Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Czujniki położenia wałka
-
Moreia
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Czujniki położenia wałka
Witajcie,
mam problem w moim Cruze 1.6 , 113km 2009r. Otóż mam stały błąd mówiący o uszkodzeniu czujnika położenia wałka rozrządu. Wymieniłem czujnik i problem nie zniknął. Dość długo mam ten problem. Jakiś mechanik, trzeci który już się przyczepiał do czujnika, twierdził, że to nie ten co wymieniłem tylko inny czujnik ma problem. Otóż mechanik twierdzi że czujniki są dwa. Na wałku ssącym i wylotowym. Podobno wymieniłem wylotowy, a to ssący jest zepsuty. Mechanik ten powiedział również że ten drugi jest inny niż ten pierwszy, bo ma w inną stronę wtyczkę ułożoną. No więc szukam nowego czujnika do strony ssącej i nie ma. Więc teraz wypadałoby zweryfikować czy ten mechanik przypadkiem się nie mylił i jest tylko jeden rodzaj czujnika, a problemu należy szukać w kablach. A może ktoś z forumowiczów spotkał się z wymianą 2 czujników położenia wałka? Jeśli są dwa to jak je rozróżnić i wyszukać odpowiedni w internecie?
Druga sprawa. Czy można znaleźć w internecie dokumentację techniczną mojego silnika? chodzi mi o elektryczną, mechaniczną czy montażową. Nie chcę dokumentacji gdzie tylko specyfikacja jest wymieniona. Chciałbym w tej dokumentacji zlokalizować wszystkie elementy silnika, czujniki i oczywiście ich dane techniczne, rysunki.
mam problem w moim Cruze 1.6 , 113km 2009r. Otóż mam stały błąd mówiący o uszkodzeniu czujnika położenia wałka rozrządu. Wymieniłem czujnik i problem nie zniknął. Dość długo mam ten problem. Jakiś mechanik, trzeci który już się przyczepiał do czujnika, twierdził, że to nie ten co wymieniłem tylko inny czujnik ma problem. Otóż mechanik twierdzi że czujniki są dwa. Na wałku ssącym i wylotowym. Podobno wymieniłem wylotowy, a to ssący jest zepsuty. Mechanik ten powiedział również że ten drugi jest inny niż ten pierwszy, bo ma w inną stronę wtyczkę ułożoną. No więc szukam nowego czujnika do strony ssącej i nie ma. Więc teraz wypadałoby zweryfikować czy ten mechanik przypadkiem się nie mylił i jest tylko jeden rodzaj czujnika, a problemu należy szukać w kablach. A może ktoś z forumowiczów spotkał się z wymianą 2 czujników położenia wałka? Jeśli są dwa to jak je rozróżnić i wyszukać odpowiedni w internecie?
Druga sprawa. Czy można znaleźć w internecie dokumentację techniczną mojego silnika? chodzi mi o elektryczną, mechaniczną czy montażową. Nie chcę dokumentacji gdzie tylko specyfikacja jest wymieniona. Chciałbym w tej dokumentacji zlokalizować wszystkie elementy silnika, czujniki i oczywiście ich dane techniczne, rysunki.
-
Miromat
- Bywalec
- Imię: Mirosław
- Samochód: Cruze LT+ (był)
- Silnik: 1.6 124KM
- Inny samochód: Hyundai i30, 1.0 T-GDI 120KM
- Kontakt:
-
Moreia
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Czujniki położenia wałka
czujnik mogę sobie sam wymienić. nic bardziej łatwego. Pytam raczej czy ktoś spotkał się z takim problemem, i ewentualnie gdzie zamówić ten konkretny czujnik.
A swoją drogą to mechanik nawet zamówił czujnik, tylko okazało się że nie ten i inny jest ciężko dostępny.
A swoją drogą to mechanik nawet zamówił czujnik, tylko okazało się że nie ten i inny jest ciężko dostępny.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2019, o 21:58 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zdublowany wpis
Powód: zdublowany wpis
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Są dwa czujniki. Jeden na wydech drugi ssący. Różnią się stroną w którą wychodzą kable. Ja osobiście mam dwa ssące zamontowane. Prawda jest taka, że trzeba się nagimnawtykować by kabli wystarczyło. Do Orlanda 1,8 (to moje auto) pasują z insigni też 1,8. Trzeba tylko wyciąć przegrodę z wnętrza gniazda czujnika. (gniazda elektrycznego). Kupiłem używany, bo nie wiedziałem czy podejdzie i do tej pory na nim śmigam. Miałem też kupić wydechowy, ale jakoś zapomniałem. I tak kolejny rok
Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka
-
Moreia
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
no właśnie o to mi chodziło
Dziękuję bardzo 
Dodano po 1 godzinie 14 minutach 28 sekundach:
Na przyszłość dla kogoś: czujnik ten ma oznaczenie GM 25195555 . W ASO kosztuje 250 zł, a w internecie jakieś 80-90 zł.
Dodano po 1 godzinie 14 minutach 28 sekundach:
Na przyszłość dla kogoś: czujnik ten ma oznaczenie GM 25195555 . W ASO kosztuje 250 zł, a w internecie jakieś 80-90 zł.
-
kosraf40@gmail.com
- Świeżak
- Imię: Rafał
- Samochód: cruze
- Silnik: 1.6 benz.
- Kontakt:
czujnik wałka rozrządu
witam. jestem nowym posiadaczem cruza 1.6 91kw hatchback 2011rok ( model 2012 po VIN). przed wymianą paska rozrządu zapalił się check engine po odczytaniu błędu elektryk stwierdził że to właśnie czujnik wałka rozrządu. skasował błąd nie było żadnych objawów złej pracy silnika. po przejechaniu 20km znów zapaliła się kontrolka i nie mogłem zwiększyć prędkości więcej niż 80km/h. po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu silnik osiągał już normalne obroty i mógł rozpędzić się do 160km/h. ponadto stwierdziłem że zwiększyło się spalanie.
Mam zatem pytanie czy takie objawy wskazują na uszkodzenie tego czujnika i najważniejsze jakim zamiennikiem można go zastąpić by silnik pracował dobrze. Bardzo proszę o pomoc. szczególnie jakie zamienniki stosować.
Mam zatem pytanie czy takie objawy wskazują na uszkodzenie tego czujnika i najważniejsze jakim zamiennikiem można go zastąpić by silnik pracował dobrze. Bardzo proszę o pomoc. szczególnie jakie zamienniki stosować.
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
- endriu333
- Profesjonalista
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
Re: czujnik wałka rozrządu
Groźba jest że winowajcą nie jest czujnik, A nieumiejetna wymiana rozrządu, oddać auto do tego co to robił i niech diagnozuje-Ja obstawiam problem w uszkodzonej koronie wałka...
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
-
kosraf40@gmail.com
- Świeżak
- Kontakt:
czyli mechanik wymieniając pasek nie widział uszkodzenia korony walka rozrządu?
- endriu333
- Profesjonalista
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
Hehe....raczej sam je spowodował brakiem odpowiednich blokad.
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Jakbyś znał błąd to byś znalazł cały wątek w tym temacie, a nie zakładał kolejny.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
kosraf40@gmail.com
- Świeżak
- Kontakt:
jak byś chciał wiedzieć to przejrzałem całe forum. Ale jak wszędzie są mądre trole które nic do powiedzenia nie mają a zabierają glos
Dodano po 2 minutach 12 sekundach:
błąd wywaliło przed wymianą paska rozrządu więc jak mógł coś uszkodzić skoro błąd był wczesniej
Dodano po 2 minutach 12 sekundach:
błąd wywaliło przed wymianą paska rozrządu więc jak mógł coś uszkodzić skoro błąd był wczesniej
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
To po co u trolli odpowiedzi szukasz? trzeba poszukać tych co wiedzą lepiej
np mechaników najwspanialszych lub ASO.
A kontrolka oleju nie świeci się chwilami?
A kontrolka oleju nie świeci się chwilami?
