Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Trzęsie autem jakby jechało po dołkach i szarpie Cruze

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
photofil
Świeżak
Imię: Filip
Samochód: Cruze LTZ+ 1.8
Silnik: 1.8 141KM, benz
LPG: Brc LPG
Kontakt:

Trzęsie autem jakby jechało po dołkach i szarpie Cruze

Post autor: photofil »

Chevrolet Cruze 1.8 , 2012r benzyna +Lpg 126tyśkm przejechane. Miałem wymienianą uszczelkę pod głowicą i przy okazji zrobiłem rozrząd . Po tej wymianie auto zaczęło mi dziwnie szarpać, nie ma błędów jak to było gdy mi jakiś czas temu padała cewka , świece wymieniłem i dalej to samo zarówno na gazie jak i na benzynie. Najbardziej szarpie gdy jadę równym tempem np na 5 biegu i 80km/h wówczas auto zachowuje się jakby jechało po dziurawej drodze , jak dodam więcej gazu to jest jeszcze znośnie ale najgorzej jest na średniej i małej szybkości. Bardzo duże szarpanie jest przy jeździe w korkach . Na początku myślałem że to może amortyzatory ale jestem na 100% przekonany że to wina czegoś innego bo na luzie jak jadę ( bieg zerowy chyba się mówi ) to te drgania są mniejsze takie mam wrażenie. Ogólnie po przejechaniu 100km drogą gdzie średnia prędkość była ok 90km/h wyszedłem z samochodu jakbym miał parkinsona. Te drgania są takie jakbym co chwilkę najeżdżał na jakiś kamyk. Dodam że koła wyważyłem bo myślałem na początku że to wina samych kół. Ktoś może podpowiedzieć w jakim kierunku szukać ? Cewka , Sonda , luzy na zaworze sam nie wiem gdzie szukać winy ?
Chevrolet Cruze 1.8 gaz 2012r LTZ
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: Trzęsie autem jakby jechało po dołkach i szarpie Cruze

Post autor: wszim »

Półoś, sprzęgło, poduszka silnika zerwana? Bez wizyty na diagnostyce to z takim opisem wróżby.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Jeżeli na luzie też szarpie, to nie szukaj winy w pracy silnika.
Dedalus4
Profesjonalista
Imię: Szczepan
Samochód: FORD S-Max
Silnik: 2.0 Ecoblue
Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
Kontakt:

Post autor: Dedalus4 »

A jak auto pracuje na luzie, na postoju, to też szarpie silnikiem? Takie poszarpywania miał teść w Focusie ale tam to była wina kabli których w Cruze nie ma...
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

Szarpanie przy jeździe, czy nierówna praca silnika ?
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Imię: Przemysław
Samochód: cruze 1.8
Silnik: 1.8 , 141 KM
LPG: BRC
Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
Kontakt:

Post autor: Przemek »

Szarpanie silnika. Z opisu kolega mniej więcej ma podobne objawy jak ja od roku.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Z opisu tak napisał że nie wiadomo o co chodzi. Czy są to drgania pionowe czy poziome, wibracje, szarpanie czy co.
nonez
Świeżak
Imię: Zenek
Samochód: Cruze 1.8 LPG 2013
Silnik:
Kontakt:

Post autor: nonez »

A kto Ci robił ten rozrząd ? Może tu należy szukać winnego.......
kochar
Wymiatacz
Imię: Jan
Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
Silnik: 163KM, diesel
Been thanked: 2 times

Post autor: kochar »

Musi być piłkarz bo pisze " Bardzo duże szarpanie jest przy jeździe w korkach " ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
Awatar użytkownika
photofil
Świeżak
Kontakt:

