Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wymiana rozrządu
-
Ted
- Świeżak
- Imię: Tadeusz
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Wymiana rozrządu
Po ilu km powinien być wymieniony rozrzad w Cruzie diesel 2.0 150 km ? Rocznik 2010
Ostatnio zmieniony 8 lip 2014, o 16:19 przez Ted, łącznie zmieniany 1 raz.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Wymiana rozrządu
rocznik?
Ostatnio zmieniony 8 lip 2014, o 16:15 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Dla MY2010 instrukcja podaje podobne informacje 
- rwicik
- Profesjonalista
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
A ciekawe jak będzie w 1,8.
Niby piszą, że wymiana rozrządu po 150 kkm ... ale ciekawe, czy ktoś wytrzyma z wymianą do takiego przebiegu
Niby piszą, że wymiana rozrządu po 150 kkm ... ale ciekawe, czy ktoś wytrzyma z wymianą do takiego przebiegu
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
-
gck01
- Bywalec
- Imię: pawel
- Samochód: cruze 1,8LT+
- Silnik:
- Kontakt:
dla mnie przebieg nie realny.chyba że jeździmy po naszych cudownych autostradach i trasach ekspresowych. jak dla mnie wynik 90 tyś. to akurat. a ciekawe czy ktos kiedyś wyliczał ile tak naprawdę tracimy w korkach kiedy silnik pracuje a my stoimy albo toczymy sie 30-40 km/h. Jak to sie ma do realnego przebiegu pracy silnika. i czy w ogóle ktoś obliczył ile razy ten nasz pasek ma sie obrócić w ciągu tych 150 tyś.
- huri_khan
- Fachman
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Raczej jest to spowodowane tym że ten pasek nie napędza pompy wody, która najczęściej ulega zatarciu. Ja w tym miesiącu będę wymieniał rozrząd, na liczniku 84000 km i wolę nie ryzykować.
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Po tym jak pasek który miał ~20kkm nalotu mi pękł, wiem, że nie liczy się przebieg ale czas, bo to głównie on odpowiada za starzenie gumy.gck01 pisze:dla mnie przebieg nie realny.chyba że jeździmy po naszych cudownych autostradach i trasach ekspresowych. jak dla mnie wynik 90 tyś. to akurat. [...].
Dlatego moim zdaniem jeśli producent nie zalecił mniej (w lacetti mam 60kkm - ale PR napędza pompę wody) to optymalny przebieg 90kkm albo 5lat (co nastąpi prędzej! ).
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
gck01
- Bywalec
- Imię: pawel
- Samochód: cruze 1,8LT+
- Silnik:
- Kontakt:
mądrego i miło posłuchaćSeba pisze:Po tym jak pasek który miał ~20kkm nalotu mi pękł, wiem, że nie liczy się przebieg ale czas, bo to głównie on odpowiada za starzenie gumy.gck01 pisze:dla mnie przebieg nie realny.chyba że jeździmy po naszych cudownych autostradach i trasach ekspresowych. jak dla mnie wynik 90 tyś. to akurat. [...].
Dlatego moim zdaniem jeśli producent nie zalecił mniej (w lacetti mam 60kkm - ale PR napędza pompę wody) to optymalny przebieg 90kkm albo 5lat (co nastąpi prędzej! ).
- etac
- Prezes

- Kontakt:
W ASO jest promocja na wymiane paska rozrzadu w 2.0 diesel za 899 złTed pisze:Po ilu km powinien być wymieniony rozrzad w Cruzie diesel 2.0 150 km ? Rocznik 2010
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Paski leżą z 4 lata to trzeba się staruszków pozbyć
stąd promocje na oryginalne rozrządy. Tym bardziej,że pasuje od 2.0 121km lacetti/ nubira
O partsy pisz PW.
-
bruner11
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Samochód: Cruze SW 1,4 140 km
- Silnik:
- Kontakt:
Panowie wymieniał ktoś w 1,4 T łańcuch rozrządu? Byłem dziś u mechanika z małym wyciekiem i zasugerował, że aby ocenić skąd dokładnie cieknie to trzeba zdjąć obudowę rozrządu, więc najlepiej przy okazji wymienić łańcuch rozrządu (niby w oplach zdarza się im pękać). Auto ma przebieg 65000 km i trochę dziwne, żeby wymieniać łańcuch szybciej niż pasek, nawet dopiero za 10000 km. Póki co coś tylko się poci, także temat nie jest pilny. Co sądzicie o wymianie łańcucha? Ktoś słyszał o tym żeby pękały tak szybko?
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
lancuch to sie kontroluje albo interesuje sie nim jak go slychac i na pewno nie przy takim przebiegu...
- endriu333
- Profesjonalista
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
no to ja się do tego odniosę - w zeszłym tygodniu wymieniłem kompletny rozrząd (pasek, rolka prowadząca i napinająca)+ oba KZFR przy przebiegu 147kkm czyli prawie 150kkm - musiałem wcześniej bo niedługo dziecko mi się rodzi i nie chciałem w najbardziej "gorącym" momencie mieć rozebranego cruzaka....rwicik pisze:A ciekawe jak będzie w 1,8.
moje refleksje - zarówno rozrząd jak i rolki spokojnie przejechałyby jeszcze około 30-50kkm - zero luzów na rolkach - pasek naprawdę ok - bez pęknięć, parcienia czy wyślizgania.... KZFR wymieniłem mimo, że nie miałem żadnych błędów a silnik był "żywy" jednak tak od przebiegu 90kkm (czyli niecałe 60kkm temu) zacząłem obserwować u siebie poranne "dislowania" (ok.1-3 sekundy) innych objawów brak -no i zdecydowałem się je przy rozrządzie zmienić - to był raczej dobry ruch bo autko po kompleksowej zmianie według mnie (pewnie subiektywne odczucie) zbiera się płynniej od dołu czyli lepiej (dla znaFców informuję, że koła jak i cały rozrząd był ustawiany-zmieniany na wysokiej jakości blokadach zgodnie z wymaganiami GM jeśli chodzi o pozycję znaków)..... no i oczywiście nie ma w końcu charakterystycznego dislowania dla umierających KZFR
dla tych co przymierzają się do samodzielnego zrzucenia rozrządu to takie moje małe rady - nakrętka śruby wału to E18 - sugeruję mieć ją dobrej jakości nasadkę (u mnie dopiero 3 nasadka w pełni nachodziła na łeb śruby), oczywiście bez kompletu blokad rozrządu nie ruszamy go a blokujemy go na kołach (o ile ich też nie zmieniamy) i koniecznie na wole tzn. wykręcamy jedną ze śrub łączącą skrzynię z silnikiem i tam wkładamy odpowiednią "blaszkę"....niestety ze względu na charakterystykę kół bardzo ciężko jest założyć nowy pasek - u mnie zakładały go trzy osoby przy poluzowanych rolkach (musicie więc mieć minimum jednego pomocnika)no i to tyle z haczyków - rozrząd w cruze jest naprawdę dość prosty, jest "dużo" miejsca więc jak ktoś jest ogarnięty to da radę..... przy okazji rozrządu pomierzyłem luzy ale o tym już w innym temacie....
a i jeszcze bym zapomniał - napinacz paska osprzętu (alternator, pompa wody, klimatyzacja) należy odprężyć kluczem -nasadką 12 kątową torx o rozmiarze 19 - ja miałem 20więc tą nasadką to robiłem ale według mnie powinna być19..... a nie jest to tak popularny klucz....
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
-
Ogur
- Bywalec
- Imię: Tomek
- Samochód: Cruze LS+ 1.8 +LPG
- Silnik:
- Kontakt:
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Sprawdz czy nie cieknie Ci ze zmiennych faz rozrzadu. Tam jest uszczelka za jakies 40 zl. 2 sruby sie odkreca i po 3 minutach temat zalatwiony. Mi wlasnie stamtad lecial olej i caly bok od strony rozrzadu byl w oleju.
-
Janusz666
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Endriu333
Czy mógłbyś napisać jak do 147 tys. wyglądał temat luzów zaworów. Czy sprawdzałeś i czy potrzebna była regulacja. Jak wygląda to po 147 tys.?
Czy mógłbyś napisać jak do 147 tys. wyglądał temat luzów zaworów. Czy sprawdzałeś i czy potrzebna była regulacja. Jak wygląda to po 147 tys.?
