Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Brak zamiennika KATALIZATORA

Stuka, puka, kapie, cieknie...
sebastian89
Świeżak
Imię: sebastian
Samochód: nubira kombi 1.8 aut
Silnik:
Kontakt:

Brak zamiennika KATALIZATORA

Post autor: sebastian89 »

:nerwy Czy ktoś już wymieniał katalizator w chevrolecie Nubira kombi chodzi o to że szukam zamiennika i nigdzie nie ma, gościu mi powiedział że idzie to ogarnąć tyle że cena jest Zawrotna 1300 zł Nie mam zamiaru pakować tyle pieniędzy w tak stare auto
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Re: Brak zamiennika KATALIZATORA

Post autor: papieju »

Ja ogarnąłem. Wybiłem wkład za który odzyskałem na skupie kilka zł, założyłem pustą puszkę i emulator drugiej sondy. Zrobiłem kilka tys km błędów brak spalanie lekko w dół.
zed
Bywalec
Imię: Zenon
Samochód: Aveo
Silnik:
Kontakt:

Post autor: zed »

poszukaj używki na znanym portalu na a.
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

Miromat
Bywalec
Imię: Mirosław
Samochód: Cruze LT+ (był)
Silnik: 1.6 124KM
Inny samochód: Hyundai i30, 1.0 T-GDI 120KM
Kontakt:

Post autor: Miromat »

papieju pisze: 25 wrz 2019, o 10:46 Ja ogarnąłem. Wybiłem wkład za który odzyskałem na skupie kilka zł, założyłem pustą puszkę i emulator drugiej sondy. Zrobiłem kilka tys km błędów brak spalanie lekko w dół.
A to, że smrodzisz to ci nie przeszkadza?
sebastian89
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

:urodziny: Dokladnie mistrzu
kochar
Wymiatacz
Imię: Jan
Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
Silnik: 163KM, diesel
Been thanked: 2 times

Post autor: kochar »

Ekooszo... na kominy do Bełchatowa :Y
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Miromat pisze: 25 wrz 2019, o 18:25
papieju pisze: 25 wrz 2019, o 10:46 Ja ogarnąłem. Wybiłem wkład za który odzyskałem na skupie kilka zł, założyłem pustą puszkę i emulator drugiej sondy. Zrobiłem kilka tys km błędów brak spalanie lekko w dół.
A to, że smrodzisz to ci nie przeszkadza?
Na gazie? Silnikiem który nie pali oleju? Raczysz żartować. Katalizatorów nie ma albo mają chore ceny. Trzeba sobie jakoś radzić. Idę o zakład że miliony dizli w tym kraju smrodzą o wiele gorzej mają katalizator i lejące wtryski niż ja ze zdrowym motorem i gazową instalacją sekwencyjną. Nie namawiam, mówię jak sobie poradziłem

Dodano po 2 minutach 15 sekundach:
zed pisze: 25 wrz 2019, o 17:23 poszukaj używki na znanym portalu na a.
Do Lacetti używek nie ma to raz, dwa jak się trafi jaka gwarancja że za chwilę znowu nie będzie błędów o niskiej wydajności?
sebastian89
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Dokładnie Tak jeśli chodzi o używkę to w ogóle to nie ma sensu ,bo za miesiąc może być to samo, to jest tak jakby się kupiło używaną żarówkę.
Miromat
Bywalec
Imię: Mirosław
Samochód: Cruze LT+ (był)
Silnik: 1.6 124KM
Inny samochód: Hyundai i30, 1.0 T-GDI 120KM
Kontakt:

Post autor: Miromat »

papieju pisze: 25 wrz 2019, o 19:14 Trzeba sobie jakoś radzić.
Jasne, po nas nawet potop. Byleby nam było dobrze.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Sprawdzałem swoje spaliny na gazie i generalnie wyniki zbliżone do normy więc nie sądzę aby prze mnie wymierały gatunki. Bardziej się martw o kopcące dizle, o statki na mazut, o sąsiada co oponami pali.
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Post autor: krzych1b »

Dobrze mówisz ,jestem" za".
Lpg jest bardziej ekologiczne jak ON
A jak myślicie . po co te emulatory produkują? Dla picu?
Widziałem gdzieś na All-gro tłumiki z katalizatorem do NUB II . Ciekawe czy u nas można takie coś zaadoptować ?
I jeszcze były jakieś separatory zamiast katalizatora ,i to się montowało w miejsce I-go tłumika .
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
Ezekiel
Aktywny
Imię: Robert
Samochód: Lacetti 1,6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Ezekiel »

Ufam że mój katalizator trochę wytrzyma, bo nie jeżdżę na LPG jak wogóle z trwałością katalizatorów w Lacetti ktoś może powiedzieć po jakim przebiegu mu padł?

