Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Z dorobieniem nie ma problemu - zarabiarkę mam (i wiem jak używać), kilka metrów przewodu zostało (ale dokupię 10m). W hyundaiu już dorabiałem na przód kpl i na prawy tył, i do fiata (RIP) też dorabiałem. Wszystko szczelne, dorobione na wymiar.
Pytam, czy ktoś robił, i czy nie ma jakiś dziwnych patentów, bo będę miał do dyspozycji podnośnik tylko na jeden dzień. I wolałbym nie być bardzo zaskoczony.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Jeszcze szybkie pytanie - bo nie mam dostępu do TIS/EPC.
Przewody idą od końca auta bezpośrednio do pompy, czy są po drodze jakieś łaczniki ?
Zna ktoś jakie są rozmiary gwintów przy pompie ?
pilny temat bo zamawiam części
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
To wiem, ale chodzi mi o to, czy przewód idący np. do prawego koła jest łączony łącznikiem w okolicy grodzi ?
W hyundai tak mam, dwa przewody idą od pompy do łączników który są przykręcone do podłogi 10cm za ścianą grodziową.
Ale żeby było dla potomnych:
-Nie trzeba demontować zbiornika paliwa, ale trzeba mieć dłuższy płaski śrubokręt, żeby przewód wyjąc z mocowań, które są zamontowane na karoserii pomiędzy zbiornikiem a karoserią (ręka nie ma szans dojść).
-Przewód na lewe koło jest łączony mniej więcej w 3/4 długości (przed zbiornikiem, zaraz za długim prostym odcinkiem idącym od przodu do tyłu).
-Przewód na prawe koło jest jeden długi - zaczyna się pod pompą hamulcową na rodzielaczu (?) i idzie do prawego koła - nie ma sensu kształtować przewodu poza autem na wzór nowego, bo nie da się go potem przecisnąć.
-Złączki w prawym i lewym kole, oraz przy rodzielaczu to M10x1 (najpopularniejsze).
Ile metrów rurki poszło nie jestem w stanie określić, bo nie mierzyłem.
Kurcze, to mi diagnosta powiedział, że tylko tylne odcinki i że są łączone. Czyżby w kombi troszkę inaczej były przewody prowadzone i łączone niż w sedanie ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Czy jest możliwe że przewód hamulcowy na tył przetrze się na mocowaniu?
Takie coś zgłosił mi mechanik a nie miałem żadnych symptomów awarii więc mam wątpliwości.
Mocowania generalnie są tak skonstruowane żeby do tego nie dopuścić.
I podstawowe pytanie - mówimy o elastycznych czy sztywnych ?
Elastyk, praktycznie cały czas minimalnie pracuje, więc jeśli o coś obcierał(choć nie powinien ). To mógł się przetrzeć.
Jeśli nie ufasz mechanikowi to go zmień.
Kurde. Mam problem. Mam do wymiany tylne przewody. Przednie jakby ktoś zmieniał. Diagnosta coś mówił, że w połowie samochodu jest jakby trójnik i idzie na prawe i na lewe. Sebastian, wiesz coś o tym? One na tym trójniku są skręcane, czy jak?
Ostatnio zmieniony 6 sie 2019, o 18:03 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:usunięto zdublowany wpis
Tylko że miedziane zwykle mają w realu 4,8 i mogą wypadać z mocowań, w sumie to problem wymieniającego, bardzo to nie przeszkadza.
Przednie ktoś zmieniał, czy jakby?
Masz stalowe, czy miedziane? Stalowe w nubirze 1 gniły przy podłużnicach i kołach, wcześniej, w komorze silnika, były "nówki sztuki", ale dalej już tak różowo nie było.
Nie no. Już jestem mądrzejszy. Mam stalowe. Czyli jeszcze chyba oryginalne. Na lewe koło jest złączka. Na prawe nie. Zgniły dopiero przy rozejściach na boki, więc będą ciągnięte od rozdzielacza. Prawdopodobnie zrobię to tylko tam gdzie pękły, więc tylko lewą stronę. Prawa będzie musiała poczekać chwilę, bo samochód potrzebny, a mechanik cierpi na brak czasu. Zmierzył stalowe i mówił, że 5 dlatego pytam.
Tak, 5mm.
Ja swoimi poleciałem obok oryginalnych przewodów - stare po chwili zacząłem zostawiać, gdy okazało się, że nowe wypadają ze spinek. Rdza musiała rozkalibrować spinki, bo te prawie nie trzymały.
Dzisiaj, teraz, możesz być w podobnym położeniu co do czasu ich gnicia i spęcznienia, stanu zamocowań przewodów, bo na oko, nasze przewody miałyby podobne lata w momencie wymiany.
Cieńsze oczywiście można pogrubić w miejscu mocowań...
Rozdzielacz to korektory hamowania, łączą też koła na krzyż, więc nie można pomylić kolejności przewodów.
Notabene w N1 był łącznik przy wyjściu przewodów pod podwozie, i tak naprawdę tylny obwód składał się z jeszcze jednego przewodu.
Jak kupisz jeden dłuższy przewód, zamiast dwóch krótszych, to może nawet obejdzie się bez ruszania zbiornika i łącznika nad nim.
Masz kupić dedykowane i gotowe przewody, czy 10m rurki z odpowiednimi końcówkami, z których mechanik dorobi przewody? Same rurki można teoretycznie dostać na 5mm, ale praktycznie też mogą być 4,8.
Oglądaliście przewody przy tylnych kołach?
To jedna robota, i żeby nie okazało się, że ze względu na ich stan, niemożność rozkręcenia, niezbędne będzie kupienie reszty przewodów, nawet z cylinderkami, jeśli je masz.
Wtedy sobie nie pojeździsz. Ja sklep miałem kilometr dalej, a wyszło że wymieniać trzeba wszystkie przewody. Razem z cylinderkami, tak korozja zadziałała, że nie było za co odkręcić ani cylinderka, ani przewodu od niego.
Brak sześciokątów na klucz, brak dostępu do pozostałości po "śrubkach", i rozłupywałem cylinderki, bo innej możliwości nie było.
Chyba tyle konkluzji po wymianie przewodów w starszym modelu.
Nie. Mam kupić 4.5 metra miedzianego fi5. Złączek na razie nie, bo mówi, że nie wie jakie są. Sam powygina, bo mówi, że nie chce mu się walczyć z montażem już tych gotowych, a takie sam sobie wygnie jak będzie potrzebował. Dzisiaj jadę po przewód, jutro do niego idzie na wymianę, siostra bliźniaków właśnie urodziła i mi się spieszy do niej jechać. Dlatego chciałbym od razu kupić złączki, żeby zaoszczędzić czasu. Podobno MX10-1 no ale na razie nic nie wiem..
Dodano po 1 godzinie 18 minutach 12 sekundach:
Bo na razie jedną stronę, chyba, że będzie miał czas to od złączki z prawego koła.
Panowie, a czytacie może czasem forum ?
Przecież wyżej wszystko napisałem, zarówno jakie końcówki, jak i "drogę" przewodów
Przewody w laciu robiłem sam z bratem, wiec pisałem z autopsji