Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

przegub wewnętrzny.

Stuka, puka, kapie, cieknie...
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Re: przegub wewnętrzny.

Post autor: krzych1b »

A jakie mieliście objawy padającego przegubu wewnętrznego ? Możecie coś napisać o tym co się dzieje?
Ja mam objaw chrobotania (z prawej strony), jak już auto prawie staje . I nie wiem co się dzieje , gdzie szukać przuczyny ?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
Arbi
Wymiatacz
Imię: Albert
Samochód: Epica
Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
Kontakt:

Post autor: Arbi »

Mi się wydaje, że przegub to by było słychać przy przyspieszaniu. Może coś z hamulcami.
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Kilka dni temu robiłem , bo jechałem na przegląd. Nie zauważyłem nic szczególnego. Odgłos "chrupania" jest tylko słychać, jak auto się zatrzymuje .I to nie zawsze. Najechane mam 211 tyś. km i nic nie było robione z przodu.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Paweł KR
Świeżak
Imię: Pawel
Samochód: Nubira Kombi
Silnik: 1.8, 121KM,benz.
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Paweł KR »

U mnie objawem którego nie dało się niezauważyć były drgania przy gwałtownym przyspieszaniu.Autem wręcz kołysało jakby koła były nieprzykrecone.
Po zakręceniu kołami na podnośniku widać było gołym okiem promieniowy luz półosi względem przegubu wewnętrznego.Byl oczywiście tez wyczuwalny przy poruszaniu półosi w przegubie.
Dziwne odgłosy buczenia tuż przed samym zatrzymaniem występowały chwile przed tym jak łożysko w piascie przedniej zrobiło :papa: .
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2020, o 21:31 przez Paweł KR, łącznie zmieniany 2 razy.
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Wczoraj zdjąłem pilnikiem ranty na tarczy (tarcze i klocki zakładane ok. roku temu ) .Zdziwiło mnie trochę , że na lewej stronie rantów nie mam.Tarcza jest błyszcząca i bez żadnych rys.
Po delikatnym porysowaniu pilnikiem powierzchni prawej tarczy , zauważyłem , tak jakby lekkie wybrzuszenie na jej środku.Nie jest ono duże .Wygląda na to , że w miejscu styku tarczy z klockiem , klocek jest bardziej miękki. Przetarłem jeszcze raz na papierze klocki , zrobiłem jazdę próbną i na razie nic nie słychać.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”