Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Awaria nagrzewnicy - zimne powietrze z nawiewu

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
ODPOWIEDZ
borafa
Świeżak
Imię: Rafał
Samochód: Cruze
Silnik: 1.4, 140KM, benzyna, kombi
Kontakt:

Re: Awaria nagrzewnicy - zimne powietrze z nawiewu

Post autor: borafa »

Karlos pisze: 7 gru 2019, o 11:18 Komplet - 4 sztuki ramion 40 zł + koszty wysyłki jak wyżej.
Zaskoczony jestem kosztami poczty polskiej, 16 zł za pobraniem + 1,70 zł koperta, która musi być duża, aby zmieścić na niej naklejkę przewozową.
Listem poleconym również mogę to wysłać, całkowity koszt powinien wtedy zamknąć się w kwocie 50 zł.

Potwierdzam koszty i sprawną wysyłkę. :D
Kolejny krok to montaż, ale to już inna historia. ;p
Malyholand
Świeżak
Imię: Sławomir
Silnik: 1.7 crdi, 131ps
Kontakt:

Post autor: Malyholand »

U mnie problem na razie naprawiony. Najpierw dobrałem się do mieszalnika metodą na "ruska", ale miałem urwane oba ramiona klapki, naprawiłem drutem jedno ramię, zrobiłem protezy, ale gdybym ich nie potrafił założyć, został bym bez ogrzewania szyby, wtedy postanowiłem zostawić klapkę z naprawiony drutem jednym ramieniem, i zadzwonić do serwisu umówić się na wymianę. Serwis Opla w Rudzie Śląskiej konieczna wg nich diagnostyka (200zł), następnie wycena 2700zł (wymiana plus mieszalnik), po radach z forum, pojechałem do MM Cars Katowice, i w końcu mam wymieniony mieszalnik 2200zł (wymiana z mieszalnikiem, plus wymiana czujnika temperatury zewnętrznej oraz ukrycie kabla od rejestratora pod kokpitem). Ogólnie mogę polecić MM Cars. Jak ktoś będzie musiał wymienić mieszalnik w Cruze kombi, mogę sprawdzić nr starego mieszalnika i podesłać. Teraz czekam na blaszki i będę mieć wzmocniony mieszalnik na następny raz. Pozdrawiam
likwidator
Bywalec
Imię: Jarosław
Samochód: Orlando 1.4 turbo
Silnik: 1.4 , 140km benzyna .
Kontakt:

Post autor: likwidator »

Witam , drogi ten serwis opla w rudzie , do tego diagnostyka , śmieszni są , ja w orlando dałem 2000 zł w serwisie czyli wymiana mieszalnika , plus dwóch uszczelek które tam przychodzą i dobicie czynnika klimy ., pozdrawiam .
Demolkaa
Świeżak
Imię: PRZEMYSŁAW
Samochód: Cruz
Silnik: 1,4
Kontakt:

Post autor: Demolkaa »

Kolega poprosił mnie o dorobienie ww elementów i oto efekty.
Jak ktoś by chciał te elementy wydrukowane na drukarce 3D z abs-u to zapraszam. Najlepiej wiadomość e-meil. :ok:
Załączniki
IMG_20191216_135939.jpg
IMG_20191216_135915.jpg
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

To może nie mieć dobrej wytrzymałości. Z drukarki 3D ABS raczej nie ma szału i łatwo się warstwy odłamują.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

coś wiemy na ten temat, bo jakość blokad do podłokietnika wydrukowana na 3D była kiepska.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

