Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Błąd P0301

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wiesia1986
Bywalec
Imię: Marcin
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8 Benzyna 140km
LPG: nie
Kontakt:

Błąd P0301

Post autor: wiesia1986 »

Witam, rano odpalam samochód, ruszam a tu nagle oświeca się kontrolka poślizgu i check engine które sobie migają nawzajem... Anty poślizg świeci cały czas jak dodam gazu to migają. Auto straciło moc i czuć ,,drżenie silnika" na biegu jałowym. Podłączam pod kompa i tu ukazuje się mi błąd:
P0301:
Zarejestrowano przerywanie zapłonu w cylindrze nr 1

Co to może być? Od czego zacząć?
-Świec
-cewka zapłonowa
z góry dziękuje za pomoc :ok:
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Imię: Andrzej
Samochód: Spark
Silnik: 1.2 PB
LPG: Landirenzo Omegas
Kontakt:

Re: Błąd P0301

Post autor: endriu333 »

Cewka no i przy okazji świece..

A to z konkurencyjnego forum:
Kod P0301 może mieć jeden lub więcej z następujących problemów:

Świeca zapłonowa lub przewód są uszkodzone.
Cewka zapłonowa.
Jeden lub oba czujniki tlenu mogą być w złym stanie.
Wtryskiwacz paliwa może ulec awarii.
Zawór wylotowy jest spalony.
Katalizator jest wadliwy.
Pusty zbiornik paliwa.
Słaba kompresja
Moduł ECM może być uszkodzony.
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
Lukasz Konopski
Świeżak
Imię: Lukasz
Samochód: Captiva
Silnik: 3.2 V6 AT
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Lukasz Konopski »

U mnie kiedyś zapłony wypadały na 3ch cylindrach - pomogła wymiana zaniedbanych świec

Od tego zacznij to najmniejszy koszt

Przy jednym cylidrze może to też być cewka albo po prostu coś tam jest mokre lub nie łączy (wtyczki)

Nie daj się naciągnąć na niepotrzebne koszty - w dzisiejszych czasach mechanicy zamiast naprawiać robią koszty exploatacji :/
Ostatnio zmieniony 8 gru 2019, o 09:51 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polskie znaki.
Captiva 3.2 B+G :witam:
12-15l LPG
222kkm i jeździ :rotfl:
Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Kontakt:

Post autor: szczuplin »

Wiesia uzupełnij swój profil bo nie chcemy się domyślać o jakiej wersji silnikowej mówimy.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
Awatar użytkownika
wiesia1986
Bywalec
Kontakt:

Dziś odkręciłem świece żeby je sprawdzić w jakim są stanie. Po wykręceniu wszystkich okazało sie że jedna jest okopcona na czarno :nerwy . Może to oznaczać że cewka jest na 100 procent uszkodzona?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Może oznaczać wiele rzeczy.
Wcześniej opisany objaw sugeruje cewkę. Taki objaw był najczęściej w chevroletach następstwem przebicia cewki.
Awatar użytkownika
wiesia1986
Bywalec
Kontakt:

Okey, na pierwszy ogień pójdą świece, a jak to nie pomoże to na drugi pójdzie cewka... Miejmy nadzieję że to nie będzie nic innego i ,,groźnego"
Awatar użytkownika
wiesia1986
Bywalec
Kontakt:

Witam, już naprawione. Na pierwszy ogień poszły świece ale to nie było to... (prędzej zamieniłem świece miejscami i dalej na kompie pojawiał się błąd ze na pierwszym cylindrze jest przerwa więc już byłem prawie pewny że to cewka). Na drugi ogień poszła cewka i było OK.Więc się ciesze i można dalej jeździc :-). Aha, jeszcze taka mała przygoda ze świecami, jedną wkręcałem i wkręciła mi się krzywo, masakra, dobrze że nie kręciłem na maksa bo bym narobił bajzlu {:/ w porę się zorientowałem, wykręciłem ja i wkręciła mi się normalnie bez problemu. Więc taka mała rada - nawet przy takiej prostej czynności trzeba bardzo uważać i robić to z głową, pośpiech i roztargnięcie nie idą w parze :( U mnie na całe szczęście ,,chyba nic się nie stało'' bo nie wkręcałem jej na ,,chama". Życzę udanych napraw i pozdrawiam :ok:
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

Bo świece wkręca się najpierw samą ręką przy użyciu nasadki z przedłużką a dopiero później dokręca się przy użyciu dźwigni.
Awatar użytkownika
wiesia1986
Bywalec
Kontakt:

Właśnie :ok: Tak jak mówisz, a ja szybko bo się spieszyłem i od razu grzechotka, tylko że grzechotką do lekkiego oporu i koniec, później chciałem kluczem dynanometrycznym poprawić i to zauważyłem :-(... A jak myślisz, jak wykręciłem i wkręciłem ją bez problemu normalnie to jest ok?
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

Jak nie próbowałeś jej wkręcać na siłę, a po wykręceniu następna próba przebiegła bez problemów to raczej nic poważnego się nie stało.
Awatar użytkownika
maru22
Bywalec
Imię: MS
Samochód: Cruze 1.6 LT+ MY14
Silnik:
Kontakt:

Post autor: maru22 »

Podzielę się moim problemem z użytkownikami forum, może komuś mój przypadek okaże się pomocny. Na forum jest sporo w temacie poszarpywania silnika, lecz nie zawsze defekty są podobne i powtarzalne.
U mnie od pewnego czasu pojawiały się poszarpywania silnika i nie było to regułą tylko losowo. Taki stan trwał już dosyć długo i nie szło dojść co pacjentowi dolega. Fachowcy diagnozowali i zawsze twierdzili, że wszystko jest OK.
Ja także sam sprawdzałem komputerem diagnostycznym i nie było nigdy żadnych błędów.
I wreszcie kilka dni temu przy szybkości 130 km/h zaczęło poszarpywać, zapaliła się po raz pierwszy lampka "CheckMotor". Zwolniłem i po chwili lampka zgasła i auto jechało dalej normalnie. Jako że miałem podłączone urządzenie diagnostyczne celem obserwacji pracy sond Lambda, od razu odczytałem numer błędu, który wskazał wypadanie zapłonu na drugim cylindrze. Postawiłem na uszkodzenie cewki zapłonowej i diagnoza okazała się trafna. Zaraz wizyta w sklepie, zakup i wymiana cewki na nową f-my DELPHI. Natychmiast czuć zupełnie lepszą pracę silnika, poszarpywania zniknęły. Wymiana to drobnostka, jakieś 10 minut.
Najgorsze okazuje się, do zdiagnozowania są takie właśnie chwilowe niedomagania funkcjonowania silnika. Czasem poszarpywanie silnika i później kilkanaście dni spokoju. Złącze cewki jak i samą starą cewkę oglądałem już wcześniej i optycznie nie było widać żadnych defektów, pęknięć czy osmolenia. Wytrzymała stosunkowo mało, bo tylko 80 tyś. przebiegu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”