Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Check Engine - P2096
- ChevyTesla
- Bywalec
- Imię: Majfrend
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.8 F18D4
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
Re: Check Engine - P2096
Lekki ot, ale czy sprawdzenie stanu katalizatora w cruze jest takie trudne? W związku z P2096 pytałem dwóch mechaników czy mogą do kata spojrzeć,ale żaden z nich nie chciał się podjąć tak trudnego tematu.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Przecież pracę kata idzie mniej-więcej oszacować na podstawie pracy drugiej sondy.
-
Dante_21
- Stały bywalec
- Imię: Daniel
- Samochód: Chevrolet orlando
- Silnik: 1.8, 141KM, benz.
- LPG: LPG
- Kontakt:
Nie chcę zapeszać szczuplin, ale chyba udało się rozwiązać problem. Przejechane ok. 200 km na gazie i ani P2096 ani P0130 
Tak więc w styczniu kupiłem sondę nr 1 oraz sondę nr 2 Delphi. Sonda nr 2 padła po 2 miesiącach i reklamacja uznana, a po 3 miesiącach zaczęła szaleć sonda nr 1 (i u mnie to ona odpowiadała za błąd P0130). Ostatnio nawet na benzynie sonda nr 1 się wieszała, auto łapało muła i wtedy wyskakiwał błąd P0130. Założyłem starą oryginalną sondę nr 1 i kupiłem nową oryginalną sondę nr 2. Więc odpuść sobie Delphi i testuj na oryginalnych sondach.
Jeśli chodzi o P2096, to wydaje mi się że to przez sondę nr 2. Ale byłem w sumie 4 razy u dwóch gazowników na regulacji i coś tam regulowali (regulacja bez sondy szerokopasmowej). Ale nie było efektu, bo sondy Delphi nie dawały rady. Teraz mam oryginalne sondy (sonda nr 1 stara, sonda nr 2 kupiłem nową) i na razie jest ok.
Co jeszcze zrobiłem: wymieniłem świece (cewka w listopdzie 2019), plecionkę, filtry od gazu (oraz nowy parownik i wielozawór od gazu wymienione w tamtym roku).
Spróbuj na oryginalnych sondach i może będzie ok. Pozodzenia
Tak więc w styczniu kupiłem sondę nr 1 oraz sondę nr 2 Delphi. Sonda nr 2 padła po 2 miesiącach i reklamacja uznana, a po 3 miesiącach zaczęła szaleć sonda nr 1 (i u mnie to ona odpowiadała za błąd P0130). Ostatnio nawet na benzynie sonda nr 1 się wieszała, auto łapało muła i wtedy wyskakiwał błąd P0130. Założyłem starą oryginalną sondę nr 1 i kupiłem nową oryginalną sondę nr 2. Więc odpuść sobie Delphi i testuj na oryginalnych sondach.
Jeśli chodzi o P2096, to wydaje mi się że to przez sondę nr 2. Ale byłem w sumie 4 razy u dwóch gazowników na regulacji i coś tam regulowali (regulacja bez sondy szerokopasmowej). Ale nie było efektu, bo sondy Delphi nie dawały rady. Teraz mam oryginalne sondy (sonda nr 1 stara, sonda nr 2 kupiłem nową) i na razie jest ok.
Co jeszcze zrobiłem: wymieniłem świece (cewka w listopdzie 2019), plecionkę, filtry od gazu (oraz nowy parownik i wielozawór od gazu wymienione w tamtym roku).
Spróbuj na oryginalnych sondach i może będzie ok. Pozodzenia
- szczuplin
- Fachman
- Imię: Szczuplin
- Samochód: Cruze, Aveo T300
- Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
- LPG: STAG4 Q-Box+
- Kontakt:
Dzięki za info. Auto wróci do mnie od lakiernika i będę testował dalej. Też mam wrażenie, że te Delphi mogą mieć jakąś wadę.
W moim przypadku mam identyko.Drugą sonda jest nowa originał. Pierwsza jest założona stara też orginał. Polatam troszkę na niej na benzynie. Potem włączę na chwilę gaz i zobacze co się stanie. Wtedy pomyślę nad ponownym założeniem Delphi. Ewentualnie będę ją reklamował.
