Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Smród spalin.

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Marineros
Stały bywalec
Imię: Łukasz
Samochód: Chevrolet Cruze
Silnik: 1.6 115 km
LPG: Lpg
Kontakt:

Smród spalin.

Post autor: Marineros »

Witam. Od jakiegoś czasu zauwazylem ze zaraz po odpaleniu na zimnym silniku czuć w kabinie smród spalin. Jak silnik się zaczyna nagrzewac to juz jest w porządku. Spaliny czuć jakieś 2 minutki a potem juz nie. Miał ktoś podobnie? :nerwy
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Smród spalin.

Post autor: dokia »

A jaki przebieg auta? Twoje auto od zawsze czy miało innych właścicieli? Może katalizator masz niesprawny już, albo może wcale go nie masz. Coś wiesz na ten temat? Korzystając z wyszukiwarki nawet tu u nas, otrzymuje się właśnie takie wyniki, tj że to katalizator.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
Marineros
Stały bywalec
Kontakt:

Od pół roku auto jest moje. Smród spalin od około miesiąca. Auto sprowadzone z Włoch. Przebieg 110 tys.
kjas9
Profesjonalista
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 »

Sprawdż szczelnośc-tzn. plecionkę czy nie jest gdzieś naderwana i pierwszy tłumik czy nie ma gdzieś dziurki.Katalizator zostaw na razie w spokoju.Typowy objaw takiej właśnie usterki ,zaraz po odpaleniu czuć ponieważ stoisz i spaliny wędrują sobie do góry,póżniej w ruchu już tego nie czuć .Ja miałem te same objawy dwukrotnie za pierwszym razem na orginalnym tłumiku była mała dziurka i naderwana plecionka.Za drugim razem po wymianie całości na nowe ,niedokładny spaw na łączeniu.Po załataniu "zapachy"znikły.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
Marineros
Stały bywalec
Kontakt:

Dzięki za szybką odpowiedź. Tylko ze jak silnik pochodzi kilka minut i zacznie nabierać temperatury to juz nic nie czuć. Ani w czasie jazdy ani w czasie postoju np. na światłach. Czuć te spaliny tylko gdy silnik uruchamia się za pierwszym razem. Zapomnialem dodać ze mam instalacje gazową.
pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Post autor: pool80 »

Na pewno spaliny a nie zapach paliwa? Benzin?
To dwie różne rzeczy i przynajmniej na benzynie w tym modelu jest to normalne.
Co nie znaczy że fajne.
Marineros
Stały bywalec
Kontakt:

No kurcze to nie pachnie jak bym był na stacji benzynowej. Benzyna ma raczej inny zapach. Żadne błędy ani nic takiego nie występuje. Mam go pół roku i wcześniej tego nie było. Dopiero od około 1 miesiąca.
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: dokia »

To rzeczywiście sprawdź szczelność, skoro wcześniej tego nie było.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Najprościej na wolnych obrotach czy po dodaniu gazu druga osoba zatyka wydech końcówkę wydechu szmatą i trzeba patrzeć czy gdzieś bokiem spaliny nie wylatują. Pomijam kwestie że ktoś przerabiał na przykład końcówkę wydechu jest na przykład za krótka albo gdzieś chowa się za obrysem poszycia zderzaka. Bo takie tuningi też bywały. Na kanwie tego też nie jestem zwolennikiem dorabiania końcówek do Cruze w benzynie bo u nas oryginalnie wydech idzie ku dołowi.
pierwsza do sprawdzenia w układzie wydechowym plecionka czyli element elastyczny. Może być nawet uszczelka pod kolektorem lub inna uszczelka w układzie wydechu. Wygięta przylga do uszczelki...
Ostatnio zmieniony 1 lis 2019, o 09:46 przez pool80, łącznie zmieniany 1 raz.
gemello
Stały bywalec
Imię: Maciej
Samochód: Orlando
Silnik: 1.8 141KM benz
LPG: BRC

Post autor: gemello »

kjas9 pisze:Sprawdż szczelnośc-tzn. plecionkę czy nie jest gdzieś naderwana i pierwszy tłumik czy nie ma gdzieś dziurki.
Też tak myślę. Sprawdź tak jak napisał kolega kjas9, odpal, klęknij:) i zerknij na pierwszy tłumik i plecionkę. Teraz robi się coraz zimniej, więc na pewno oprócz zapachu zobaczysz też nieszczelność jeżeli jest.

I też opcja ze szmatką jak napisał kolega pool80.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

kjas9
Profesjonalista
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 »

Identyczne objawy ,tylko było czuć na początku przy zimnym silniku. Ponieważ latem odpalał mi na gazie ,czuć było gazem .To mnie bardzo zaniepokoiło i sprawdziłem zaraz całą instalacje pod względem szczelności- była ok.Dlatego szukałem dalej z znalazłem winowajcę.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
Marineros
Stały bywalec
Kontakt:

Końcówka wydechu jest przerobiona. Nie jest skierowana w dół tylko jest prosta. Ale wystaje za obrys. To może być przyczyna?
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Może, nie musi. Powietrze do kabiny dostaje się przez nawiew z podszybia. Dlatego jadąc za kopciuchem dajemy obieg zamknięty. spaliny mogą się dostawać już z komory silnikowej mogą się dostawać spod samochodu. Sprawdź sobie ten cały układ na kanale albo u mechanika na podnośniku niech ci sprawdzi. Możesz sobie pooglądać na YouTubie jest wiele filmów na ten temat.
sprawdź sobie też pozamykaj szyby włącz obieg zamknięty i czy dostają się dalej spaliny do środka.
są różne jeszcze otwory technologiczne które mogą powodować że spaliny które z dołu samochodu się zbierają nimi przechodzą tak teoretyzuje na przykład wężyk skroplin klimatyzacji. Ale przyczyna zawsze ta sama nieszczelny układ wydechowy. Samo przerobiono końcówkę wydechu to możesz sprawdzićprzyłączając do niej na Szczelno na przykład rurę na przykład odkurzacza odsuwając od pojazdu wylot spalin. Trochę głupie ale można sprawdzić w ten sposób.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Imię: Przemysław
Samochód: cruze 1.8
Silnik: 1.8 , 141 KM
LPG: BRC
Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
Kontakt:

Post autor: Przemek »

Prędzej bym szukał nieszczelności na początku rury lub na złączu elastycznym . Też mam przerobioną końcówkę i nic mi nie zasysa więc raczej tobym odrzucił.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”