Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Odizolowany przewód, poddtopiona Kostka,Dym z między kierwonicy
-
krepelcio
- Świeżak
- Imię: Jakub
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.4 2004 96KM
- Kontakt:
Odizolowany przewód, poddtopiona Kostka,Dym z między kierwonicy
Witam, jestem tu nowy a na mechanice i elektronice nie znam sie kompletnie, pare dni temu zaobserwowałem że przy włączonych światłach Mijania zza kierownicy ulatnia sie dym... więc otworzyłem plastik za kierwonicą i znalazłem przyczynę, przewód w kostce do przełącznika zmiany świateł jest mocno odizolowany a kostka jest podtopiona(nie na tyle żeby z nią był problem) problem w tym że nie mogę wyciągnąć przewodu a im dłużej w tym grzebie tym styk ten metalowy jest bardziej zniekształcony, prawdopodobnie plastik który sie stopił zalał to troche i nie mogę go wyciągnąć, wiec chciałbym wymienić taką kostkę, ale w każdym motoryzacyjnym mówią mi że owej nigdzie nie dostanę, jedyny sposób to jechać na szrot, wie ktoś może czy konieczne jest wymiana całej kostki czy wystarczy posiłować sie z kabelkiem zaizolować go ewentualnie obciąć przylutować nowy i wsadzić z powrotem ? a jak już wymiana to gdzie mogę dostać taką kostkę ?
z góry dziękuje i przepraszam za brak zrozumienia jak mówię nie znam sie na tym a muszę sobie poradzić...
z góry dziękuje i przepraszam za brak zrozumienia jak mówię nie znam sie na tym a muszę sobie poradzić...
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Odizolowany przewód, poddtopiona Kostka,Dym z między kierwonicy
Były tematy o tym w elektryce. Można założyć inną kostkę tylko trzeba zarobić kable z obu stron, co oczywiste. Można pokusić się o ceramikę wtedy nie będzie się tak grzała
-
krepelcio
- Świeżak
- Imię: Jakub
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.4 2004 96KM
- Kontakt:
Inną kostkę, ale gdzie taką dostać ? byłem w paru motoryzacyjnych szukałem na internecie ale nigdzie nie ma żeby taką dostać. z góry dziękuję za odpowiedź.papieju pisze: 21 sie 2019, o 16:44 Były tematy o tym w elektryce. Można założyć inną kostkę tylko trzeba zarobić kable z obu stron, co oczywiste. Można pokusić się o ceramikę wtedy nie będzie się tak grzała
- MIDO
- Wymiatacz
- Imię: Miłosz
- Samochód: i20 Cool
- Silnik: 1.2 LPG
- LPG: BRC
- Kontakt:
https://allegro.pl/oferta/obudowa-8-kro ... 7557090560 oczywiście jeśli jest tam na tyle miejsca żeby zarobić większą kostkę...
Nowa odma dobra na wszystko!!!
- papieju
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
W elektrycznym popytaj, do wyboru do kolorukrepelcio pisze: 21 sie 2019, o 20:15Inną kostkę, ale gdzie taką dostać ? byłem w paru motoryzacyjnych szukałem na internecie ale nigdzie nie ma żeby taką dostać. z góry dziękuję za odpowiedź.papieju pisze: 21 sie 2019, o 16:44 Były tematy o tym w elektryce. Można założyć inną kostkę tylko trzeba zarobić kable z obu stron, co oczywiste. Można pokusić się o ceramikę wtedy nie będzie się tak grzała
Dodano po 1 minucie 47 sekundach:
Ta z allegro nie jest duża, niewiele większą od tej oryginalnej. Powinni mieć takie w elektrycznym to można porównać i przymierzyćMIDO pisze: 21 sie 2019, o 20:22 https://allegro.pl/oferta/obudowa-8-kro ... 7557090560 oczywiście jeśli jest tam na tyle miejsca żeby zarobić większą kostkę...
- MIDO
- Wymiatacz
- Imię: Miłosz
- Samochód: i20 Cool
- Silnik: 1.2 LPG
- LPG: BRC
- Kontakt:
W przypadku tej którą podałem nie bez znaczenia jest fakt większego przekroju konektorów. Nie wiem czy wadą powodującą wypalanie tej kostki jest kijowy przekrój przewodów czy złącza - ale stosując duże konektory likwidujemy jedną z możliwych przyczyn problemu...
Nowa odma dobra na wszystko!!!
- papieju
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Zgodzę się, w oryginale styki kostki to metal zwykły, w tej prezentowanej konektory dość że większe to jeszcze miedziaki. To też ma znaczenie. Co do instalacji w Lacetti to jak wygnił mi przewód zasilający kompresor klimatyzacji i zarabiałem w wiązce na nowo to nie dało rady lutować, miedź czarna, utleniona - jakby szło jakieś duże napięcie. Musiałem skręcać po wstępnym oczyszczeniu i działa ale słabo z tą elektryką. Podobną kostkę mam chyba w rupieciach po rozbiórce Wartburga, na solidnych konektorach - tam się nigdy nic nie topiło
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Panowie, ta kostka wchodzi do przełącznika świateł. Bez mega rzeźby nie da się tego zrobić tak jak proponujecie.
Do autora - szukaj na szrocie kawałka wiązki , tą kostką + poszukaj na forum tematu dot. "kostka za zegarami" bo myślę, że tam może leżeć twój problem.
Do autora - szukaj na szrocie kawałka wiązki , tą kostką + poszukaj na forum tematu dot. "kostka za zegarami" bo myślę, że tam może leżeć twój problem.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.