Wszystko zaczęło sie od momentu kiedy na lawecie przyjechałem do domu bo z pod maski leciał dym. Uwaliło wężyk i płyn chłodniczy prysnął na całą maskę i wszystko zalał. Mechanik powiedział po sprawdzeniu jakiegoś odczynnika że uszczelka pod głowicą a jak już miał wszystko rozebrane pytał czy wymienić rozrząd więc się zgodziłem bo auto miało już 120tys przejechane . Po tym zabiegu jakiś czas później zacząłem odczuwać że auto dziwnie szarpie , zwłaszcza jak dodaje gazu i przechodzę z 2 na 3 bieg to jest szarpnięcie lekko max 5 razy i jadę dalej . Jest to szarpanie które da się przeżyć ale wkurza człowieka , bo mam drugie auto 16 letnią corse 1.2 i tam mi płynnie jeździ się i wszystko jest ok mimo że staruszek. Chevroleta Cruze znam dobrze bo mam go od początku więc wszystko w nim słyszę i każdą zmianę czuję. Ta zmiana jest spora chociaż mój mechanik, który robił mi uszczelkę pod głowicą jak jechał ze mną to nie wyczuwał tego (albo nie chciał wyczuć) szarpanie też jest jak np rozpędzę auto np na 3 biegu lub 4 i puszczę gaz to wtedy też jest takie szarpanie max 2 lub 3 razy ale ten efekt to już chyba inna sprawa bo w innych autach też kiedyś to odczuwałem może nie tak jak teraz w moim Cruze . A z trzęsienia autem to wygląda tak jakbym jechał i co 3 sekundy ,6 sekund różnie to bywa, nagle z jednej strony mnie coś podbijało jakbym najeżdżał na coś , to są lekkie takie podbicia . Acha ktoś pisał o poduszkach , to mój mechanik mówił że poduszki według niego są ok . Kolega o nazwie " wszim " napisał że cyt.: "Czy są to drgania pionowe czy poziome, wibracje, szarpanie czy co." inaczej niż to co piszę nie potrafię stwierdzić czy drgania pionowe czy poziome bo się nie znam ale mam wrażenie że u mnie jest i szarpanie i wibracje . Czyli reasumując muszę jechać do kogoś w sensie elektryka samochodowego który podepnie mnie pod komputer i oceni błędy lub coś innego ? A wyszedłem z tym pytaniem bo po części chciałem się trochę przygotować aby nie być kompletnie zielonym.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Wydaje się, że powinieneś odwiedzić bardziej profesjonalny zakład który potrafi zdiagnozować awarię. Twój mechanik nie bardzo widać sobie poradził albo coś ewidentnie skopał. Ponieważ jesteś technicznym laikiem, to raczej duża trudność z przekazaniem na forum prawidłowej informacji, a co za tym idzie sensownej odpowiedzi zwrotnej.
Dedalus4
Profesjonalista
Kontakt:

Ale nadal nie napisałeś czy trzęsie silnikiem na postoju. Bo jeśli nie to znaczy ze wina leży gdzieś po stronie przeniesienia napędu albo w zawieszeniu. Auto podobne do tego ktore masz w awatarze widuje na Projektancie, tyle że najczęściej z kobietą za kierownicą :) Mogę Ci się dać swoim Cruze przejechać i zobaczysz czy też szarpanie wyczuwasz.
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: dokia »

photofil pisze: 4 lis 2019, o 20:07 (...) Czyli reasumując muszę jechać do kogoś w sensie elektryka samochodowego który podepnie mnie pod komputer i oceni błędy lub coś innego ? A wyszedłem z tym pytaniem bo po części chciałem się trochę przygotować aby nie być kompletnie zielonym.
Byłeś na diagnostyce? na szarpakach? jak nie to podjedź proszę, u mnie to tam sprawdzają za 20zł... przełomoczą całe zawieszenie, oraz każdą oś z osobna i każde koło, sprawdzą Ci też te poduszki i czy nie leją amortyzatory. To raczej podstawa zanim dasz się wciągnąć w kolejne naprawy u swojego mechanika-wymieniacza.
wszim pisze: 4 lis 2019, o 20:19 Wydaje się, że powinieneś odwiedzić bardziej profesjonalny zakład który potrafi zdiagnozować awarię. Twój mechanik nie bardzo widać sobie poradził albo coś ewidentnie skopał. Ponieważ jesteś technicznym laikiem, to raczej duża trudność z przekazaniem na forum prawidłowej informacji, a co za tym idzie sensownej odpowiedzi zwrotnej.
Tu masz rację, ale od czegoś trzeba zacząć. Też kiedyś popełniałam podobne błędy, ale to trzy auta temu, jeszcze w Omedze B :) zajechałam do serwisu mojego i Pan Kierownik najpierw mnie wpisał a jak już przyjechałam autem w celu pozostawienia na naprawę to wypełniał formularz przyjęcia, zapytał o objawy... ja powiedziałam że coś stuka, po czym wygłosiłam podobny elaborat jako kolega wyżej. Kierownik zbladł i na tym formularzu wpisał tylko początek tj "coś stuka" :o :shock: i sobie poradzili bez tej reszty mojej opowieści. :lol: :twisted: Teraz już wiem więcej i tyle nie gadam, a poza tym jak zajeżdżam to albo mam już sprawdzone błędy, albo już wiem gdzie na pewno mają szukać, a gdzie nie szukać. Nawet wiosną poczułam się dumna, bo Pan Kierownik powiedział "nie będę się z Panią kłócił, bo Pani o tym aucie wie więcej niż ja" :rotfl: Czy wiem to nie wiem, ale właśnie dopytuję wcześniej na forum o każde "coś" co mi nie pasi :P
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Imię: Nieomylna Legenda
Samochód: 1st. Cruze on Drive2
Silnik: 18XER
Kontakt:

Post autor: C77 »