Pozwolę też sobie na mały OT w temacie siania ekopaniki, i ogólnego przewrażliwienia na tym punkcie.

https://www.youtube.com/watch?v=lWHk-nDrFYg
Lepiej 5 minut później niż 30 lat za wcześnie.
sebastian89
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

170tys 30 tys na gazie
GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B »

Z mojego doświadczenia, ok 200tyś km. Czek w samochodzie, który zakupiłem pojawiał się niemal dokładnie, gdy na liczniku było 200tyś. Potem zakupiłem używkę, akurat się trafiła praktycznie 'za grosze', rzekomo 70tyś km. Mogła faktycznie tyle mieć, bo teraz czek się zaczął czek pojawiać po przejechaniu kolejnych około 130tyś km. Wszystko robione od początku na LPG.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2019, o 22:10 przez GoLL@B, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: dokia »

papieju pisze: 25 wrz 2019, o 20:06 Sprawdzałem swoje spaliny na gazie i generalnie wyniki zbliżone do normy więc nie sądzę aby prze mnie wymierały gatunki. Bardziej się martw o kopcące dizle, o statki na mazut, o sąsiada co oponami pali.
Nikt nie wymiera przez Twój brak katalizatora :twisted: . Masz benzynę/LPG. Jesteś bezpieczny dla wszystkich. Ekologia, to biznes, niesamowity finansowy biznes. Wszystkie te normy, które odbierają nam radość z dużych silników, bo przestają je produkować, są uwarunkowane czyjąś pełną kieszenią. Jeszcze benzyną/LPG to można wjechać wszędzie, a diesle już mają strefy zamknięte w wielu miastach europejskich. Jakimś problemem dla użytkowników aut na gaz jest zakaz wjazdu na parkingi podziemne, gdy zarządca takiego parkingu tak sobie zażyczy, a nie jest to niczym szczególnym podyktowane, bo silniki te są bezpieczne.
Diesle niby tanie w eksploatacji- niby- bo paliwa rzeczywiście spalają mniej ale układy egr/dpf już generują koszty, na które mi np szkoda kasy. Oczywiście generują te koszty, jak się psują. A mimo, że diesle tanie, to jeszcze bardziej ich użytkownicy chcą oszczędzać. Mieszkam na ścianie wschodniej gdzie kwitnie biznes nieokreślonej jakości paliwem. Ludzie kupują ten ON niewiadomego pochodzenia, podczas gdy czasem jest to nawet olej opałowy, lub ten bezakcyzowy, czyli olej napędowy okrętowy (kolor zielony paliwa). Oszczędzają swoją kieszenią, a trują nas niemiłosiernie, bo spalają paliwa bez norm, bo mają wycięte i wyprogramowane egr i dpf, które mają nas chronić. Dlatego benzyna bez kata to żadne zagrożenie, benzyna spala się przecież samozapłonem, podczas gdy ON tylko w określonych warunkach, w dodatku warunkach często niespełniającym norm.
I co dziwne, diesle tylko w Europie mają takie wzięcie, w USA są prawie same benzyny, w transporcie tam też benzyny, tam na stacjach dystrybutory na ON są w małej ilości i schowane na tyłach stacji. :P To że u nas tak rozwinął się ich rynek to też było uwarunkowane czyjąś polityką. A teraz pojawił się problem.
Ja np mam mocny benzynowy silnik, już chciałam ją sprzedawać, pewnie zaraz by poszła, bo to taka jaką policja nas gania- kolega sprawdzał że na OLX jest teraz 120szt takich w PL w ofercie zakupu, podczas gdy diesli od mocy 150KM wzwyż w Insigni jest aż 1250 :o (nie sprawdzał tych bezsilnych silników diesla od 140KM i mniej). No to już nawet mówi samo za siebie. My, tj benzyny, nie trujemy Was, i możemy sobie latać nawet bez katów. :baty: :robi_focha:
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B »

Ja zastanawiam się teraz nad wstawieniem uniwersalnego katalizatora owalnego w miejscu pierwszego tłumika.
Są dostępne takie od razu z gniazdem na sondę, więc zostaje kwestia wspawania tylko w miejsce tłumika i przedłużenie kabli do sondy lambda. Uniwersalny EURO 4 to koszt nieco ponad 400zł.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Dokia. Benzyna spala się samozapłonem? :zdegustowany:
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Mazda opracowała taki silnik, wysokoprężny na benzynę:
https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/ar ... iesel.html
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

wszim pisze: 25 wrz 2019, o 23:06 Dokia. Benzyna spala się samozapłonem? :zdegustowany:
Nie ona sama, nie że w silniku, tylko że w innych temperaturach.
O to mi chodziło. O matko jak ty mnie pilnujesz.
Samozapłon masz oczywiście w każdym traktorze, ale pod pewnymi przygotowanymi warunkami, a ja mogę bez warunków :)
Skróty myślowe stosuję :P Twoja żona pewnie też, a Ty nie umiesz się domyślić co ona miała na myśli, nie?? :P ćwicz, ćwicz, osiągniesz poziom "level expert" :D
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

GoLL@B pisze: 25 wrz 2019, o 22:41 Ja zastanawiam się teraz nad wstawieniem uniwersalnego katalizatora owalnego w miejscu pierwszego tłumika.
Są dostępne takie od razu z gniazdem na sondę, więc zostaje kwestia wspawania tylko w miejsce tłumika i przedłużenie kabli do sondy lambda. Uniwersalny EURO 4 to koszt nieco ponad 400zł.
Może być za daleko i będzie sypała sonda błędami.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Dokia. A już cię prosiłem żeby ilość przekuć w jakość. Chwilę działało.Chwilę.
Mniej tekstu, więcej sensu.
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

No ale co Ty mnie tak pilnujesz. No jedno słowo napisane ogólnie, gdzie chyba wszyscy poza Tobą zrozumieli, że benzyna zajara się w temp otoczenia, a do ON trzeba już przygotowanych warunków, otoczenia specjalnego i energii sporej na początek.
Czepiasz się i czepiasz, a idź...
ic.jpg
ic.jpg (8.27 KiB) Przejrzano 4407 razy
To wiesz, co- to kolejkuj sobie moje wpisy w poczekalni do moderacji i zaznaczaj na czerwono. Pfff... foch... :robi_focha:
No do słowa się uczepił.. pffff.... nie masz nic lepszego do roboty?

Marcin, mazdy byłyby fajne gdyby tak biodegradacji nie ulegały. Mój TŻ (towarzysz życia) sobie wymyślił RX8 aby mu teraz zakupić :P . Fajne mają oni tam te jednostki napędowe, chociaż Wankla to jednak się odradza ze względu na jego rzadkość i brak pewnie dobrych machaników do ogarniania.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Wankla to się kupuje do jazdy, one lubią trasy i nie nadają się do jazdy dookoła komina. Po autostradach potrafią przebiegi zrobić, a i u nas speców kilku już jest. Co do korozji to stare ludowe porzekadło mówi trzecia zima mazdy ni ma. Ale chodziło mi bardziej o to że mają zapłon samoczynny w zasilaniu benzyną
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

Dziękuję. Już mnie Wojtek zjadł :P To niech teraz się douczy też. Ja akurat to nie wiedziałam o takim, ale nie chodziło mi o to czego się czepnął, już napisałam o co. Ciężko elaboraty do każdej definicji pisać :P . Chłop to czasem poczepiać się musi, inaczej się udusi :P
Z Wanklem tylko do autostrad? to no ciężko, bo one duże jakoś nie są, więc chyba w środku mało wygodne na dłuższe trasy, to raczej taka zachciewajka mojego męża, no ale kto wie co z tego wyjdzie. Najpierw auto to zmieniam ja :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”