Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Cruze 1.6 klekotanie/stukanie z silnika
-
bibi
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Samochód: Cruze 1.6 113KM +LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Cruze 1.6 klekotanie/stukanie z silnika
Cześć. Od pewnego czasu borykam się z problemem stukania/klekotania. Zaczęło się to tak: jazda sporym korku (tak, że nawet silnik gaszony i odpalany, bo bez sensu było trzymać włączony) w pewnym momencie ni stąd ni zowąd podczas ruszania klekot jakby ktoś młotkiem stukał. I tak za każdym ruszaniem klekotanie w zakresie obrotów 800-1000 (1200) później cisza (normalna praca silnika) nawet jak wysprzęglić i zostawić na jałowych obrotach. To tylko podczas ruszania. Żadnych błędów komputer nie pokazał. Miałem przeciągniętą wymianę oleju więc pomyśłałem,ze to może to .olej wymieniłem. Auto u mechanika w jeden dzień mu stukało a w kolejny już nic. na zimnym, na ciepłym, na gorącym - cisza. Z czasem zauważyłem, że klekocze znów ale znacznie ciszej i też przy obciążeniu (ruszanie, lub pod górę). Nasila się to gdy jeździ się wyłącznie po mieście (małe prędkości, niskie obroty). Po wyjechaniu na trasę i przebutowaniu uspokajało się, chociaż teraz mam wrażenie, że klekocze tylko podczas wyjeżdżania z garażu a później podczas jazdy (szczególnie jak się ciśnie go pod górę) to takie bardziej terkotanie.
Jeden mechanik sugerował KZFR, kolejny, że to spod wałków - popychacze. Tylko czy KZFR gdy klekoczą to nie powinny wyjść jakieś błędy?
Czytam o KZFR, słucham na youtubie jak to klekocze i sam nie wiem. W poniedziałek odstawiam auto do roboty... tylko nie chciałbym potem dostać silnika w proszku. Macie jakieś sugestie?
Obstawiam żeby zrobić taką sekwencję:
-pomiar luzu
-płukanka i wymiana oleju
-jak luzy złe to zdjąć wałki, zajrzeć pod szklanki czy sprężyny ok, poustawiać luzy
-zmienić rozrząd (z KZFR jeżeli pod wałkami OK, lub bez jeżeli pod wałkami okaże się ze jednak coś nie tak)
KZFR mają jakieś 100tys. przebiegu, filterki na solenoidach zdjęte, cewka i świece wymienione ponad pół roku temu. żadnych błędów silnika (czasem tylko sonda lambda się odezwie -ostatnio padła grzałka wiec wymieniłem)
Wiadomo, że chciałbym ciąć koszty, rozrząd (bez pompy) +KZFR to jakieś 1000zł za części, komplet szklanek mam używanych - może by coś spasowało.
Jeden mechanik sugerował KZFR, kolejny, że to spod wałków - popychacze. Tylko czy KZFR gdy klekoczą to nie powinny wyjść jakieś błędy?
Czytam o KZFR, słucham na youtubie jak to klekocze i sam nie wiem. W poniedziałek odstawiam auto do roboty... tylko nie chciałbym potem dostać silnika w proszku. Macie jakieś sugestie?
Obstawiam żeby zrobić taką sekwencję:
-pomiar luzu
-płukanka i wymiana oleju
-jak luzy złe to zdjąć wałki, zajrzeć pod szklanki czy sprężyny ok, poustawiać luzy
-zmienić rozrząd (z KZFR jeżeli pod wałkami OK, lub bez jeżeli pod wałkami okaże się ze jednak coś nie tak)
KZFR mają jakieś 100tys. przebiegu, filterki na solenoidach zdjęte, cewka i świece wymienione ponad pół roku temu. żadnych błędów silnika (czasem tylko sonda lambda się odezwie -ostatnio padła grzałka wiec wymieniłem)
Wiadomo, że chciałbym ciąć koszty, rozrząd (bez pompy) +KZFR to jakieś 1000zł za części, komplet szklanek mam używanych - może by coś spasowało.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Cruze 1.6 klekotanie/stukanie z silnika
Zacznij od sprawdzenia luzów zaworowych, ten silnik nie jest przystosowany bezpośrednio pod gaz.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
bibi
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Klekot występuje na obu paliwach.