Na jakość wydruków 3D ma wpływ wiele czynników, nie tylko rodzaj materiału.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Zgoda. Ale znam system wydruku z ABS, bo mam z tym styczność od wielu lat. Łączenie warstw jest tylko grawitacyjne przez termiczne sklejanie roztapianej i stygnącej nici. Wiem, że główną wadą takich modeli jest właśnie ich kruchość. Dlatego mam obawy, że zamieni stryjek siekierkę na kijek. No chyba, że maszyna pracuje w środowisku próżniowym, coś o tym słyszałem ale to raczej drogie technologie. Wytrzymałe bardziej modele 3D tworzy się z żywic utwardzanych laserem w technologiach stereolitografii. No ale to też tanie nie jest.
Oczywiście to są tylko moje obawy, być może ktoś je podważy i udowodni że nie mam racji i moje obawy są płonne. W każdym razie wytrzymałość elementu z ABS wykonanego z drukarki 3D jest karkołomnie niższa od elementu z ABS wyciągniętego z formy wtryskowej. To są 2 różne światy.
Awatar użytkownika
Karlos
Bywalec
Imię: Karol
Samochód: Cruze LT+
Silnik: 1.8, 141 KM, benz + LPG
Kontakt:

Post autor: Karlos »

Dzięki Waszej sugestii przetarłem szlak wysyłania paczkomatem. Koszt wysyłki 12,99 zł i więcej zabawy z drukowaniem naklejki i pakowaniem. Jednak to tylko zabawa :).
Natomiast jako przestrogę, jedna z osób do której wysłałem ramiona pocztą polską stwierdziła, że koperta była pusta, bez zawartości i zażądała zwrotu poniesionych kosztów. W oświadczeniu stwierdziła, że koperta nie nosiła śladów otwierania, co mogłoby wskazywać, że nadawca wysłał pustą kopertę. Na (moje) szczęście koperta z naklejką jest ważona, wysyłane ważyły 0,09 kg, natomiast pusta koperta z naklejką waży 0,021 kg. Tak więc proponuję sprawdzać w obecności listonosza, bądź na poczcie zawartość oraz w przypadku jej braku ważyć kopertę. Wtedy jest pewność, że zawartość została zagubiona przez pocztę.
Morget
Aktywny
Imię: Morget
Samochód: Orlando 2012 1.8 B+G
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Morget »

Cześć.
Ja już jestem po tej zabawie, wykorzystalem ruskie wzmocnienia.
Wasze są lepsze bo ruskie miały różne otwory 5 i 10 mm i do Olka trzeba było lekko przerabiać.
Osobiście wysyłam ostatnio paczką w ruchu - 8,5 zł.Tylko musi być przedpłata i kiosk ruchu w pobliżu co nie zawsze ma miejsce.
Pozdr i powodzenia.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

snoop406
Świeżak
Imię: Łukasz
Silnik: 1.6 113KM BENZYNA
Kontakt:

Post autor: snoop406 »

maru22 pisze: 6 lip 2017, o 21:43 Po 5-ciu miesiącach od naprawy klapki w mieszalniku doszło do drobnej niespodziewanej usterki. Dwa dni temu jadąc w upalny dzień z włączoną klimą poczułem nawiew gorącego powietrza na prawą nogę (strona kierowcy). Okazało się, że roztopił się klej jakim zakleiłem wyciętą część plastiku mieszalnika. Był to klej z plastikowej laski rozgrzewanej na gorąco i okazał się za mało wytrzymały w tych letnich warunkach, rozgrzał się i ciśnienie powietrza odsłoniło wycięty otwór. No cóż, człowiek uczy się na błędach. Niech to będzie informacją i przestrogą dla cruzaków naprawiających klapkę mieszalnika (tego kleju nie można tu zastosować w tych warunkach). Musiałem wzmocnić zaklejenie przez dołożenie plastikowej opaski przykręconej małymi śrubkami (jak na fotce).
Przy okazji zrobiłem inspekcję jak zachowuje się klapka po naprawie i nie mam jakichkolwiek zastrzeżeń co do jej przesuwania się sterując pokrętłem temperatury. Mocowanie trzyma się mocno i mam nadzieję, że popracuje długo :) .
Przy okazji obizolowałem rurki biegńące do nagrzewnicy, mniej nagrzewa się plastik przy pedale gazu.
Jak się tam dostać? W którym miejscu to jest?

Dodano po 29 minutach 41 sekundach:
Ta klapka od mieszacza znajduje się od strony kierowcy po prawej stronie konsoli? Tzn pod kierownicą obok pedału gazu? Jestem laikiem w tej kwesti a właśnie dzisiaj zaczęło lecieć zimne powietrze od strony kierowcy.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Nie ma żadnej klapki. Jak chcesz iść tą metodą to sam wycinasz dziurę i potem ją zaklejasz.

Przejrzyj wątek - znajdziesz wszystko.
snoop406
Świeżak
Silnik: 1.6 113KM BENZYNA
Kontakt:

Post autor: snoop406 »

Chodziło mi o klapkę która miesza powietrzem. Wiem że samemu muszę wyciąć tylko chodzi mi dokładnie o miejsce tego wycięcia
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

no to też jak w ostatniej sentencji.
elkolendo
Świeżak
Silnik: 1.8
LPG: BRC
Kontakt:

Post autor: elkolendo »

Malyholand pisze: 13 gru 2019, o 16:59 U mnie problem na razie naprawiony. Najpierw dobrałem się do mieszalnika metodą na "ruska", ale miałem urwane oba ramiona klapki, naprawiłem drutem jedno ramię, zrobiłem protezy, ale gdybym ich nie potrafił założyć, został bym bez ogrzewania szyby, wtedy postanowiłem zostawić klapkę z naprawiony drutem jednym ramieniem, i zadzwonić do serwisu umówić się na wymianę. Serwis Opla w Rudzie Śląskiej konieczna wg nich diagnostyka (200zł), następnie wycena 2700zł (wymiana plus mieszalnik), po radach z forum, pojechałem do MM Cars Katowice, i w końcu mam wymieniony mieszalnik 2200zł (wymiana z mieszalnikiem, plus wymiana czujnika temperatury zewnętrznej oraz ukrycie kabla od rejestratora pod kokpitem). Ogólnie mogę polecić MM Cars. Jak ktoś będzie musiał wymienić mieszalnik w Cruze kombi, mogę sprawdzić nr starego mieszalnika i podesłać. Teraz czekam na blaszki i będę mieć wzmocniony mieszalnik na następny raz. Pozdrawiam
1 Ile czekałeś na części?
2 Ile auto stało w warsztacie?
3 Próbowałeś wykorzystać zniżkę na "forumowicza"?

U mnie po naprawie ruskiej znowu leci zimne (minęły chyba 2 lata od naprawy) :( Będę robił kolejne podejście.
elkolendo
Świeżak
Silnik: 1.8
LPG: BRC
Kontakt:

Post autor: elkolendo »

Dobrałem się dziś metodą ruską. Jakież zdziwienie mnie ogarnęło, gdy okazało się, ze moje ruskie rozwiązanie nadal działa. No nic, zakleiłem poxipolem i poszedłem pod maskę zerknąć, a tam płyn tylko na dnie. Mój błąd, że nie zwróciłem uwagi, że nie grzeje w ogóle, a nie tylko od kierowcy (ale zły dotyk boli długo, po pierwszej naprawie jak przestało ciepło lecieć to od razu 'wiedziałem' co się stało). Dolałem płynu, zagrzałem go na otwartym zbiorniczku i leci ciepełko... tyle, że kiedy przekręciłem na zimne - bez zmian, ciągle wieje żarem. Tu mój drugi bład - sprawdzałem bez podłączenia silniczka, bo przecież dopiero zakleiłem klejem i czekałem aż wyschnie. Także teraz musiałbym namierzyć skąd wyciek - nie może być duzy, kałuż nie zostawiam, olej czysty. Nie mam też niestety kanału.
Siwasz
Świeżak
Imię: Janusz
Samochód: Cruze 1,8 K
Silnik: 18XER, 141KM, benz.
LPG: LPG STAG Q-Box
Kontakt:

Post autor: Siwasz »

Była z tym akcja wymiany zbiorniczków. Urywa się króciec wystający - to podłączenie do gumowego wężyka w stronę silnika. Płyn tryska na silnik więc odparowuje od razu i wyciek trudno zlokalizować.

Dodano po 3 minutach 23 sekundach:
Czy ma ktoś jeszcze te wzmocnienia stalowe z Rosji? Może jakieś foto na kartce w kratkę by tu wrzucił?
Można byłoby odrysować i zrobić. Potrzebuję na już. Może ma ktoś do odsprzedania?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Akcja była tylko dla diesla.
dluu1990
Świeżak
Imię: Marcin
Samochód: Orlando
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM, benz.
Kontakt:

Post autor: dluu1990 »

Hej, ma ktoś wolne ramiona do mieszalnika i chce sprzedać (Orlando)?
Morget
Aktywny
Imię: Morget
Samochód: Orlando 2012 1.8 B+G
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Morget »

Do Olka umawiaj się z kolegą co dorabiał u nas. Te Ruskie do Olka trzeba przerobić lekko, przynajmniej u mnie tak było. 2 szt za szerokie oczko, 2 szt za wąskie.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

dluu1990
Świeżak
Imię: Marcin
Samochód: Orlando
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM, benz.
Kontakt:

Post autor: dluu1990 »

Obrazek

Dałem do warsztatu. Za rozbiórkę 1300zl. Jeszcze mieszalnik do wyjęcia.

Pytanie do tych którzy wymieniali cięgna klapy sterującej układem nawiewów na metalowe:
Tam są dwie klapy po dwa cięgna/ramiona każda. Zewnętrzne się dokręci do mieszalnika a te ramiona od środka jak się wymieni na metalowe to będą się trzymać na tych plastikowych mocowaniach?

Jak montowaliście od środka te cięgna/ramiona?
Awatar użytkownika
Karlos
Bywalec
Imię: Karol
Samochód: Cruze LT+
Silnik: 1.8, 141 KM, benz + LPG
Kontakt:

Post autor: Karlos »

Ramiona łączy się na klej i wkręty z plastikowymi ramionami, lub z tym, co po nich zostało. Nie ma znaczenia, czy to wewnętrzna czy zewnętrzna strona. Ja przyjąłem takie rozwiązanie u siebie.

Informacja dla osób zainteresowanych ramionami.
Obecnie są już 2 osoby oczekujące. 15 lutego nadam do produkcji ramiona, w połowie miesiąca powinny być gotowe do wysyłki. Tak więc zainteresowani - piszcie na priv podając wszystkie dane do wysyłki pocztą lub do paczkomatu (adres, dane os., nr telefonu, adres mailowy, nr paczkomatu). Termin wysyłki może uleć zmianie ponieważ mam planowaną delegację służbową, będę informował.
Sugeruję naprawy dokonywać w ciepłym pomieszczeniu lub poczekać do wiosny z uwagi na plastiki (spinki), choć z tego co pamiętam, to zdecydowana większość elementów jest skręcana.
kochar
Wymiatacz
Imię: Jan
Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
Silnik: 163KM, diesel
Been thanked: 2 times

Post autor: kochar »

Fotki zapożyczone z netu.
Fotki zapożyczone z netu.
Załączniki
R1.jpg
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

dluu1990 pisze: 31 sty 2020, o 18:28 Obrazek

Dałem do warsztatu. Za rozbiórkę 1300zl. Jeszcze mieszalnik do wyjęcia.

dużo, za dużo
JANUSZ
Świeżak
Imię: JANUSZ
Samochód: CRUZE
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: nie
Kontakt:

Post autor: JANUSZ »

Avatar pisze: 23 gru 2015, o 23:05 Trudno powiedzieć może nagrzewnica to tak naprawdę dwie nagrzewnice jedna na lewą część druga na prawą bo nie wiem skąd inąd taki podział. Druga sprawa że w końcu musi wpadać Ci ciepłe powietrze od silnika jak w końcu się nagrzeje. To są tylko domysły, nagrzewnica jest w dieslu tylko więc nie wiem jak to działa gdy jest ok
Objawy takie same miałem u siebie. tam jest wszystko z plastiku i wyłamują się dźwigienki z uchwytami.
W takim przypadku żeby to wszystko wymienić zdemontowano całą deskę.
Właśnie wczoraj odebrałem Cruze 2012 1,8 benzyna 141KM po wymianie "Obudowa mieszalnika CRUZE" zakup w AUTOWOLA Połczyńska Warszawa koszt 860zł wymiana prywatnie około 1300zł .
teraz wszystko gra.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Nadwozie / Wnętrze”