Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Zapocenie na silniku 2.0 VCDI
- domel
- Bywalec
- Imię: Domel
- Samochód: Cruze LTZ SW
- Silnik: 2.0 VCDi, 163KM
- Kontakt:
Zapocenie na silniku 2.0 VCDI
Cześć;
Zauważyłem zapocenie w poniższej części silnika 2.0 VCDI, 163KM, czy jest to zjawisko normalne?
Z góry dzięki za pomoc.
Zauważyłem zapocenie w poniższej części silnika 2.0 VCDI, 163KM, czy jest to zjawisko normalne?
Z góry dzięki za pomoc.
- Arbi
- Wymiatacz
- Imię: Albert
- Samochód: Epica
- Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
- LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
- Kontakt:
Re: Zapocenie na silniku 2.0 VCDI
Do wymiany uszczelka pokrywy zaworów o ile się nie mylę. Nie nazwałbym tego normalnym zjawiskiem, aczkolwiek dość często się to zdarza. Każda uszczelka po pewnym czasie traci swoje właściwości i zaczyna przepuszczać. Można tak jeździć jakiś czas, ale ja bym się tym zajął.
-
kochar
- Wymiatacz
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
- Been thanked: 2 times
Zapocona to jest odma a nie pokrywa, umyć dokręcić z "uczuciem" i obserwować.
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 
- domel
- Bywalec
- Kontakt:
W grudniu byłem na przeglądzie w ASO i nic nie wskazali do wymiany. Ale z tymi serwisami to różnie bywa, więc pytam o Wasze doświadczenia.
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Na przeglądzie raczej tam nie patrzą, przynajmniej u mnie nie patrzą. U mnie to już wcale nic nie robią, nie szarpią (nie wiem, bo automat?) świateł nie sprawdzają nie ustawiają też bo moje auto ma ten system AFL co sam sobie pozycjonuje i ustawia światła (nie ma błędów czyli chyba sprawny). Tylko wjeżdżają na kanał pod monitoring i tam stoi pół godziny. No sprawdzą czy mi się VIN pod maską nie zmienił w stosunku do tego na podszybiu i tyle. Sama se mogę zrobić taki przegląd
Może teraz to wyczyść odtłuszczaczem i obserwuj jak szybko będą się zmiany tłuste robić znowu, bo może on po prostu taki brudny od dawna?
Może teraz to wyczyść odtłuszczaczem i obserwuj jak szybko będą się zmiany tłuste robić znowu, bo może on po prostu taki brudny od dawna?
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
kochar
- Wymiatacz
W silnikach turbo doładowanych takie zapocenia to normalka, często pocą się wszelkie połączenia turbo rur.domel pisze: 6 sty 2020, o 19:41 W grudniu byłem na przeglądzie w ASO i nic nie wskazali do wymiany. Ale z tymi serwisami to różnie bywa, więc pytam o Wasze doświadczenia.
- domel
- Bywalec
- Kontakt:
Nigdy pod maską nie był myty. Zapocenie wygląda na dość świeże. Jest to tłusty nalot wymieszany z kurzem.
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Od turbiny taki jest, tak jak @kochar napisał. Też mam gdzieś tłuste, ale sobie czasem tam przetrę aby obserwować czy nie tłuści się mocniej, szybciej. Przecieram rurę turbo raz na rok.
Dodano po 2 minutach 35 sekundach:
Wyczyść,- odtłuszczaczem jakimkolwiek w sprayu napryskaj i przetrzyj. Bo ja np wody na silnik nie leję, mimo że kiedyś myłam silniki całymi godzinami, bo mieliśmy myjnię z myjkami na gorącą wodę i mycie silników było w ofercie, ale to wtedy było mniej elektroniki. Swojego auta tak nie myłam. Jest brudna i okurzona tam, ale też dzięki temu tak jak Ty zauważę gdzie coś tłuste.
Dodano po 2 minutach 35 sekundach:
Wyczyść,- odtłuszczaczem jakimkolwiek w sprayu napryskaj i przetrzyj. Bo ja np wody na silnik nie leję, mimo że kiedyś myłam silniki całymi godzinami, bo mieliśmy myjnię z myjkami na gorącą wodę i mycie silników było w ofercie, ale to wtedy było mniej elektroniki. Swojego auta tak nie myłam. Jest brudna i okurzona tam, ale też dzięki temu tak jak Ty zauważę gdzie coś tłuste.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
kochar
- Wymiatacz
Sprawdź czy odma jest drożna, ściągnij ten gumowy wąż co idzie od odmy do rury od filtra powietrza odkręć delikatnie korek wlewu oleju i delikatnie dmuchnij ustami itd. jak wyczujesz opór to odma do weryfikacji.domel pisze: 6 sty 2020, o 20:20 Nigdy pod maską nie był myty. Zapocenie wygląda na dość świeże. Jest to tłusty nalot wymieszany z kurzem.
- domel
- Bywalec
- Kontakt: