Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Cruze 1.8 141km problem z klimatyzacją - auto gaśnie
-
brzanek
- Aktywny
- Imię: daniel
- Samochód: Cruze 2009
- Silnik: 1.8, 141KM, benzyna
- Kontakt:
Cruze 1.8 141km problem z klimatyzacją - auto gaśnie
Witam napotkał mnie kolejny dość poważny problem.
Jakiś czas temu pojechałem nabić klimę fachowiec jeszcze przed nabijaniem stwierdził, że mam nie szczelną chłodnicę klimatyzacji. Pojechałem zamówiłem nową chłodnicę zmieniłem (z robocizną jakieś 500zł) i pojechałem z powrotem do fachowca od klimy. Sprawdził szczelność i nabił mi ją ale po nabiciu klima nadal nie działała. Stwierdził, że uszkodzona jest sprężarka bo nie daje ciśnienia.
Podjechałem do innego fachowca od klimy ale stwierdził to samo. Zamówiłem u niego nową sprężarkę koszt 1100 zł. Wczoraj sprężarka przyszła podjechałem do gościa wymienił mi ją ale powiedział, że nie da mi na nią gwarancji bo widział jakieś wióry, które mogły dostać się do chłodnicy. Aby była gwarancja muszę nową chłodnicę wymienić na kolejną nową (koszt z wymianą jakieś 500zł) Zrezygnowałem z wymiany bo nowej chłodnicy którą wymieniałem kilka dni temu nie będę wymieniał na kolejną.
Nie wiem czy dobrze czy źle.
Fachowiec zmienił mi sprężarkę i nabił klimę - niby wszystko było ok.
Pojechałem od gościa i po przejechaniu kilku km. samochód zaczął szarpać (tylko przy włączonej klimie) raz nawet mi zgasł.
Podjechałem pod dom zgasiłem i odpaliłem ponownie. Zaczęły falować obroty i po kilku sek. zgasł. Tak było kilka razy pod rząd. Zadzwoniłem do gościa powiedział abym rano do niego podjechał. Rano pojechałem do fachowca i oczywiście nic nie stwierdził bo samochód już nie gasł.
Po kilkunastu minutach problem ponownie pojawił się i gaśnie. Obroty spadają a nagle gaśnie.
Czy ktoś się z takim problem miał do czynienia.
Jakiś czas temu pojechałem nabić klimę fachowiec jeszcze przed nabijaniem stwierdził, że mam nie szczelną chłodnicę klimatyzacji. Pojechałem zamówiłem nową chłodnicę zmieniłem (z robocizną jakieś 500zł) i pojechałem z powrotem do fachowca od klimy. Sprawdził szczelność i nabił mi ją ale po nabiciu klima nadal nie działała. Stwierdził, że uszkodzona jest sprężarka bo nie daje ciśnienia.
Podjechałem do innego fachowca od klimy ale stwierdził to samo. Zamówiłem u niego nową sprężarkę koszt 1100 zł. Wczoraj sprężarka przyszła podjechałem do gościa wymienił mi ją ale powiedział, że nie da mi na nią gwarancji bo widział jakieś wióry, które mogły dostać się do chłodnicy. Aby była gwarancja muszę nową chłodnicę wymienić na kolejną nową (koszt z wymianą jakieś 500zł) Zrezygnowałem z wymiany bo nowej chłodnicy którą wymieniałem kilka dni temu nie będę wymieniał na kolejną.
Nie wiem czy dobrze czy źle.
Fachowiec zmienił mi sprężarkę i nabił klimę - niby wszystko było ok.
Pojechałem od gościa i po przejechaniu kilku km. samochód zaczął szarpać (tylko przy włączonej klimie) raz nawet mi zgasł.
Podjechałem pod dom zgasiłem i odpaliłem ponownie. Zaczęły falować obroty i po kilku sek. zgasł. Tak było kilka razy pod rząd. Zadzwoniłem do gościa powiedział abym rano do niego podjechał. Rano pojechałem do fachowca i oczywiście nic nie stwierdził bo samochód już nie gasł.
Po kilkunastu minutach problem ponownie pojawił się i gaśnie. Obroty spadają a nagle gaśnie.
Czy ktoś się z takim problem miał do czynienia.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2019, o 10:34 przez wszim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: napić - nabić
Powód: napić - nabić
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Cruze 1.8 141km problem z klimatyzacją - auto gaśnie
Uzupełnij dane silnika w profilu. Jest LPG?
-
brzanek
- Aktywny
- Kontakt:
-
brzanek
- Aktywny
- Kontakt:
- szczuplin
- Fachman
- Imię: Szczuplin
- Samochód: Cruze, Aveo T300
- Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
- LPG: STAG4 Q-Box+
- Kontakt:
A ja trzymasz go na gazie np. 2-3 obrotów to co się dzieje?
https://astraklub.pl/viewtopic.php?t=832114
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Zerknij pod maskę czy gaśnie w momencie załączenia się sprężarki. Może ona jest zablokowana albo bardzo obciąża silnik.
-
brzanek
- Aktywny
- Kontakt:
Przy utrzymaniu 2-3 tys. obrotów auto nie zgasło ale obroty spadły do ok 1000szczuplin pisze: 26 cze 2019, o 14:53 A ja trzymasz go na gazie np. 2-3 obrotów to co się dzieje?
Zauważyłem, że gaśnie właśnie w momencie załączania sprężarki nie za każdym razem.wszim pisze: 26 cze 2019, o 15:03 Zerknij pod maskę czy gaśnie w momencie załączenia się sprężarki. Może ona jest zablokowana albo bardzo obciąża silnik.
Czy to normalne aby sprężarka załączała się na raty - bo też to zauważyłem.
Jeszcze raz przejechałem się i w czasie jazdy włączyłem klimę i zaczęły się skoki - tak się nie da jeździć.
Co jeszcze mogę sprawdzić?
Jeszcze jedno za którymś razem po włączeniu klimy leciało ciepłe powietrze - dziwne. Wyłączyłem i włączyłem ponownie i już leciało zimne.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Tak, pracuje cyklicznie, to normalne. Nienormalne, że jej załączenie powoduje zgaśnięcie/zdławienie silnika. Nie zauważyłeś ślizgania się, piszczenia paska ? Chyba coś nie tak z tą sprężarką.
-
brzanek
- Aktywny
- Kontakt:
Nie widziałem aby pasek ślizgał się.wszim pisze: 26 cze 2019, o 20:51 Tak, pracuje cyklicznie, to normalne. Nienormalne, że jej załączenie powoduje zgaśnięcie/zdławienie silnika. Nie zauważyłeś ślizgania się, piszczenia paska ? Chyba coś nie tak z tą sprężarką.
Jeszcze jeden filmik z zewnątrz
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Znaczniej z sensem byłoby z widokiem na kompresor i jego napęd.
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Sprężarka do naprawy, przytarta pewnie zaraz zerwie sprzęgło
-
brzanek
- Aktywny
- Kontakt:
Jestem po kolejnej wizycie u fachowca. Podłączył się jakimś swoim urządzeniem i sprawdził ciśnienie w układzie. Po uruchomieniu klimy wentylator włączył się dopiero po osiągnięciu 23-25 barów. Niby powinien włączyć się przy 15-17. Wentylator włącza się prawdopodobnie od razu na 2 bieg. Po załączeniu wiatraka po pewnym czasie wiatrak wraca do pierwszego biegu bo jest ciszej.
Próbował podpiąć się kompem pod złącze ale nie miał takiego oprogramowania i nic z tego nie wyszło.
Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co mogę zrobić?
Dodano po 5 minutach 13 sekundach:
Próbował podpiąć się kompem pod złącze ale nie miał takiego oprogramowania i nic z tego nie wyszło.
Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co mogę zrobić?
Dodano po 5 minutach 13 sekundach:
Mam nagranie sprężarki ale akurat wtedy silniej cały czas chodził.
Czy to możliwe aby nowa sprężarka siadła po 1 dniu nawet nie bo po godzinie już miałem takie objawy.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
zed
- Bywalec
- Imię: Zenon
- Samochód: Aveo
- Silnik:
- Kontakt:
na pewno stad że:
-była nieszczelność
- wyciekł olej
- sprężarka pracowała bez oleju
- zatarcie sprężarki (czyli stąd wióry)
- wymiana chłodnicy bez płukania systemu
- wymiana sprężarki
- uszkodzenie sprężaki przez "wióry"- bo nie przepłukano całości
-była nieszczelność
- wyciekł olej
- sprężarka pracowała bez oleju
- zatarcie sprężarki (czyli stąd wióry)
- wymiana chłodnicy bez płukania systemu
- wymiana sprężarki
- uszkodzenie sprężaki przez "wióry"- bo nie przepłukano całości
-
brzanek
- Aktywny
- Kontakt:
Nie wiem tak powiedział mi ten fachowiec, że jak wymontował starą sprężarkę to niby widział jakieś drobne wióry (opiłki).
zed - albo sprężarka już wcześniej była przytarta - bo jej nawet nie widziałem.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Napisałeś, że kupiłeś nową sprężarkę. A to zapewne chodzi o jakąś używkę. Błąd był, że zgodziłeś się na montaż czegoś bez gwarancji. Nie jestem wcale pewny czy to chodzi o sytuację, że sprężarka jest przytarta i mając ogromne opory powoduje zduszanie silnika. Ale nie wiem co by mogło powodować jeszcze takie objawy.
-
brzanek
- Aktywny
- Kontakt:
Tak jak pisałem wcześniej face powiedział mi że to nowa była z kartonem mam też rachunek. Kartę gwarancyjną na sprężarkę mam ale ten fachowiec co mi ją podłączał powiedział, że mi jej nie wypisze bo tam jest opcja do zaznaczenia co zrobił przed zmianą sprężarki (wymiana chłodnicy i pukanie układu).wszim pisze: 27 cze 2019, o 06:19 Napisałeś, że kupiłeś nową sprężarkę. A to zapewne chodzi o jakąś używkę. Błąd był, że zgodziłeś się na montaż czegoś bez gwarancji. Nie jestem wcale pewny czy to chodzi o sytuację, że sprężarka jest przytarta i mając ogromne opory powoduje zduszanie silnika. Ale nie wiem co by mogło powodować jeszcze takie objawy.
A jak ma się sprawa z tym ciśnieniem. Kto wie ile powinno być i przy ilu załącza się wentylator.
Może faktycznie padł jakiś sterownik co tym reguluje i auto gaśnie bo za duże jest ciśnienie. Nie wiem już sam.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
A dlaczego nie był płukany układ, skoro były zauważone wióry?
Dodano po 2 minutach 41 sekundach:
Sprężarka nie jest o zmiennej wydajności więc zawsze pompuje tyle samo. Regulacja odbywa się tylko na zasadzie włącz/wyłącz elektrosprzęgłem . U mnie wiatrak załącza się praktycznie od razu.
Sprężarka nie jest o zmiennej wydajności więc zawsze pompuje tyle samo. Regulacja odbywa się tylko na zasadzie włącz/wyłącz elektrosprzęgłem . U mnie wiatrak załącza się praktycznie od razu.
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
W 1.4t tez nie ma sprezarki o zmiennej wydajnosci? Jak jest upal powyzej 30stopni to przez pierwsze kilometry poki nie schlodzi wnetrza czuje jak duze opory stawia chociazby podczas hamowania silnikiem. Na codzien takich objawow nie ma.
-
brzanek
- Aktywny
- Kontakt:
Nie płukał układu bo powiedział mi, że aby miało to sens to musiałbym wymienić nową chłodnicę na nową. Bo nie jest w stanie wypłukać wszystkiego z chłodnicy bo jest żeberkowa.wszim pisze: 27 cze 2019, o 11:20 A dlaczego nie był płukany układ, skoro były zauważone wióry?
U mnie właśnie nie zawsze startuje odrazu wiatrak. W momencie kiedy chce wystartować to gaśnie (nie zawsze)
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Czyli mając wióry w układzie założyłeś nową sprężarkę i dziwisz się że szwankuje? O gwarancji zapomnij, rozbiórką znajdą opiłki i nie uznają
-
brzanek
- Aktywny
- Kontakt:
Niczego nowego nie odkryłeś ale czy przeczytałeś cały temat?
