Od pewnego czasu wciskając sprzęgło słychać lekkie zgrzytanie tak jakby z okolic pedała sprzęgła, byłem u dwóch mechaników, obydwoje stwierdzili, że to jakiś plastik się odkształcił i to normalne, jeździć i się nie przejmować, jednak nie daje mi to spokoju, szczególnie że niedługo jadę do Chorwacji, no i lepiej, żeby się nie rozwaliło po drodze.
Mieliście (znacie) takie przypadki?
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Zgrzytanie pedału sprzęgła
-
eloelo71
- Świeżak
- Imię: Maciek
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Zgrzytanie pedału sprzęgła
Tak. Już były pojedyncze przypadki, ja np tak miałem. Intensywnie napsikałem jakimś syntetycznym smarem. Nie potrafiłem dokładnie zlokalizować miejsca więc nawaliłem we wszystlkie elementy ruchome. Przestało zgrzytać, teraz czasami klika, najbardziej gdy jest ciepło.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Klikanie się u mnie rozklikało. Każde wciśnięcie sprzęgła już powoduje dość głośne i wyczuwalne pod stopą >> klik <<. 
Dzisiaj przystąpiłem do znalezienia klikacza i prób likwidacji irytujacego dźwięku.
Znalazłem. Klika w tym plastikowym tłoczku, który otoczyłem kółkiem na fotce. Element wygląda na średnio rozbieralny, dlatego napchałem do środka wazeliny technicznej i na razie pomogło. Obserwowałem jak to pracuje i mam wrażenie, że jest tu konstrukcyjna wada fabryczna. Tłok jest zamontowany na sztywno i wygląda na stworzony tylko do ruchu posuwistego wzdłuż osi. Natomiast pedał sprzęgła działa mimośrodowo, czyli oprócz przesuwania tłoka przód- tył, robi też niewielki ruch góra - dół. To powoduje że tłok ulega wyginaniu, odkształcaniu. To zapewne przyczyna że z czasem zaczyna tam zgrzytać, trzeszczeć, klikać.
Dzisiaj przystąpiłem do znalezienia klikacza i prób likwidacji irytujacego dźwięku.
Znalazłem. Klika w tym plastikowym tłoczku, który otoczyłem kółkiem na fotce. Element wygląda na średnio rozbieralny, dlatego napchałem do środka wazeliny technicznej i na razie pomogło. Obserwowałem jak to pracuje i mam wrażenie, że jest tu konstrukcyjna wada fabryczna. Tłok jest zamontowany na sztywno i wygląda na stworzony tylko do ruchu posuwistego wzdłuż osi. Natomiast pedał sprzęgła działa mimośrodowo, czyli oprócz przesuwania tłoka przód- tył, robi też niewielki ruch góra - dół. To powoduje że tłok ulega wyginaniu, odkształcaniu. To zapewne przyczyna że z czasem zaczyna tam zgrzytać, trzeszczeć, klikać.
- pablo1
- Profesjonalista
- Imię: Paweł
- Samochód: cruze LT
- Silnik: 1.6 124 km benzyna
- Kontakt:
U mnie tak od nowości auta klika cały czas przy gorącym dniu .
pablo1