Cześć,
mam małą zagwozdkę związaną z odtwarzaniem mp3:
kupiłem sobie audiobooka i kiedy go odtwarzam auto ignoruje numeracje utworów i z uporem maniaka twierdzi że pierwszy jest utwór 16... nie byłoby to aż tak wkurzające gdyby chociaż pamiętało gdzie skończyłem słuchać... ale nie, nie będzie i już.
Zapamiętuje tylko wtedy gdy przed wyłączeniem odtwarzania przełączę z mp3 na radio.
Chciałem trochę oszukać elektronikę i ponumerowałem utwory zaczynając od 0001 i wrzucając wszystkie do głównego folderu. I nadal Cruze twierdzi ze utwór 16 jest pierwszy. Próbowałem również innego pen-drive - ten sam problem. czy orientuje się ktoś jakie atrybuty pliku trzeba zmienić? czy po prostu zaakceptować fakt ze ten typ tak ma..
Najzabawniejsze jest ze na innym pen-drive mam piosenki dzieci. Są podzielone na foldery i niedbale ponumerowane... I śmiga wszystko aż miło. Nawet jak wyjmę pen-drive to Cruze pamięta gdzie skończył..
Jakieś sugestie?
Z góry dzięki
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Zagwozdka z odtwarzaniem mp3
-
Dedalus4
- Profesjonalista
- Imię: Szczepan
- Samochód: FORD S-Max
- Silnik: 2.0 Ecoblue
- Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
- Kontakt:
- zzzz
- Wymiatacz
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Cruze HB LT+
- Silnik: 1.8
- LPG: BRC
- Has thanked: 4 times
- Kontakt:
Re: Zagwozdka z odtwarzaniem mp3
Może kodek utworu 16 jest inny niż pozostałych? Albo np jakość dźwięku...
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Nie wiem, co jest powodem takiego stanu. Ja miałem podobny przypadek z plikami wideo, miałem je ponumerowane od 1 w górę i też odtwarzał je jak chciał, zaczynał odtwarzanie od dwu cyfrówki, z kolei bez numeracji, przewijając w górę albo w dół, odtwarzał 2 lub 3 utwory w kółko.
Zmieniłem sposób numeracji, czyli od 10 w górę i teraz jest dobrze. Już nie pamiętam czy próbowałem od 01, 02 itd.
Zmieniłem sposób numeracji, czyli od 10 w górę i teraz jest dobrze. Już nie pamiętam czy próbowałem od 01, 02 itd.
-
Dedalus4
- Profesjonalista
- Kontakt:
Kupiłem audiobooka z legalnego źródła więc spodziewam się ze wszystko powinno być tej samej jakości. Chyba nikomu nie chciałoby się grzebać akurat w utworze 16..zzzz pisze: 18 mar 2020, o 10:43 Może kodek utworu 16 jest inny niż pozostałych? Albo np jakość dźwięku...
Wypróbuje dziś numerowanie od 10. Zobaczę czy to coś zmieni
Dzięki za podpowiedzi
-
cichy_ludek
- Bywalec
- Imię: Cichy
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2.2D 183KM 2011
- Kontakt:
Niestety to bolączka większości tych radio-odtwarzaczy, transmiterów itp. Fabryczne radio z captivy tak samo - mówię o wrzuceniu karty SD w czytnik pod nawigacją.
Nie wiem dlaczego, ale one nie czytają folderów tak samo jak windows, ale najczęsciej czytają po dacie zapisu na karcie. Nowo wgrane foldery zawsze idą na koniec a nie alfabetycznie. Pliki tak samo. Przeanalizujcie to
Czasem dotyczy to tylko kolejności folderów a czasem także plików. Pejeng z wysuwanym ekranem tylko foldery źle odczytywał.
Znalazłem programik 'drive sort', który oszukuje ten zapis i właściwie modyfikuje kolejność. Niestety praktycznie za każdym razem po wgraniu nowej zawartości trzeba sortować od nowa - albo patrz wyżej.
Nie wiem dlaczego, ale one nie czytają folderów tak samo jak windows, ale najczęsciej czytają po dacie zapisu na karcie. Nowo wgrane foldery zawsze idą na koniec a nie alfabetycznie. Pliki tak samo. Przeanalizujcie to
Znalazłem programik 'drive sort', który oszukuje ten zapis i właściwie modyfikuje kolejność. Niestety praktycznie za każdym razem po wgraniu nowej zawartości trzeba sortować od nowa - albo patrz wyżej.
-
Dedalus4
- Profesjonalista
- Kontakt:
Nadal mnie wkurzały moje mp3 więc poszukałem w necie o co tutaj chodzi. I okazuje się, że w starszych modelach odtwarzaczy aby oszczędzać na pamięci i komplikacjach utwory są sortowane wg tego gdzie się zapisały w tabeli FAT. Sprowadza się to do tego, że dla odtwarzacza, pierwszy jest plik który został wrzucony przez komputer na pendrive jako pierwszy. Wszystkie numery są ignorowane.
Oto co można zrobić:
1. Przy malej ilości plików - wrzucać je pojedynczo w odpowiedniej kolejności. Sprawdziłem i działa.
2. Przy większej ilości plików użyć jakiegoś programu - ja użyłem FAT Readera. Posortowałem i kolejność jest OK. Zobaczę tylko czy zacznie zapamiętywać gdzie skończyłem. Ale to już akurat nie ma nic wspólnego z systemem plików.
Oto co można zrobić:
1. Przy malej ilości plików - wrzucać je pojedynczo w odpowiedniej kolejności. Sprawdziłem i działa.
2. Przy większej ilości plików użyć jakiegoś programu - ja użyłem FAT Readera. Posortowałem i kolejność jest OK. Zobaczę tylko czy zacznie zapamiętywać gdzie skończyłem. Ale to już akurat nie ma nic wspólnego z systemem plików.