Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Cruze 1.6 klekotanie/stukanie z silnika

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
bibi
Świeżak
Imię: Piotr
Samochód: Cruze 1.6 113KM +LPG
Silnik:
Kontakt:

Cruze 1.6 klekotanie/stukanie z silnika

Post autor: bibi »

Cześć. Od pewnego czasu borykam się z problemem stukania/klekotania. Zaczęło się to tak: jazda sporym korku (tak, że nawet silnik gaszony i odpalany, bo bez sensu było trzymać włączony) w pewnym momencie ni stąd ni zowąd podczas ruszania klekot jakby ktoś młotkiem stukał. I tak za każdym ruszaniem klekotanie w zakresie obrotów 800-1000 (1200) później cisza (normalna praca silnika) nawet jak wysprzęglić i zostawić na jałowych obrotach. To tylko podczas ruszania. Żadnych błędów komputer nie pokazał. Miałem przeciągniętą wymianę oleju więc pomyśłałem,ze to może to .olej wymieniłem. Auto u mechanika w jeden dzień mu stukało a w kolejny już nic. na zimnym, na ciepłym, na gorącym - cisza. Z czasem zauważyłem, że klekocze znów ale znacznie ciszej i też przy obciążeniu (ruszanie, lub pod górę). Nasila się to gdy jeździ się wyłącznie po mieście (małe prędkości, niskie obroty). Po wyjechaniu na trasę i przebutowaniu uspokajało się, chociaż teraz mam wrażenie, że klekocze tylko podczas wyjeżdżania z garażu a później podczas jazdy (szczególnie jak się ciśnie go pod górę) to takie bardziej terkotanie.
Jeden mechanik sugerował KZFR, kolejny, że to spod wałków - popychacze. Tylko czy KZFR gdy klekoczą to nie powinny wyjść jakieś błędy?
Czytam o KZFR, słucham na youtubie jak to klekocze i sam nie wiem. W poniedziałek odstawiam auto do roboty... tylko nie chciałbym potem dostać silnika w proszku. Macie jakieś sugestie?
Obstawiam żeby zrobić taką sekwencję:
-pomiar luzu
-płukanka i wymiana oleju
-jak luzy złe to zdjąć wałki, zajrzeć pod szklanki czy sprężyny ok, poustawiać luzy
-zmienić rozrząd (z KZFR jeżeli pod wałkami OK, lub bez jeżeli pod wałkami okaże się ze jednak coś nie tak)
KZFR mają jakieś 100tys. przebiegu, filterki na solenoidach zdjęte, cewka i świece wymienione ponad pół roku temu. żadnych błędów silnika (czasem tylko sonda lambda się odezwie -ostatnio padła grzałka wiec wymieniłem)
Wiadomo, że chciałbym ciąć koszty, rozrząd (bez pompy) +KZFR to jakieś 1000zł za części, komplet szklanek mam używanych - może by coś spasowało.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Cruze 1.6 klekotanie/stukanie z silnika

Post autor: etac »

Zacznij od sprawdzenia luzów zaworowych, ten silnik nie jest przystosowany bezpośrednio pod gaz.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
bibi
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Klekot występuje na obu paliwach.
Dodam jeszcze, że silnik miałem wymieniany jakieś 3 lata temu. Kupiłem z rozbitego hatchbacka 2012r wersja 124KM -zmienna geometria dolotu, ale dolot został założony mój. W sensie z wersji 113KM.
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Imię: Nieomylna Legenda
Samochód: 1st. Cruze on Drive2
Silnik: 18XER
Kontakt:

Post autor: C77 »

Sfilmuj to klekotanie bibi.
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG
Obrazek
Ja na Drive2
bibi
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Dzisiejsze poranne nagranie. Pochylając się nad silnikiem mam wrażenie że faktycznie jest to dźwięk spod pokrywy zaworów a nie spod osłony KZFR.
http://cloud.tapatalk.com/s/5e43b7b4eb6 ... -28-29.mp3
http://cloud.tapatalk.com/s/5e43b7c607b ... -27-33.mp3
http://cloud.tapatalk.com/s/5e43b7f1dfe ... -25-31.mp3

bibi
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Hej. Nikt nie ma jakiś sugestii?
Dziś odebrałem auto z warsztatu. Ogarnięte luzy zaworowe które były rozjechane. Jedne za małe inne za duże. Wymieniony rozrząd bez KZFR bo stwierdzili że są ok. Nowe paski osprzętu i korpus termostatu na aluminiowy.
Obroty teraz nie falują, autko wydaje się mocniejsze.
Dojechałem do domu i zacząłem je męczyć. Zaciagniety ręczny i ruszanie na wstecznym.... Klekot został ze mną...
Warsztat powiadomiony...
Posłuchajcie tego. ..
https://drive.google.com/file/d/11Itt20 ... p=drivesdk
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

KZFR.
bibi
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

A czy nie powinny wyskoczyć błędy?
Jest też inna diagnoza od znajomego który jak to usłyszał to stwierdził, że miał identyczny dźwięk właśnie gdy silnik obciążony np pod górę. UPG- przedmuch między cylindrami. U niego pomiar sprężania był ok i klekot tylko pod obciążeniem. Po zdjęciu głowicy było jednak widać, że uszczelka puściła.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Jeszcze mi się ten dźwięk kojarzy ze spalaniem detonacyjnym / stukowym. Wtedy sugestia złego ustawienia rozrządu. Ale poprzez nagranie to takie dupowate audio-diagnozowanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”