Dodam jeszcze, że silnik miałem wymieniany jakieś 3 lata temu. Kupiłem z rozbitego hatchbacka 2012r wersja 124KM -zmienna geometria dolotu, ale dolot został założony mój. W sensie z wersji 113KM.
Dodam jeszcze, że silnik miałem wymieniany jakieś 3 lata temu. Kupiłem z rozbitego hatchbacka 2012r wersja 124KM -zmienna geometria dolotu, ale dolot został założony mój. W sensie z wersji 113KM.
- C77
- Fachman
- Imię: Nieomylna Legenda
- Samochód: 1st. Cruze on Drive2
- Silnik: 18XER
- Kontakt:
Sfilmuj to klekotanie bibi.
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG

Ja na Drive2
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG

Ja na Drive2
-
bibi
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dzisiejsze poranne nagranie. Pochylając się nad silnikiem mam wrażenie że faktycznie jest to dźwięk spod pokrywy zaworów a nie spod osłony KZFR.
http://cloud.tapatalk.com/s/5e43b7b4eb6 ... -28-29.mp3
http://cloud.tapatalk.com/s/5e43b7c607b ... -27-33.mp3
http://cloud.tapatalk.com/s/5e43b7f1dfe ... -25-31.mp3
http://cloud.tapatalk.com/s/5e43b7b4eb6 ... -28-29.mp3
http://cloud.tapatalk.com/s/5e43b7c607b ... -27-33.mp3
http://cloud.tapatalk.com/s/5e43b7f1dfe ... -25-31.mp3
-
bibi
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Hej. Nikt nie ma jakiś sugestii?
Dziś odebrałem auto z warsztatu. Ogarnięte luzy zaworowe które były rozjechane. Jedne za małe inne za duże. Wymieniony rozrząd bez KZFR bo stwierdzili że są ok. Nowe paski osprzętu i korpus termostatu na aluminiowy.
Obroty teraz nie falują, autko wydaje się mocniejsze.
Dojechałem do domu i zacząłem je męczyć. Zaciagniety ręczny i ruszanie na wstecznym.... Klekot został ze mną...
Warsztat powiadomiony...
Posłuchajcie tego. ..
https://drive.google.com/file/d/11Itt20 ... p=drivesdk
Dziś odebrałem auto z warsztatu. Ogarnięte luzy zaworowe które były rozjechane. Jedne za małe inne za duże. Wymieniony rozrząd bez KZFR bo stwierdzili że są ok. Nowe paski osprzętu i korpus termostatu na aluminiowy.
Obroty teraz nie falują, autko wydaje się mocniejsze.
Dojechałem do domu i zacząłem je męczyć. Zaciagniety ręczny i ruszanie na wstecznym.... Klekot został ze mną...
Warsztat powiadomiony...
Posłuchajcie tego. ..
https://drive.google.com/file/d/11Itt20 ... p=drivesdk
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
-
bibi
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
A czy nie powinny wyskoczyć błędy?
Jest też inna diagnoza od znajomego który jak to usłyszał to stwierdził, że miał identyczny dźwięk właśnie gdy silnik obciążony np pod górę. UPG- przedmuch między cylindrami. U niego pomiar sprężania był ok i klekot tylko pod obciążeniem. Po zdjęciu głowicy było jednak widać, że uszczelka puściła.
Jest też inna diagnoza od znajomego który jak to usłyszał to stwierdził, że miał identyczny dźwięk właśnie gdy silnik obciążony np pod górę. UPG- przedmuch między cylindrami. U niego pomiar sprężania był ok i klekot tylko pod obciążeniem. Po zdjęciu głowicy było jednak widać, że uszczelka puściła.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Jeszcze mi się ten dźwięk kojarzy ze spalaniem detonacyjnym / stukowym. Wtedy sugestia złego ustawienia rozrządu. Ale poprzez nagranie to takie dupowate audio-diagnozowanie.