- endriu333
- Profesjonalista
- Kontakt:
a więc po kolei - 1)całość za wszystkie części tj.: pasek rozrządu, napinacz rozrządu, rolka prowadząca, śruba wału, dwa koła ZFR, dwa solenoidy, simering pod wał, simeringi pod koła ZFR, uszczelka pod pokrywę zaworów, świece, pompa wody, pasek osprzętu, pasek pompy wspomagania zamknął mi się w okolicach 2350zł - 95% części kupionych u kolegi konradoo- wielkie dzięki za to 
2) co do cieknięcia z KZFR - nic takiego się nie dziej - w "komplecie" śruby i nakrętki z nowymi uszczelkami były (oprócz jednej ale ona została zaadoptowana ze starych - bardzo dobra - i nic się nie dzieje....
3) temat luzów miałem opisać w innym wątku ale OK - będzie tutaj - a więc tak mam silnik 1.8 z mityczną opcją KL7 - LPG założone miałem przy ok.3kkm czyli na LPG auto zrobiło do tej pory 144kkm - luzów nigdy nie mierzyłem pomimo ostatniej "mody"na to panującej ale było to podyktowane nie chęcią oszczędzenia czy czymś w tym stylu tylko zarówno kontrolowaniu stanu auta/silnika w tradycyjny sposób (tak na słuch i odczucia z pracy silnika) jak i podłączaniem się co jakiś czas komputerem i sprawdzania parametrów pracy silnika - kąty zapłonów wyprzedzenie itp. - nic nie wskazywało na jakiekolwiek anomalie więc nie "otwierałem" silnika aż do teraz- FAKTY - jeśli chodzi o zawory ssące (te od strony kierowcy pasażera- dla przypomnienia
) to luz jest prawie fabryczny tzn. wszystkie mają luz 0,25 a dokładnie licząc od pudła filtra powietrza cylinder 1)0,2/025 2)0,25/0,25 3)0,25/0,25 zawory wydechowe sprawa wygląda bliźniaczo z tym, że dla przypomnienia na wydechowych luz powinien wynosić 0,3 (+/- 0,4) czyli 1)0,2/025 2)0,25/0,25 3)0,25/0,25- najcieńszy listek u mnie to był chyba 0,05. Reasumując zawory ssące uważam za wynik rewelacyjny no może oprócz tego pierwszego zaworu na 1 cylindrze ale i tak jest bardzo dobry natomiast zawory wydechowe są powiedzmy w granicy dopuszczalnych norm - oprócz tego pierwszego na pierwszym cylindrze - pewnie przy ok 200kkm znów otworzę czapkę i ponownie skontroluję luz (chyba, że coś mnie wcześniej zaniepokoi) jeśli będzie bez zmian to będę zadowolony z wyników i nic nie będę kombinował- z tego co czytam ludzie jeżdżą na naprawdę "cienkich" luzach np.0,1-01,5. Aczkolwiek na chwilę obecną jestem zadowolony z wybranej instalacji LPG (firmy) jak i fachowców, którzy ją stroili bo widać, że zrobili kawał dobrej roboty - parownik jest w oryginale jak i wtryski ( ok - był zmieniany w ramach akcji przywoławczej przy przebiegu ok. 55kkm) ale zrobiły już prawie 100kkm i zarówno na tamtych jak i na tych jest super....
Z perspektywy czasu cieszę się, że nie dałem się namówić na instalkę "oryginalną" BRC montowaną tak naprawdę na rympał przez ASO... świadomie wybrałem LandiRenzo i na chwilę obecną mam spokojną głowę......pamiętajmy to nie LPG "zabija" nasze silnika tylko źle wyregulowane instalki a bezpośrednio uboga mieszanka LPG.
jak macie jeszcze jakieś pytanie to z chęcią na nie odpowiem....(dla zainteresowanych) mogę przesłać fotki z wymiany na PW.
2) co do cieknięcia z KZFR - nic takiego się nie dziej - w "komplecie" śruby i nakrętki z nowymi uszczelkami były (oprócz jednej ale ona została zaadoptowana ze starych - bardzo dobra - i nic się nie dzieje....
