Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Temperatura płynu chłodniczego

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
NubiraBN
Świeżak
Imię: Tomek
Samochód: Nubira
Silnik:
Kontakt:

Temperatura płynu chłodniczego

Post autor: NubiraBN »

Witam wszystkich mam pytanie dotyczące wskaźnika temperatury, wiem że nie powinien on trzymać się idealnie środka lecz być poniżej środkowej kreski czego dowiedziałem się na forum, przyzwyczajony byłem do wskaźnika który zatrzymuje się na środku i co by się nie działo nie spada i nie rośnie przez co tak strasznie irytuje mnie ta wskazówka {:/ Lecz u mnie wskazówka podczas trasy 750km rusza się raz jest bliżej drugiej kreski raz idealnie po środku i często podczas stania na światłach temp jak by rosła i bliżej środkowej trzeciej kreski ,termostat ma rok. Powiedzcie mi czy to normalne w tych autach i też tak macie? chciałem zrobić zdjęcie lecz ten zakres ruchu wskazówki jest nie duży i zdjęcie robione pod kątem nie odda tego o co mi chodzi.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Re: Temperatura płynu chłodniczego

Post autor: papieju »

U mnie pokazuje między pierwszą kreską a połową drogi do drugiej a jak się podłączysz pod auto pokazuje temperatura płynu 87C więc raczej to normalne
NubiraBN
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Tak to też znalazłem ale chodzi czy wam też ta wskazówka się rusza w czasie jazdy bo jeżeli nie jest ona idealnie na środku ze względu na specyficznie wyskalowany wskaźnik temp to ok, ale szybsza jazda leci delikatnie w dół stoję na światłach leci w górę podczas jazdy wykorzystuje praktycznie cały zakres od drugiej do środkowej kreski jest to pół cm +/-, nie potrafię inaczej tego wytłumaczyć jeżeli jest to normalne w tych autach to ok , chyba że u mnie coś zawodzi.
Awatar użytkownika
none7
Bywalec
Imię: Karol
Samochód: Lacetti '05
Silnik: 1.6, F16D3, 109KM, benz.+LPG
LPG: STAG QNEXT PLUS
Kontakt:

Post autor: none7 »

papieju pisze: 11 gru 2019, o 20:08 U mnie pokazuje między pierwszą kreską a połową drogi do drugiej a jak się podłączysz pod auto pokazuje temperatura płynu 87C więc raczej to normalne
to jaką temperaturę płynu pokazuje komputer, jak sądzę zależy jeszcze od termostatu jaki się ma 82 czy 88 stC.
Ja mam w swoim laczku 82, dlatego też u mnie temp silnika pracuje w zakresie 78-81 stC w obecnych temperaturach.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Mam widocznie 88C, ale to nie fabryka, poprzedni właściciel zmieniał. Nie wiem jaki był fabrycznie. 82C miałem kiedyś w Wartburgu 1.3 bo taki wkładali fabrycznie ale był za "zimny", zmiana na 89C z VW Golfa zdecydowanie poprawiała ogrzewanie zimą. Wydaje mi się że jednak lepiej jest mieć taki na 88C, dla mnie okolice 80C to niedogrzanie silnika

Dodano po 1 minucie 23 sekundach:
NubiraBN pisze: 11 gru 2019, o 20:35 Tak to też znalazłem ale chodzi czy wam też ta wskazówka się rusza w czasie jazdy bo jeżeli nie jest ona idealnie na środku ze względu na specyficznie wyskalowany wskaźnik temp to ok, ale szybsza jazda leci delikatnie w dół stoję na światłach leci w górę podczas jazdy wykorzystuje praktycznie cały zakres od drugiej do środkowej kreski jest to pół cm +/-, nie potrafię inaczej tego wytłumaczyć jeżeli jest to normalne w tych autach to ok , chyba że u mnie coś zawodzi.
Tak, u mnie też wskazówka sobie wędruje, może nie aż tak ale jednak nie stoi jak drut. Za to w Punto którym śmigam do roboty na co dzień trzyma połowę skali sztywno, odchyły niezauważalne. Taka specyfika
NubiraBN
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

To dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Post autor: krzych1b »

A jak się ma LPG , to się zmienia temperatura na niższą czy ma być ,tak jak bez lpg?
Bo mi się wydaje , że coś kiepsko grzeje mój laceton. Po ilu km powinno wiać ciepełko z kratek?
Filtr kabinowy ma coś wspólnego z wysokością temperatury?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

W klimatronie trzeba grzanie manualnie nie auto bo wtedy pizga. TTTM
GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B »

Ja mam założoną wkładkę na 92 stopnie i wg. komputera oscyluje między 80 a 95.
Myślę, że średnio będzie ok. 84-85 stopni (mam monitorek wyświetlający parametry z OBD i taką temperaturę widuję najczęściej). Pierwsze otwarcie jedynie jest wyżej.
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Post autor: krzych1b »

Marcin ,nie bardzo zrozumiałem co napisałeś. Możesz jaśniej?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Post autor: arnie3 »

NubiraBN pisze: 11 gru 2019, o 20:35 Tak to też znalazłem ale chodzi czy wam też ta wskazówka się rusza w czasie jazdy bo jeżeli nie jest ona idealnie na środku ze względu na specyficznie wyskalowany wskaźnik temp to ok, ale szybsza jazda leci delikatnie w dół stoję na światłach leci w górę podczas jazdy wykorzystuje praktycznie cały zakres od drugiej do środkowej kreski jest to pół cm +/-, nie potrafię inaczej tego wytłumaczyć jeżeli jest to normalne w tych autach to ok , chyba że u mnie coś zawodzi.
U mnie to się praktycznie nie rusza, ale co do wskazań na liczniku to bym się średnio tym przejmował i brał z dużym dystansem bo te wskazania nie są precyzyjne i np u mnie czy jest 80 stopni czy prawie 100 to pokazuje to identycznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”