Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Błąd P2610 może ktoś wytłumaczyć?

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Awatar użytkownika
Arbi
Wymiatacz
Imię: Albert
Samochód: Epica
Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
Kontakt:

Re: Błąd P2610 może ktoś wytłumaczyć?

Post autor: Arbi »

Ewidentnie coś z MAP sensorem. Sprawdzić przewód i wtyczkę, przeczyścić sam czujnik, może podmienić od kogoś życzliwego, jak nic nie pomoże, będziemy szukać dalej.
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Post autor: krzych1b »

A tak wygląda gniazdo i wtyczka
Załączniki
20190803_154256.jpg
20190803_154513.jpg
20190803_154558.jpg
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Jacool_
Świeżak
Imię: Jacek
Samochód: Cruze
Silnik: 2.0 163km, diesel
Kontakt:

Post autor: Jacool_ »

Sprawdź bezpieczniki
krzych1b
Fachman
Kontakt:

A może wiesz który jest od MAP-a? {:/ I czy w ogóle czujniki mają bezpieczniki ? :ocochodzi: :zastanawiasie:
Jak przeczytałeś wszystkie posty i materiały na temat Mapsensora , to tu chyba nie ma żadnych zabezpieczeń przeciążeniowych typu bezpiecznik. Kolego bez obrazy,zastanów się najpierw co piszesz a potem pisz.

Dalej się nic nie dowiedziałem , na temat mojego głównego pytania w tym temacie.O co chodzi z tym wyłącznikiem no i co to za gniazdo? :nie:
Na marginesie: Styki przeczyściłem i ciut dogiąłem, bo były krzywe we wtyczce Map-a , wykasowałem błędy,a na koniec obejrzałem jeszcze raz filmik na temat awarii ECU w OPLU i co z tego wynika.
Mój ECU jest przytwierdzony do silnika pod kolektorem ssącym -sprawdziłem
VIN >KL1NF35BJ6K335315
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti »

Ja w tym roku tez cztsciłem tą kwadratową kostkę oraz tą dłuższą (15cm) najpierw zmywaczem do hamulców porządnie następnie dokładnie z kompresora sprężonym powietrzem osuszyłem a następnie zakonserwowałem wd-40 i zadnych problemów.
Wg mnie ten srodek co użyłeś przewodzi prąd mógł zrobić zwarcie jezeli go nie oczyściłeś powietrzem zanim zapiales wtyczkę , tam jest zbyt wiele pinów, a na zdrowy chłopski rozum to az strach zapinac wtyczki psikajac takim srodkiem
jezeli nie osuszyles to albo uwaliłeś coś albo masz szczęscie i odepnij ją i osusz dokładnie.

Ta kwadratowa wtyczka to jakis sterownik od czegoś napewno nie silnika tak mi się wydaje.
Ta długa to sterownik silnika do niej ida wszystkie impulsy z czujników

u mnie (lacetti 2006) jest ta kwadratowa a bliżej przodu ta podłużna.
Ostatnio zmieniony 4 sie 2019, o 22:23 przez lukaslacetti, łącznie zmieniany 1 raz.
rgre
Świeżak
Imię: roman
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: rgre »

Wtyczka to C108, ale co przez nią idzie, to musisz sam...
Brak masy na MAP'ie - splice pack S101 daje masę z ECM czujnikowi i EGR. Jest nad skrzynią? To zapewne za czysto tam nie ma.
Co do samego włącznika, https://www.autocats.ws/manual/chevrole ... 22.pl.html opis sugeruje że coś możesz skasować odłączeniem akumulatora, a coś nie.
"Moduł ECM monitoruje znacznik resetowania EEPROM oraz bity przepełnienia układu scalonego licznika niższej mocy. Jeśli moduł ECM wykryje, że układ scalony licznika niższej mocy został skasowany z powodu odłączenia akumulatora lub nieprawidłowości w działaniu układu scalonego licznika niższej mocy, to zostanie zapisany kod diagnostyczny usterki (DTC)."
Także może będzie dobrze, gdy skasujesz ten błąd.
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti »

Aha Ps.
niektóre lacetti mają sterownik silnika który nie kasuje błędów po odpięciu Akumulatora.
Były montowane chyba dwa rodzaje jezeli masz ten drugi to musisz blad skasowac pod kompem albo tą kostką i telefonem przez bluetooth
krzych1b
Fachman
Kontakt:

rgre jesteś wielki . Czyli masa do MAP-a idzie z ECU, a nie gdzieś z karoserii ? Dobrze myślę?
ECU jest nad skrzynią obok EGR-a.Błędy pokasowane kompem (cheviexpl.) . Czyli mam wypiąć wtyki z ECU sprawdzić wzrokowo i oczyścić > TAK?

Czegoś tu jednak nie rozumiem z MAPem. Dwie godziny temu zgasiłem auto na LPG i wszystko było OK. żadnego check-a ( lacetona zaparkowałem tyłem ,lekko pod górkę -) . Odpaliłem auto po dwóch godzinach, zafalowały obroty i znowu wyskoczył błąd P0107 .Dalsza jazda normalna na obu paliwach. Podpiąłem kompa i nie kasując błędu ,sprawdziłem w tabeli ciśnienie atmosferyczne (na silniku zgaszonym jest 98kPa ,jak silnik pracuje -36kPa. Check się świeci) Czyżby ECU świruje?

Lukaslacetti ten specyfik , nie wyrządza "krzywdy" jak masz odpięty akumulator (brak napięcia)- bo szybko paruje . Zakupię jednak porządny specyfik do konserwacji styków . Przecież tam na silniku są wysokie temperatury. A WD-40 to się stosuje do czego innego-a nie do elektryki , a tym bardziej do elektroniki . Proszę przeczytać skład.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
rgre
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

https://www.autocats.ws/manual/chevrole ... B15074.png masy i zasilania czujników, celem autodiagnozy, pochodzą ze sterownika, który dzięki temu jest w stanie monitorować obecność zamknięcia obwodu - jest, czy nie ma czujnika.
Chyba że masz inny rocznik, i S101 już nie ma. Trzeba by to sprawdzić po roczniku.
Wiesz jak wygląda SPLICE PACK?
Przewody wychodzą z jednej strony, w środku złącza łączą się w specyficzny sposób za pomocą odpowiedniego "klucza", https://www.autocats.ws/manual/chevrole ... B1S001.png w tym wypadku te same kolorystycznie przewody, łączą się ze sobą. Ciebie interesuje, czy pomarańczowo czarne przewody mają ze sobą połączenie. 8 i 9 może dobrze kontaktować, ale 8 z 10 już nie.
Pin 10 to Twój MAP. Stary sposób, uciąć i połączyć wg schematu.
https://www.google.com/search?q=splice+ ... 4RMZo4PAeM: tu typowa usterka u starszego brata, "klucz" to ta niebieska wkładka.
Czy masz podobnie nie wiem, do sprawdzenia, tamto akurat jest wewnętrznym złączem, niezabezpieczonym przed warunkami atmosferycznymi... 8-) W nubirze na podobnym czymś za schowkiem, straciłem wentylator dmuchawy :?
Chevrolet > coś z kartofla robione https://www.youtube.com/watch?v=xyxoZm074zI, i lepsza fotka https://www.google.com/search?client=fi ... Uzm-M5YVmM:
To zapewne światełka, więc duże prądy + niekontakt pali złącza.
Z opisu usytuowania S101 > "Upper Transmission".
Dodatkowo, znowu starsi bracia, http://daewooforum.pl/temat20771.html - taki myk, gdy wszystko jest OK, a nie działa...
MAP sensor zdaje się miał rozpiskę ciśnienie/napięcie w serwisówkach nubiry i leganzy, ale czy to ten sam MAP?
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Połączenie, czy jak kto woli złączka S 101 występuje w silnikach 1,6 .Jest to tzw. problem trzech mas występujący w tym silniku(opisane na forum jako MAPsensor+ problem trzech mas).Wg schematu opisu ,u mnie powinna być czarna kostka (gniazdo) ,14-to pinowa, znajdującą się na górze skrzyni biegów.Ja nic takiego u siebie nie widzę.-Gdzie może być? Są tylko przewody w peszlach idące w kierunku skrzynki przekaźników i bezpieczników .
Uważam , schematy nie były korygowane od lat przez inżynierów i dlatego nie mogę dojść co jest co.
Mój silnik , jest pokrewnym do F18TSED ,ciut zmodernizowany . Obawiam się , że masy czujników, idą bezpośrednio do ECU i tu możebyć ZONK ! Na tyle mocny , to ja nie jestem w elektryce ,aby grzebać w ECU.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
rgre
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Tak tylko gdybam po tym wskazanym temacie, ale "zaprasowane masy", to nie słynne blaszki jak w daewoo?
http://daewooforum.pl/temat74342-15.html, bo chciałem zapytać wcześniej - czym realizowane są czarne kropki na schematach w chevroletach? Chyba nie tym "czymś", bo to napsuło wiele krwi ludziom w lanosach, a psuło już bodajże w paroletnich jeszcze autach.
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Zamienił stryjek siekierkę na kijek. To samo tylko w innym opakowaniu.Co auto , to inna gadka-wynalazki
Trochę poruszałem grubymi peszlami i na razie jest cicho, checka nie ma.Jak się wku...ę , to popruję peszle i sprawdzę co w trawie piszczy.
Kropka w elektronice ,oznacza łączenie przewodów .I tu jest pole do popisu dla dzisiejszych konstruktorów co zastosować :zastanawiasie:
VIN >KL1NF35BJ6K335315
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Znalazłem wreszcie tę czarną skrzynkę z masami!!!!!! Schowana była pod przewodami od gazu , a umiejscowiona jest nad skrzynią biegów ,na grubej wiązce przewodów ,pod skrzynką przekaźników. Strasznie trudny dostęp ,a na dodatek była owinięta czarną taśmą izolacyjną i dlatego jej nie widziałem.Aby już nie dublować , zdjęcia zamieściłem w moich postach.
"MAP SENSOR + błąd PO107 jak sprawdzić"
Przewody masowe faktycznie połączone są ze sobą ,za pomocą potrójnej metalowej zworki umiejscowionej w deklu gniazda.Na oko, wszystko wygląda OK.ale cieniutkie szpileczki konektorków , nie budzą mojego zaufania.Jak i cała instalacja.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Elektryka / Elektronika”