Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Przednie halogeny [przeciwmgielne] nie działają.

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: Przednie halogeny [przeciwmgielne] nie działają.

Post autor: wszim »

Bardziej zależy od implementacji programu w chipie elm327. Bo są kolejne wersje i są podróbki wersji. Niestety oryginalny chip został na pewnym etapie skopiowany przez Chińczyków i często sprzedawany jest jako wersja wyższa (lub nawet zgłasza się wyższym numerem wersji) mimo, że jest starą implemetnacją i nie obsługuje części protokołów, lub jakiś cech i metod.
Medeis
Aktywny
Imię: M.
Samochód: Cruze LTZ
Silnik: 1.4T B +Chip ~180KM
LPG: BRC SQ32
Kontakt:

Post autor: Medeis »

dokia pisze: 25 wrz 2019, o 23:35 Postępujesz zgodnie z instrukcją? V-LINK wybierasz?

Szczerze mówiąc nie wiem o jakiej instrukcji piszesz :zastanawiasie: .

No właśnie też mi się wydaje że może to być wersja ELM'a, postaram się jak najszybciej skombinować innego albo próbować z innym telefonem.
Aktualnie nie mam kiedy taczki załadować ;) , non stop w delegacji (w tygodniu sporo ponad 1kkm) staram się choć w piątki znaleźć czas na auto - w zeszły piątek na chipie, w ten (jutro) na montażu LPG, to może - jeśli nie dojdę do niczego - w przyszły do ASO ;) , nie wspomnę że dopiero co olej zmieniałem a już się muszę umawiać na wymianę ;) :Y
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: dokia »

No przy ELM powinna być :)
Ale fakt, że może to być wersja "specjalna" ELM , gdzie nic nie zrobisz z nią już. Spróbuj z tym innym telefonem, -u mnie Huawei niezbyt chciał współpracować. Nokia ciągnie wszystkie apki auta jakie zainstalowane są.
Ja przyznam szczerze, że do wszelakich instrukcji zaglądam lub ich szukam, jak w sposób intuicyjny mi coś nie działa :( Instrukcja to ostateczność :P

Z tym czasem to widzę masz podobnie jak ja. Ty chociaż masz czas dla auta, ja raczej niekoniecznie. Jak zmieniam auto to cośtam mnie w nim rajcuje przez pierwsze miesiące, a potem no wcale.
A jak po chipie? Zauważalne odczucia? Dużo dodano KM i Nm? Ja się jeszcze nie ogarnęłam z tym i chyba już odpuszczę- już mi się odechciało w tym aucie robić- zaczynam się z nim emocjonalnie rozstawać, bo potrzebuję zmian :P .
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

W benzynie nie da się dużo zrobić bo nie ma zbyt dużo marginesu (spalanie detonacyjne). Max kilka KM i podobnie momentu z tego co się orientuję.
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: dokia »

No podobno 30KM, dlatego jakoś nie mam parcia na to aby wydać tysiaka minimum i może nawet nie poczuć :(
Bo jak teraz mam 220 a mogę mieć 250KM, przy czym ten max przypada dla chyba 5k obrotów, a to rzadko daje się zrobić bo ona sama biegi zmienia gdyż jest automatem ze skrzynią AF40 (niby pancerną skrzynią). Więc ja tak teoretycznie nie widzę w tym sensu. Ale ja może za dużo rozmyślam nad tym sensem :P. Mój silnik, czyli 20NHT to 250konny fabrycznie tylko akurat w moim aucie ma mapę na 220KM. Latałabym wtedy na maxa możliwości silnika, więc ciekawe jak długo? chociaż automat pewnie dba o to aby aż tak mocno silnika nie zaorać. Boję się to robić i boję się może bardziej siebie samej :P
Co do spalania detonacyjnego, to przecież wystarczy zwiększyć LO benzyny aby je obniżyć. I tu też sprawa dla mnie teoretycznie trudna z samej definicji- instrukcja podaje że mam lać LO95, a kolega chciał zrobić program na takim silniku w polifcie, dał swoją do tunera zatankowaną benzyną o LO98 (podobno trzeba na tej lepszej) czy nawet może tą Setką. Efekt był taki że tuner kasy nie wziął, po paru godzinach przywrócił poprzednie mapy, bo niestety silnik wchodził na spalanie stukowe. W obecnej chwili jego silnik smoli- jak byłam u niego na spocie to pierwsze co zrobił to wsadził palce do mojej rury wydechowej aby sprawdzić czy mam sadze. Nie miałam sadzy, ale się poparzył, bo dopiero co wyłączyłam silnik po trasie. A ta jego benzynka kopci jak stary diesel który olej pije, więc chyba coś "nie pykło", i nie wiem czy nie w czasie prac z mapą silnika na hamowni.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Z tego co pamiętam to realnie i w miarę zdrowo dla silnika to około 10% dla uturbionych benzyn się przyjmuje. Czyli dla silnika 220KM to by się więc pi razy drzwi zgadzało. Dla silnika 140KM to byłoby kilkanaście KM więcej. Przejście na LO98 też jest zapewne rozwiązaniem bo pozwala wtedy bardziej dopompować.
Medeis
Aktywny
Imię: M.
Samochód: Cruze LTZ
Silnik: 1.4T B +Chip ~180KM
LPG: BRC SQ32
Kontakt:

Post autor: Medeis »

U mnie w serii wyszło 150KM, a po chipie 180KM i 280Nm max, jak wyjmę wydruki i papiery z auta to postaram się wrzucić, ale to może inny wątek założę. W każdym razie czuć zmianę i wróciła frajda ;)
Wiadomo - to nigdy nie będzie wyścigówka - ale odpycha się teraz zdecydowanie fajniej i szybciej wkręca na obroty.
Poza tym grzebanie przy okazji mapy w czułości pedału gazu to ponoć standard i tu również upatruję synergii z tymi 30KM i kilkoma Nm więcej która przekłada się na lepsze odczucia. Nie mniej efekt jest na pewno, nie ma mowy o placebo ;) .
Czy warto dać 1400PLN? To już każdy musi przeliczyć po swojemu, dla mnie przeważył m.in fakt że w aucie spędzam w miesiącu ponad 60h (niemal 3 doby! :pomoc: ) i każda nawet, wydawałoby się, drobna zmiana potrafi znacząco poprawić komfort "życia" ;)

Aaaa no i kolejne, dłuższe (na czas instalacji LPG), odpięcie aku nie pomogło na ww. problem świateł przeciwmgielnych... Szukam ELM'a, zmienię telefon i będę informował.

PS. Dziś założony gaz BRC, jeszcze nie miałem okazji potestować jak się zachowuje, ale po weekendzie przećwiczymy. Póki co nie odczuwam różnic.
Rickss83
Specjalista
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze SW
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Rickss83 »

Ja mam elma i na moim starym honor 7 śmiga a u brata w p30 nie łączy się nawet poprzez Bluetooth, a widzi. Wywala błąd kodu pin [emoji2373]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pawelwaw84
Wymiatacz
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 »

Pogrzeb jeszcze na forach odnosnie tego silnika bo cos mi sie wydaje ze granica bezpieczenstwa tego silnika jest nieco nizej. Ponoc panewki nie wytrzymuja. Do tego nie cisnij zbyt na 1 biegu bo w skrzyni m32 wytrzymuje 260Nm chyba.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”