W moim przypadku mam identyko.Drugą sonda jest nowa originał. Pierwsza jest założona stara też orginał. Polatam troszkę na niej na benzynie. Potem włączę na chwilę gaz i zobacze co się stanie. Wtedy pomyślę nad ponownym założeniem Delphi. Ewentualnie będę ją reklamował.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
no przecież już huri pisał że te Delphi są wadliwe. Chyba mają piny pomieszane,
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- szczuplin
- Fachman
- Kontakt:
- szczuplin
- Fachman
- Kontakt:
U mnie nadal stara sonda (1) po 2 miesiącach jazdy na PB95 dzisiaj włączyłem ponownie LPG. Kilkanaście kilometrów zero błędów. Oby tak dalej.
Dwa spostrzeżenia:
- Chyba warto robić "jakieś adaptację" sond,
- Syf robi zimowa mieszanka LPG.
Dwa spostrzeżenia:
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Tak. Warto najpierw ją zresetować. Potem pojeździć na benzynie. I w takim stanie jechać na regulację sondą szerokopasmową.
Oczywiście przy założeniu, że na pb wszystko jest ok.
Co do jakości LPG, to na chłopski rozum, jak są różnice w gazie, sterownik powinien sobie poradzić. Chyba, że ustawienie gazu jest złe, przesunięte na granicę tolerancji, dodatkowo inne LPG i korekty nie wyrabiają. Taka moja teoria...
Oczywiście przy założeniu, że na pb wszystko jest ok.
Co do jakości LPG, to na chłopski rozum, jak są różnice w gazie, sterownik powinien sobie poradzić. Chyba, że ustawienie gazu jest złe, przesunięte na granicę tolerancji, dodatkowo inne LPG i korekty nie wyrabiają. Taka moja teoria...
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2020, o 20:56 przez pool80, łącznie zmieniany 1 raz.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
szczuplin pisze:
Dwa spostrzeżenia:
Szczuplin co ty piszesz?! Jaka adaptacja sond? Nie ma czegoś takiego. Nie wymyślajcie wirtualnych koncepcji bo potem bzdury są powielane.
Syf robi zimowa mieszanka - kolejna bzdura.
Jakoś na sprawnej instalacji LPG zimowa mieszanka nie robi wrażenia.
Proponuję poczytać i zrozumieć na jakiej zasadzie działa system wtrysku pośredniego LPG i dlaczego jego złe ustawienie, złe skonfigurowanie wpływa na pojawianie się błędów silnika. I nie szukać gumowych wilków, bo tak łatwiej.
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
i jeszcze taka Ja w nie uwierzę
i dopiero będzie. Ja tu jestem aby się czegoś nauczyć 
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
- szczuplin
- Fachman
- Kontakt:
To moje spostrzeżenia.
https://gazeo.pl/poradniki/eksploatacja ... ,5571.html
Zimowe LPG
Z tego powodu w okresie zimowym zawartość propanu w autogazie jest zwiększana. Jest to sposób na zwiększenie prężności par gazu (lotności). Wspomniana norma mówi o konieczności stosowania w okresie od 1 grudnia do 31 marca mieszaniny propanu i butanu, która zapewnia prężność par min. 150 kPa w temperaturze otoczenia -5°C (gatunek B). Każdy kij ma jednak dwa końce. W okresie letnim, zbyt wysoka prężność par może powodować odparowanie gazu już w przewodach, co także będzie skutkowało nieprawidłowościami w działaniu silnika.
Letnie LPG
Dlatego latem na stacjach gazowych oferowana jest mieszanka D o innych parametrach (proporcjach propanu i butanu). Latem stosunek mieszanki to około 40% propanu i 60% butanu, natomiast zimą skład przedstawia się odwrotnie: 60/40.
Co do adaptacji. Teoretycznie to fikcja. W praktyce nieszkodliwa rzecz do zrobienia. Kilka osób o tym pisało.
viewtopic.php?f=28&t=4555&p=140161&hili ... nd#p140161
https://gazeo.pl/poradniki/eksploatacja ... ,5571.html
Zimowe LPG
Z tego powodu w okresie zimowym zawartość propanu w autogazie jest zwiększana. Jest to sposób na zwiększenie prężności par gazu (lotności). Wspomniana norma mówi o konieczności stosowania w okresie od 1 grudnia do 31 marca mieszaniny propanu i butanu, która zapewnia prężność par min. 150 kPa w temperaturze otoczenia -5°C (gatunek B). Każdy kij ma jednak dwa końce. W okresie letnim, zbyt wysoka prężność par może powodować odparowanie gazu już w przewodach, co także będzie skutkowało nieprawidłowościami w działaniu silnika.
Letnie LPG
Dlatego latem na stacjach gazowych oferowana jest mieszanka D o innych parametrach (proporcjach propanu i butanu). Latem stosunek mieszanki to około 40% propanu i 60% butanu, natomiast zimą skład przedstawia się odwrotnie: 60/40.
Co do adaptacji. Teoretycznie to fikcja. W praktyce nieszkodliwa rzecz do zrobienia. Kilka osób o tym pisało.
viewtopic.php?f=28&t=4555&p=140161&hili ... nd#p140161
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Wszim chodzi pewnie o dobór słów. Oczywiście, że to ECU adoptuje się zapisując korekty, a informację bierze z czujników takich jak np. sondy. A adaptacja sond to taki niepoprawny skrót myślowy. 
No chyba, że jeszcze co innego
Ogólnie to na źle zestrojonej instalacji gazu, komputer łapie nieprawidłowe wskazania, których wynikiem są korekty. Po wyregulowaniu gazu, komputer będzie dalej przez jakiś czas usiłował dostroić mieszankę na starych danych. Dlatego resetujemy ECU, np odpinając na noc aku.
Co do składu mieszanki LPG w zależności od sezonu, to jest to co pisałem. Ubogo zestrojona instalacja, plus zmiana na uboższy sezonowo gaz, = błąd.
No chyba, że jeszcze co innego
Ogólnie to na źle zestrojonej instalacji gazu, komputer łapie nieprawidłowe wskazania, których wynikiem są korekty. Po wyregulowaniu gazu, komputer będzie dalej przez jakiś czas usiłował dostroić mieszankę na starych danych. Dlatego resetujemy ECU, np odpinając na noc aku.
Co do składu mieszanki LPG w zależności od sezonu, to jest to co pisałem. Ubogo zestrojona instalacja, plus zmiana na uboższy sezonowo gaz, = błąd.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No to czepiam się skrótów myślowych, które innych czytelników wprowadzają w błąd, bo w sumie to nie wiem co to ma w praktyce oznaczać. Jeżeli resetowanie adaptacji korekt wtrysku (mapy wtrysku ) to nazywajmy tą rzecz po imieniu.
Gaz zimowy nie jest w niczym uboższy . Ba, jest lepszy (cena też sugeruje, propan jest droższy ), bo odparowuje w niższej temperaturze. Opis rzekomych problemów rozprężania w przewodach może dotyczyć historii i starych instalacji podciśnieniowych I i II generacji a nie sekwencji, bo tylko tam dawało się wypróżnić zbiornik do sucha. Tu takiego zjawiska nie ma, bo spadek ciśnienia wykryty przez czujnik w sekwencji powoduje przełączenie na benzynę. A rozprężanie nie tyle w przewodach co w zbiorniku być musi, bo tak wskazuje termodynamika tego paliwa i w tym przypadku wykorzystywana jest do przepychania paliwa ze zbiornika do reduktora, bez konieczności pompy. Z tego a nie innego powodu stosuje się inny skład w zimie. Dla samego procesu spalania mieszanka propan-butan 40/60 czy 60/40 ma pomijalne znaczenie.
Gaz zimowy nie jest w niczym uboższy . Ba, jest lepszy (cena też sugeruje, propan jest droższy ), bo odparowuje w niższej temperaturze. Opis rzekomych problemów rozprężania w przewodach może dotyczyć historii i starych instalacji podciśnieniowych I i II generacji a nie sekwencji, bo tylko tam dawało się wypróżnić zbiornik do sucha. Tu takiego zjawiska nie ma, bo spadek ciśnienia wykryty przez czujnik w sekwencji powoduje przełączenie na benzynę. A rozprężanie nie tyle w przewodach co w zbiorniku być musi, bo tak wskazuje termodynamika tego paliwa i w tym przypadku wykorzystywana jest do przepychania paliwa ze zbiornika do reduktora, bez konieczności pompy. Z tego a nie innego powodu stosuje się inny skład w zimie. Dla samego procesu spalania mieszanka propan-butan 40/60 czy 60/40 ma pomijalne znaczenie.
- szczuplin
- Fachman
- Kontakt:
Reasumując: fakt stosuje skróty myśleniowe. Wnioski wyciągam na podstawie własnych obserwcji i wpisów innych z forum. Już kilka razy widziałem wpisy "nic nie robiłem a auto przestało w lato sypać p2096"
-
Dante_21
- Stały bywalec
- Kontakt:
Też mam wrażenie, że na tym gazie zimowym wywala p2096. Miałem problem w tamtym roku i w tym.
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Nic dodać nic ująćwszim pisze: 11 kwie 2020, o 00:06 No to czepiam się skrótów myślowych, które innych czytelników wprowadzają w błąd, bo w sumie to nie wiem co to ma w praktyce oznaczać. Jeżeli resetowanie adaptacji korekt wtrysku (mapy wtrysku ) to nazywajmy tą rzecz po imieniu.
Co ja się naczytałem na temat rzekomych różnic, w jakości gazu, mających wpływ na kiepską pracę silnika i sypanie błędów. Dzisiaj też mam znajomych, którzy nadal tak uważają, nawet przestałem z nimi na ten temat dyskutować, mają swoją teorię spiskową i nie przyjmują żadnych argumentów
Od 20 lat jeżdżę na gazie, wcześniej II-ga generacja w Lanosie, do dzisiaj na chodzie, nigdy nie miałem żadnych problemów poza jednym przypadkiem, gdy kupiłem Cruze z instalacją LPG montowaną w salonie, ale nieprawidłowo wyregulowaną. Po hamowni w Czakram Tarnów silnik chodzi jak szwajcarski zegarek.
W Laosie zawsze sam serwisowałem instalację, kiedyś nie było takiej kontroli, jakości paliwa jak dzisiaj, a mimo wszystko silnik sprawował i sprawuje się świetnie
na LPG do dzisiaj przejechane 280 tys.
-
Dante_21
- Stały bywalec
- Kontakt:
20 lat do tyłu ojciec w swoim Passacie II jedził na oleju opałowym i też nie miał problemów. A zalej teraz do nowszego auta opał, to zaraz wtryski papa.
Kiedyś silniki były prostsze i do każdej benzyny można było założyć gaz.
U mnie też cały rok jest ok i staram się tankować na jednej stacji w drodze do pracy. A jednak w zimie już drugi raz był problem z P2096.
U mnie też cały rok jest ok i staram się tankować na jednej stacji w drodze do pracy. A jednak w zimie już drugi raz był problem z P2096.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2020, o 17:07 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówki.
Powód: Literówki.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
A może to nie kwestia samego paliwa ale temperatury powietrza i co za tym idzie zawartości tlenu w mieszance?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Instalacja LPG powinna być tak zestawiona żeby dawała spory margines dopasowywania się do zmieniających się parametrów zewnętrznych jak: temperatura i wilgotność, ciśnienie atmosferyczne powietrza, różnej jakości paliwo, różne obciążenie silnika, obroty itd itp. Jeśli jest to na styk , to potem latający obok motyl powoduje, że system działa źle a my zwalamy winę na motyla.
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Własnie kiedyś (II-ga generacja) to dopiero było narzekanie na LPG, bo wybuchy w kanale dolotowym i inne przypadki, wynikające ze nieodpowiedniego składu mieszanki i kiepskiego stanu intalacji zapłonowej a nie gazu. Jak kiedyś gaz był tak kiepskiej jakości to dlaczego u mnie w lanosie nigdy nie było problemów, silnik pracował bardzo dobrze, nie zależnie gdziekolwiek zatankowałem gaz? Parownik w nim regenerowałem 3 razy.Dante_21 pisze: 11 kwie 2020, o 17:03 20 lat do tyłu ojciec w swoim Passacie II jedził na oleju opałowym i też nie miał problemów. A zalej teraz do nowszego auta opał, to zaraz wtryski papa.
Jeśli przyjmiemy, że cała reszta poza instalacją LPG jest sprawna, to przyczyna tkwi w nieodpowiednio dostrojonej instalacji LPG.Dante_21 pisze: 11 kwie 2020, o 17:03 U mnie też cały rok jest ok i staram się tankować na jednej stacji w drodze do pracy. A jednak w zimie już drugi raz był problem z P2096.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
No i wszim potwierdza moją teorię, o granicy tolerancji przy nieodpowiednio zestrojonej instalacji LPG, zmiana gazu i bam. Mamy check.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Tak, w takich przypadkach najprościej zwalić winę na paliwo. A to nie tu problem.
-
Groszek
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- Samochód: Orlando
- Silnik: 1.8
- LPG: BRC
- Kontakt:
A poda ktoś mi namiary gdzie kupić sondę lambdę nr 2 orginalną, bo w większości wyskakuje mi Delphi .
- szczuplin
- Fachman
- Kontakt:
I jak tam Dante u ciebie?Dante_21 pisze: 11 kwie 2020, o 12:49 Też mam wrażenie, że na tym gazie zimowym wywala p2096. Miałem problem w tamtym roku i w tym.