3) temat luzów miałem opisać w innym wątku ale OK - będzie tutaj - a więc tak mam silnik 1.8 z mityczną opcją KL7 - LPG założone miałem przy ok.3kkm czyli na LPG auto zrobiło do tej pory 144kkm - luzów nigdy nie mierzyłem pomimo ostatniej "mody"na to panującej ale było to podyktowane nie chęcią oszczędzenia czy czymś w tym stylu tylko zarówno kontrolowaniu stanu auta/silnika w tradycyjny sposób (tak na słuch i odczucia z pracy silnika) jak i podłączaniem się co jakiś czas komputerem i sprawdzania parametrów pracy silnika - kąty zapłonów wyprzedzenie itp. - nic nie wskazywało na jakiekolwiek anomalie więc nie "otwierałem" silnika aż do teraz- FAKTY - jeśli chodzi o zawory ssące (te od strony kierowcy pasażera- dla przypomnienia
Z perspektywy czasu cieszę się, że nie dałem się namówić na instalkę "oryginalną" BRC montowaną tak naprawdę na rympał przez ASO... świadomie wybrałem LandiRenzo i na chwilę obecną mam spokojną głowę......pamiętajmy to nie LPG "zabija" nasze silnika tylko źle wyregulowane instalki a bezpośrednio uboga mieszanka LPG.
jak macie jeszcze jakieś pytanie to z chęcią na nie odpowiem....(dla zainteresowanych) mogę przesłać fotki z wymiany na PW.
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
-
Janusz666
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Dokładnie tak to sobie wyobrażałem, ale chciałem mieć potwierdzenie praktyczne.
Jeszcze jedno pytanie: jak często wymieniałeś świece?
Jeszcze jedno pytanie: jak często wymieniałeś świece?
- endriu333
- Profesjonalista
- Kontakt:
Jeśli chodzi o świece to zmienialem je zawsze co 30kkm. Trzymam wszystkie opakowania świec dla porównania- kupowałem je zawsze w ASO w oryginalnych opakowaniach GM- koszt około 90zł za komplet po znizkach- czy się opłaca- odpowiedzią chyba najlepszą jest to, że póki co mam cewke z pierwszego montażu...zero problemów w tym temacie.
Wracając do luzow-zabrakło tam 4 cylindra-zarówno ssące jak i wydechowe oba mają po 0,25
Wracając do luzow-zabrakło tam 4 cylindra-zarówno ssące jak i wydechowe oba mają po 0,25
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Więc przypuszczam mityczne KL7 jednak jest realne, a świeczki warto kupować w oryginale w ASO. (0,9mm). Gratuluję wyników i życzę sobie podobnie 
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Moje orlando miało wymieniany rozrząd, oraz robione luzy zaworowe przy 154 tyś.km i po dwóch latach i ośmiu miesiącach od zakupu. Ale w tedy nie było jeszcze moje. W ASO pan stwierdził, że po wymianie powinienem przejechać tyle samo, bo założony mam oryginał.rwicik pisze:A ciekawe jak będzie w 1,8.
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 19 cze 2017, o 09:17 przez wszim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: dbaj o zrozumiałość i poprawność wypowiedzi
Powód: dbaj o zrozumiałość i poprawność wypowiedzi
- endriu333
- Profesjonalista
- Kontakt:
Robione luzy tzn.? Były tylko mierzone czy były za małe i Aso wymienialo szklanki?
- etac
- Prezes

- Kontakt:
jakbyś używał autokorektyBunioopl pisze:rwicik pisze: dwuch w tedy przejexhać orginał.
dwóch wtedy przejechać oryginał.
tak ciężko?
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
A w tapatalku jest taka możliwość?
No i jescze, taka myśl mnie naszła.
Czy dwuch i dwóch, to jest coś innego? Bo dla mnie od wielu wielu lat to samo. A maturę zdałem
No i jescze, taka myśl mnie naszła.
Czy dwuch i dwóch, to jest coś innego? Bo dla mnie od wielu wielu lat to samo. A maturę zdałem
Ostatnio zmieniony 18 cze 2017, o 16:34 przez Bunioopl, łącznie zmieniany 1 raz.