Jeśli nawet to było to w starej sprężarce a czy w układzie były faktycznie wióry tego nie wiem bo nie widziałem. Mimo wszystko to czy możliwe aby sprężarka padła po godzinie?
Czy zatarta sprężarka takie dawała by objawy że raz działa a raz nie i gaśnie samochód?
I ten nieszczęsny wiatrak, który włącza się dopiero przy 20-25 barów.
Jeśli nawet to było to w starej sprężarce a czy w układzie były faktycznie wióry tego nie wiem bo nie widziałem. Mimo wszystko to czy możliwe aby sprężarka padła po godzinie?
Czy zatarta sprężarka takie dawała by objawy że raz działa a raz nie i gaśnie samochód?
I ten nieszczęsny wiatrak, który włącza się dopiero przy 20-25 barów.
-
imlonger
- Bywalec
- Imię: Mateusz
- Samochód: Cruze 1.8 + LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Ale mechanik powiedział Ci, że są wióry w układzie (ze starej sprężarki?) które dostały się już do nowej chłodnicy (popraw mnie jeżeli coś źle zrozumiałem) i że na nową sprężarkę gwarancji nie da bez wymiany chłodnicy. Nie zgodziłeś się bo wymieniałeś ją kilka dni wcześniej.
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Cały ten post powinien skończyć się po pierwszym poście.brzanek pisze: 26 cze 2019, o 07:52 Podjechałem do innego fachowca od klimy ale stwierdził to samo. Zamówiłem u niego nową sprężarkę koszt 1100 zł. Wczoraj sprężarka przyszła podjechałem do gościa wymienił mi ją ale powiedział, że nie da mi na nią gwarancji bo widział jakieś wióry, które mogły dostać się do chłodnicy. Aby była gwarancja muszę nową chłodnicę wymienić na kolejną nową (koszt z wymianą jakieś 500zł) Zrezygnowałem z wymiany bo nowej chłodnicy którą wymieniałem kilka dni temu nie będę wymieniał na kolejną.
1. Skoro widział, że są wióry to po co zakładał?
2. Skoro otrzymałeś taką informację to dlaczego zgodziłeś się ? Zapewne także zapłaciłeś ?
Mi to przypomina program Usterka gdzie "fachowcy" nie mają pojęcia o robocie a inni jeszcze im płacą za spierdoloną robotę.
-
brzanek
- Aktywny
- Kontakt:
Prawie wszystko się zgadza. Powiedział, że widział trochę wiór na rurce od starej sprężarki, które mogły dostać się do chłodnicy (podkreślam mogły).imlonger pisze: 27 cze 2019, o 22:25 Ale mechanik powiedział Ci, że są wióry w układzie (ze starej sprężarki?) które dostały się już do nowej chłodnicy (popraw mnie jeżeli coś źle zrozumiałem) i że na nową sprężarkę gwarancji nie da bez wymiany chłodnicy. Nie zgodziłeś się bo wymieniałeś ją kilka dni wcześniej.
Oczywiście że za wszystko płaciłem.huri_khan pisze: 27 cze 2019, o 23:04Cały ten post powinien skończyć się po pierwszym poście.brzanek pisze: 26 cze 2019, o 07:52 Podjechałem do innego fachowca od klimy ale stwierdził to samo. Zamówiłem u niego nową sprężarkę koszt 1100 zł. Wczoraj sprężarka przyszła podjechałem do gościa wymienił mi ją ale powiedział, że nie da mi na nią gwarancji bo widział jakieś wióry, które mogły dostać się do chłodnicy. Aby była gwarancja muszę nową chłodnicę wymienić na kolejną nową (koszt z wymianą jakieś 500zł) Zrezygnowałem z wymiany bo nowej chłodnicy którą wymieniałem kilka dni temu nie będę wymieniał na kolejną.
1. Skoro widział, że są wióry to po co zakładał?
2. Skoro otrzymałeś taką informację to dlaczego zgodziłeś się ? Zapewne także zapłaciłeś ?
Mi to przypomina program Usterka gdzie "fachowcy" nie mają pojęcia o robocie a inni jeszcze im płacą za spierdoloną robotę.
Powiedzcie mi jeszcze co myślicie o tym włączaniu wentylatora i o tych 20-25 barach w układzie?