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
kosraf40@gmail.com
- Świeżak
- Kontakt:
- dokia
- Patron

- Kontakt:
A ten mechanik sprawdził ten czujnik? Warto także sprawdzić napięcie zasilania czujnika oraz sprawdzenie napięcia sygnału. Jednak być może jest on rzeczywiście już do wymiany. Najlepsze poza oryginalnym z ASO, to będą Pierburg, potem Ina. Przy czym Ina jest 2x tańsza niż Pierburg. W ASO to cyfra chyba odbierająca wczasy w danym roku
Powiem Ci, że z moich doświadczeń z rozrządem wynika, że jak jest błąd czujnika sygnalizujący że w rozrządzie coś się dzieje, to ten czujnik też jest potem do wymiany. Ja mam łańcuch i dwa elektrozawory KZFR, ale oba dawały błędy i blokowały się w położeniu otwarty lub zamknięty. Przepowiadało to wymianę rozrządu (mi porwał się ślizg). Grzebali się z tym strasznie długo, a miałam planowany wyjazd na 400km x2. Tuż przed zamknięciem serwisu auto odbierałam po wymianie rozrządu. Rano w trasę i po 50km znowu Check Engine, to dzwonię z auta do mojego serwisu i ochrzaniam że czy no chcą mnie zabić, czy co, bo znowu te same błędy. Kazali dalej jechać i że nic się nie stanie silnikowi ani mi, a jeszcze po prostu nie wymienili tych czujników, bo nie dotarły na czas. I no latałam, na obniżonej chyba mocy, ale wróciłam. Po wymianie tych czujników o problemie zapomniałam do chwili obecnej. Spalanie też było większe, a po wymianie elektrozaworów wszystko wróciło do normy.
A Twój mechanik proponował Ci wymianę tego czujnika? czy po sprawdzeniu napięć jego pracy zostawił to do Twojej decyzji?
Powiem Ci, że z moich doświadczeń z rozrządem wynika, że jak jest błąd czujnika sygnalizujący że w rozrządzie coś się dzieje, to ten czujnik też jest potem do wymiany. Ja mam łańcuch i dwa elektrozawory KZFR, ale oba dawały błędy i blokowały się w położeniu otwarty lub zamknięty. Przepowiadało to wymianę rozrządu (mi porwał się ślizg). Grzebali się z tym strasznie długo, a miałam planowany wyjazd na 400km x2. Tuż przed zamknięciem serwisu auto odbierałam po wymianie rozrządu. Rano w trasę i po 50km znowu Check Engine, to dzwonię z auta do mojego serwisu i ochrzaniam że czy no chcą mnie zabić, czy co, bo znowu te same błędy. Kazali dalej jechać i że nic się nie stanie silnikowi ani mi, a jeszcze po prostu nie wymienili tych czujników, bo nie dotarły na czas. I no latałam, na obniżonej chyba mocy, ale wróciłam. Po wymianie tych czujników o problemie zapomniałam do chwili obecnej. Spalanie też było większe, a po wymianie elektrozaworów wszystko wróciło do normy.
A Twój mechanik proponował Ci wymianę tego czujnika? czy po sprawdzeniu napięć jego pracy zostawił to do Twojej decyzji?
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
kosraf40@gmail.com
- Świeżak
- Kontakt:
fajna w końcu odpowiedź. dzięki bardzo. każdy używa zamienników no chyba że naprawdę się nie sprawdzają. czujnik to koszt 250zl więc nie dużo.ale ja jestem 40km od poznania a muszę wrócić po świętach do Krakowa i przede mną 400km do przejechania. znaleźć mechanika przed świętami to cud w małym mieście a część mogą ściągnąć po nowym roku. więc lipa. elektryk tylko podłączył do gniazda tak na szybko. nawet nie wiedział że jest wylotowy i wylotowy czujnik. nie wiem co robić bo jazda autostrada 80km/h to trochę horror
- dokia
- Patron

- Kontakt:
Mi tam obniżało moc o połowę, ale na rozwalonym rozrządzie. Ale na to jest sposób. Zjechać na awaryjny zgasić i odpalić, znowu zgasić i odpalić i już jest OK, i jechać.. po jakimś czasie obniża moc, ale moc tylko, więc spokojnie, bo i tak jechałam dość szybko, nie wiem ile, tyle że ona mnie informowała że 110koni mi daje do użytku z 220
To jak czujnik to 250zł, to rzeczywiście nawet spoko, moje zamienniki były po 350zł x2, ale w ASO to 700zł kosztuje jeden (wlotowy i wylotowy oddzielnie) więc no wiesz
za oba dałam 700zł a nie 1400
Ja brałam Pierburg, aa Ina'ch też latają, ale Delphi też są spoko.
To jak czujnik to 250zł, to rzeczywiście nawet spoko, moje zamienniki były po 350zł x2, ale w ASO to 700zł kosztuje jeden (wlotowy i wylotowy oddzielnie) więc no wiesz
-
kosraf40@gmail.com
- Świeżak
- Kontakt: