Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Usterka/awaria

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Berekba
Świeżak
Imię: Michał
Samochód: Cruze LTZ 2012
Silnik: 2.0, 163Km, diesel
Kontakt:

Usterka/awaria

Post autor: Berekba »

Witam.

Jestem nowy na forum także jeszcze raz - witam i proszę o wyrozumiałość jeśli popelnie jakieś błędy.
Od ponad roku jestem właścicielem cruze'a z 2012 roku. Wersja diesel 2.0 vcdi 163km. Dzisiaj jadąc do pracy (trasa względna, 25km w jedną stronę, autostradą) przy przyspieszeniu słychać było "buczenie" którego wcześniej nie miałem. Po chwili zapaliła się kontrolka serwisowa (auto z kluczykiem). Spalanie pojawiło się rzędu 15-35l/100km. Postanowiłem się zatrzymać, sprawdzić z poziomu "menu" przy kierownicy czy pojawił się jakoś błąd, ale nic z tych rzeczy. Zgasilem auto, zalaczylo się chłodzenie silnika, ale z siłą taką, której chyba nie powstydzilby się samolot, hałas niesamowity. Trwało to około 2 minut. Dodam że nie jechałem wcale szybko i od razu nie gasze nigdy silnika tylko chwilę odczekuje. Po odpaleniu auta I przejechaniu kilkuset metrów sytuacja pojawiła się ponownie, zaczęło się od buczenia, wzrostu spalania, zapalenia się kontrolki. Po zgaszeniu silnika ponownie zalaczylo się chłodzenie jak w jambojecie. Czy ktoś z Was miał może podobny problem? Ma jakieś pomysły co mogło się wydarzyć? W zeszłym roku kilka razy pojawiła mi się ta kontrolka z kluczykiem, jedyne co mechanik znalazł po podłączeniu komputera to błąd sondy lambda. Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki i jeśli komuś w ogóle taki długi post będzie chciało się czytać ;-)
Pozdrawiam serdecznie

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Imię: Andrzej
Samochód: Spark
Silnik: 1.2 PB
LPG: Landirenzo Omegas
Kontakt:

Re: Usterka/awaria

Post autor: endriu333 »

A wypalanie dpf coś koledze mówi? Gaszenia auta w tym trybie to najgorsze co można zrobić.
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: dokia »

@Berekba, poczytaj o dieslach trochę więcej. Od ponad roku masz auto i od ponad roku tak je katujesz? 😮😥 To zaraz będą niezłe zakupy 😯 tego co zrobiłeś tj zatrzymywać się masz więcej nie robić w tej sytuacji, najlepiej śmigać od razu za miasto,na autostradę lub ekspresówkę a nawet do teściowej 🤔
Wrzuć tu w wyszukiwarkę hasło "wypalanie DPF" to dostaniesz mnóstwo wyników. Ja ci tylko wrzucę jeden abyś więcej tego nie robił, - nie zatrzymuj, nie wietrz. Jedź dalej i w miarę możliwości w miejsca bez korków i nie zatrzymuj się i nie biegaj wkoło auta

viewtopic.php?f=75&t=8504&p=143271&hili ... pf#p143271

Podczas tego wypalania filtra na sadze i popioły temperatura wewnątrz tego układu wzrasta do kilkuset stopni Celsjusza, to zobacz jak te auto musi się starać aby "przeżyć" te twoje doświadczenia nad nim z bieganiem wokół i wietrzeniem go, stąd hałas z wentylatorów. Jak porządnie wszystko zniszczysz to jak kilkanaście tysięcy zł dołożysz to już więcej się nie zatrzymasz jak zacznie się proces wypalania. Uczymy się wszak na błędach 🤗
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
Berekba
Świeżak
Kontakt:

Gdzieś czytałem że jeśli dpf to zapala się kontrolka engine, A nie serwis. Ale ok jeśli to jest dpf to spoko. Żyłem wprowadzony w błąd. Jak prawidłowo zatem "wypalić" we własnym zakresie ?

Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

No nie kontrolka błędów silnika, bo to nie błąd. O sposobach wypalania też tu piszą, wyszukiwarka jest na górze strony, po prawej.
Wypalanie jest aktywne lub pasywne.
Jak tutaj nie podobają ci się tematy o tym, to wujek Google pomoże. Oto jeden z przykładów:
https://serwisdpf.pl/jak-wypalic-dpf

W chevroletach to jest kontrolka serwisowa, a np w dieslu takiej marki jak moja to w wielu rocznikach włączała się kontrolka na przycisku od grzania tylnej szyby, tam też chyba nadmiar ciepła był wyprowadzany i to nawet w upalne dni, więc też wiele osób to zastanawiało czy myliło. Natomiast w instrukcji auta powinno być to opisane. Sprawdzałeś? Aby wiedzieć kiedy to na pewno u ciebie to zamontować sobie możesz diodę wypalania DPF, wtedy będziesz wiedział aby nie zwalniać i nie zatrzymywać się dopóki ona nie zgaśnie.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

Z tym grzaniem szyb to chodzi bardziej o dodatkowe obciążenie silnika. Niż o kontrolkę wypalania dpf.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

Ale ja nie napisałam tak jak ty napisałeś, podczas wypalania to jednak się im włącza. Mi się nic nie włącza. Jednak ot już robimy 😁
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

Ja wiem. Masz,, bezyne". Z Twojej wypowiedzi ja zrozumiałem, że zapala się kontrolka grzania szyby, by odprowadzić ciepło. A moim zdaniem chodzi o to, by obciążyć dodatkowo silnik.

Berekba
Świeżak
Kontakt:

Dzisiaj spróbuje wypalić. Czy postojowe wypalanie też wchodzi w grę? Poznańska a2 jest w remoncie I nie ma możliwości troszkę polatac. Jak to robicie?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

postojowe tez, ale wtedy olej z filtrem do wymiany.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Berekba
Świeżak
Kontakt:

A to lepiej nie, dopiero co jestem po wymianie. Jak w takim razie zrobić to najskuteczniej ? Jeździć póki nie zgasnie kontrolka ? Na jakim poziomie utrzymywać obroty ?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

powyżej 2000 obr-1
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Berekba
Świeżak
Kontakt:

Czyli to że trzeba jechać 120 km/h na 4 biegu przez 20 min to wierutna bzdura co ?

Bunioopl
Fachman
Kontakt:

No chyba nie do końca.
Silnik jest bardziej obciążony na 5biegu niż na luzie, przy tych 2000 obrotów. Nie wiem jakie ma to znaczenie, ale jakieś musi mieć. Skoro ogrzewanie lusterek i tylnej szyby się załącza podczas wypalania dpf.

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Imię: Przemysław
Samochód: cruze 1.8
Silnik: 1.8 , 141 KM
LPG: BRC
Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
Kontakt:

Post autor: Przemek »

Ja w Oplu wypalam od lat dpf na tempomacie . 3,4 albo 5 bieg ( w zależności od możliwości rozpędzenia samochodu )obroty około 2 - 2,2 tyś obrotów i włączam tempomat.
Berekba
Świeżak
Kontakt:

Jestem po trasie do pracy trochę wydluzylem ok 30km, kontrolka się zapaliła, jechałem głównie 4 czasem 3 bieg, obroty 2,2 2,4. Po około 23km spalanie spadło do normalnych wartości, bo zaparkowaniu auto już nie chodziło jak samolot, normalna standardowa praca, bez dodatkowych wentylatorów. To znaczy że się udało ? Bo kontrolka nie zgasla.

Ostatnio zmieniony 29 paź 2019, o 16:09 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto zapis z CYTUJ
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

Zainstaluj sobie programik od Przemka. Będziesz miał podgląd na Wypalanie dpf.
Oprócz apki potrzebny będzie dobry Elm 327. Albo icar. Chyba 2Obrazek

Berekba
Świeżak
Kontakt:

W sensie któryś z tych dwóch. Który lepszyObrazekObrazek

Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

Ja mam ten pierwszy i jest super.
Chyba nie ma większej różnicy między nimi.
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

Musi obsługiwać wszystkie protokoły do wersji 1.3a. Zaznaczyłem na zdjęciu. Warto spytać sprzedawcę czy może sprawdzić. Obrazek

Berekba
Świeżak
Kontakt:

Dziękuję wszystkim za pomoc, wczoraj wieczorem wracając z pracy już dpf się nie odezwał, tzn że chyba się wypalił. Teraz będę wiedział co robić. Zakupie sobie jeszcze elma żeby móc kontrolować więcej rzeczy I myślę że będzie git. Temat uważam za zamknięty. Pozdrawiam ;-)

kp101010
Świeżak
Imię: Karol
Samochód: Cruze
Silnik: 2.0, 163 KM, diesel
Kontakt:

Post autor: kp101010 »

Witam,
mam podobny problem, więc podepnę się pod ten temat żeby nie zakładać już nowego skoro mowa o tym samym.

