Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Ogrzewanie tylnej szyby
-
Darkane
Ogrzewanie tylnej szyby
Witam, być może ktoś z Was zetknął się z podobnym problemem i wie co może być jego przyczyną: włącza mi się samoczynnie ogrzewanie tylnej szyby i lusterek. Co ciekawe, dzieje się tak tylko gdy jest ładna pogoda i słońce grzeje (myślę, że musi być powyżej 20 stopni). Na wyświetlaczu multimedialnym nie ma informacji o włączonym ogrzewaniu, jest za to tam, gdzie są podane włączone odbiorniki elektryczne. Nie mogę tego ogrzewania wyłączyć ręcznie, wyłącza się samo po jakimś czasie (myślę, że ok. 15 min.) W każdym razie lusterka i szyba są dość ciepłe. Mam Cruze'a 1.7 TD 2013. Pozdrawiam i proszę o odpowiedż, Darek
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Re: Ogrzewanie tylnej szyby
W Oplu Insignia , oczywiście w dieslu, tak się dzieje gdy wypala się dpf.. też ot po prostu się włącza ogrzewanie tylnej szyby i lusterek, potem się wyłącza. Dlatego na moim forum chłopaki montują diody wypalania, bo te ogrzewanie szyby i lusterek łatwo przeoczyć a pojazdu nie wolno wtedy wyłączać. Może u Ciebie też zastosowano podobny myk, w końcu to też GM.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
Darkane
No tak, ale normalnie ja mam informację kiedy wypalany jest dpf-kontrolka. I to grzanie włącza się tylko, gdy samochód postoi dłuższy czas w słońcu i porządnie się zagrzeje. Myślałem początkowo, że jest jakiś czujnik, który jest odpowiedzialny za włączenie tego grzania ,gdy jest chłodno i wilgotno, i że jest on uszkodzony. Co myślicie?
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Być może też i u Ciebie jest przekazywanie ciepła w ten sposób, gdy wzrasta temperatura gdzieś? a monitorujesz temperaturę oleju w silniku i skrzyni biegów, lub płynu chłodniczego? Moje auto monitoruje te sprawy. Może przy wzroście którejś temperatury tam sobie tak przekazuje ciepło. W Insigniach ten system grzania szyby ma właśnie odprowadzać ciepło właśnie z dpf, może u Ciebie z czegoś innego.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
To jest normalne wspomaganie wypalania DPF. Kontrolka zapala się gdy masz już awaryjne wypalanie, a nie regularne. Poczytaj na forum, temat już nie raz był poruszany.
Diesel nie nadaje się na jeżdżenie tylko po mieście.
Diesel nie nadaje się na jeżdżenie tylko po mieście.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe