual/chevrole ... .html#4711
-
igor377
- Świeżak
- Imię: Igor
- Samochód: Cruze 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Potrzebuje pomocy do Cruze 1.8 LS 2012 rok HT. Tylny spryskiwacz nie działa. Wymienione: manetka, silnik. Przewody drożne, sika na tył jak się węże przy silniczku zamieni. Brak zasilania na niebieskim kablu z czerwonym paskiem przy załączaniu manetkami. Jak załączam przednie to jest napięcie na kablu szarym. W żadnym schemacie bezpieczników/ przekaźników nie ma nic o spryskiwaczu tylnym. Może ktoś zna schemat elektryczny? Problem musi być między manetka a kablem idącym do silniczka. Jak nic sie nie da zrobić to wstawię trójnik na przewód na przód ale może ktoś to rozpracował.
Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Zawór zwrotny na pompce się zawiesił. Pompka działa na zasadzie obroty lewe, obroty prawy i tak wybiera kierunek pryskania.
Podepnij multimetr i sprawdź czy na kostce do pompmi zmienia się polaryzacja.
Podepnij multimetr i sprawdź czy na kostce do pompmi zmienia się polaryzacja.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
igor377
- Świeżak
- Imię: Igor
- Samochód: Cruze 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Pompkę wymieniłem. Na kostce- 2 piny (kabel niebieski i szary). W pompce nr 1 i 2. Nie pamiętam który kabel idzie do którego pinu w silniczku. Nie jestem elektrykiem ale chyba na logikę będzie że jak włączam przedni spryskiwacz to mam zasilanie na szarym kablu w kostce i pompuje w (lewo/prawo) na przód. Ale jak włączam tylny spryskiwacz na manetce to powinno być odwrotnie a nie jest. Nie ma ani na jednym ani na drugim. Kostka jest nierozbieralna ale spróbuję sparować kostkę z pompką zamieniając kable aby pompowało na tył. Polaryzacj- Czyli raz 12+vol na jednym pinie a raz na drugim?
Pompkę wymieniłem. Na kostce- 2 piny (kabel niebieski i szary). W pompce nr 1 i 2. Nie pamiętam który kabel idzie do którego pinu w silniczku. Nie jestem elektrykiem ale chyba na logikę będzie że jak włączam przedni spryskiwacz to mam zasilanie na szarym kablu w kostce i pompuje w (lewo/prawo) na przód. Ale jak włączam tylny spryskiwacz na manetce to powinno być odwrotnie a nie jest. Nie ma ani na jednym ani na drugim. Kostka jest nierozbieralna ale spróbuję sparować kostkę z pompką zamieniając kable aby pompowało na tył. Polaryzacj- Czyli raz 12+vol na jednym pinie a raz na drugim?