Od ok. 2 miesięcy mam Cruze 2.0 z 2013 roku i jest to mój pierwszy samochód w dieslu. Z tym też wiąże się to, że niezbyt jeszcze ogarniam ten silnik. Przechodząc do sensu mojego posta.

W ostatnich kilku dniach zauważyłem, że podczas jazdy prostą, stałą starą gdzie nie da się zrobić zbyt dużego spalania uległo ono dużemu wzrostowi. Tak samo zresztą jest jak obserwuje się spalanie chwilowe. Jadę stałą prędkością gdy nagle spalanie wzrasta o ok. 5 l. Oczywiście chłodzenie silnika załączyło się wydając dźwięk jakby obok mnie lądował samolot. No i jak silnik wcześniej przy takiej temperaturze dość długo się rozgrzewał tak teraz po załączeniu się tego łapie bardzo szybko temperaturę. Oprócz tego nie zauważyłem zmian, żadna kontrolka się nie zapaliła.
Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że to może chodzić o dpf :nie:
Następnego dnia jadąc do pracy sytuacja się powtórzyła, no ale nawet nie miałem czasu żeby podjąć próbę wypalenia, bo spieszyłem się do roboty..
Po pracy odpaliłem samochód i od razu wtedy pojawiła się mi się pomarańczowa kontrolka o filtrze Obrazek

Czy to już raczej oznacza, że już popij wodą i jak wtedy nie wypaliłem dpf to odczuję to mocno po kieszeni?
Czy to po prostu informacja, że mam wypalić dpf'a?
Pytam bo gdzie nie szukałem to raczej nie było informacji o tej kontrolce jako informacji o wypaleniu..

Prosiłbym o pomoc i wyrozumiałość ;/
RafalS
Świeżak
Imię: Rafał
Samochód: Orlando
Silnik: 2.0D 131KM (LNP)
Kontakt:

Post autor: RafalS »

Ta kontrolka zapala się, gdy automatyczne dopalanie DPFu się nie powiedzie - ona nakazuje ci przeprowadzenie tej procedury, tj. względnie stała prędkość powyżej 50 km/h i powyżej 2000 rpm dopóki kontrolka nie zgaśnie. Tak dzieje się, gdy automatyczna procedura dopalania zostanie przerwana (bodajże trzy razy z rzędu) przez wyłączenie silnika. Niestety fabryka nie pomyślała o sygnalizowaniu dopalania automatycznego, więc że miało ono miejsce często dowiadujemy się, gdy wyłączamy silnik, a wentylatory dalej szaleją... Stąd pomysły z dodatkową diodą czy ELM. Prawdziwe problemy zaczynają się natomiast, kiedy kontrolka zaczyna się zapalać znacznie częściej albo wymuszona procedura dopalania nie daje efektu (kontrolka się świeci lub zaczyna migać, a co jakiś czas rozlega się sygnał ostrzegawczy - cztery gongi). To tak w skrócie.
kp101010
Świeżak
Imię: Karol
Samochód: Cruze
Silnik: 2.0, 163 KM, diesel
Kontakt:

Post autor: kp101010 »

Dzięki wielkie!

Czyli rozumiem, że teraz jeżeli przeprowadzę dopalanie dpfu tak jak wyżej opisałeś i zostanie to zrobione pomyślnie to kontrolka zgaśnie, a spalanie powinno wrócić do normy oraz wentylatory nie będą szaleć?

Jest jakaś zasada, że ile czasu albo km przejechanych według opisanej procedury przez Ciebie powinno pomóc?
milyjarek
Profesjonalista
Imię: Jarosław
Samochód: Epica , Malibu LTZ
Silnik: 2.0 Diesel , 150KM
Kontakt:

Post autor: milyjarek »

Najczęściej trwa to 15-20 min
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”