Rozrząd do poprawy.
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG
Obrazek
Ja na Drive2
Awatar użytkownika
photofil
Świeżak
Kontakt:

dokia pisze: 4 lis 2019, o 21:51
Byłeś na diagnostyce? na szarpakach? jak nie to podjedź proszę, u mnie to tam sprawdzają za 20zł... przełomoczą całe zawieszenie, oraz każdą oś z osobna i każde koło, sprawdzą Ci też te poduszki i czy nie leją amortyzatory. To raczej podstawa zanim dasz się wciągnąć w kolejne naprawy u swojego mechanika-wymieniacza.
nie byłem i chyba muszę od tego zacząć , w Rzeszowie widzę że SZiK oferuje takie diagnostyki więc musze się umówić, co do wiedzy o samochodzie to mam tylko z internetu ale dzięki temu sam wymieniam filtr paliwa ,filtr kabiny , cewkę już jakiś czas temu , zrobiłem też klapki do nawiewu jak okazało się że klima działa tylko od strony pasażera itp więc z internetu można dużo się dowiedzieć :P
Dedalus4 pisze: 4 lis 2019, o 20:45 Ale nadal nie napisałeś czy trzęsie silnikiem na postoju. Bo jeśli nie to znaczy ze wina leży gdzieś po stronie przeniesienia napędu albo w zawieszeniu. Auto podobne do tego ktore masz w awatarze widuje na Projektancie, tyle że najczęściej z kobietą za kierownicą :) Mogę Ci się dać swoim Cruze przejechać i zobaczysz czy też szarpanie wyczuwasz.
Podczas postoju nie czuje aby szarpało , samochód nie ma wtedy drgań , a ta kobieta to moja żona :D swoją drogą gdzie jeździsz w Rzeszowie na naprawy z Chevroletem polecasz jakiś zakład . Mój który robił mi rozrząd to Rasel z Lwowskiej na wprost kościoła jak byłem u niego z tym problemem to trochę jeszcze biły mi tarcze przy hamowaniu więc wyważyli koła i przetoczyli tarcze koszt 250zł !!! po negocjacjach z 300zł a więc myślę że o 100zł za dużo ale już machnąłem ręką
Dedalus4
Profesjonalista
Kontakt:

Wyslalem ci PW
Awatar użytkownika
photofil
Świeżak
Kontakt:

Wracając do problemu który nie ustał, diagnostyka komputerowa nic nie wykazała , przegląd zawieszenia i amortyzatorów też , wymieniłem świece i cewkę i dalej samochód skacze. Kolejny mechanik który męczył się z tym i nie dał rady mówi że jak jechał autem to czuł jakby samochód miał kwadratowe koła ( takie samo ja mam odczucie) Wyważyli mi koła i nic nie pomogło , zauważyli że linka od hamulca ręcznego lekko spowalnia koło i tu też poprawili ale dalej nic , poduszki silnika sprawdzali i mówili że są zużyte ale nie do tego stopnia aby auto wpadało w takie drgania . Samochód między 60 a 80km/h najbardziej to odczuwa ,głównie pod górkę ale na prostej też, jak przyspieszam to jest takie lekkie szarpanie i tak w granicy około 3500 obrotów normuje się ale jadąc dalej powiedzmy 80km/h czuje jakby koła były kwadratowe ,jakbym najeżdżał na kamyki . Zastanawia mnie tylko jedno jak miałem ściągany zderzak to przez 2 dni jeździło się idealnie tak jak powinno a potem znowu wróciło i męczę się z tym tyle czasu . Mechanik mówi ,że przy ściąganiu zderzaka nie ma części które mogłyby wpłynąć na takie zachowanie , no ale ewidentnie tak się stało i 2 dni były idealne a teraz znowu jestem w czarnej d..... Najgorsze jest to że kolejny mechanik rozkłada ręce :(
Awatar użytkownika
scott
Specjalista
Imię: Scott
Samochód: Cruze LS+ 2010
Silnik: 2.0, LLW, 125KM(92kW) Diesel
Inny samochód: Lexus IS 300h
Kontakt:

Post autor: scott »

Sprawdzał ktoś stan przegubów, półosi (łożysk podtrzymujących jeżeli są)?
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Post autor: arnie3 »

photofil pisze: 10 mar 2020, o 12:33 Zastanawia mnie tylko jedno jak miałem ściągany zderzak to przez 2 dni jeździło się idealnie tak jak powinno a potem znowu wróciło i męczę się z tym tyle czasu . Mechanik mówi ,że przy ściąganiu zderzaka nie ma części które mogłyby wpłynąć na takie zachowanie , no ale ewidentnie tak się stało i 2 dni były idealne a teraz znowu jestem w czarnej d.....
To ściągnij jeszcze raz i będziesz pewny czy te podejrzenia są uzasadnione;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”